Фандъкова: В Суходол има място за боклука на София до изграждането на завод

Фандъкова: В Суходол има място за боклука на София до изграждането на завод

© Анелия НиколоваКапацитетът на депото в Суходол е 650 хил. тона и ние сме далеч от запълването му. Това обяви днес зам.-кметът по екология на Столичната община Мария Бояджийска в отговор на питане на съветници от БСП как се изпълнява актуализираната програма за управление на отпадъците на София.


Намаляването на количествата отпадъци за депониране е благодарение на мерките за разделно събиране и сепариране на боклука, пише в официалния отговор на запитването на кмета Йорданка Фандъкова. Очаква се депонираните отпадъци през 2010 г. да са с 80 хил. по-малко от тези за 2009 г.


Според кмета капацитетът на Суходол ще е достатъчен до изграждането на интегрирана система от съоръжения за третиране битовите отпадъци на София. Оптимистичният вариант за изграждането на завода е краят на 2012 г.
Относно липсата на положително становище за европейско съфинансиране на завода за боклук от Европейската комисия Фандъкова и Бояджийска обясниха на общинските съветници, че една от основните причини за нова кореспонденция с Брюксел относно завода е фактът, че наскоро общината придоби на 100% "Топлофикация-София". Използването на варианта с "Топлофикация" ще доведе до намаляване на съществуващата пазарна несигурност по отношение на горимите отпадъци, уточни Фандъкова.


В началото на ноември председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати на премиера Бойко Борисов писмо, с което го уведоми, че комисията е одобрила два от компонентите на системата за третиране на сметта на София - депото за боклук и инсталациите за компостиране на зелени и хранителни отпадъци. Те със сигурност ще получат европейско съфинансиране, но за самия завод за отпадъци все още няма положително становище.


В писмото на Барозу пише още, че с одобряването на първите два компонента от системата ще бъде прекратена наказателната процедура срещу България за нарушаване на европейските норми за обработка на отпадъците. "Това ще предостави на България необходимото време за изготвяне на съобразен с околната среда и ефективен спрямо разходите в дългосрочно отношение втори етап на проекта за управление на отпадъците", уточнява председателят на Европейската комисия.


Фандъкова напомни на общинските съветници, че още преди десет години е имало готов проект за завода за отпадъци, но не е намерено финансиране, заради което се стигна до кризата с боклука на града. Тя припомни още, че предишното правителство намали средствата, за които може да се кандидатства за европейски финансиране за инсталация за отпадъците.


"Имаме памет, имаме и воля и искаме да оставим на града трайно решаване на проблема. Нека не пропускаме тази възможност в търсене на политически дивиденти", призова кметът на София. Според нея няма опасност от нова криза с боклука на града.


Общинските съветници от БСП казаха, че са удовлетворени от отговора и целта им е била общинската администрация да започне да се отчита за свършеното по програмата за управление на отпадъците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK