БАН ще открие център, за да обяснява позицията си срещу плановете на кабинета

БАН ще открие център, за да обяснява позицията си срещу плановете на кабинета

© Георги КожухаровБългарската академия на науките (БАН) ще открие информационен център, за да разяснява позицията срещу плановете на правителството за преструктуриране на академията. Учените ще продължат да протестират, като ще направят подписка за запазването на БАН като национален изследователски център. Това реши общото събрание на БАН. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че се готви нов законопроект, който ще раздели институтите на академията между университетите и различни министерства.


Информационният център ще функционира от утре вечерта близо до централата на БАН на площад "Народно събрание".


"БАН в момента е с най-ощетен бюджет и това е недопустимо. Европа си е поставила приоритети за иновациите и технологии, а ние къде сме? Европейска страна ли сме", заяви председателят на академията Никола Съботинов пред Би Ти Ви.


Според него започналата реформа е била приоритетно за назначаването на млади хора, като на място на съкратените 500 души са били назначени 200 млади учени. "Те трябва да имат връзка с по-възрастните и опитни от тях, защото като все още неустановени учени на тях не може да се разчита", заяви още председателят на БАН.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  БАН ли е това, което създава иновациите и технологиите в България? Малко е грубо да си го присвояват. Ако се дават пари, те трябва да са за проекти а не за институти. За институтие парите ги дава здравната каса.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  БАН трябва да бъде закрит!
  Нямаме 100 млн да даваме за глупости.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 480 Любопитно

  А колко пари ще отидат за този център, а? По-добре да си изчистят излишните институти и излишните разходи, а не да се занимават с глупости!

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 480 Неутрално

  През 1990 г. се записах на първите екскурзии до Истанбул. Оказа се, че туристи в автобуса сме само нашата компания от 3 души. Всичко останало - куфарни търговци. На излизане от България митничарят се качи и попита, за къде сме тръгнали. Ексктурзоводът издекламира готов отговор, че отиваме да гледаме забележителности. Тогава митничарят вика, добре, отваряме само 3 сака, които вие посочите. Намерим ли поне в един от 3-те нещо, което да загатва ,че сте туристи, пускаме целия рейс веднага. Нека едно единствено да е - четка за зъби, пижама, туристическа карта, фотоапарат, чадър, няма да се заяждаме. Не 3, а поне 15 сака отвори, но всичко беше електроди, пиронипити кашкавал, чубрица, стоманени лагери, тенекета със сирене...И човекът върна автобуса (после чакахме 6 часа другата смяна, в която имало "наш човек".

  И сега следвайки този добър пример, нека кажем на тези учени същото. Избираме три института. Ако поне един от тях покаже...

  Прочитане на целия коментар продадена научна разработка в последните 5 години, или патент, или публикация в сериозно периодическо списание на запад (примерно издание на Кралското географско дружество, American Airspace Journal или друг сериозен Journal) ...Веднага проиемаме протестите за обосновани

  Mутри, вън!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Бан в този си вид е една паразитна структора!3000 човека! Да извадят научно "производство" което да отговаря за 3000!Ама не могат! Таботят,не товече от 1/3,другите лежат на гърбът им!
  Да се съкратят търтеите и да вдигнат заплатите на кадърните! И парите,само за проекти! Няма завършен проект-няма пари.Това е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Весело

  Дъртаците съвсем изкукаха, сега остава да обяват и революция против правителството. По-сериозно, вече 2.5 години Съботинов прави "реформи" Какво ли не искаха - изследователски университет (неизпълнено), комисии по приоритетните направления (включиха всичко за което се сетиха, никаква дейност), сливане на институтите (направено по най-грубия начин), иновационен център (нищо не се чува, дори 1 иновация), международна атестация (никой не се съобрази с препоръките) и т.н. Всичко се оказа въздух под налягане, хвърляне на прах в очите. Единствено не се сетиха, че когато проблемите идват от управлението се сменя ръководството. Тези мошенници обаче са готови да закрият БАН и да остават само себе си, с имотчетата разбира се. Сега пък пропаганда ще правят. Ами направо да обевят сливане на Централно управление с Президенството, поне ще е истина. Агенти при агент ще отидат.

 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ае бан верно ли е създадено преди освобождението? с декрет на негова милост Султана ??

 8. 8 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Ще обяснят ли мотото си на протетите:

  "Дайте ни повече пари за да получите още от същото!"

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 9. 9 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Преди време имах възможността да посетя един институт в Германия. Бюджетът му беше 56 млн. евро за година. Все пак с тези 100млн.лева разделени на 75 института в БАН са наистина малко за да очакваме световни резултати.

  Мисля, че трябва да се закрие централно управление, да се даде повече автономия на Институтите, редуциране и прочистване на паразитните звена, което да бъде извършено от наистина независим и обективен оценител.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Вижте мисля на всеки трезво мислещ човек му е пределно ясно че борбата в момента е да не бъде направена децентрализация на БАН.
  Ако отделните институти станат второстепенни разпоредители с бюджетни средства то нуждата от тези мин 70 годишни ръководители на академията на централно ниво ще отпадне, а от там и тяхната далвера.
  За това е целият юруш за протести.

  БАН няма да изчезне ако отделните институти придобият повече автономоност, напротив, това е бъдещето на академията...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Сигурен съм, че ще се намерат 3 института със слаба научна продукция. Убеден съм, че над 70 % от институтите са много високо ниво, а останалите на добро.

 12. 12 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "NPaine":

  Децентрализираха Селскостопанска академия, институтите минаха към министерство на земеделито, които им **ха мамта, признаха, че са сгшили и отново я възстановиха.

 13. 13 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "NPaine":

  Тия ще се борят за статуквото, каквото и да им предложат! Има учени, които поради активно упражняване на ума, никак не са изкуфели дори и на 70, но те НЕ СА в ЦУ. съботинов и сие просто са сенилни. (освен че са комуно-ченгесарска номенклатура!)

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 14. 14 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Феодалните старци вече започват да досаждат с нескончаемите си брътвежи за още и още пари.. типично по цоциалистически не искат да разберат, че само с голи лозунги няма да има прогрес! Крайно време е да започнат да доказват ефективност и прогрес, иначе на село с патките!

  Be smart, don't be a retard!
 15. 15 Профил на andrea33
  andrea33
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Ами защо просто не прочетете годишния отчет на БАН, например за 2009 год? http://www.bas.bg/fce/001/0003/files/Otchet-BAN-2009.pdf
  Доста е дълъг, разбирам, мързи ви. Доста по-лесничко е просто да се плюе...
  Точно затова хората създават информационен център - за да може да ви се обясно простичко и с лесни думи, да не ви се натоварват мозъчетата. Ама вие и до там няма да стигнете, защото вашата цел не е да разберете проблема и да се информирате, тя е чисто и просто да плюете. Да плюете по това което ви е чуждо и непонятно, като един истински, съвременен българин.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:55 на 14/01/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "andrea33"

  Отчетите се четат, не се притеснявайте от това, а от съдържанието! Например
  -В БАН има 600 докторанти и повече от 1800 професори и доценти. Смешно е а, 3 даскала на 1 ученик.
  - Да погледнем патентите 87 само!! на 7500 служители. При това не се споменава колко са международни
  - Приходите от Европейски проект - 9 милиона еуро за 3 години. Жалко смешно, при положение, че има единични проекти за такава сума, а общия бюджет на 7 рамкова е 40 милиарда
  - Или реализацията от технологии - не съм ги смятал, а те не са сумирани в отчета защото ще лъсне колко е жалка сумата - сигурно около 2 милиона. БАН е получила бюджет за 85 милиона, плюс многото трансфери от министерства и фондове, а икономическия ефект измерен в иновации се равнява на по-малко от 2 милиона!!!
  Това показва отчета на самия БАН. Мисля, че коментарите са излишни!

 18. 18 Профил на andrea33
  andrea33
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "д-р Ох Боли":

  Относно финансовото управление на БАН няма спор, че са необходими реформи. Но това не означава, че Академията на науките трябва да се закрие, а че има нужда от експерти, които да помагат в управлението и.
  В БАН работят много добри учени, признати на световно ниво, които за съжаление ги е срам, че са останали да работят в България...ама пуст патриотизъм...

  Най-лесното е да се скочи яростно и да се закрие всичко, най-лесно е да нямаме никакво производство, нито селско стопанство, да сме просто едни зомбирани консуматори.
  Ама айде стига вече сме търсили лесното, а ?

 19. 19 Профил на rajna
  rajna
  Рейтинг: Неутрално

  И аз така мисля андреа33! Тъкмо и аз се канех да пиша същото! Непрекъснато се пита какво прави БАН, какво прави БАН, а като излязат млади учени и обяснят, че за 300 лв са изобретили това и онова (справка многобройните репортажи по всички телевизии) нещо не му се чува на част от нашия народ дето само критикува! Като им кажеш да погледнат отчетите, резултати от одити и т.н. не им се иска да излезе, че не били съвсем прави. И какво пък толкова е дала държавата освен мизерните заплати?! Нима има достатъчно конкурси с нормално финансиране, нима тези сгради не искат поддръжка. На каква себестойност е 1 българска публикация и на каква една от западни учени в едно и също списание!! И хем питате какво прави БАН, хем сега като искат хората да ви обяснят в този информационен център нещо не ви се ще. Не мислете, че учените искат си губят времето вместо да работят любимите си неща да обясняват какво правят, защо правят! Поне идете и говорете с тях преди да ги съдите!!!

 20. 20 Профил на petkos
  petkos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "andrea33":

  Благодаря за линка.
  Наистина интересни неща има в отчета на БАН. Мога да отбележа, че в отчета не са дадени всички научни разработки през годината. Институтите са представени само с определена бройка приноси, бройката е спусната отгоре. По този начин самото ръководство омаловажава работата на учените.
  А "забележителен" е приноса на СЪБРАНИЕТО НА АКАДЕМИЦИТЕ И ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИТЕ НА БАН (САЧК) :
  - приемането на нов Правилник за организация на дейността на САЧК на 18.12.2009 Правилникът беше подготвен в резултат на сериозна работа на комисия, избрана от Събранието,
  - През 2009 г. започна работа и по изработване на нов Правилник за избор на академици и член-кореспонденти.
  - В САЧК има 73 пенсионери
  -Прави впечатление, че не малко академици и член-
  кореспонденти са се пенсионирали преди да се навършили 70 г.
  (дали не са се пенсионирали, за да получат добавката от 2400 лева към пенсията си?)
  - - -
  Разбира се, между академиците има хора, пред които ние се прекланяме. И точно по тази причина трябва да се реформира БАН! За да се запази научния потенциал на страната!

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:55 на 14/01/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Как комунокриминалните БАН-ски ще обяснят факта, че няма критерии и методика за атестиране на учените в БАН?
  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА ПРЕДЯВИ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ КРИМИНАЛИТЕ В БАН, КОИТО СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА, 18 ГОДИНИ В БАН ДА СЕ ПОГАЗВА УСТАВА НА БАН И ДА НЕ СЕ СЪЗДАВАТ КРИТЕРИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН!
  ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ НЯМА ПРОКУРАТУРА, А НЯМА И ПРАВОРАЗДАВАНЕ В ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЪРЖАВА.
  В КОЧИНАТА БЪЛГАРИЯ.

 23. 23 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността – а също така и "морала" – на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти - в мнозинството си не учени, а представители на тлъстата комунистическа номенклатура! По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: “(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.” Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Решението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните! ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

 24. 24 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Последното умопомрачително нагло изстъпление на БАН-ската шайка е, че бил извършен "одит", който бил "независим".
  АБЕ, КАКЪВ "НЕЗАВИСИМ ОДИТ"? ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ, В КОЯТО БАН ЧЛЕНУВА? ТОВА Е ПЛАТЕНА С ЕДИН КАМИОН ПАРИ ОТ БАН ВЪЗХВАЛА ОТ ПРИЯТЕЛЧЕТА ПО ЕВРОПАТА НА ФЕОДАЛНОТО ИМЕНИЕ НА КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА!
  НАЛИЦЕ Е ДРАСТИЧЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!
  ДА СЕ САМОСЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ИЗХАРЧВАНЕТО НА КАМИОНА С ПАРИ ЗА ВЪЗХВАЛАТА!
  Ето какво представлява този "независим" и "външен" "одит":
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4079
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4073

 25. 25 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Пишещите по-горе забравят че сегашните ръководители на БАН не са от комунистите (те бяха изолирани при т.н. лустрация), а се издигнаха през 90-те години. Самият Съботинов беше една мижитурка до 1990 г. но след това се сети и изтъкваше че дядо му е бил експроприиран от комунистите. При създалия се вакуум той и останалите ръководители се промъкнаха до най-високите постове.
  Надявам се БАН да оцелее. Дори у ЦУ, защото тази администрация от 40-50 души върши и много полезна дейност особено по международното сътрудничество. Това е най-старата институция в БГ създадена още преди да се освободим от турците.
  Всички напъни на управляващите са да я разтурят. За съжаления интелигенция и научни кадри не могат да се възстановят за няколко години.

 26. 26 Профил на artery
  artery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "www":

  Като добавка на коментар [#6]: Добавям и т.нар. "атестация", която Центр.Управление се опита да пробута. Някои от критериите на тази "атестация" освен, че са смехотворни, са и специално измислени за да замаскират неправене на истинска наука. Например, с няколко участия във филми, организиране на безсмислени изложби, още по-безсмислени "лекцийки" в училища, "публикации" във вестници, участия в разни комисийки и т.н., изкукуригалите старци си осигуриха точките без да имат
  статии и без импакт-фактори... Също и маса точки са получавали и от фиктивно участие в проекти.
  Всичко това с пълното съзнание, че номерът ще мине. Ама не им е ясно, че тези от МОН (съответно и палавият Дянков) също са наясно (и те четат форумите в Интернет) за този номер.
  Затова Общото Събрание, което изфабрикува такива критерии, заслужава и трябва вкупом да се омете!

 27. 27 Профил на rajna
  rajna
  Рейтинг: Неутрално

  Budget cuts in Bulgaria - Euroscience reacts with a letter to Prime minister of Bulgaria

  Може да се прочете на: http://www.euroscience.org/

 28. 28 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ НЕ ИСКАМЕ ПЕНСИИ И МЕД ЗАСТРАХОВКИ, НО НИ ОСВОБОДЕТЕ ОТ НАСИЛСТВЕНО ВЗЕМАНИТЕ ДАНЪСИ, КОИTО ВЕДНАГА "ИМУНИTETНО" ИЗЧЕЗВАТ !

  "Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски."
  < Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика >

  !!СЛЕД Горбач€вският БАНКОВО-ЗАРОБИЛ НИ КАПИТАЛИЗЪМ,
  СЕГА ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА Б€ЗПЛАТНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ!!

  СТУДЕНТИЕ В€Ч€ "Н€ ИМ ТРЯБВАТ" СТИП€НДИИ.

  НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ БИЛИ И ЩЕ ОСТАНЕМ КАТО НАЙ-ВИСОКО ОБРАЗОВАН НАРОД НА ПЛАНЕТАТА, ЗАТОВА "Н€ НИ ТРЯБВАТ" И УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ.
  УЧИМЕ САМО АЗБУКАТА В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И В€ДНАГА ПРЕД ТВ-тaтa И КОМПЮТРИТ€.

  ТАМ ВСИЧКО БИГ-БРАДЪРСКО, Ф€С-БУКЛЬОВСКО, ГУГЛЬОВСКО И YAHOOВСКО, НИ „гарантира” Б€ЗПЛАТНО Р€ГИСТРИРАНО, БЛЮ-ЧИП имплантирано и ПАСВОРДИРАНО виш€, МОЗЪЧНО-ПРОМИТО ОБРАЗОВАНИ€.

  Н€КА Г€РБ-оП€ЙСКОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО "СП€СТИ" ПОН€ МАЛКО ЗА ДА НАМАЛИ Б€ЗРАБОТИЦАТА вследствие от поголовната кастрация на щата.

  €то че дойде и времето на Б€Зплатните ХОТ€Л-нощувки, и още по-радостното е че, от Коледните праздници започва €рата и на Б€Зплатните P€сторанти.
  B€че на нас Българите не ни трабва нито пари, ни левове ни КОЛОНИАЛНИТ€ ТАМ €ВРО-ве.

  Сега дойде вече и времето на истинската Социалната; (Полит-идеоложка, Религиозна и Етническа )
  П€РЕСТРОЙКА, а не вече на БАНКОВО-ЗАРОБИЛАТА НИ Горбач€вскa!

  Уважаеми Баджанак-Шурейски "ЗАСЛУЖИЛИ", без-ТАЛАНТ и без-ЛОЯЛНОСТ за поста, Мажоритeт-самоимунизирани Г-дa. Министри,

  ЗАЩО НЕ СПРЕTE БЕЗРАЗБОРНОТО РОВЕНЕ В ХАЗНАТА от страна на ЧАСТНО-КОАЛИЦИРАНИTE ПОЛИТ-ШАЙКИ, ГРАБЕЩИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО И ИМУНИЗИРАНО, ПОД ПРЕТЕКСТ, "БЮДЖЕТ-КAМПАНИЙНО"?

  ЗАЩО НЕ СПРЕTE ТАЗИ УМИШЛЕНО ПОТДЪРЖАНА ДВОЙНО-ТРОЙНА СЧЕТОВОДНА СИСТЕМА, правещи ни да сме винаги "СЧЕТОВОДНО ЧИСТИ" ПРЕД ДЪРЖАВАТА?

  МОЛЯ РАБОТЕТЕ ЗА МЛАДОТО БЪЛГАРСКО ПОКОЛЕНИЕ А НЕ ЗА ЧAСТНИТЕ ЗАРОБИЛИ НИ ВЕЧЕ, БАНКОВИ ИНВЕСТ-КОЛОНИАЛИСТИ, КАПИТАЛИСТИ!!
  ДО КОГА С ТЕЗИ КРЪПКИ чрез ( изменения, допълнения и постановления) ПО ЗАКОНИТЕ НА ОСТАРЯЛАТА И ЗАХВЪРЛЕНА В СРЕДНОВЕКОВИЕТО НИ ПСЕВДО ДЕМОКРАТИЧНА КОНСТИТУЦИЯ??

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK