Екоактивисти протестират срещу новия закон за горите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Резонни са исканията за промени в проекто закона,но защо ми се струва,че всички екоактивисти,защитават някакви корпоративни интереси?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Екоактивисти които се возят в трилитрови джипове, употребяват по 200 литра горива месечно, обитават жилища и офиси от 200 и повече кв. м. заслужават да бъдат назначени за пъдари на гори, водопади, плажни ивици и т.н. Без заплащане.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ,,,"заменените гори ще останат "бутикови гори", допълват те.",,,,
  --------------------------------
  А уикиречника дава следното определение на думата "бутик":
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Значение на думата бутик

  мн. бутици, (два) бутика, м. Малък магазин за продажба на изделия (дрехи, козметика, обувки, украшения) по последната мода.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Науката ли изостава ,министрите ли избързват....

 4. 4 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да не спекулираме за бъдещето на нашите гори.
  Факт е, че се сече поголовно - а нула залесяване. Цели хълмове остават голи и на кой ли му пука !
  После въздуха се оглася от шума на багерите и бетоновозите - пак седим безучастни.
  Наистина е време българският народ да се събуди от летаргията и да разбере що е то екология, да се вдигне в защита на националното ни богатство - реки, гори, море, дюни.
  Какво ще оставим утре на децата ни - пустош, ерозия, блокове и зидове до безкрай, гори без дървета и птички.
  Нека се замислим !

 5. 5 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Миналата сряда минах по площада пред Министерски съвет. И какво да видя? Десет клоуна от Зелените скандират "Мил ни е Пирин". Десет в буквалния смисъл - поне аз не успях да преброя повече.

  Направо ми идеше да отида при тях и да им кажа: "Здравейте циркаджии"!

 6. 6 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#2] от "spot":
  Я кажи някой такъв като много знаеш, че иначе ще се окаже, че си от хората с черния ПР...

 7. 7 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#2] от "spot":

  Всъщност сещам се за някои такива - това са псевдо и бизнес "еколозите" създадени от Цеко Минев като покойния Амадеус Кръстев и бизнесмените от "Природата за хората".
  Ама тях няма да ги видим на истински протест...

 8. 8 Профил на delphica
  delphica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А какво направи всеки от вас по въпроса с обезлесяването на България? Аз лично съм засадила дървета и мои приятели участваха в Европейската инициатива във връзка с това.

  Лесно човек изказва мнение за очевиден проблем, а в същото време действията клонят към нула.

  Браво!

 9. 9 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  до 5
  те такива като Вас не са нов типаж в обществото ни.
  5 века са обяснвали - малко сте, луди сте, сулатана е велик и тем подобни съобръжения за да защитят своя егоизъм, умствения си мързел и страх.
  Били 10 човека - всяка добра идея и всяко развитие започва в главата на един. Ще имате право да критикувате като успеете да привлечете 5 човека да излязат на улицата за да защитят Ваша идея. Аман от комплексари у нас с чуство на хумор.

  gorskia
 10. 10 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Не знам колко са читави активистите, но перспективата местната администрация на Царево да управлява парк "Странджа" ми се вижда зловеща. А преставяте ли си банскалии да управляват "Пирин"?
  Проблемът не е че има хора които искат да се занимават с дърводобив. Германия отдавна произвежда много повече дървен материал отколкото ползва и изнася големи количества и въпреки това горите там растат с 47.000 хектара на година. Проблемът е че обикновено аборигените искат да само да секат вековна гора, без да влагат нищо. Вижда им се като джакпот - сечеш, изнасяш и си докарваш кинти ей така, от нищото. А това си е бизнес като всеки друг - изисква капиталовложения, планиране и мисъл.
  За съжаление в природата има ресурси, които са невъзтановими. Така че каквото натворим сега в алчността и малоумието си, няма да можем да върнем утре, дори и да ни дойде акълът.

 11. 11 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Бати Лечков дали потрива доволно ръчички, че парк "Сините камъни" му пада от небето. Сега ще прасне там няколко лични хотелчета, тенискортчета, басейнчета. Ех живот живот, вчера те арестуват и съдят, а днес ти подаряват паркове за застрояване.

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Когато отсечете последното дърво, застреляте последния елен иуловите последната риба, тогава и само тогава ще разберете че парите не стават за ядене!"

  Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия.

  Надежда всяка тука оставете...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Любопитно

  до 1990 г. добивът от Коми спасяваше горите ни от масова сеч, сега вече май нищо не може ги спаси. пък тия частните имоти всички ще станат кичозни бетонни курорти

 14. 14 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В България екоактивисти=екоталибани.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 15. 15 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Събирате една торба ръждясали гвоздеи и в гората с теслата и торбата.Горите се режат с моторни триони!Като похабят няколко вериги резачите ще си хванат пътя!Изпитан метод!Спаси гората с тесла и пирони!

 16. 16 Профил на tonitod
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:28 на 21/11/2010 от неговия автор.

 17. 17 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До коментар [#10] от "arch_":

  До коментар [#13] от "rori8":

  "......Проблемът е че обикновено аборигените искат да само да секат вековна гора, без да влагат нищо. Вижда им се като джакпот - сечеш, изнасяш и си докарваш кинти ей така, от нищото. А това си е бизнес като всеки друг - изисква капиталовложения, планиране и мисъл......"
  На всеки м3 /кубичен метър/ дървесина, отсечен и продаден търговецът внася в бюджета на Република България % от продажната цена във вид на Тарифни такси.
  Това, че управляващите в Република България не смятат, че е необходимо тези пари да се връщат за залесяване и отглеждане на горите е друг въпрос.
  Също така на всеки м3 /кубичен метър вода/ се начисляват по 4,5 стотинки в месечната Ви сметка за вода. Тези пари също не отиват за възстановяване на горите, макар че техните функции са водорегулиращи и...

  Прочитане на целия коментар водоохранни. А отиват в МОСВ и Комисията по енергийно и водно регулиране.
  Българската гора винаги е била "брашнения чувал" на българските управляващи - колкото и да го тупаш все ще пусне.
  Като започнеш от репарациите от І-вата Световна война когато сме изнасяли дъб за Франция и бук за Гърция, та се стигне до прословутите заменки през последните години.
  Трябва да се промени отношението на българите към невероятната ни природа. И да разберем, че в гората единственото безплатно нещо е свежият въздух и аромата на цветята, ромонът на поточето и песните на птиците.

 18. 18 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "tonitod":

  Ми частната гора в Германия е малко по-малко от половината. Без да съм запозната, не вярвам че държавата се е втурнала да залесява площи, които собствениците използват за дърводобив (и съответно печелят от тях) Съвсем сигурна съм, че след сеч особено гола сеч си длъжен да залесяваш наново (Bundeswaldgesetz). А данъците върху дърводобива са си съвсем отделно. И това важи само за незащитените гори, за защитените се иска разрешение за всичко.
  Нещата са прости: имаш си частна гора и общо-взето можеш да си разполагаш с нея, стига да си остане гора, а не пасище, свлачище или нива. Което включва залесяване. За което е отговорен собственикът, а не държавата.
  Държавата е отговорна за останалите гори, и си прав че изобщо не си изпълнява функциите и нито ги стопанисва, нито залесява.

 19. 19 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  талибани у нас не са природозащитниците, а т. нар. строители и инвеститори. Т. нар, защото един истински строител няма да построи нещо толкова зле, колкото са повече от 70% от сградите у нас, и т.нар. инвеститори - защото офшорките за мен не са инвеститори а крадци. Малко примери - офшорката Витоша ски с херостратов ишах взриви 2 000 кв.м. морени в парка. Тончо както талибаните взривиха статуите на Будя в Бенямин. Офшорката Юлен изсече и застрои незаконно 1 500 000 кв. метра в Националния парк Пирин, като заплашваше всеки който снима сечта, точно както полпотовци вкарваха в затвора всеки който чете, не дай си боже пише. Краш 2000 застрои незаконно 20 сгради край Варвара в Природен парк Странджа, а офшорката Рила спорт - лифт в НАционален парк Рила, като и двете обясняваха как всичко е в името на хората и онеправданите - почти дублирайки Химлер.

  gorskia
 20. 20 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До коментар [#18] от "arch_":

  Горите на физически лица в България възлизат на около 10%.
  Процентът на общинските е 12, на юридическите е 0,7, а на религиозните е 0,6%.
  По сега действащия закон, при извеждане на гола сеч собственикът е длъжен в срок от две години да извърши залесяване на освободената площ.
  И тъй като България не е Германия и Майката Природа е била благосклонно предразположена към географските ширини, който населяваме, при нас се забелязва едно много добро естествено възобновяване - т.е където е било гора, пак става гора.
  Да не забравяме, че България ще бъде на първо място в Европа по територия включена в НАТУРА 2000 - 32%./за сега Испания е все още на първо място с 28%/ и 2/3 от тези територии са разположени в горският фонд.

 21. 21 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#20] от "tonitod":

  Полезна информация, защото в нета на първо търсене не намерих нищо. Не мисля, че колкото и благосклонна да е природата може да компенсира една неограничена сеч. Има части в България, където изчезналата гора вече променя микроклимата (така е например в родния ми край) Освен това се знае, че гора и гора не са еднакви. Има гори, които са или много ценни за екосистемата или трудно възстановими, ако се изсекат.
  За Натура 2000 си прав, но не забравяй че повечето европейски страни си имат и собствена система от природни защитени територии. В Австрия около 20% от територията е под някаква защита, но пък около 1/3 от територията е под защитата на Алпийската конвенция.

 22. 22 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#21] от "arch_":

  2/3 от територията тоест

 23. 23 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "гражданин":

  Амадеус Кръстев, Ал Гор, Арсенова Долорес, Пиянка Караджова и още десетина хиляди чиито имена друг път ще ти напиша.

 24. 24 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  http://www.protectedplanet.net/#6_46.75_13.5_0

  много показателно

  gorskia
 25. 25 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#5] от "salexandrov":

  Аха, само че вчера не бяха десет, а триста-четиристотин. Имаше протест и в Бургас. Нула внимание от страна на медиите. Важното е, че уесли снайпс е в затвора.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK