Производители на лекарства възразяват срещу по-ниски цени

Възможно е стойността на т.нар. безплатни медикаменти да се сравнява с Индия и Китай

Промените в наредбите на здравното министерство за лекарствата ще доведат до спиране на производството на много медикаменти, обяви изпълнителният директор на "Актавис" Илия Пашов пред агенция "Фокус". Според него това ще нанесе голям удар върху българската фармацевтична индустрия, като ощетени ще бъдат най-вече пациентите.


Преди две седмици Министерството на здравеопазването публикува на сайта си поправки в наредбата за лекарствата, които държавата плаща изцяло или частично. Целта е да се намалят разходите. Бюджетът на здравната каса и министерството за т.нар. безплатни медикаменти годишно е около 700 млн. лв.


Промените засягат начина, по който се формира цената - ведомството ще сравнява стойността на медикаментите не само с оригинала на продукта, но и с неговите генерици, обясни тогава зам. здравният министър Гергана Павлова. В проекта е записано, че ако продуктът го няма в оригинал в осемте държави, с които България сравнява цените си (Румъния, Естония, Чехия, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания), ще се търси най-ниската му цена в резервните референтни страни - Белгия, Франция, Полша, Латвия и Словакия.
Ако не фигурира като оригинален продукт и в тях, цената му ще се образува средно аритметично от двете най-ниски стойности на генерика в осемте държави.


"Ние възразихме срещу предложението на министерството да се определя цената средно аритметично от двете най-ниски стойности в осемте държави. В противен случай, ако Унгария регистрира медикамент от Индия или Китай и ние сравняваме цените си само с него, ще има сравнение извън пазарната логика", каза пред "Дневник" Росен Казаков, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация.


И според Пашов от "Актавис" така ще се стигне до положение, в което цената ще се сравнява с лекарства, произведени в Индия и Китай. "Тези продукти са с изключително ниска себестойност и това има обяснение - евтина работна ръка, огромни държавни субсидии", обясни той. По думите му това ще принуди "Актавис" да спре производството на някои утвърдени генерични медикаменти, защото ще трябва да ги продава под себестойност.


Зам.-министър Павлова призна, че промяната в методиката ще засегне 30% от регистрираните на българския пазар лекарства и най-вероятно цените им ще бъдат намалени. Това е установено чрез пазарен тест. Според Казаков има вероятност здравното министерство да се съобрази с възраженията, преди наредбата да бъде внесена в правителството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK