Не сме готови за цялостен закон за лобизма, твърди Цецка Цачева

Не сме готови за цялостен закон за лобизма, твърди Цецка Цачева

© Красимир ЮскеселиевВсе още не сме готови за цялостен закон за лобизма, заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на  двудневната конференция "Ролите на лобистите", предаде БТА.
Като аргумент тя посочи неуспешните опити в предишни парламенти за приемане на такъв закон.


"В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива", отбеляза Цачева. Тя предложи ориентиране към европейските практики за въвеждане на правила и норми, които да дават прозрачност какво се прави от представителите на обществени организации и народните представители.


Според Цачева това може да стане чрез въвеждането на публични регистри, в които да фигурират имената на народните представители и на публични организации, сферите на техните интереси и законодателните им инициативи. Тя изрази очакване регистрите да бъдат готови до края на есенната сесия на Народното събрание. Според Цачева сегашната правна уредба у нас дава достатъчна прозрачност с какво се занимават депутатите извън сградата на парламента.
Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик посочи, че в България трябва да се създаде законодателна рамка по отношение на лобизма. Той заяви, че преди да стане конгресмен, е работил като лобист на частна фондация за събиране на средства за Филипините и Тайланд. Целта е била да привлече повече средства от американското правителство. "Не мислех за себе си като търговец на влияние, а като за просветител", обясни Уорлик. Лобистите в най-добрия случай предоставят информация на законодателите, добави той.


"Подкупите и корупцията са равносилни на лобиране", смята Уорлик. По думите му въпросът е не дали лобизмът се случва, а как се случва и по какъв начин може да се контролира.


Даде пример със САЩ, където не само има регистър на лобистите и закон за тяхната дейност, но дори има публична информация за това с кого се срещат членовете на Конгреса по часове.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Е как не сте готови бе герберисти !?

  А как без закон Тетка Цачева успя да уреди мъжа си на работа в държавната фирма Булгартабак, 3 месеца след изборите

  Много интересно.
  Долкова долу не знам да е падал някой председател на НС за 20 години.
  Абсолютно безцеремнна работа.

 2. 2 Профил на Baron Samedi
  Baron Samedi
  Рейтинг: 418 Весело

  Ама моля ви, добави Цецка, изчакайте ГЕРБ да се напапа както трябва, пък ще въведем после закон за лобизма, да му мислят следващите... Я не ми дърпайте чинията, не съм свършила още, не виждате ли!

 3. 3 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива", отбеляза Цачева.

  Тази няма връзка с главния мозък! Медиите се скъсаха да намекват за това и при пушенето, и при автобусните превози, и при стара планина, обаче според Цачето такова нещо, н'ема!

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 4. 4 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аз ще ви дам един лобизъм!!! Всички сте за затвора и то... непременно! Нека му дойде времето ...и Цачка няма да артиса и Боко и Цветанов и Доганчо и Станишев и Костов и за който се сетите, управлявали през така нареченият преход!!! Всички ще влезат в затвора поне три години ще се разбираме кой за къде е!!!??? Кой за бесилка, кой за разстрел, кой при тежки престъпления ...за отделяне на главата от торса! После няма да има затвори! Всички осъдени ще работят пет дни и половина ...за родината! Който убива, веднага и него ще ...убива държавата-автоматично!А тези управляващи които ще бъдат арестувани-очаквам да са около двеста хиляди! Плюс минус няколко хиляди!!!??? Иначе няма да има ред в тази държава!!!???И ще командва само една партия-тя ще се казва Контрапартия...създадена от мен! Аз казах! Хау!!!

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#4] от "ebter":

  //И ще командва само една партия-тя ще се казва Контрапартия...създадена от мен! Аз казах! Хау!!!//


  Ах тиииии , старо куче . Искаш да избиеш крадливият ни политически елит , за да можеш ти да папкаш . Или ще го направиш като фондациите, с идеална цел ???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 572 Весело

  Само като я погледна, нея и Фидоската, и ми призлява..
  Такава гнус е , че ми идва да ...

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 7. 7 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пловдивски":
  "Медиите се скъсаха да намекват за това и при пушенето, и при автобусните превози, и при стара планина, обаче според Цачето такова нещо, н'ема! "

  Забраната за пушене беше отменена след предложение на Емил Димитров от ГЕРБ. Той е собственик на най-голямта фирма за дистрибуция на цигари "Симеон 2"

  Безсрамнна герберщина.
  Крадат и се правят на умрели лисици.

 8. 8 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 658 Неутрално

  оф не знам защо ама Цецка много повече си я представям запретнала ръкави да затваря зимнина до огъня на двора, отколкото на председателския пулт на НС....

 9. 9 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ...га бяф на струга някой да май питал кък мйй, а?...Затуй ся ша ЛОБИРАМ... Ако не за друо, баре за кеф... На за кеф, за кеф...ша ви дам да са разберете вйй, да запомните га сте ма усвиркали...

 10. 10 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yomega":

  След заформящата се тежка зима, може и да и се наложи догодина да прави зимнини Бойко и всичките му паленца ще клекнат след предстоящите "купони" пред Парламента

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 11. 11 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Но пък главната слугиня пък дава индикации, че са на една крачка да сменят името на Тракия и я нарекат на Адолф Хитлер, защото това било хубавото при неговия режим. Ми няма лошо те така разграничават нещата, което си е хубаво в тиранията

  си е хубаво. И като е хубаво що пък да не се помни, нали? Но не се запитват на каква цена, защото е явно че не ценят свободата. Даже това което е построено по времето на нашия тиран Живков може да го кръстят на него, а другата половина на

  фюрера. Особено приятна приятно ще е за столичани да се връщат от морето първо през фашизъм, после комунизъм и накрая пак в...... Тирана, пардон в София, но нищо чудно с днешната скорост да се изравним и с Албания.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 12. 12 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Новина би било ако има цялостен готов закон.

  "...В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива", отбеляза Цачева

  Сигурни ли сме, че няма?

  Ами Емил Димитров от ГЕРБ? Професионален лобист - факт, прокара не една и две законодателни инициативи - факт, плащат му - едва ли го прави от алтруистични причини,

 13. 13 Профил на anarhocapitalism
  anarhocapitalism
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Малката Пица":

  Цачев да приватизира Булгартабак

 14. 14 Профил на anarhocapitalism
  anarhocapitalism
  Рейтинг: 8 Любопитно
 15. 15 Профил на anarhocapitalism
  anarhocapitalism
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Yomega":

  Цецка Ц. е идеална за този пост. За такъв пост не се иска акъл, а мусколи, търпение и упоритост, като за затварянето на буркани. Плюс това винаги могат да се разменят с мъжа си, за да я отмени той от тежката работа. Та кой би разбрал?

 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Не сме готови за цялостен закон за лобизма, твърди Цецка Цачева..::::::::))))))))))))

  Цеце, САМО за ТОВА ли не сте готови ?? Ако беше САМО за това - да ти носим дебелия селски ЗАД..,К на ръце, цеце ..))

  BIG AL
 17. 17 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Подкупи лобизъм. че то нещо нормално може ли да стане бре, да ви е Ева майката грозна!

 18. 18 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ...след тоз манат на Народното събрание инвентара тряба да се дизенфикцра изцяло, всичко трябва да се смени от кенефите до тапицерията на столовете...

 19. 19 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  вие в ГЕРБ не сте готови за нищо. има ли поне едно нещо което НЕ отложихте?

  Истината ни прави свободни.
 20. 20 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "Baron Samedi":
  От една страна съм съгласна с Цецето. То няма до сега нов закон, който да не е окъкан като го приемат. От опит знаем, че никакъв период от време не им е достатъчен да се подготвят както трябва.

  I don't want to believe. I want to know.
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Научаваме още, че умната Цецка е въвела нова фигура. "Да се въведе публичен регистър на лобистите - депутати и организации, предлага председателят на парламента Цецка Цачева. Въпрос на техническо изпълнение е дали регистърът ще е общ."
  "Депутатът - лобист", па и вписан в регистър е направо връо на плевенската скудоумщина.
  Фидоска у клетка. Вписана в регистър и глаголеща за правата на нотариалните депутати, със запазен периметър у монтанско. Глаголещ за правата на лобистите мутариуси.
  Гледка неописуема и съпоставима с гледката "Цецо решава тест за интелигентност".
  Плевенската тетка е във въртопа на глупотевината. Само дето няма кой да и рече, че фабриката със струговете и парламента са различни реалии...

  ПП
  Няма "изумено" в лявата част на постингите... Щях да лумбурна настроението със замах.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "... Джеймс Уорлик посочи, че в България трябва да се създаде..."
  след като генерал-губернаторът е казал, стрина Цецка и Боко само ще козируват и търчат да изпълняват.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 23. 23 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "Все още не сме готови за цялостен закон за лобизма, заяви председателят на парламента Цецка Цачева"
  ----------------
  буля, да бяхте пробвали да вземете мерки "срещу" лобизма, щото и без закон "за" лобизмът си цъфти и връзва в повереното ти заведение.

  Нямаше да е лошо съшо така, преди да се юрнат да представляват групите със специални интереси, твоите дроидчета да се сетят, че са на първо място "народни" представители.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Гневно

  До къде изпадна БГ под вещото ръководство на Пожарникаря-Слънце.
  Една такава простакеса като Цецето Ц председател на рародното събрание, 3/тия човек в държавата...
  В една "група" с Петко Каравелов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Петър Ораховац, Александър Малинов...

  Копаенето продължава, простотията е напориста и агресивна. Тя от лобизъм нужда няма, явно е достатъчно здраво вкоренена, така че се само-възпроизвежда. Закони и ценности да я спрат няма...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK