МВР: Битовата престъпност вече е приоритет №1

Полицаите вече имали време да се борят с нея, защото отвличанията спрели

Цветан Цветанов

© Дневник

Цветан Цветанов
23% е спадът на измамите за една година, отчете МВР


20% по-малко са палежите


Битовата престъпност става приоритет №1 на МВР. За последната година тя се е увеличила с 10%, като според вътрешния министър Цветан Цветанов полицията може да се справи с нея, защото вече няма поръчкови убийства и отвличания, които да занимават служителите през нощта. "През деня колегите са заети да се справят с нещата, които вълнуват хората, но през нощта всичко е спокойно", заяви Цветанов след съвещание между МВР, прокуратурата и ДАНС.
Според министъра икономическата криза допринася за увеличаването на т.нар. конвенционална престъпност (кражби от домовете, на коли, улични грабежи, хулиганство). Преди няколко месеца това беше отчетено и от проучване на Центъра за изследване на демокрацията. "Ръстът на престъпленията е профилиран и увеличението е именно при тези, за които не се иска специализирана подготовка - грабежи, обири, кражби на вещи от автомобили", обясни тогава анализаторът от ЦИД Тихомир Безлов. Според експертите пикът предстои.


Вътрешният министър отказа да съобщи подробности как МВР ще противодейства. "Целта е да сме по-близо до хората в малките населени места", обясни той и добави, че сред акцентите ще е преборването на бандите, които се занимават с кражби на метали. От електроразпределителните дружества и железниците подали множество жалби в полицията, че търпят огромни загуби заради рязането на кабели. Цветанов обеща на 29 ноември в парламента да бъде внесен законопроект, който да затегне изкупуването на цветни метали.


"МВР ще засили работата и на вътрешната сигурност. Имаме слабости, които си ги отчитаме, но най-важното е, че имаме желанието и най-вече да работим в екип", отбеляза Цветанов. Той заяви, че е недоволен от работата специално на областните дирекции на МВР в Кърджали и Плевен.
Министърът обърна внимание на предстоящото приемане на закона за съдебната власт.


"Не искам класифицираната информация, която има в МВР и ДАНС, да бъде само за наше четиво. Главният прокурор и да се запознае с тази информация, не може да я сведе в пълния обем. Тя трябва да е достъпна например за Висшия съдебен съвет (ВСС), който да разполага с нея, когато избира ръководни постове", каза Цветанов. За да получат достъп до секретни данни обаче членовете на ВСС трябва да минат през проверка на ДАНС за надеждност.23% е спадът на измамите за една година, отчете МВР


20% по-малко са палежите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK