Румен Петков поиска прокуратурата да го провери по сигналите на Танов и Цветанов

Румен Петков поиска прокуратурата да го провери по сигналите на Танов и Цветанов

© Красимир ЮскеселиевБившият вътрешен министър Румен Петков иска прокуратурата да разпореди проверка по всички внушения и твърдения на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Пред журналисти в парламента депутатът от БСП Петков обяви, че още днес ще изпрати сигнал до главния прокурор Борис Велчев с искане за такава проверка и до нейното приключване няма да прави повече коментари по тези въпроси.


В сигнала си до главния прокурор Петков посочва, че в последните дни се правят внушения за негово участие, свързано с конкретни разработки на МВР в разпределението на наркопазара и въобще за негови действия, свързани с наркотици и най-общо с престъпна дейност, докато е бил вътрешен министър. Той настоява Борис Велчев да разпореди проверка по тези твърдения, както и по всички разработки, свързани с т.нар. братя Галеви. Да се получи отговор на въпросите използвани ли са специални разузнавателни средства (СРС) по тези разработки, кой е техният заявител, разрешил и разпоредил използването им, а ако тези СРС са унищожени, да се изясни кой и как е направил това и има ли нарушение в процедурата, настоява още бившият вътрешен министър.


Петков иска още да бъде изяснено има ли информационно дело като основа за разработка срещу братя Галеви. Той отбеляза, че в публичното пространство се говори за разработката "Бизнесмени", но иска прокуратурата да изясни, ако то съществува, дали в него има данни за наркотици и кои са субектите, които се третират в делото.
Петков настоява прокуратурата да извърши проверка по тези въпроси както в МВР, така и в ДАНС. Според него трябва да се снемат обяснения от директора на митниците Ваньо Танов, вътрешния министър Цветанов, бившия директор на ДОТИ Жоро Стоицов, бившия зам.-директор на ГДБОП Антоний Странджев. Петков заяви готовност да даде и той лично обяснение по въпроси от интерес за прокуратурата и при наличие на данни и искане от страна на главния прокурор дава съгласие да бъде снет депутатския му имунитет.


Петков цитира вътрешния министър Цветан Цветанов пред Би Ти Ви, че "разчита на твърденията на Ваньо Танов" и изрази надежда прокуратурата да провери фактите, "а не гадателските дарби на един или друг бивш служител на МВР".


Депутатът от левицата повтори тезата си, че целта на внушенията, които се правят, е да бъде оклеветен и наред с това да бъде отместено вниманието от реалните проблеми на вътрешния министър. Според него проблемите на Цветанов са свързани с трудно обяснимото му много бързо забогатяване, с имотното му състояние, както и с въпросите на какъв терен са построени двата апартамента, които е получил, докато е бил зам.-кмет на София, както и въпроса от къде и как е получавал суми за консултантски услуги.


Попитан дали наистина му е отнета американската виза, отговорът на Румен Петков отново беше лаконичен: "Бях там преди месец и половина, не съм ходил нелегално."


Днес в."24 часа" публикува информация, според която САЩ са отнели визата на Румен Петков. Пред Би Ти Ви бившият вътрешният министър обяви, че е наклеветен от Цветанов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK