От 100 хиляди до 400 хиляди домакинства може да попаднат под ударите на новата конфискация

От 100 хиляди до 400 хиляди домакинства може да попаднат под ударите на новата конфискация

© Юлия ЛазароваМежду 100 хил и 400 хил. български домакинства могат да попаднат под ударите на новия проектозакон за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна или друга незаконна дейност. Това показват изчисленията на икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, които стъпват на данни на Националния статистически институт и БНБ.


Според Ганев, ако този анализ се прехвърли на брой засегнати хора, това означава, че от 280 000 до 1 120 000 души отговорят на изискването на закона за разминаване от 60 хил. лв. между имуществото и доходите им и следователно срещу тях може да започне процедура за конфискация. Изследването на икономиста приема, че основните нерегистрирани доходи на гражданите имат два произхода. Първият е т.нар. нерегистрирана икономика, която е част от сивия сектор и при която доходите от законна дейност не се обявяват пред държавата. В тази група влизат хората, които получават цялото или част от възнаграждението си "под масата", както и самонаетите, които не декларират доходите си. Сега е сезонът на зелето и десетки предприемачи от харманлийско продават продукцията си, те са на пазара, но и не плащат данъци, обясни Ганев. Той направи уговорката, че в изчисленията му не влиза популярната в България неформална икономика, при която хората с личен труд правят ремонти, туршии и компоти.Новият проект предвижда, че няма да е необходима присъда за престъпление, за да започне проверка на имуществото, придобито през последните 20 години, която да бъде последвана от конфискация. Едно от условията ще е повдигането на обвинение за няколко десетки престъпления, сред които убийство, подкуп или измама с еврофондове. Заложени са обаче и серия от основания за проверка, при които ревизираният не е бил обвиняван за престъпление заради амнистия, изтекла давност, невменяемост, имунитет. Ревизия ще започва и за всеки гражданин, ако "съществуват достатъчно данни, че притежава или е получил имущество, придобито чрез или във връзка с престъпна дейност на друго лице", без значение дали този престъпник някога е бил наказан. За начало на тези проверки могат да послужат съобщения от държавни и общински органи, организации и граждани. Комисията "Кушлев" може да ги започне и по собствена инициатива, ако вече "разполага с необходимата информация". Друга хипотеза е от незаконна дейност да е получена облага от над 60 хил. лв. Такива проверки ще започват при данни за извършено административно нарушение.Според икономиста различни източници сочат, че през последните 15 години нерегистрираните доходи у нас са между 50 и 200 млрд. лв. Към тях обаче трябва да се добави другият основен източник на доход с трудно доказуем произход – емигрантските пари. По данни на БНБ за последните 12 години това са около 30 млрд. лв. Така според Ганев се получава, че за 15 години едно домакинство е получило от 51 хил до 408 хил. лв. доходи от сивата икономика и/или между 65 хил. и 260 хил. лв. от чужбина.


"Ако се приеме, че тези суми се разпределят като законния доход, е реалистично да от 100 хил. до 400 хил. домакинства да са натрупали имущество над 60 хил. лв., което пък е прагът за разминаването между доходи и имоти, над който може да започне конфискация по новия закон", обясни Ганев.


Изследването му беше представено на дискусия по новия проект на закон за конфискацията, организирана от неправителствени организации. Директорът на правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова и адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии изложиха някои от основните опасения на правозащитниците срещу правилата за отнемане на имущество, които се предлагат от Министерството на правосъдието.


Основният проблем според Грозев е в предложението, заложено в закона, че имуществото е придобито от престъпна дейност, когато от финансов анализ и други доказателствени източници е установено, че стойността му значително надвишава нетния доход на проверяваното лице и на членовете на неговото семейство. В закона е записано още, че значително е разминаването от 250 минимални работни заплати, което в момента отговаря на 60 хил. лв. Грозев обясни, че макар все още да има малко решения на Съда за правата на човека в Страсбург по дела за конфискация, те са показателни.


Той цитира решение на Страсбург по казус от Великобритания, в което се коментира един от проблемите и в българския проектозакон – че човек трябва сам да доказва, че доходите му са законни, вместо държавата да доказва обратното. Според европейския съд това не е проблем, тъй като държавата (в случая на България комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, известна като "Кушлев" - бел. ред.) първа трябва да събере данни за престъпен произход на имотите, чиято конфискация иска. С презумпцията, че всяко разминаване от 60 хил. лв. между доходи и имущество означава, че те имат престъпен произход, обаче държавата се освобождава от необходимостта да доказва и прогнозата ми е, че това ще стигне до Страсбург", заяви Грозев. Той подчерта, че подобна презумпция не е съществувала в проектите, представени на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианката комисия), която одобри правителствения проект за конфискация.


Иванка Иванова коментира мотивите към закона, които го обявяват за инструмент за връщане на "заграбените общински и държавни имущества". Според нея противно на това намерение законът може да доведе до източване на обществените каси. "Комисията "Кушлев" ще конфискува имоти, чието управление струва пари, а след това ще трябва да ги продаде, но това далече не е толкова лесно", заяви тя и даде пример с Италия, където от години ферми на мафиоти в Сицилия стоя непродадени. Освен това ще могат да се водят дела по Закона за отговорността на държавата и общините срещу комисията "Кушлев" и за да избегне плащането на компенсации, тя трябва да е наистина много сигурна когато започва проверка срещу някого. Иванова заяви, че въпреки многократните уверения на правосъдния министър Маргарита Попова, че законът ще е насочен срещу организираната престъпност и корупцията, има опасност да стане точно обраното. Тя даде пример с република Южна Африка, където подобна на предлаганата у нас гражданска конфискация е довела до отнемане на имущество и при шофиране с превишена скорост. Според българския проект повдигането на обвинение за обикновена кражба ще задвижва процедура по конфискация, а от друга страна, в него липсват основни престъпления, които водят до натрупване на незаконни доходи като иманярството и тези срещу интелектуалната собственост и отделни стопански отрасли.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Баси докъде сме стигнали, да се тревожим че конфискуваното имущество щяло да седи неизползваемо по подобие на мафиотски ферми в Италия.
  Егати и адвокатите, егати и защитниците на човешки права. Е
  Имам такова нецензурирано мнение за тях че ако го постна ще ме баннат поне за седмица.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Серсемска статия с манипулативно заглавие. Фунцията на медийте не е да плашат хората с манипулации.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Тези писаници са срам и за журналистиката и за демокрацията в България.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  "подобна презумпция не е съществувала в проектите, представени на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианката комисия), която одобри правителствения проект за конфискация."

  Еми какво да си говорим?
  Тия си градят тука отново тоталитарен режим.
  Право няма, съд няма, справедливост няма, и собоственост няма.
  Ето затова скоро и държава няма да има.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Очаква ни същото, каквото се случи след въвеждането на глобата от 15 хиляди лева за хванат работник без трудов договор (т.нар. инициатива "Масларова" за попълване на предизборната каса на БСП). Хванаха някакви що-годе коректни фирми с повечко работници, намериха им разни документални пропуски в трудовите досиета и накрая им казха да изхикат по нещо в касата на БСП, за да не им вземат всичко чрез държавната машина.

 6. 6 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Не виждам проблем със закона за конфискацията. 60 000 лв са много пари - един апартамент в София. Очевидно не става въпрос за дребни андрешковски хитрини или осигуряване на по-малко от реалната заплата. Все пак говорим за ИМУЩЕСТВО за 60 000 лв - т.е. заподозреният трябва всъщност да е имал доста по-голямо разминаване между декларирания и реалния доход, за да може да спести такава сума за закупуването на имущество.

  gradinko.bg
 7. 7 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 452 Неутрално

  задействаха се медийните лобита в защита на боклуците.явно законът кушлев удря право в целта.

 8. 8 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Цецо Шестака които е и консултант, ще го удари ли този закон за крадените пари?

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  След национализацията на пенсионни и здравни вноски идва конфискацията на лично имущество, да се готвят земеделците за колективизация.

 10. 10 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А на Боко жена му с 1-ия мириард, или той е честно заработен.

 11. 11 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Весело


  Така "квичаха" и за Комисията Кушлев а за времето си беше един добър закон. Сега трябва по обширен и по-работещ и по-малко тромав закон ..... то се видя че само АКО ОТКРАДНЕШ GSM > ПОЛУЧАВАШ 2-3 години .....

  Иначе който има от какво да се страхува > Да се страхува !!

  Да вземем един дЕБАТ ли да проведем .... ?? докато РУМЕН ПЕТКОВ стане за втори мандат Мин.Вът.Раб. .... ??!!

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 12. 12 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 452 Неутрално

  червените ботове наскачаха в защита на мафията

 13. 13 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":Серсемска статия с манипулативно заглавие. Фунцията на медийте не е да плашат хората с манипулации.

  парите не миришат.

 14. 14 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#1] от "NPaine":
  До коментар [#2] от "Български патриот":
  До коментар [#3] от "Български патриот":
  До коментар [#7] от "revival":
  ======================

  Точно ТЕЗИ "ЗАГЛАВИЯ" ще им изиграят лоша шега .... НО така ще е още 8-9 месеца .... Лумпени "заглавия", "зелени" партии. "движения", платформи .......

  ....... ЕВРЕЙСКИ PR

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Мдамм, със сигурност ще почнат от ниските нива, за да има време за "акулките"...

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#12] от "revival":

  Ще се конфискува имущество на хора, които не са извършвали престъпление и са си плащали всички дължими данъци, ако тези са мафиотите значи в цивилизованите държави е пълно с мафиоти, но правителствата им не подозират. Но бай Бойко и Шестака не са глупаци, като управляващите в ОК, Германия или Швейцария!

 17. 17 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А на Боко когато е работел собственик на най-голямата охранителна фимра ИПОН ще го преслушат ли колко пари е прапрал 90-те години?
  Когато Боко правеше бизнес с Пашата и Алексей Петров, и то силов хубав бизнес.

  Или Кака Цветелина е покрила всичко вече по офшорките ...

 18. 18 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 839 Весело

  И ти ли Дневник !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 19. 19 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 561 Весело

  22 години анархия, сега трябва всеки да си плаща за глупостта и нахалството да краде от държавата.
  Не кралите българи не са бонаци както изглеждат в крадливите очи !

  Да защитим животнитe !
 20. 20 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Дали има по-жалка държава, управлявана от по-некадърно и антидемократично правителство, подкрепяно от по-тъпи, злобни и посредствени избиратели, в която през 21 век вместо да важи презумпцията за невинност, важи обратното - виновен си докато не докажеш че си невинен?

 21. 21 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  При положение че 2.6 млн е работната сила, интересно колко е сивата икономика?!

  И колко хора ще са нужни за да се осъществи на практика тази конфискация?

  И дали държавата няма да е фалирала междувременно?

  И как не се правят елементарни правила да се засичат нерегламентираните доходи, а се приемат закони - кьорфишеци, колкото да се замажат очите на обществото (доколкото е останало такова) и чужденците (доколкото все още вярват)

 22. 22 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#3] от "Български патриот":

  Другарю патриот, аз Ви предлагам да АНАТЕМОСАТЕ медиите и да обявите чл. 2 на Конституцията със следният текст за приет: Забраняват се всички мисли и писания на ИНАКОМИСЛЕЩИ несъгласни с официалната политика на Правителството на РъБъ."
  Всъщност като алинея 2 може да запишете:
  "Всяко РАЗЛИЧНО мнение УСПОРЕДНО на мнението на УПРАВЛЯВАЩИТЕ е ПРАВО!!!"
  Спокойно не се гневете драги "ПАТРИОТЕ", такава практика вече има в братска Русия, чийто последовател е обичаният от Вас ПОСТНОМЕНКЛАТУРЕН пожарникар!!!

 23. 23 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  За малоумните писачи на минуси, ще напиша, че в нормалните държави има автоматичен софтуер в данъчното, които засича всяка покупка над 5000 евро и изкарания от лицето доход (граждани и фирми).

  Обаче тук е по-лесно да се замазва положението, първо защото тези пари пълнеха всяка партийна каса дотук.
  И второ, защото любимият им Бойко е част от същата олигархия.

  Или си мислите че заплатата на кмета стига за нарупване на съответното богатство )

 24. 24 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1302 Разстроено

  Виновен! ...до доказване на противното.
  Аре отменете и закона за гравитацията!

  MAD in BG
 25. 25 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#2] от "Български патриот":

  "от 280 000 до 1 120 000 души" е обяснението че такива като теб са недоволни. 1/6 от народа е замесен в престъпления. Това са тези дето сега имат пари да си купят компютър и време да седят във форума за да защитават интересите си. Щастието ви няма да продължи дълго. Дори и нищо да не ви вземат това дето сте натрупали един ден ще свърши. Народа, без думи, прилага гражданско неподчинение и не работи. Всичко се руши. Хубави къщи и имоти нямат стойност защото са в циганска държава.

 26. 26 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#24] от "Huku":
  Държавната гравитация ще се стовари върху крадливите чутури !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 27. 27 Профил на joro5kov
  joro5kov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Кучетата си лаят ... кервана си върви .... гарван гарвана око не вади ... всичко е демагогия ....

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 28. 28 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#23] от "Калоянчо":

  Така е, в нормалните държави, институциите си вършат работата.
  А и само в тоталитарните държави има презумпция за виновност!

  PHILIP
 29. 29 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  тая работа ми мяза на оная през турското робство: раята няма право да се качи на кон ,щото той е за бея/само на магаренце с платен данък/. Не може и да дигне къща по-висока от тая на бея/олигарха днес/ щото Бойко паша и валията Дянкооглу ще вземат кръвен данък от раята и ще я изгорят с огън/пардон багер/.
  иначе данък"диш парасъ' днес вземат и от умрелия

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 30. 30 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В крайна сметка, нали според прогнозата, циганите ще станат 8 милиона - откъде си мислите, че ще се вземат парите за тях?

  Едно време белите са водили войни за тази територия, а сега по мирен и законен начин ще им я отнемат, а и парите им ще вземат.

 31. 31 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 462 Неутрално

  60 000 лева е смешен праг. Половин България няма да може да докакаже, как точно са си построили дори виличките по бай Тошово време. Или пък как са успели да купят апартамент на детето в София))

 32. 32 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#31] от "pdd":
  Нещо за двойния стандарт ли намекваш, очаквайки 3 ния и 4 ния квадратен стандарт.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 33. 33 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 783 Весело

  Подвеждащо-манипулативна статия.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 34. 34 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#32] от "1980г. Комунизъм":

  Намеквам, че сивата икономика не дойде с демокрацията. Имаше си я, но под други форми. И хората масово го упражняваха и тогава този спорт...

 35. 35 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#33] от "Белия Негър":

  Подвеждащо-манипулативна статия.
  ===================

  СЪГЛАСЕН,

  И ИМА КОЙ ДА СЕ "ВРЪЗВА" ... в'ервай ми ....

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 36. 36 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много подвеждаща статия, медиите изкривяват всичко да звучи по плашещо. Няма ли начин медиите да бъдат не толкова гръмки ежеминутно?

 37. 37 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1916 Любопитно

  продават продукцията си, те са на пазара, но и не плащат данъци -

  Наистина има разминаване в доходите на много хора които работят от години в сивата икономика! Едно е че това ощетява държават- но съвсем друго е че някои от тези производители ще им е трудно да свържат двата края ако трябва да си плащат всички акцизи и данъци!

  По цял свят има игрички с данъците които се плъзгат по ръба на законноста - номера е да са в приемливи граници и да не спират функционирането на цялата система

  Иначе ако искате му вярвайте на Джордж Соросо и неговот Отворено общество - аз не мога! По голям плужек от него едва ли е имало някога - само се разтърсете за неговите игрички през времето от ВСВ насам! Отворено общество - това искат големите капиталисти като него за да могат по лесно да източват цели държави и региони - справка какво стана в Източна Европа и Русия след промените!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 38. 38 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 895 Гневно

  Тъпият българин никога няма да проумее, че когато се прокара закон, целящ да заобиколи и неглижира нормалните правови норми, първите и вероятно единствените, които ще попаднат под неговите удари, ще са невинни хора!
  Прост, малоумен народ!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 39. 39 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#36] от "Димитър":

  А как да кажат по друг начин, че ще се конфискуват имоти на хора, които не са извършвали престъпления и нямат задължения за данъци, така че да звучи позитивно някак си!?

 40. 40 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 450 Неутрално
 41. 41 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Супер тъжно е, че повечето коментари горе са в защита на един проектозакон, който цели да узакони беззаконието на институците! Ако мнозина остават ненаказани, то е заради бездарието или нежеланието на службите да събират годни доказателства. С този закон сега вече няма и да им се налага, защото тълата ще получи своето зрелище - няколко изкупителни жертви, с които да се покаже "резултат". Първоначалната идея на подобен закон беше да се борят с организираната престъпност. Таква борба няма да има заради разните обвързаности...
  Но както е казал един от бащите на демокрацията: тези, които са готови да жертват част от свободата си, за да получат временна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност!

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 42. 42 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#36] от "Димитър":

  Има - забранете ги..
  Опс, грешен век - е тогава ще търпите

 43. 43 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#30] от "GodMouth":

  Какво ти дреме. българите трябва да изчезнат ,а циганите да останат защото Шорош/Сорос/ е техния благодетел ,а България е Обетованата земя израилева. Така че ,ако се броим евреи ще ни е все тая за циганите, защото са ни братовчеди. Ако се правим на някакви други-просто сме трупове по благословията на 'богоизбрания народ"

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 44. 44 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "280 000 до 1 120 000 души отговорят на изискването на закона за разминаване от 60 хил. лв. между имуществото и доходите им "

  А после чужденците се чудят как в най-бедната страна се карат най-скъпи коли и то масово. Ни в Париж, ни във Виена по улиците не може да видиш такъв лъскав автопарк както в кой де е среден български град.

 45. 45 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#41] от "mastylo":Супер тъжно е, че повечето коментари горе са в защита на един проектозакон, който цели да узакони беззаконието на институците!

  кво беззаконие бе мунчо? откога стана беззакое конфискуването на краденото от мутрите? венецианската комисия нали одобри закона кушлев кво ривете сега?

 46. 46 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Веднага ще се съглася, че няма никакво основание за безпокойство и статията е подвеждащо манипулативна, ако:

  1. Някъде беше уредено как се смята имуществото.
  Доколкото виждам по това, което се изнася по медиите, сега застават пред една постройка и казват "Еди кой си, бил на нам къф си пост еди кога си, се е сдобил с този палат на пазарна стойност, примерно, половин милион евро."
  Хубаво де, ама тези половин милион евро са по сегашни пазарни цени, обаче въпросния палат не е купен сега, ами е строен от собствениците си. Което автоматично сваля доставната му цена минимум с 50%. Освен това може да е строен не сега, ами преди 10 години, когато и цените на строителните материали са били съвсем, ама в пъти по-различни. А никой по никакъв закон не е длъжен да пази документи за това какви пари е платил за талпи, цимент и арматура.
  Това някой отчита ли го?

  2. Някъде беше уредено как смятат разходите на домакинството, че и приходите. Защото доколкото отгоре-отгоре гледам закона, хващат един от домакинството /домакинство, не семейство/ и започват да смятат дали имуществото на домакинството, съответства на доходите на единия член. Е, ми няма да съответства. То е ясно! Нали в това домакинство работят и са работили и други хора. А разходите как ги смятат? Това, че Кушлев харчи по 1000 лв на месец, значи ли, че и аз толкова трябва да харча. Аз мога и повече да изхарча, ама като нямам се свивам и мога да карам и на 250 лв, като ям домати от градината си.
  Тези работи някой отчита ли ги и как?

  И тъй като не видях никъде тези неща да са уредени, без да имам нещо общо с никакви престъпни пари, мен ме е страх и не намирам тази статия за манипулативна и не искам такъв опасен, предвид вродената завист и злоба на българина, да има. Предпочитам 100 престъпника да си останат с престъпно придобитото имуществото, отколкото аз да остана без такова, след като зад гърба ми няма нищо незаконно.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 47. 47
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  Какво й е на статията? Когато преди ден се говореше за свободата на медиите, герберистите се хвалеха, че при тях медиите били свободни. Сега пък били лоши. Хайде по-обективно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#37] от "Пешката":

  Ти искрено ме развесели! Половината правителство е на Отворено обществно. Промери им специализациите и сам ще се увериш

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 50. 50 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#38] от "charlyb":

  Чарли Б,

  Отново си човекомразец ....

  Явно не си я преглътнал навреме и ти е засъхнала в устата ....

  Ама защо трябваше снимка да си перавиш в това неловко положение ...

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 51. 51 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Авторът прави много криви сметки. Значи средно емигрант работещ на черно или полу черно каквато е масовата практика изкарва максимум 800 евро от които пряко сили може да изпрати 300 евро на месец от които семейството му живее. Не може да се натрупат имоти за 60000 лева от това.

 52. 52 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Георги Ганев, кога спести 60 000 лв ти от компоти и ракия?

 53. 53 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#44] от "aleko":

  Да прав си българите не трябва да карат лъскави коли, трябва да се обличат в сиви дрехи, да карат лади и да гледат в земята, мечтата на Кушлевци.

 54. 54 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  И как точно ще се извършва подбора на проверяваните?Ще проверят 7 милиона български и стотина хиляди чужди граждани?С този административен капацитет?Дето едната държавна служба не знае какво прави другата и ползва редовия гражданин за свръзка между службите.Дето три години проверяват хотела на Доган и още не знаят на кого е.
  Държавни институции и чиновници на държавна ясла ще решават за частно имущество???
  Боже,пази България!

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 55. 55 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До кога тарикатите да строят палати, ще се показват със силиконови красавици, ще карат Ферарита и яхти !
  Време е дошло да си платят сметката. Пито - платено !
  Така е в цивилизованите страни !

 56. 56 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#54] от "Майндърбайндър":

  Ще инсталират високоговорители из градовете и Шестака ще ни привиква един по един.

 57. 57 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#55] от "зограф":

  В коя цивилизована страна си чул да са конфисували имот, на човек, който не е извършил никакво престъпление и няма неплатени данъци!?

 58. 58 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 963 Неутрално

  51,
  Може за 20 и повече години. Законът визира разминаване не от вчера за днес, а за такъв дълъг срок. В него човек, който е получавал 450-500лв и се е осигурявал на 200, вече е за конфискация.

 59. 59 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да не стане само така, че 90%-та от тия с палати и лимузини да успеят да си докажат парите, а масата викаща "ура", да се окаже с национализирани панелки. Праг от 60 000 може да доведе точно до това.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#49] от "zumm":

  знам - и те това си е доста страшно за нац интереси - като започнем с Младенов и тн

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 62. 62 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#45] от "timber":

  Скъпи, едно ще ти кажа - завистта и желанието за мъст не водят до добър край.
  А ти като чуеш за първата мутра, на която са и взели незаконното имущество, ела ми се обади. Точно там е дребният детайл - това дето се краде се препира така умело, че никой копче няма им каже на мутрите. За сметка на това за 10 мин ще можеш да се превърнеш от свободен гражданин в пресъпник до доказване на противното. Не знам дали тогава ще ти е толкова весело....

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 63. 63 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#6] от "gradinko":

  Хахаха! Кой е тоя апартамент за 60000 лева в София? Този закон е пълна глупост. Има далеч по-умни начини да се постигне подобен резултат. Това просто отваря път за саморазправа.

 64. 64 Профил на timber
  timber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "mastylo":А ти като чуеш за първата мутра, на която са и взели незаконното имущество, ела ми се обади.

  обаждам ти се моментално.чети:

  КОМИСИЯТА КУШЛЕВ КОНФИСКУВА ИМУЩЕСТВО ЗА НАД 4 МИЛН. ЛЕВА

  Исковете за отнемане на имущество са срещу Младен Пасков и Владимир Донков от Благоевград.

  Благоевградският окръжен съд уважи внесени мотивирани искове на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност(КУИППД) за налагане на обезпечителни мерки, по бъдещи искове за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу лицата Младен Пасков и Владимир Донков. Общата стойност на уважените искове е в размер на 4 157 744.89лв. 65. 65 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  От друга страна пък сигурно няма да е чак толкова трудно да се доказва. Цецко шестака с една държавна заплата, доказва 6 апартамента за 5 години, предполагам че повечето българи ще могат да доказажат по едно 10-12 апартамента.

 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Правилно и редно е да се конфискува каквото може. От много години всички искат това, а сега и на практика ще им го конфискуват. Най-радостно е, че ще се прибира всичко на тези дето са пращали пари от чужбина, защото те най-много искаха строги закони и конфискации. Естествено не трябва да се забравят и тукашните бандюги, дето са работили нелегално по строежи и фирми, дето са отглеждали животни без да си плащат на държавата. Не може да се нагрухтиш пасейки овце, да купиш апартамент на сина, а държавата да лапа мухите.

  Тези с яхтите и силиконовите красавици винаги са си плащали, защото никой не ти дава яхта без пари, а още по-малко някоя ще бутне на аванта, затова техните сметки са изрядни, имат счетоводни и адвокатски кантори, които се грижат за тях.

  Пропуснах и бабичките, дето си продаваха земите и имотите на данъчна оценка, редно е да се конфискува всичко, което тези мафиотки са купували на деца и внуци.

  За съжаление в закона е пропуснато да се дават поне по 10% на този, който донесе за незаконно имущество и от доноса му се стигне до конфискация. това ще затрудни производствата, защото др. Иванов не обича да се гърби една гола слава.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Това е кафяво-червен гербизъм! Държавта е тази която трябва да доказва!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 68. 68 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Браво! Най-после нещо смислено! Подкрепям този закон! Но да бъде работещ и да се прилага към всички, не само по сигнал! Сега да се направи едно проучване на всички българи! Да докажат как са купували имоти, обзавеждане и коли! Който е крал - конфискация!

 69. 69 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#67] от "BBC":

  За убийства и други тежки престъпления да , но за укрити данъци навсякъде си доказваш ти доходите .В Германия не смеят да си купят ес класа ,защото данъчните ще ги разнищят

 70. 70 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#68] от "papech":

  Глупако, този закон ще удари някаква средна прослойка от хора. Които са изкарали някакви парици, но поради една или друг причина не желаят да ги делят с мангали, червени бабички, гладни депутати и прочие.

  Какво ще им провериш на големите мафиоти - веднага ще ти изкарат документ, че замъците и колите си са закупили за по 10000лв. от социално слаби, вече мъртви хора. И тези документи ще са достатъчно законни за да издържат във всеки съд, включително и Страстбург.

  Както сега когато се прехвърлят фирми със задължения на социално слаби. Всичко е съвсем законно.

 71. 71 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#69] от "lout66":

  Да бе. И затова всички БГ мутри карат мерцедеси за по 200 хиляди лева регистрирани в Германия. Що не ги разнищят немските данъчни?

  Просто немците не са родени мошенници като нашите тарикати. Иначе и там дупки в законите да искаш.....

 72. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Този закон е точно същата акция като събарянето на незаконните строежи. Пак ще го отнесат дребните рибоци.

 73. 73 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#64] от "timber":

  Ами, честито. Благодаря ти, че ме осветли за този случай. Прекрасен пример за идиотския начин, по който практиката се размнава с целта! Фалшивите бандероли, укритите приходи и т.н. са работа на данъчните. Смисълът на Комисията Кушелев и законите, по които работи е да се разбиват каналите за наркотици, търговия с хора, проституция, пране на пари, политическа корупция...
  Твоите хора виждам са замесени точно в това! Пък и Комисията, така добре е обосновала искането за запор, че направо и тях да ги поздравиш.

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 74. 74 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 989 Неутрално

  хайде, хайде -никое правителство няма да се самоубие като вземе на хората панелките и туршиите - всички добре знаем,че става дума за Доганковците и Готованковците на тази дръжава.

 75. 75 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#74] от "BG":

  Интересно защо пишат закона така, че да могат да вземат панелките на бедняците, ако не мислят да ги взимат!?

 76. 76 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#70] от "niakoi_si":

  Освен да ме наречеш глупак, какво предлагаш? Нищо да не се прави!? Да гледаме и да цъкаме, че няма справедливост?

 77. 77 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  И кво ще отворят един мега огромен вехтошарник във всеки град да правят алъш вериш с конфискуваното?

  http://www.momchil.eu
 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4108 Неутрално

  До коментар [#66] от "др. Иванов":

  Любимия ми олигофрен Това не може да не е ирония, нали? Съдбата не може да те е направила чак толкова тъп?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#77] от "Момчил":

  Сорос ще ги откупва на кило с големи отстъпки и ще настанява циганите там.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 80. 80 Профил на arriah
  arriah
  Рейтинг: 8 Неутрално

  BG, проблемът е, че този закон може да се прилага избирателно, както и много други в България - т.е. нищо чудно да се окаже, че всички са в нарушение, но биват преследвани само тези, на които трябва да бъде отнето нещо... и че се окаже, че имаш нещо, което човек в по-силна позиция от теб иска (или иска да нямаш...)
  Такъв пример е сегашния закон за културното наследство или закона за хазрта - ако текстовете се прилагат стриктно, се оказва че винаги си в нарушение...

  умен, разумен и първа хубавица
 81. 81 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Аз предлагам от днес 23.11.2010 да се ЗАБРАНИ ОБСЪЖДАНЕТО и ИЗРАЗЯВАНЕТО НА СВОБОДНО ГРАЖДАНСКО МНЕНИЕ по всички теми свързани с управлението на ТЪПУНГЕРИТЕ от ГъРБ. Така техния ЕЛЕКТОРАТ ще бъде САМОДОВОЛЕН, ИЗВИСЕН и САМОДОСТАТЪЧЕН.
  Всъщност с дълбока тъга мога да вметна:
  КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ НАРОД НАРЕКЪЛ ФУТБОЛЕН ОТБОР НА ИМЕТО НА СВОЙ СЪКРОВЕН НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ?
  А също така измъдрил поговорката: СКЛОНЕНА ГЛАВА САБЛЯ Я НЕ СЕЧЕ!!!
  Свобода а?
  Права а?
  Гражданско общество а?
  ДЕ ГИДИ ПОСТНОМЕНКЛАТУРНА ТОЯГА...!!!

 82. 82 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#74] от "BG":
  "хайде, хайде -никое правителство няма да се самоубие като вземе на хората панелките и туршиите - всички добре знаем,че става дума за Доганковците и Готованковците на тази дръжава. "

  Като дойде следващото да не почне да става дума за Цецо Шестака, Цвети Бориславова, Бойко ИПОНА, Вежди "Главния Мултак", и други такива красиви гербери.

 83. 83 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Закона е хуваб сам по себе си.
  Богатите по презюмпция трябва да се тормозят и преследват.
  Навремето след 9.9.44 като БКП е преследвала кулаците, вижте колко хубаво се е получило.
  Абе има ли пари - не му е чиста работата, това е от-ясно по ясно.
  Само Цвети Бориславова от СИБАнк (Боковата булка) с нейния милиард е чиста като сълза.

 84. 84 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 726 Неутрално

  !! Да живеят полицията и съда. Предлагам никой повече да не работи ,а само да предявява искове и да се съди. Да се премахнат и другите професии-да има само адвокати, прокурори и съдии. Ех, какво прекрасно бъдеще ни очаква само.. Ще има милиони съдени за по 10 000 лева.. но и няколко дестки хиляди "кристално чисти" с техните 100-на апартамента и милиончета.. Явно за някои това означава правова държава!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 85. 85 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#83] от "Малката Пица":

  Днес още никой ли не ти е казвал че си много прост?...............
  А, сефте.....

 86. 86 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Срам за България и стремежът ий да стане демократизация.
  Срам за Народното Събрание и тези които са ги избрали- да принезят до нула правото на индивида.
  Срам на EU за двоиният им стандарт. EU, като практическо ръководство ми пада непрекъснато в очите. Какво стана с европейците? Като че ли са се превърнали в гниди наслаждаващи се че някой ги тъпче. Единственият им стремеж се свежда е да запазят социалните си придобивки и опазването на околната среда!

 87. 87 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#6] от "gradinko":

  Градинко, копай не пиши.

  Човекът е мярка за всички неща.
 88. 88 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Мда, като гледам какъв рев е настанал сега и какъв рев е да се вдигнат данъците, мога да направя само едно заключение - повечето българи наистина явно не могат да докажат откъде са си купили апартамента. И това нямаше да е проблем чак толкова, ако същите тези не ревяха как трябва да се увеличат данъци и осигуровки.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 89. 89 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 399 Весело

  Аз също съм против този законопроект, но изчисленията и презумпциите на този "икономист" са повече от смешни.

  Някой направил компоти за над 60 000 лв. и декларирал ги като имущество (или ако НАП му ги снимат с хеликоптер) много яко ще закъса според икономиста

 90. 90 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Ей много Андрешковци в тоя форум бе! Аз пък си мислех, че хората четящи Дневник и Капитал са малко по така.

  А то... все едно съм в някоя квартална кръчма. Основната теза на пишещите е: щом има повече пари от мен - значи е престъпник. Щото аз по принцип съм да фърст, умен, хубав пък трудно си плащам тока и парното. Значи всичко дето е над мен са крадци и мошенници.

  Андрешковска му работа. Аплодирайте закона, на ония дето им точите лиги ще им хванете цървулите. То ако ставаше с такива дебилни закони.....

 91. 91 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Даа скритата мисъл на другарите герберисти от новата комунистическа олигархия е вече от ясна по-ясна .Оти да вземаме от нашите ора де дължат по 6 милиона, по си е арно да си ги сберем от хайваните , и вълкът сит и парите пак при назе, ха ха ха .

 92. 92 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 419 Весело

  Добре ще да е като се спират парите за издръжка на разни учреждения да не се пропусне така наречения Институт по пазарна икономика.Нея така или иначе я няма в Бг,не виждам смисъла от съществуването му,още пове4е,че тез лальовци там са гола вода.

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 93. 93 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1364 Весело

  До коментар [#89] от "Svetko":

  Компотът си е потенциална ракия. 60000 компота са 300 казана материал и поне 12000 л плодова. Сметни си колко акциз ще дължиш.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 94. 94 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#36] от "Димитър":

  То си е плашещо, но много щрауси в тази държава, докато не го почувстват отзад....

 95. 95 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Тъй, тъй, другари гербери, радуйтеся на поредния цирк, разиграван от любимата ви мутра.
  Бийте изедниците-чорбаджии, експроприирайте експроприаторите, гонете спекулантите и вЕрвайте в светлото бъдеще.

  А дали тези с откраднатите милиони ще се притеснят от този "закон"?
  Дали Доган, Р.Овч или примерно бойковата другарка в живота ще загубят сън и спокойствие пред заплашващото ги възмездие?
  Или бойковите приятелчета от ТИМ?
  Дали на гоце ще му се наложи да се раздели с мезонетчетата или с ловното си оръжие на стойност, многократно надвишаваща смешните 60 хиляди?

  Ама вас такива дреболии не ви вълнуват.
  Мутрата не е дала тон за такава песен, няма и да даде.

 96. 96 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Чудя се има ли хора да вярват на това .Сега казва се в статията бил сезона на зелето и не се плащало данък за продадено то зеле ха ха ха ааа .Бедата не е в данъка ами в краденето на едро.Хайде почнете ама първо от олигарсите да кажат от къде им са стотиците милиони,после съдийте ,бившите министри и тн и тн.20 години се краде сега ще конфискували ха ха ха

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 97. 97 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#72] от "niakoi_si":

  Прав си, до сега го отнесоха само рибарите, за останалите казаха да почакаме

 98. 98 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#90] от "niakoi_si":

  Ей много Андрешковци в тоя форум бе! Аз пък си мислех, че хората четящи Дневник и Капитал са малко по така.
  --------------------------------
  Този път си прав!!!

 99. 99 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  "....Той направи уговорката, че в изчисленията му не влиза популярната в България неформална икономика, при която хората с личен труд правят ремонти, туршии и компоти...."

  Тия да не са пуснали суперкомпа дето предното правителство го купи за няколко милиона.... и сега смятат ли смятат....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 100. 100 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Навремето (преди там 15 години) български студент се прибира в Германия с няква таратайка.... и на границата Дойчо го пита какво има в багажника.... "Ди компотен" отговорил българският студент... и си продължил пътя....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK