КЗК разреши на "ВМ Финанс груп" да купи "Флорина"

ПОРТОКАЛИ

© Юлия Лазарова

ПОРТОКАЛИКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на холдинга "ВМ Финанс груп" да купи производителя на сокове "Флорина България" АД. Антимонополият орган постанови незабавно изпълнение на решението, съобщи пресцентърът на институцията.


"Флорина" произвежда сокове, нектари и студен чай под марката Florina и извършва тяхната дистрибуция. Чрез сделката "ВМ Финанс Груп" цели да навлезе на нови пазари, да стабилизира предприятието и да възстанови неговата позиция, заемана преди настъпването на финансовата криза", се посочва в решението на КЗК.


Според комисията "не съществуват сериозни бариери за навлизане както на пазара на дистрибуция, който е силно динамичен и фрагментиран, така и на пазара за производство на безалкохолни напитки, където присъстват достатъчен брой равностойни конкуренти". Заради това антимонополният орган счита, че сделката няма да доведе до "установяване или засилване на господстващо положение".
Преди около месец в интервю за "Дневник" Ян Скварил, управляващ директор на фирмата за маркетинг и дистрибуция "Авенди", която е част от "ВМ финанс груп" обясни, че инвестицията ще е самостоятелна, защото "Флорина" е компания със силна марка и голям потенциал за развитие".


Той добави, че компанията ще се преструктирира, но ще остане самостоятелно дружество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK