Новата конфискация може да удари до 400 000 семейства

Правозащитници прогнозираха, че в този вид законът ще стигне до Страсбург и Конституционния съд

Новата конфискация може да удари до 400 000 семейства

© Дневник
С освобождаването на държавата от доказване на каквото и да било освен на разликата от 60 хил. лв. между доходи и имоти се прекрачва границата на баланса между индивидуални права и обществен интерес
Йонко Грозев, Център за либерални стратегии

Между 100 хил. и 400 хил. български домакинства могат да попаднат под ударите на новия проектозакон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност. Това показват изчисленията на икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии в първото изследване какъв може да е обхватът на предлаганата от Министерството на правосъдието нов вид гражданска конфискация. 


Проектът, който беше публикуван миналата седмица, предвижда, че няма да е необходима присъда за престъпление, за да започне проверка на имуществото, придобито през последните 20 години, която да бъде последвана от конфискация. Достатъчно ще е извършването на някакво нарушение, което да предизвика ревизия от комисията за отнемане назаконното имущество, известна като "Кушлев", и тя да установи, че доходите на проверявания и имотите му се разминават с 60 хил. лв.
Георги Ганев базира изследването си на два типа доходи на гражданите, които са на практика недоказуеми - едните са от законна дейност, които не са декларирани пред държавата (възнаграждения, получени "под масата", и необявени приходи на самонаетите). Другите са емигрантските пари.


Според анализа му потенциално засегнати от конфискацията са от 280 000 до 1 120 000 души, при които може да се получи разминаване от 60 хил. лв. между имуществото и доходите. Според различни източници през последните 15 години нерегистрираните доходи са между 50 и 200 млрд. лв.


А емигрантските пари по данни на БНБ за последните 12 години са около 30 млрд. лв. Така според Ганев се получава, че за 15 години едно домакинство може да е получило между 51 хил. и 408 хил. лв. доходи от сивата икономика или съответно между 65 хил. и 260 хил. лв. от роднини в чужбина.


"Ако се приеме, че тези суми се разпределят като законния доход, е реалистично от 100 хил. до 400 хил. домакинства да са натрупали от тези източници имущество над 60 хил. лв.", обясни Ганев. Изследването му беше представено вчера на дискусия по новия проект на закон за конфискацията, организирана от неправителствени организации.


Министър Маргарита Попова, чието ведомство е автор на проекта, не беше открита за коментар за риска колко души може да засегне новият вид конфискация. Миналата седмица тя заяви, че някои критики "само стимулират страховете на хората" и че бъдещият закон ще засегне единствено организираната престъпност.


"Само нарушилите закона трябва да се страхуват", каза тя. Заради опасения, че се дава път на конфискация по анонимни сигнали, министърът тогава коментира, че комисията "Кушлев" няма да се занимава с донесения на съседи.


Друг проблемен текст в закона предвижда, че дадено имущество автоматично ще се счита за придобито от престъпна дейност, ако то се разминава с доходите на собственика му с 60 000 лева. Конфискацията ще се постановява от съд, но по време на делото гражданинът ще трябва да докаже, че доходите му са законни, а не комисията "Кушлев", че са получени в нарушение.


Върху тези два проблема се фокусираха коментарите на директора на правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова и адвокат Йонко Грозев от Център за либерални стратегии. Грозев прогнозира, че ако законът бъде приет в този вариант, може да стигне до Конституционния съд.


Той заяви, че основният проблем е в презумпцията, че имуществото се счита за придобито от престъпна дейност, когато финансов анализ установи, че стойността му надвишава дохода на проверявания и семейството му с поне 60 хил. лв. Грозев цитира решение на Европейския съд за правата на човека в Страсбург по казус от Великобритания.


В него се коментира именно изискването човек сам да доказва, че доходите му са законни. Според европейския съд това не е проблем, ако държавата първа е задължена да събере данни за престъпен произход на имотите, чиято конфискация иска. "Но с презумпцията в българския проект, че всяко разминаване от 60 хил. лв. между доходи и имущество означава, че те имат престъпен произход, държавата се освобождава от необходимостта да доказва.


Затова прогнозата ми е, че това ще стигне до Страсбург", заяви Грозев. Той подчерта, че подобна презумпция не е съществувала в текстовете, представени на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианката комисия), която одобри правителствения проект за конфискация.


Иванка Иванова коментира мотивите към закона, които го обявяват за инструмент за връщане на "заграбените общински и държавни имущества". "Комисията "Кушлев" ще конфискува имоти, чието управление струва пари, а след това ще трябва да ги продаде, но това далече не е толкова лесно", заяви тя и даде пример с Италия, където от години ферми на мафиоти в Сицилия стоят непродадени или пък отново се купуват от членове на престъпни групи.


Според Иванова има реална опасност конфискацията да се насочи не към тежката престъпност и корупцията, а към по-дребни нарушения на закона. Тя даде пример с Република Южна Африка, където подобна на предлаганата у нас гражданска конфискация е довела до отнемане на имущество и при шофиране с превишена скорост.


По законопроекта в момента се събират становища, преди той да влезе в Министерския съвет. Досега обаче правосъдното министерство не е коментирало по същество публично споделените рискове от бъдещия нормативен акт. Преди ден "Синята коалиция" определи проекта като отворена врата за лов на вещици.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 697 Весело

  Няма такава опасност. Всичко е известно кой е крал и той ке връща и в пандела.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Комисията "Кушлев", която досега е изхарчила много повече пари за издръжката си, отколкото е събрала от дейността си, няма ли намерение да се самосезира по случая на Цвъ.Цвъ.?!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 3. 3 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 581 Неутрално

  400000 са доста повече от необходимите граждански единици за елеминиране и на ЕС и на ГЕРБ!
  Управляващите с глупостта си предизвикват края си.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 4. 4 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Циганските семейства са двапъти повече

 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ще стане както с незаконните строежи - събориха бараките и етажите на дрипльовците, които само това имаха. Нито един от палатите, които мошениците своевременно бяха узаконили или сега спешно узаконяват, не е съборен. Няма и да съборят.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "charlyb":

  Е много плюсове от мен++++++++++, повече няма какво да се каже. Само баламурниците си мислят, че в "Булгурия" нещо се случва.

 7. 7 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Изумен съм от наглостта на властта! Първо, държавата поставя едни никакви условия, които са хем така, хем иначе, спазваш ги що-годе и извъднъж се сеща, че може да прочете закона така, както на нея й изнася и хоп! в чувала. Второ, има си давностен срок за публичните задължения, който е 5 години от изтичане на годината, в която задължението е станало изискуемо. Ако държавата не си е потърсила парите в този срок, просто ги губи /ако въобще има някакво измислено през 2010 г. право да събира със задна дата/ Трето, до кога се ни го вкарват със задна!! прашка, пардон, дата - нима съм могъл да зная какво ще им хрумне след няколко години? Четвърто, и от това нищо няма да излезе, тъй като икон. и юридически мозък на ГЕРБ е изключително слаб и невеж! Доказателства? - колкото щеш. Извод - това, което правят ежедневно, НЕ Е право, а простичко завръщане на тоталитарен потиснически режим в неговата най-унищожителна за обикн.човек форма.

  Истината е някъде там ...
 8. 8 Профил на sting
  sting
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не се плашете-нас обикновените хора няма да ни засегне,защото сме на една заплата и имаме по една кола и един апартамент.Насочено е срещу баровците без един ден трудов стаж и с къщи и хотели за милиони.Тях също няма да ги засегне-само ще ги прищипят,щеим кажат какво може да им се случи и те сами ще се разделят с част от имуществото в нечия полза-познайте в чия.Ако мислите че е нещо ново-прочетете история на древния Рим-правили са го постоянно с нарочените за врагове на определен човек на власт.

 9. 9 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз пък съм изумен от това, че повечето пак сте против! Аз съм от мацината българи, които се радват на всеки достойно замогнал се у нас. Не съм беден и мразя мизерията във всичките й проявления и вярвам, че всички ще живеем по-добре, ако заможните стават повече и повече. Същевременно ненавиждам кражбата във всички проявления, затуй ще се радвам и на най-малката възстановена справедливост. Подкрепям възможно най-строгия закон за отнемане на несправедливо добитото имущество! Никаква милост за тарикатите с черни доходи и крадците! Да им взимат всичко крадено и стига вой в защита на отрепките и андрешковците!

 10. 10 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "дадено имущество автоматично ще се счита за придобито от престъпна дейност, ако то се разминава с доходите на собственика му с 60 000 лева."
  А кои доходи? Текущите, доходите по времето когато е придобито, доходи по друго време? Как точно ще се смятат тези доходи и от кого?

  "Конфискацията ще се постановява от съд, но по време на делото гражданинът ще трябва да докаже, че доходите му са законни, а не комисията "Кушлев", че са получени в нарушение."
  Виновен до доказване на противното. Интересно...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 11. 11 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#9] от "petarpountchev":

  Ти хубаво ще се радваш, въпросът е кой ще се смее последен и за чия сметка. Доста съм скептичен по отношение на това което чета че ще бъде в закона.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 12. 12 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Значи примерно семейна двойка пенсионери, има месечни доходи да кажем 500 лв. от пенсиите на двамата. (годишно 6 000 лв.)
  Да кажем че притежават наследствено жилище, с пазарна оценка 300 000 лв.
  Ще им бъде ли отнето това жилище?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 13. 13 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма да бъде отнето. Пазарната оценка се променя всекидневно и не може и моментната така няма да бъде критерий. Те, вероятно спокойно ще могат да докажат, че към времето на покупката през 1955 година са получавали по 160 лева заплата, а стоойността (цената) е била 11 000 лева и е платима реално от тях... Златине, Вие самият разбирате, че никой няма време и намарение да се занимава с пенсионерите с 500 лева месечен доход... Идеята е добра, приветствам я и подкрепям опитите на вносителя да въведе минимален порядък в тези неща. Не очаквам чудеса, но молко повече морал и ред - със сигурност.

 14. 14 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съвсем скоро очаквайте и да ви искат строителните книжа за усвоените балкони и за това дали сте ги декларирали и плащате по-високи данък сгради и такса смет! В противен случай ако нямате документи и Разрешително за строеж следва разрушаване като незаконно строителство....
  И най-важното е да не викаме защото нали все сме тръбяли,че не се спазват законите у нас е вече ще ги спазват от държавата, и ще ни удрят всеки ден с нови простотии под знаменателят - че това е законът и че ние сме незаконни.
  Питам се може ли да има законна държава при 7 милиона граждани все с нещо незаконно в живота си....очаквам корупцията зверски да нарастне като следствие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK