Прокуратурата: Няма виновен за строежите на язовир "Ивайловград"

Три години отне събарянето на незаконни бунгала край "Искър"


170 са досега сградите за събаряне край "Ивайловград"

Над 170 незаконни строежа край язовир "Ивайловград" трябва да бъдат премахнати по данни на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Въпреки това окръжната прокуратура в Хасково прекрати преписката кой е виновен за застрояването на бреговете му, тъй като не може да установи кои длъжностни лица са го допуснали.


Проблемът е, че не е ясно кога са построени сградите, заяви пред dariknews.bg наблюдаващият прокурор по делото Елена Катранджиева. "През годините са се сменяли различни областни управители, кметове и началници на районната ДНСК, които са си прехвърляли констатации", обясни тя. Така сградите ще може да бъдат премахнати, но нито едно длъжностно лице няма да бъде наказано.
"До момента инспекциите за незаконно строителство са приключили само за къщите край язовира в община Любимец (митничарското "весело" село - бел. ред.). Там са издадени 83 заповеди за премахване и 36 за спиране на ползването", съобщи директорът на ДНСК Милка Гечева пред парламентарната регионална комисия.


Все още продължават проверките по брега на "Ивайловград", който се простира в три общини. В двете кметства извън Любимец са съставени още 88 акта за премахване и 34 за спиране на ползването. Докато се стигне до събаряне обаче, може да минат години, тъй като заповедите могат да се обжалват.


След приключването на делата трябва да се избере и фирма, която да премахне сградите. Според Гечева това не било лесно, тъй като някои дружества се отказвали от договорите си. "Това не е приятен процес и като отидат на място да събарят, се отказват", каза шефът на ДНСК.


Заради обжалвания чак сега строителният надзор ще събори 20 незаконни обекта край язовир "Искър", въпреки че заповедите са издадени още през 2007 г. Гечева предупреди да не се очаква много от акцията, тъй като ставало въпрос основно за огради, бунгала и малки постройки.


"Сега отново ще правим проверка там, тъй като след 2007 г. вероятно има нови строежи", обясни тя. Освен "Искър" се проверяват и още 52 язовира, а резултатите ще са ясни до края на годината. В началото на 2011 г. трябва да бъдат съборени още 20 незаконни сгради в рибарското селище край Бургас, както и 24 къщички към две голф игрища в Долна баня.


За подобряване на контрола при строителството от министерството на регионалното развитие ще предложат промени в закона за устройството на територията. На общините ще се даде право да контролират и премахват незаконните строежи от 4,5 и 6 категория - невисоки жилищни и офис сгради, вили, както и по-малки производствени здания.


За ДНСК ще остане контролът и премахването на строежи от първите три категории - високи жилищни и офис сгради, големи складове и заводи, паркинги, пристанища. В момента строителният контрол премахва всички незаконни обекти, а установяването им може да се прави и от инспекцията, и от общините.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на totyu
  totyu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нищо няма да стане.Защото правителството го е страх от размирици преди изборите догодина.Всичко е само за зрелища за простолюдието

 2. 2 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Заради обжалвания чак сега строителният надзор ще събори 20 незаконни обекта край язовир "Искър", въпреки че заповедите са издадени още през 2007 г"
  Просто сме супер правова държава за всички които нарушават правата.
  Докато няма наказан и един държавен служител няма да се оправим.

  Пътуващ
 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  А бе тези частни адвокати на престъпниците ли са , или държавни обвинители , защитаващи интересите на държавата? Ако са частни адвокати , Дянков да им спре държавните заплати на мига!!!

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Каква е разликата между актовете за премахване и актовете за спиране на ползването ?
  Може би вторите са замразяване докато дойдат 'нашите' на власт ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами те..баш невинните се разхождат с по 20 висящи...30 условни...., 40 мерки за неотклониние и т.н....
  Господи, колко ..."невинни" има на тоя свят, Господи....

 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 583 Неутрално

  То пък някой да е очаквал да има виновни??? Щото аз - не съм очаквалллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллллл!!! У нас, в Бг-то винаги има закононарушение, ох, какъв евфемизъм на простичката и ясна дума - престъпление!?!?!? Та престъпление има, ама престъпници нямааааааааааааааааааааааааааааааа!!! Щото те или са се споминали, или за странствно са заминали, или са от н е д о с е г а е м и т е!!! И така во век и вековввввв!!!Докога лииииииииииииииииииииииииииииии???

 7. 7 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...тези изказвания в статията показват ПОРЕДНОТО БЕЗСИЛИЕ НА ПОРЕДНИЯТ ПРАВИТЕЛСТВЕН СУХ МЕДИЕН НАПЪН УЖ... ДА СЕ СПРАВИ С БЕЗАКОНИЯТА В СТРАНАТА... нищо ново, нищо чудно,а само стари, разигравки и подигравки на сцената за социоклимата в България...

 8. 8 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нека си позволя да преведа позицията на уважаемата Прокуратура: да се заяви, че няма "виновни" за ситуацията около въпросния весел язовир е равнозначно да се твърди, че няма ОТГОВОРНИ в архитектурния ресор на общината лица. Следователно - няма отдел "архитектура", няма строителен надзор, не са плащани заплати на служители там, въобще служители няма......
  Колко мило твърдение, а?

  Не съм магаре;-)
 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Гневно

  "През годините са се сменяли различни областни управители, кметове и началници на районната ДНСК, които са си прехвърляли констатации"

  Е те тия длъжностни лица да не би да са били такива по време на строежа на пирамидите в Египет и никой да не знае имената им? Нали подписите на цялата тая рушветчийска измет стоят под всички преписки и други документи, които са в общините и там където седят. И сигурно най-ранните незаконни сгради са от 80-те години, не са отпреди два века. Или е много трудно дори и по външния вид да се определи кога е строена една къща? Това може да направи дори неспециалист с точност плюс/минус пет години.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 10. 10 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Гарван Гарвану Око Не Вади !!!!!

  Всички са от едно котило. Както казваше некой - като връзка банани са - с една дръжка.

  Проклета да е Русия!
 11. 11 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това се нарича "административен капацитет". Не са в състояние да открият кои са виновни, но да реват за 13 и 14 заплата са първи.

 12. 12 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Сигурно вси4ки местни хора знаят кои са въпросните лица. Само прокуратурата не знае.

 13. 13 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Не знам кой каво знае . Знам само че още не беше двършен градежа на една ограда в един от кварталите на гр. Раднево и собствениците трябваше да го съборят - може би и до днес камъните са на купчина , защото нямаха разрешително за строеж .
  Значи когат искаш може когато не- неможе. Кой ли е управлявал Хасковска област???

 14. 14 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ЕТО ДРУГАТА СТРАНА НА МОНЕТАТА :http://news.varna24.bg/207693.html

 15. 15 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Няма и виновни за близо 20 годишното крадене наречено "приватизация", няма виновни за бетонизацията на черноморското крайбрежие и изсичане на горите, за незаконните лифтове и за законните лифтове.Няма виновни за кражбите на гори и имоти от Крадливото царче, за "изгодните" сделки с БТК, външният дълг и с електроразпределителните дружества, няма виновни и за "големият шлем" със сделките за АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас-Александропулис.Абе няма виновни, щом "съда" казва ни Софиянски е виновен, ни Доган е виновен...само разни дребни риби в Несебър и разни рибарски селища дето им бутнаха колибите и надстроените етажи са виновни.Виновни са , че са се родили в България, това им е вината.

  ZeroOne
 16. 16 Профил на 222
  222
  Рейтинг: 8 Неутрално

  никой не реже клона на който седи,ако и събори вилите ще му секнат финансирането на ГЕРБ.Ще се почеше мъдро със дясната ръка зад лявото ухо,ще гътне неколко бараки и огради и това е.Да се чуди човек за кой да гласува за Боко Тиквата или Гоце Трипера?

 17. 17 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Весело

  Соломоне, мъдрецо библейски - ряпа да ядеш пред нашите прокурори !

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Решението на БГ прокуратурата по казуса със незаконните строежи край язовир "Ивайловград" показаха , че в България прокуратура няма!

 19. 19 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мижи да те лъжем. Има спътникови снимки за тази цел! Към 500 лв. струва едната и е с доста голяма площ. Т.е. като купят няколко точно когато са се сменяли "отговорните" ще стане ясно кой крив и кой прав. Това не е строено за 1 месец и едва ли ще имам невинни. Но няма интерес да се намерят и виновните .

 20. 20 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Целта беше ясна още преди да започне проверката: да се замаже работата с хасиендите около язовира,после в селата около Плов див,сетне тези около Бургас и Созопол.Защото хасиендите са на ексзам.министри,бивши обл.управители и градоначалници,на видни магистрати,на ексшефа на Гранична полиция, на ексзам. министър на МВР.Прокурорите "смачкаха" проверката и обявиха "Виновни няма".Както постъпиха със случая "Съдия "Крънчева" - не направиха проверка,не уточиха станало ли е нещо такова или не - все пак се касае за съдия от оторизирания да разглежда важ ни дела СГС.Заключението "Няма доказателства за вземане на рушвет". Къде ги търсихте тези доказателства - край пътищата, по ливадите, или покрай реките? Та вие май изобщо не проведох те разследване!

 21. 21 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мнение на Т.Дончева във връзка с избора на Филчев за гл.прокур ор,Медиапул,събота,27 ноември,статия "Дупнишкото дуо имало офицер за връзка с МВР": "В България живеят куп ненормалници, които могат да направят главен прокурор със съмнително психично състояние и същевременно не са в състояние да кажат какъв беше неговият заместник, той не беше ли човек с ясна криминална ситуация. И ако това е така, по какъв начин беше стигнал до заместник-главен прокурор".

 22. 22 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Прокуратурата казва, че не може да се установи кои длъжностни лица са допуснали това нарушение, тъй като допустителството не може да се предполага, а се установява с конкретни факти. Та ако някой може да установи, че дадено длъжностно лице е пропуснало нещо по служба, но и че това е станало с цел да получи някаква облага ... Просто нищо не може да излезе от подобно производство. Прокурорът не може да внесе ОА, ако не е събрал достатъчно доказателства. И правилно в случая е безпредметно да го прави и да се оправдава после със съда.

 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "не е ясно кога са построени сградите" - подобен аргумент е абсолютно идиотски. Направете усилие.
  Има много начини да се установи. От сателитни или аеро снимки, примерно.
  Откъде са взимали ток? Няма ли свидетели, примерно горски и всякакви други работили наоколо? Или може би тия големи сгради са построени изцяло от роботи , без участието на строителни фирми, строители и т.н. ? А материалите са се телепортирали дотам ?

  И най-некадърния следовател ще намери цяла камара свидетели за нула време и без усилия. Да твърди, че не било ясно кога са построени, може само мърляч или корумпирана отрепка.
  В частния сектор такъв няма да се задържи и месец.

  Така че като начало, "наблюдаващият прокурор по делото", трябва да се изхвърли позорно, и да се замени с някой нормален.
  Не искам парите от данъците ми да отиват за издръжката на мърлячи и корумпирани отрепки.

 24. 24 Профил на petkopopov
  petkopopov
  Рейтинг: Неутрално

  До като за председатели насъдебните са слагат жени и прокурорки на които им трепера гащичките винаги ще има липса на доказателства и виновните пуснати на свобода

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK