"168 часа": Германия разследва Калина Илиева за фалшива диплома

"168 часа": Германия разследва Калина Илиева за фалшива диплома

© Анелия НиколоваБившият директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика в Берлин, както твърди, пише в. "168 часа". 


В официалната си биография Илиева е написала, че е дипломиран магистър от Висшия институт по техника и икономика в Берлин от 2007 г. Оттам обаче официално са отговорили на българския седмичник, че тя не е получавала магистърска степен през 2007 г. "Илиева дори е изключена от университета в Берлин, тъй като не е положила изпит, е казала пред изданието пресаташето на института Гизела Хютингер.


Според публикацията за несъответствието е станало известно след като българското Министерство на образованието е отправило запитване до германското висше училище. То е било придружено с документи, представени от Илиева в София за  легализацията на магистърската й  степен.
От Висшия институт по техника и икономика в Берлин са заявили пред "168 часа", че ще подадат сигнал в полицията, а също и до властите в София и Брюксел. Оттам предполагат, че тя е подправила подписа на президента проф. Михаел Хайне и печата на училището.


Вестникът уточнява, че Илиева не е отговорила на многократните телефонни обаждания, нито е отговорила на отправен писмено въпрос за фалшивата й диплома. Тя не отговори и на позвъняване на "Дневник".


Илиева беше освободена от шефското място във фонда след скандал около бременността й, а съмненията за ценза й за първи път бяха изказани от БСП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK