Скандалът с дипломата на Калина Илиева заседна в образователното министерство

Ако дипломата й е била проверена при легализирането, проблемът трябваше да изскочи още тогава

Калина Илиева

© Дневник

Калина ИлиеваБившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева е представила фалшива диплома за завършено висше образование в чужбина, съобщиха от Висшия институт по техника и икономика в Берлин.


Въпреки казуса няма да има последици за проектите и договорите, разписвани от нея, увери земеделският министър Мирослав Найденов, който се позова на говорител на Европейската комисия. Проверка по случая започват българската и германската прокуратура.


Ако се докаже, че е подала документ с невярно съдържание, Илиева може да бъде наказана с глоба от 100 до 300 лв. или затвор до три години. От образователното министерство, които са признали дипломата й, също ще правят нова проверка.
В последния си брой в. "168 часа" съобщи, че Калина Илиева е предоставила фалшива диплома за завършена магистратура в Берлинския висш институт за техника и икономика. Такава образователна степен се изисква за заемането на длъжността директор на институцията. Вестникът се позовава на информация от пресцентъра на учебното заведение.


Оттам са съобщили, че в действителност Калина Илиева е била студентка в университета, но е била изключена заради невзети изпити. Учебното заведение е получило и копие от дипломата, предоставена от нея на българските власти. "Вижда се и с просто око, че подписът на проф. д-р Михаел Хайне (ректор на университета - бел.ред.) е фалшифициран.


Ректорът има съвсем друг почерк. Освен това оригиналният ни печат не е клеймо, а специален печат", казва в интервю за в. "Труд" пресаташето на университета Гизела Хютингер, допълвайки, че е имало официално запитване от български власти по случая, без да уточни кои. Берлинският университет ще подаде сигнал до германската прокуратурата за измама.


От земеделското министерство потвърдиха още в петък изнесената информация. От Катар, където беше на посещение, министър Мирослав Найденов съобщи, че информацията е сверена през посолството ни в Берлин и германското у нас и със самия институт.


От пресслужбата му допълниха, че Илиева е предоставила легализирана от българското образователно министерство диплома, когато е кандидатствала за директор на фонда. Найденов е сезирал Софийската районна прокуратура, а по телефона главният прокурор Борис Велчев обещал незабавна проверка.


Самата Илиева не отговаря на мобилния си телефон, но съобщи пред в. "Труд", че "всички тези твърдения ми се струват измишльотина и ми е много странна атаката". Тя отново заяви, че е завършила института като магистър.


От министерството на образованието обясниха пред "Дневник", че още през 2008 г. са проверили подадените от Илиева документи и дипломата й е призната без никакви съмнения. Отложиха за първия работен ден (понеделник) отговора на конкретния въпрос дали е правена проверка на автентичността на данните чрез писмо до института.


По информация на "Дневник" тогава ресорен зам.-министър е била Ваня Добрева (БСП), която е положила и финалния подпис под легализираната диплома. "Когато става въпрос за дипломи от учебни заведения на страни от ЕС, се правят няколко проверки", обясни Добрева пред "Дневник".


Проверяват се хорариум, учебни планове, кредити, статут на учебното заведение, за да се прецени на коя степен от нашето образование да се приравни обучението. Наред с това комисията трябва да провери и автентичността на документите, което включва запитване до съответния университет за конкретния студент, каза още тя.


Ако дипломата има апостил (знак за достоверност), това за нашите експерти означава оригинална диплома, но въпреки това чиновниците са длъжни да си направят съответното запитване и да проверят дали съответното училище е издало диплома на съответния човек.


От думите й излиза, че ако тази проверка е направена, проблемът с дипломата на Илиева би трябвало да стане известен още през 2008 г. Междувременно земеделският министър увери, че въпреки казуса няма да има проблеми за фермерите, които са с одобрени проекти или са получили плащания с подписа на Илиева.


Причината е, че длъжността директор на фонда е изборна, но изискванията за заемането й, сред които и магистърска степен, са вътрешни. От Европейската комисия също заявиха, че се интересуват от работата на институцията, а не на конкретни лица в нея. По времето на Илиева бяха разписани договори за над 1 млрд. лв. по програмата за развитие на селските райони.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK