Дипломи за висше образование рядко се проверяват, особено когато са от ЕС

Дипломи за висше образование рядко се проверяват, особено когато са от ЕС

© Николай ДойчиновДипломите за висше образование рядко се проверяват, особено когато са от страни от Европейския съюз (ЕС). Съмненията, които сме имали, са били за документи от трети страни. Това заяви Ваня Грашкина, шеф на Националния център за информация и документация (НАЦИД), по повод дипломата на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева. В края на миналата седмица се появи информация, че тя заела поста с фалшива диплома от Висшия институт по техника и икономика в Берлин.


От министерството на образованието обясниха, че са изпратили писмо до институцията в Германия, за да установят достоверността на дипломата. Докато не получат отговор, тя няма да коментират повече случая. Грашкина заяви, че върху документа има апостил, което е достатъчно доказателство, че документът е валиден. Вчера обаче от института публично обявиха, че печатът и подписът на ректора в дипломата на Илиева са фалшифицирани, а българската и германската прокуратура започнаха паралелни разследвания.


За последната година пред НАЦИД са минали за легализация над 1000 документа, като автентичността на 4 документа е била допълнително проверявана, заяви Грашкина. Тя припомни, че Илиева е подписала декларация за достоверност и центърът не е разследващ орган.


"Целите на признаването са да се установи еквивалентност на съответната диплома спрямо образователните изисквания. Когато един документ е с апостил, заверен е във външно министерство, експертите не се усъмняват", обясни още Грашина.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  След като не проверявате - подавайте си оставката и си заминавайте в къщи.
  Печати можем да си бием и на машина.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:02 на 01/12/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 522 Неутрално

  всичко от ес-на юнашко доверие То затова ще ни избоцкват по европейски

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 4. 4 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  На мен пък всякакви административни глупости ми се струват абсурдни и още по-абсурдно е, че медиите им обръщат внимание. Значи не е проблемът, че тази крава е дала фалшива диплома (не е доказано все още между другото), а проблемът е, че приемащите дипломата не са я прекарали през детектор на лъжата, така ли?

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 5. 5 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":
  Няма изказвам мнение за конкретния казус с Калина Илиева. Като лице на такъв пост е безумно да не се направят проверки. Трябва обаче да кажа, че насрещната проверка също е много проблематично нещо. Моя близка кандидатства за втора магистратура в България и от унивеситета изискаха потвърждение от Германия, че тяхната диплома е валидна. Запитването беше направено през май, а отговор дойде в края на ноември.

  В реални условия абсолютно никой няма да те чака шест месеца да получиш потвърждение. Или за това време си вземат друг и забравят за теб, или приемат, че честно си си заслужил дипломата и толкова.

  I don't want to believe. I want to know.
 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Ами естествено, че не могат да проверяват всички дипломи. Става дума за десетки хиляди на година, предполагам.

  Аз не виждам къде е проблемът, след като човекът с дипломата подписва декларация, че всички документи, които е подал, са истински. От там на сетне си има Наказателен Кодекс.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "пред НАЦИД са минали за легализация над 1000 документа"

  1000 документа / 365 дни = 2.73 документа на ден

  Трябва да проверяват 2-3 документа дневно, при срок за легализацията 1 месец. Не е твърде голямо натоварване дори за един служител, да не говорим за цял отдел. "Пропуска" в проверката едва ли е случаен.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 8. 8 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 629 Весело

  Момчета и момичета, юруш на черешите, не си губете времето да учите, от Министерството казаха, че не проверяват, давайте да подаваме, достастъчен е по един фалшив печат!!!

  Пълен абсурд, да се смееш ли, да плачеш ли не знам, за такова изявление Министъра на образованието трябва незабавно да си подаде оставката!! Какво проверяват един месец и повече, след като не правят запитване, и може ли да се разчита на един печат, който всеки по-вещ може да фалшифицира и то на Фотошоп? Едно запитване до съответния университет по официален път не би отнело повече от максимум две седмици, да не се оправдават със срокове! Пълна гаранция няма как да има, но да обявиш официално, че не правиш официална проверка е гаф, дори и по-голям от този, който се опитват да замажат! И запитайте се дали прикриват Калина, или някой друг, всички знаем кой е той, човека, отговорен за нейното назначаване на такава отговорна позиция?? Това е важното тук, всичко друго е отклоняване на огъня в други посоки!

 9. 9 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivcho":

  Абсолютно вярно! Дори в Гремания, която е изключително консервативна по отношение на признаването на чужди дипломи, няма такова чудо да трябва да си заверяваш дипломата от унивеситет в ЕС. Това се налага чак ако искаш да ти признаят хабилитацията например, а и това не е във всеки случай (Ако си професор от Оксфорд никой няма да ти иска заверки, в Бг не е така). Това важи и за добрите американски унивеситети, само че тогава си задължен винаги да пишеш от кой университет ти е дипломата.
  Някак си, си мисля, че нашата практика не отговаря на европейското законодателство за взаимно признаване на дипломи и не би издържала пред съда в Страсбург...

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Дори
  на Б. Б. дипломата
  да се провери!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 744 Гневно

  Ей, с една диплома такова петно се лепна на България, на нейния Министър-председател, на Министъра на Земеделието и ......, на Министъра на образованието и неговите агенции и слъжители, на пожарната и на пожарникарите, на ДФ"Земеделие", на ГЕРБ за тяхната кадрова политика, на ОЛАФ и на ЕК.Че дори и на ВИТИ в Берлин.( За тях е от полза, ще станат известни, но дали им е необходимо това)
  Мен ме е срам! Ега ти резила. И как ли ще гледат на българите -студенти, учещи в чужбина, местните хора и институции?!
  Кой ше потърси отговорност за това?
  Къде са депутатите? И те се снижиха дълбоко.
  Не ги ли е срам!!!

  apoloniy
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  за какво държите цял отдел на работа, щом дори не си правят труда да проверяват дипломите?

  определено трябва строга административна реформа, режете смело и всички ще ви ръкопляскат.

 13. 13 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#11] от "Apolon ot Tiana":

  А депутатите какво общо имат?! Те трябва да проверяват дипломите ли? Не мисля, че това е функцията им.
  Въпросът е насочен към конкретни институции от изпълнителната власт. Това, че някакви държавни служители не са си свършили работата, говори лошо за административния ни капацитет.

  PHILIP
 14. 14 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Весело

  най- валидни пернишките дипломи

 15. 15 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#13] от "Philip":

  А парламентарния контрол към изпълнителната власт за срама на държавата ни, за създадените условия за корупция и нанасяне на щети на държавата и бенефициентите, за отношението към учещите в чужбина, кой да го направи?
  Все още България е парламентарна република, ако не сте забравили в резултат на масираните еднолични действия и пропаганда от 27 юли 2009 г. насам

  apoloniy
 16. 16 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Калина Илиева е осъществила състава на престъплението по чл. 308 ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК
  Постановление № 3 от 23.III.1982 г. по н. д. № 12/81 г., Пленум на ВС
  По някои въпроси на документните престъпления.
  Виж - Признаване на официални документи в Германия и България, процедура за полагане на апостил.
  1. Всеки документ необходим на НАЦИД за признаването трябва да има апостил, т.е. специален печат, издаван от местното управление в Германия.
  2. Апостил следва да имат дипломата за завършено висше и академичната справка.
  3. Всички документи с апостил трябва да се преведат и след това легализират от Външно министерство в София.
  4. Самата процедура, както е в момента с експертна комисия заседаваща веднъж месечно, изкуствено създава висока несигурност, тъй като не гарантира, че дори и след подаването на наличните документи няма да се наложи допълнително осигуряване на информация от подателя.
  Германия има специално звено към Министерство на образованието, занимаващо се само с такива проблеми, което поддържа бази данни с различните академични степени и техните еквиваленти по света включително и за България.

 17. 17 Профил на gb35
  gb35
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Минисерството на образованието не е полицейски участък.
  То проверява дали програмата за обучение по специалноста съвпада с изискванията на нашето образование.
  Когато има подозрение за фалшификация с него се занимават полицаите, прокурорите и съдиите.

 18. 18 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "Когато един документ е с апостил, заверен е във външно министерство, експертите не се усъмняват", обясни още Грашина."

  Тук за първи път се споменава, че дипломата на Калина е имала апостил - а това в вслучая е един много съществен детайл, който определя коя институция не си е свършила работата. В случая апостилът би следвало да е поставен от немска институция, което ще рече, че Калина е измамила немски орган и е наказуема и по немското право.

  Ако дипломата и е нямала апостил, то ще излезе, че МОН не си е свършил работата.

  Наличието на апостил определя и дали Калина е извършила престъпление и по немското законодателство. При липса на такъв преследването на престъплението е единствено в компетенциите на българската прокуратура. При наличието на апостил, както българската, така и немската прокуратура би следвало да повдигнат обвинение.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 19. 19 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Колко ли БГ фирми са изгърмели с децата на родните номенклатурчици, вкарани под давлението на мама и тати и солидните им гаранции, подкрепени с комунистическата им кръвна линия?!?!?!
  Затова всичко в БГ е пазене и крепене на статуквото - не дай си боже да влезне някой кадърен в посредствения им екип и да го разбие и след това най-способните и кадърни хора в БГ не можели да работят в екип - АМИ НОРМАЛНО, ТО ДА НЕ Е ЛЕСНО С ДЕБИЛНИТЕ ОТРОЧЕТА НА КОМУНИСТИ!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 20. 20 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 744 Неутрално

  А това показва как поемат отговорност отговорните ( тези с компетенциите)
  http://www.glasove.com/article-10943.php

  apoloniy
 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "Apolon ot Tiana":

  ходи промотирай явор дачков, алексей петров и доносниcat в нетинфо.

 22. 22 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Сега една оферта имам Така да ми кажете колко парички ще ми излезе една хасна германска дипломка по "естестична гинекология ,екологична плагиология и модернистична футурология " с апостила барабар. То се видя,че ги шарят на парче и там/. Ще се кандидатирам за кметица на село и искам да шашна дяовците и бабите със стайл

  п.с. Нема се пазарим. Искам я франко вуза до село при мен

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 23. 23 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Според Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, за кратко Конвенцията, ратифицирана от Република България със закон, приет от 38-то НС от 25.05.2000 г. и обн. в ДВ бр. 47/9.06.2000 г., тя се прилага по отношение на публичните актове, които са изготвени на територията на една страна, ратифицирала същата и трябва да се представят на територията на друга договаряща страна. По смисъла на чл. 1, ал. 1 от Конвенцията, публични актове са документите издавани от орган или длъжностно лице, свързано с правораздавателната система на държавата, включително документите издавани от прокурор, секретар на съд или призовкар; административните документи; нотариалните актове и официалните заверки, като вписванията в регистър или удостоверявания на дата или подпис върху частен документ. Легализация по смисъла на чл. 2 от Конвенцията представляват единствено формалните процедури, чрез които дипломатическите и консулските служители на държавата, на чиято територия трябва да се представи документът, удостоверяват истинността на подписа, качеството, в което е действало лицето, подписало документа, и при необходимост автентичността на печата или марката, поставени върху документа. Единствената формална процедура според чл. 3, ал. 1 от същата, която може да се изисква за удостоверяване истинността на подписа, на качеството, в което е действало лицето, подписало документа, и при необходимост достоверността на печата или марката, поставени върху документа, е прилагането на описаното в чл. 4 удостоверение от компетентния за това орган на държавата, от която произхожда документът. Удостоверението според чл. 4, ал. 1 и 2 от Конвенцията предвидено в чл. 3, ал. 1 от същата, се поставя върху самия документ или върху продължение и трябва да съответства на образеца, приложен към тази конвенция. Удостоверението може да бъде съставено на официалния език на органа, който го издава. Заглавието "Аpostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)" трябва да бъде на френски език.

 24. 24 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#21] от "хм":

  Не е ли вярно? В статията са цитирани и други медии, нали?
  Резила не е за Дачков, той е за всички нас!

  apoloniy
 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Хора, министър Мършу сутринта по БТВ ясно каза, че девойката се е представила БЛЕСТЯЩО на конкурса за шеф на земеделския фонд и просто е отвяла останалите кандидати. Била е толкова блестяща, че, както каза министърът, мутрата я е назначил без дори да я познава лично, познанството му с бащата -пожарникар не се брои. И работата й като шеф започнала отлично и изобщо не е никаква кадрова грешка на герб и мутрата премиер, защото и от ЕК били така възхитени от работата й (знаела 2 езика), че изказали задоволствието си, че новият министър не се подвел от намерението на предишния й шеф да я уволни, а я е запазил за фонда и за България.
  Та каква фалшива диплома? И какво от това? Какъв морал и други такива шменти капели? Каква измама и какъв кадрови провал? Това за мутренската банда е бил и си остава правилния избор на правилния човек. Няма и капка разкаяние, че са оставили с парите на българското селско стопанство да се разпорежда една полуграмотна кариеристка, единственият трудов стаж на която е бил да излива помия и да пише доноси срещу България.

  Никога повече мутри начело на България.
 26. 26 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ДИПЛОМИТЕ НЕ, НО ПРИНОСИТЕЛИТЕ ИМ - ДА, И ТО МНОГО ОБСТОЙНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО, АКО НЯМА ДРУГА ПРИчИНА ТОВА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НИКОГА...ЖАЛКО И МНОГО НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНО...

 27. 27 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Имахме 35 години държавен глава с основно образование.След това имахме премиер-цар със средно,министър със същото,пък и другите кой ги е проверявал?Остава престъплението за фалшификация,но пък онзи ден съдът постанови условна присъда за банков обир.Така че тук отиваме на глоба до 500лв.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#22] от "diva_selianka":

  ...немаш нужда от диплома бе, такива у секо село с лопатата ги ринат...нали ги видиш кметовете и кметиците у саседните ...

 29. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#17] от "gb35":

  Вероятно си прав, че подозрението за фалшификация е проблем на полицията, но тук случаят е особен. Девойката успя да заблуди двамата топ полицаи на България (а може би и на света) за бременността си, какъв проблем биха били някакви обикновени полицайчета, проверяващи дипломата й.

  Никога повече мутри начело на България.
 30. 30 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Некадърници - от първия до последния - и искате данъци да ви плащам, и искате да не си крия заплатата, и искате да не си принтна винетка на скъпия ми цветен принтер, и искате да ви декларирам прихода от наемите на апартаментите ми.

  Хахаха

  http://5starhospitality.weebly.com/
 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Абе чудя се за фалшивите болнични - кой лекар си е сложил главата в торбата?
  Това не е ли подсъдно?

 32. 32 Профил на келеша
  келеша
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Това грозно курве излъга цяла България! Пълен буклук,,,,

 33. 33 Профил на qk_tapanar
  qk_tapanar
  Рейтинг: 213 Гневно

  Който е назначил тази млада дама без образование да подава оставка.Нали уж щеше да бъде по- различно. Нали нямаше да има ваши и наши.Шуробаджинащината в България е вечна. Затова сме на тоя хал.

 34. 34 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Значи искам да кажа нещо от личен опит, налагало ми се е да си вадя апостил върху немски документ (удостоверение че съм студент, дори не става дума за самата диплома) ситуацията е следната:

  1. Апостил в Германия се слага от немски СЪД. Таксата беше някъде към 12 Евро.

  2. Апостил в Германия не се слага върху оригинален документ, а се слага върху НОТАРИАЛНО заверено КОПИЕ на документ.

  3. Нотариално заверено копие се взима от НОТАРИУС, с подпис и печат.

  4. На нотариално завереното копие, се слага апостил, като се подписва съдебен служител и се слага печат на окръжния съд в който е станало всичко.

  Т.е. ако някой си е позволил да фалшифицира апостил, то разбирате че потенциалните санкции са страхотно сериозни.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 35. 35 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#34] от "NPaine":

  Значи само да доизясня. Работата на чиновниците в Мин на образованието наистина не е да проверяват автентичносста на дипломата, обаче те са длъжни да проверят автентичноста на апостила. Което между другото е супер лесно: има си едно серийно номерче, пишеш го в системата и всичко излиза.
  Девойката поне на мен ми се струва може да е измамила на едно от следните места:

  - Най-малко вероятно.Занесла е фалшива диплома в немския съд, където не са се усетили и са и сложили апостил. Според мен много, много малко вероятно.

  - По вероятно: Видяла е на някое аверче заверената диплома с апостил и с копи пейст е фалшифицирала апостила. По този начин в България се е озовала с диплома с фалшив апостил, която е занесла в Мин на образованието. От там не са се усетили и са легализирали документа.

  Ето тук обаче е заровено кучето, защото апостилът си върви със сериен номер и идеята на цялата тази система е да се проверява автентичноста на апостила, а не на самия документ. За това стигаме до:

  - Най-вероятно: Девойчето е отишла при купен чиновник от Мин на образованието, който без да проследи дали апостила е истински, е направил заверката. Затова намерете чиновника който се е подписал и "загадката" с дипломата ще се изясни.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 36. 36 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#34] от "NPaine":

  Да така е в САЩ(Щатските власти го правят също и са по бързио от съда), Англия, Китаи, Австралия, Нова Зенландия и Бразилия от личен опит, щото всяка година трябва да вадим пълномощни пред нутариус с аполстил, те се завеждат с отпечатъците от палците на нотариоуса и лицето за всеки документ, като проверяват нотариуса за всеки документ по номера му ... тука не мога да разбера какво има апостил: оригиналната диплома ли, щото само идеот ще разреши това? или преведеното копие? Ако е копието единственото което удостоверява че е идентично с оригиналния документ не съдържанието на оригинала ... в САЩ трябва да се обадиш и оторизираш универистета и те пращат специално препоръчано писмо до които го иска не до теб с номера на дипломата и кредити и тн над 80 страници, самата хартиика е за да си я закачиш на стената няма никаква нотариялна или легална стоиност по закон ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 37. 37 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  ". Грашкина заяви, че върху документа има апостил, което е достатъчно доказателство, че документът е валиден. "
  Апостилът се поставя от немските власти в съответната служба по образование и във външното им министерство. Ако това твърдение на Грашкина е вярно, то немците са заверили диплома, която не са проверили преди това. Наще хора после просто са сметнали документа за истински и са го заверили и те..

 38. 38 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#35] от "NPaine":
  да.. май твойта версия е по-вероятно, трудно би било да завериш фалшива диплома в Германия при тази процедура, която описваш... Макар че примерно на мойта немска диплома й сложиха заверка на оригинала, не е минавала през нотариуси и съда.. но май става дума за друг вид заверка, беше нещо през някаква местна служба за висшето образование..
  Както и да е, дано се разплете тая история скоро, всички губим от такива простотии..

 39. 39 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivanchoLA":

  Значи това се опитвам да ти обясня, че би трябвало копието да е с апостил, всичко друго наистина е идиотщина. Между другото точно утре трябва да ходя да си взимам пак апостил от немски съд защото тия от НОИ са най-големите олигофрени на света, но да не навлизам в тази тема.

  1.Копие на документа се заверява от нотариус (11,90 Евро за заверката). Става за минути.

  2. Апостил се слага на копието (12 Евро за апостила). Обикновено става за ден, ако съдията е зает може и повече.

  3. Копието + Апостил върху него се носи в София където трябва да се преведе.

  4. С превода + всички оригинали документи се ходи на нужното място, било то НОИ, било то Министерството.

  Това пак казвам е от личен опит, не е тълкуване и измисляне.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 40. 40 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#12] от "хм":
  .. за да 'проверят' дали това дето си го учил в чужбината е еквивалентно на специалност в някой български универститет. ..няма да ти казвам как бяха превели мойта специалност и колко са разбрали какво съм учил точно като са ми видели академичната справка..

 41. 41 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#39] от "NPaine":

  http://www.cross-bg.net/
  Май,май няма нужда от обяснения.
  Кофти работа.

 42. 42 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Ох, какъв бизнес сега съм замислил.. На това континентче, Универитетите са към то 1200, още 3 пъти по толкова колежа.... Като се почне едно печатане сега, ох леле.. всичкото циган в България Магистър по икономика от Канада и САЩ ще стане.. А и кво му плащаш - 200-300 лв на парче - това пари ли са - 1 км жица.

 43. 43 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#41] от "xmm":

  ..а дано я прибере немската полиция тая крава, с това си действие се изгаври не само с българските земеделци, ами и с хилядите български студенти дето сме се трепали в Германия да учим и да получим дипломи от немски университети. Хубавото е , че просто няма къде да се скрие от немското правосъдие, не и докато живурка в ЕС..

 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nikolay UK":

  Формално уточнение

  Изречението, в което се казва, че дипломата на Илиева е имала апостил, е следното (ако не е орязано с едно "ако":

  "Грашкина заяви, че върху документа има апостил, което е достатъчно доказателство, че документът е валиден."

  То е във втория параграф. Цитираното от теб е общо положение.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#41] от "xmm":
  а такааа :
  http://www.cross-bg.net/nauka-i-kultura-cross/56-nauchna-deinost/1173930-berlin-ne-sme-izdavali-dokumenti-za-bakalavar-i-magistar-na-ilieva-

  "На 30 11.2010 г. от Висшето училище по техника и икономика е изпратена жалба до Прокуратурата в Берлин по подозрение за фалшифициране на документи."

 46. 46 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#39] от "NPaine":

  ... междувпрочем никога не ни се налага да слагаме апостил на нотариално заверени документи между Европеиски страни ... дали в Бг просто не се правят на по католици от папата както винаги без да знаят какво значи всъщност. А примерно живея в САЩ от 15 годишен, въпреки това за да миряса маика ми си плащам здравната вноска, защото очевидно в БГ имането на друго гражданство и това че живея и работя там, не е доказателство че не живееш в БГ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 47. 47 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#37] от "d.berov":

  ... няма нищо общо с обазование или нещо такова просто е нотариална заверка или вярно с оригинала ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 48. 48 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivanchoLA":

  О не ме почвай на тази тема, на какво точно се правят българските чиновници. Последното нещо с което ме сюрпризираха тия дебили от НОИ е че не могат да ми признаят бележка че съм студент в 7 ми семестър, трябва им бележка която казва че съм в 4 ти курс. Да обаче аз не мога да покажа такава бележка защото още не е почнало записването за 8 семестър... абе м****а им!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 49. 49 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivanchoLA":
  Иванчо при заверка на диплома за висше образование се изисква освен този нотариален апостил и един друг документ, който се издава от съответна служба по образование в съответната страна/област/община. Поне в случая с мойта немскат диплома беше така. Документите не са при мен в момента, така че не мога да видя точно какво представляваше тази заверка и къде я слагаха, но факт е че го има. Процедурата е малко по-различна от заверката на 'студентско свидетелство', за коят говори НПейн..

 50. 50 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#42] от "bestbuy":

  Сяка фирма с акъл иска официално удостоверение на дипломата (както обясни по долу) , защото има страшно много фалшименто дипломи по Европа и САЩ, а ако нещо стане и застраховката трябва да плати ако нямат диплома можеш да забравиш ... а за Индия и Китаи като им чертеш резюметата са написали полвината Библиотека на Американския конгрес 2 от 3 са абсолютно фалшименто 1 е 10% верно...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 51. 51 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#48] от "NPaine":
  Ти да видиш някой ден, ако решиш да се прибираш в България и се опиташ да си възстановиш здравната осигуровка, тогава какви 'изненади' са ти приготвили НОИ. Мен преди 3 месеца ми казаха, че според тях не съм имал здравна осигуровка, нищо че си я плащам вече 3 години и си ходя по болници и тн.. пълен цирк

 52. 52 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#45] от "d.berov":

  За пръв път е написано, че е представила копие на дипломата.

  Мда, интересно колко документа са фалшифицирани???

  Като за начало - самата диплома.
  За НАЦИД е важна и академичната справка за взетите изпити. Разбираме, че тя няма регистрирани изпити. Това е втори документ.

  И двата трябва да имат въпросния "апостил" (разбирам, че е еквивалент на нотариална заверка на копие).

  Отделно този тип документи се заверяват от издаващата страна и бг-представителството там.

  Мале, мале!

  Остава немската прокуратура си свърши работата и дано делото да се състои в немски съд.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 53. 53 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#45] от "d.berov":

  Честно казано искрено се надявам да я вкарат в затвора и да си полежи.
  Цялата ситуация е безумна гавра с хилядите български студенти в Германия на които ни се разказва играта докато успеем да си изкараме по честен път дипломата.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 54. 54 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#51] от "d.berov":

  Там съм се полу - подсигурил . Миналата година ходих в НАП, на късмет случих на една металка която нищо не разбираше, ама беше свястна и май се оправихме, т.е. възстановиха ми правата до края на 2009та, проблемът е че трябва пак да се прави, ама ще гледам първо да завърша и тогава че не ми се ходи всеки семестър да се разправям.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 55. 55 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 58 Весело

  #25#Слагам ти един голям +!Това е истинския проблем!Не това ,има или не апостил фалшивата диплома!Как се стига до високите нива на държавната администрация?Как се правят конкурсите?Как се отценяват "отлично"хора NPI/ni puta idea!/Koй ги отценява?И на отценителите нивото им ли е NPI?Дали девойката е единствена с такива "високо-професионални"; качества?И акция "фалшификаторите"кога ще започне?

 56. 56 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#49] от "d.berov":

  Тука говорим за апостила ... междувпрочем до сега никога не ми се е налагало да си заверявам дипломата в която и да е страна където имаме офиси, просто си я показвам и достатъчно, включително за субсидиите за развитие на високи технологии от Англииското правителство (или а другите места където имаме офиси), по незнаино каква причина ми се искаше дипломата само им я показах те си направиха ксерокопие и тва беше ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 57. 57 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 522 Неутрално

  калинчето е изнагляла. Аз само за хора с фалшифизирани сертификати по език знам. Един с фалшив TestDaF, който си го знае езика, н по някаква причина се дънина всеки изпит. Както и един младеж със фалшифициран сертификат за английски, който и две думи не може да обели на тоя език, но той си плаща таксата само заради картата за транспорта

  Калинчето две години в затвора. После снимки в новия порно-филм - der Mädchenknast - по подобие на Das Mädcheninternat и това е. Аман от мутри и мурви назначени по шуробаджанашка линия. И най-дразнещото - как не се появи един да поеме отговорност? Ако си застанат зад думит и то Калинчето само от тъпкането с еворкомисарско семе е поумняла толкова, че се е представила блестящо на събеседванет и без диплома, то да махнат изискванията. Направо и хора с начално да взимат.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 58. 58 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivcho":

  Много правилно.Какви структури,какви чиновници и какви проверки в ерата на Интернет.Просто български чиновнически простотии от които страдат всички нормални,а "нашите" хора пак се уреждат.

 59. 59 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#48] от "NPaine":

  Ти се кефи че сега за вас няма военна служба когато аз бях в универистета имаше и беше ела та гледаи да се доказва да се пише, обяснява пък някои даже ги спираха на границата... наи последния път маика ми си изпуснала нервите във военната комисия че за 4ти път в 6 месечен период обяснява едно и също и те директно и казали колко да плати за "услугата" ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 60. 60 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#51] от "d.berov":

  Мани не урочасваи момчето, само като турист в БГ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 61. 61 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#57] от "1984":

  Стига бе тоя много си начи, иначе тя има уста за свирки е верно ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 62. 62 Профил на nabludatel_2
  nabludatel_2
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "хм":

  исках да ви кажа, ако е имало апостил и той е бил на пръв поглед оригинален, те нямат никаква вина служителите, защото и аз да бях и аз щях да се доверя на апостила, затова са тези споразумения и конвенции да облекчават работата, ако тръгне да се проверява всичко майко мила. И още нещо експертиза за фалшификати имат право да правят само експерти, служителите в министерството не са такива, тяхното задължение е да следят за фомалната достоверност на предоставените им документи, дали всички са налични и с необходимите им реквизити. Това е, и вие да работихте там съмнявам се, че щяхте да отркиете топлата вода.

  Имайте вредвид:Употребата на апостил като форма на легализация на документи се регламентира от Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, подписана в Хага на 5 октомври 1961 г. За България Хагската конвенция влиза в сила на 30 април 2001 г. Конвенцията предвижда унифициран способ за оформяне на определена категория документи (публични актове), предназначени за ползване в чужбина — чрез поставяне върху самия документ или в приложение към него на специално удостоверение — апостил . Апостилът освобождава документа, към който е прикрепен, от по-нататъшни процедури за легализиране от други висшестоящи местни органи в страната на издаване, както и от дипломатическото или консулско представителство на държавата — страна по конвенцията, на чиято територия трябва да се представи документът.


  До коментар [#52] от "Музар":

  Апостила по Хагската Конвенция има строго определени реквизити, които обаче пак се проверяват формално, но все пак не вярвам апостила да е бил подправен или неистински.Защото има много български студенти в Германия и апостилите са много сходни, би трябвало да забележат, ако е подправен, би трябвало и да са обучени как да разпознават формално един апостил, друг е въпроса, ако някой се правил на ущипан, това тепърва трябва да се провери.
  иначе спроред предписанията на Хагската конвенция всеки апостил има квадратна форма със страна най-малко 9 см. и трябва да съответства на образците, приложени към конвенцията. Задължитлни реквизити на апостила са:

  * име на държавата, издаваща апостила;
  * имена на лицата, подписали документа, който се удостоверява с апостила;
  * длъжност на лицата, подписали документа;
  * наименование и печат на учреждението, издало документа, удостоверен с апостила;
  * наименование на града, в който е поставен апостилът;
  * дата на поставяне на апостила;
  * име на органа, който поставя апостила;
  * номер на апостила;
  * печат на учреждението, поставило апостила;
  * подпис на длъжностното лице, поставило апостила.

  Съгласно Хагската конвенция апостилът може да се състави както на един от езиците на Конвенцията (английски или френски), така и на националния език на държавата, издаваща апостила. Конвенцията задължава единствено заглавието на Апостила да е на френски език: Apostille (Convention de la Haye du 5 octobre 1961). По разпространена е практиката на съставяне на двойно заглавие, в което е включен както надписът на френски, така и надпис на националния език на страната, издаваща апостила.

  Съществуват няколко способа за поставяне на апостил. Първият от тях е апостил под формата на печат, който се поставя върху документа, а вторият е апостил под формата на приложение към документа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK