Европейската десница си затвори очите за реабилитацията на Тодор Живков, обявиха от СДС

Европейската десница си затвори очите за реабилитацията на Тодор Живков, обявиха от СДС

© Красимир ЮскеселиевСДС не са доволни от позицията на Европейската народна партия (ЕНП) по повод изказванията на премиера Бойко Борисов, с които според партията се реабилитира режимът на Тодор Живков. "Интересите са надделели над ценностите в Европейската народна партия", заяви на пресконференция днес председателят на СДС Мартин Димитров. По-късно лидерът на ДСБ Иван Костов пък коментира, че е удоволетворен от реакцията на европейската десница, защото те явно са накарали премиера да пише пространни обяснения.


В средата на ноември "Синята коалиция" изпрати писмо до ЕНП, с което поиска реакция на коментара Борисов, с който той заяви възхищението си към бившия тоталитарен лидер Тодор Живков. Тогава премиерът заяви, че не иска да бъде сравняван с бившия тоталитарен лидер, защото "и една стотна от това, което е построил за България той и което е направено за тези години, да направим, би било огромен успех за всяко правителство".


В отговора си председателят на ЕНП Вилфред Мартенс съобщава, че са поискали обяснение от Бойко Борисов. Той им отговорил, че "всички предполагаеми негови изказвания по отношение на Тодор Живков са извадени от контекста и манипулирани от медиите". И препотвърдил пълната си принадлежност към дясно-центристките ценности на ЕНП. С това ЕНП определя случая за приключен.
"В момент на икономическа и финансова криза в Европа и в интерес на България нашите партии членки не трябва да губят политически ресурс в конфликти помежду си. Това е още по-вредно, когато ЕНП бива въвлечена в подобно противопоставяне", пише още Мартенс.


"Ние не сме съгласни с това. Ако някой каже, че Хитлер е бил добър управник, защото по строеж на магистрали в пъти превъзхожда Тодор Живков, ЕНП пак ли ще си затворят очите", попита Мартин Димитров.


Той заяви, че реакцията на партията по тази тема ще бъде обсъдена на Националния съвет на партията.


Иван Костов: Удовлетворен съм от отговора на ЕНП
Удовлетворен съм отговора на ЕНП относно изказването на Борисов за управлението на Тодор Живков, заяви пък лидерът на ДСБ Иван Костов пред журналисти в парламента. По думите му ЕНП видимо е накарала българския премиер да напише пространно обяснение. "Той в четири страници е обяснил, отказал се е от думите си и е заявил, че медиите не са го интерпретирали правилно", заяви Костов. Според него това на европейски език означава "може да съм допуснал нещо, но сега казвам какво е точно. Там е правилото има грешка - има прошка".

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  И аз съм доволен, че главния слуга е препотвърдил десния залог. Той е овластен в замяна

  на това и така си слага бариера пред възможноста да продължи да прави левашки глупости.

  Но с ярост това трябва да се припомня щом и милиметър разминаване.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Ех Мартинчо, имаш много да учиш от Костов Всъщност най добре му предавай партията, в СДС няма политици от необходимата класа

 3. 3 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Иван Костов поздравява МаУтин ДимитУов с парчето: Евалла бе Живков

  http://www.youtube.com/watch?v=tOzvzeJbRY0

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 4. 4 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  И аз ще черпя фъфела парче http://www.youtube.com/watch?v=5qjHr8EZ9YY&feature=related !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 5. 5 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Хех, в случая Мартин е много по-прав от Костов - Борисов е дървена глава дето никога няма да си вземе поука и се има за дете в детската градина, дето може да прави каквото си иска и се сърди като го изкажат на учителката.
  А ЕНП показа че пет пари не дава за престъпленията на комунизма. Че и защо да дава, като не са ги изпитали на свой гръб.

 6. 6
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Мартине, толкова ли няма с какво да се занимаваш и да бъдеш полезен на страната си?

  Работи като мъж, а не се дръж като политическо джудже

 8. 8 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До:Мартин Д.:Преди да даваш акъл на ЕНП,да вземе да сложиш ред първо в твоята партия.Примерно във Варна.

 9. 9 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Мартинчо пак припка като пърле пред майка си. В голямата политика има и дипломатичност- съгласувай каквото имаш да казваш с по-опитния и по-мъдрия. Тръгнал да се прави Мартинчо на по-католик пт папата и да кори ЕНП- айде стига де! Реакцията в случая на Костов е реакция на опитен политик, реакцията на Мартинчо е реакция на едва прохождащ политик.

 10. 10 Профил на kilgore_trout
  kilgore_trout
  Рейтинг: 8 Весело

  Явно в ЕНП им е писнало от седерастките глупости...

 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не съм от феновете нето на СДС,нито на на ББ,но с изказванията си М.Димитров доунищожава тази партия.Многократно съм чел това,което е казал ББ относно времето на Т.Живков.Прав е ББ,че цитираното от медиите е извадено от контекста.Той говори въобще за построеното по времето на управлението на Т.Живков,онова построено от българския нрод по това време,което все още се разграбва,вече 20 години,онези построени жилища,в които вероятно живее и М.Димитров и неговите родители.И е проява на групост да се сравнява с построените магистрали по времето на Хитлер,предназначени не за германския народ,който да кара собствените си коли по тях,а за предттоящата война.ББ в това свое изказване не споменава нищо за липсата на демокрация тогава,за авторитарния характер на режима.А според М.Димитров,а това е огромната вина на "демократите" като него,че се стараят да изтрият от паметта на нацията цяла една епоха,в която са живяли,творили,радвали или скърбяли милиони обикновени хора и не малка част от тях са били значително по-щастливи от сега,поне в материално отношение.

 12. 12
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 13. 13
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 14. 14 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#11] от "molesan2":

  Не мисля че има голяма разлика между това което ти и Мартин сте чули.
  Основното построено по живково време е една илюзорна представа за просперитет, която 1990 година се спука с пъти по-мощно от балона на кризата сега. Че 90-те се грабеше - грабеше се. Но основното което всичките ни съседи разбраха, а само ние не можем да си натъпчем в главите е разбирането че именно тази живкова икономика беше на изкуствено дишане и не можеше да съществува без тоталитарния апарат.
  Това че гербаджиите си мислят че всички са по-тъпи от тях и не разбират гениалния промисъл на лидера им си е техен проблем. Ние си разбираме, но не сме съгласни.

 15. 15 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А и построеното щеще да е много повече и много по-качествено, ако България не беше попаднала в комунистическия лагер след войната

 16. 16 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абсолютно нормална е реакцията на европейците.И те както всеки разумен човек разсъждават че няма дърво без корен, че без постороеното през времето на социализма се връщаме към ралото и магарето и само безмозъчници като Мартин Димитров и неговия коалиционен партньор са в състояние да изгорят всичко за да убият" бълхата в юргана"!

 17. 17 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Прсто "европейската десница" е пропуснала да ви прати поредния транш въщливи евра за предателската ви дейност в полза на САЩ и Запада. Не сте им нужни, това е!

 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "SorryLol":

  Как тройно?! Десеторно е платено. И освен това се чакаше на опашка. Хората чакаха и трябваше да са благодарни за някаква скапана панелка. Внасяха се предварително огромни (за тогавашното време!) суми, за събиране на лихвоточки. При това тези суми стояха в ДСК с години без да се олихвяват, което си е кражба по всички правила.
  Комунистите винаги са били крадци и некадърници.

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "james1":

  Що си се кръстил Джеймс?!

  Ти си Иванушка-дурачок. Любимият фолклорен герой на братушките.

  The best way out is always through Robert Frost
 20. 20 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Весело

  Ако някой каже, че Хитлер е бил добър управник, защото по строеж на магистрали в пъти превъзхожда Тодор Живков, ЕНП пак ли ще си затворят очите", попита Мартин Димитров.

  Другарю,
  Ако ЕНП каже, че Хитлер не е бил добър управник за Германия, всички ние ще трябва да си затворим очите...

 21. 21 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Моля другарко, а пък Бойко каза, че тато е добър".
  Тоя напоследък колкото повече се пени, толкова по-смешен изглежда

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:36 на 30/11/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Темата за построеното по татово време и спекулативното й отиграване напоследък е показателна:
  Наистина сравнимо с пътища, язовири, заводи, учереждения построеното тогава е несравнимо повече. Друг въпрос е до колко онова строителство беше целесъобразно и на каква цена - нископлатен и безплатен войнишки и бригадирски труд, мизерни заплати особено на интелигенцията, унищожаване на селата, външни заеми. Не сме го забравили и с яд се сещаме за това, както и за печалната съдба на построеното разграбено след това чрез приватизация.
  Споменаването му от Б.Б. по степен на тактичнност е като да приказваш за въже в къщата на обесения. Не му е за първи път, няма да е и за последен - понякога зле импровизира, вместо като тато да чете вещо подготвени речи.
  Забавно е поведението на Мартинчо, който не се отказва и от най-ниските топки за да трупа капитал, но до колко е ценен, когато очевидно от мухата се прави слон. Със сигурност това няма да му увеличи пополярността му на костова марионетка.
  Кого обслужва този шум? До кога ще занимаваме света с кухненско-слугинските си свади! Това ли е новото СДС и възраждането му! Така ли СК обединява антикомунистите като хвърля енергията си главно в борба срещу тях белким им отмъкне електората! ТОВА Е ПЪТЯТ НА ОКОНЧАТЕЛНИЯ ПРОВАЛ НА СИНЯТА ИДЕЯ.

 24. 24 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Боойко Борисов е последователен в своите политически пристрастия, но ЕНП е безпринципна. "Дойче веле "(цит. от "Глобус репортер",на 16.03.2009) излъчи още навремето:
  " В интервю за списание “Макс“ столичният кмет Бойко Борисов сподели свои мисли за живота и политиката. На въпроса кой е най-впечатляващият лидер в световната история, Борисов отговаря: “В съвременната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражание, е г-жа Ангела Меркел. От друга страна, Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао - за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации, се изискват качества“.
  Да виждате някаква оценъчна разлика между казаното тук и казаното за Тодор Живков?

 25. 25 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тежко на ЕС, в който и десните са леви. Явно от СК трябва да изпълнят някогашния план на Петър Стоянов и да напуснат ЕНП, за да отидат при истинските десни - групата около английските консерватори.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 26. 26 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Английските консерватори биха гледали на подскачащите около тях бивши комсомолски секретари с леко недоумение и зле прикрито презрение - както потомствен аристократ гледа някой довчерашен свинар, който си е купил наскоро титла... И с пълно право.

  Впрочем местните "десни" са толко далече от секви десни не само в Англия, но и в същата тая ЕНП.

  А пък съвсем друг въпрос е колко принципно десни са и там. А и доколко десните принципи са най-благите принципи.

 27. 27 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Весело

  Другари,
  Социализмът в България и националсоциализмът в Германия, са част от историята на двата народа - съюзници в двете световни войни. И тази страница, не може да бъде откъсната, само защото на някой му е скимнало, че не му харесва написаното.
  И на ме не всичко ми харесва.
  Ако можеха, някои другари, не само биха ги откъснали, но и с радост - биха ги изгорили. И това са точно тези, които най-много се възмущават, че Райхът е горил книги.

 28. 28 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Абе каква реабилитация ги гони тия от СК? Те слепи ли са, че за 20 и кусур години преход нищо не е създадено и произведено. Това е, което искаше да подчертае Бойко. То бива време за промяна, ама то нашето на нищо не прилича.
  А пък тези от СК - вземи единия(Иван Костов) и го блъсни в другия(Мартин Димитров). Кой от кой по-интригант и клепач.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 29. 29 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#28] от "baracuda":
  А пък тези от СК - вземи единия(Иван Костов) и го блъсни в другия(Мартин Димитров). Кой от кой по-интригант и клепач.

  Горните двама ученици, са забравили стария принцип - учителките, никога не наказват фаворитите си.

 30. 30 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#26] от "hhhuuunnn":

  Затова ли приеха Яне Янев с отворени обятия? Политик ли е не ми говори за достойнство, държавата е без значение.

 31. 31 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Костовистите и СК са по-долни и от червения чугун.
  ТИЯ уж са с Бойко а пък му забиват нож в гърба.
  Един файтон хора които няма да влязат в следващия парламент
  опищяха цяла Европа дано някой да ги забележи.... ама нанай....
  МИЖИТУРКИ!!!!

 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:33 на 30/11/2010 от неговия автор.

 33. 33 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#30] от "Skydiver":

  Както приеха лайното Яне, така и го върнаха в кенефа на Гоце.

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:35 на 30/11/2010 от неговия автор.

 35. 35 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Добре е Мартин да учи на политика от бате си Ваньо, т.е. кои дела/сигнали/жестове/реплии са важни и кои - не. Едва ли някой е очаквал от бат' Бойко да е политик, който преценя ВИНАГИ какво говори, по-скоро - за купона пред медиите, понякога, си разказва весели историйки, невинаги обмисляйки какъв би бил последващия ефект от това.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 36. 36 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 897 Весело

  Като горда и достойна костовистка , също съм доволна от такъв отговор на ЕНП - няма мегдан за разпиляване на политическа енергия и фокус в такова трудно за Европа и дваж по-трудно за страната ни време. Повече от всякога ни е нужна концентрация на всичко читаво и градивно от дясно и от ляво, а бат Бойко се учи на ход и искам да вярвам, че ще си мери по-добре приказките занапред и не се излага като кифла...!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 37. 37 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Явно ЕНП са разбрали що за чудо са бг десните и са ги отсвирили. Колко десен може да бъде М. Димитров ? Какво е постигнал в живота си ? В работата си ? Всъщност какво е работил ? За Костов е известно, че цял живот е бил на държавна заплата в т.ч. и като преподавател по идеологичечска дисциплина. Тия двамцата вместо да се таралежат трябва да станат по-ниски от тревата, защото благодарение на Първанов станаха депутати. Помните ли, че предишното НС гласува 8 процента бариера за коалициите ? Първанов наложи вето върху това, а в крайна сметка благодарение на неговите хора в КС тия 8 процента паднаха. СК получи на изборите 7.45 процента. Ако не беше Първанов и неговите хора в КС и М.Д и И.К. сега щяха да гледат парламента само по телевизията.

 38. 38 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "Варна":

  Като горда и достойна костовистка
  -----------------------------------
  Ти ли ма парцал........

 39. 39 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дневник е попропуснал "нещичко" ПАК(както винаги):

  Ето още малко за Боце възхваляващ Тато си:

  "ЕНП видимо е накарала българския премиер да напише пространно обяснение.

  Той в четири страници е обяснил, отказал се от думите си и е заявил, че медиите не са го интерпретирали правилно. Това на европейски език означава "може да съм допуснал нещо, но сега казвам какво е точно". Там е правилото: "Има грешка - има прошка", обясни съпредседателят на Синята коалиция.

  Според него се вижда, че в ЕНП възприемат позицията на министър-председателя като отказ от "изречените слова"."

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 40. 40 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Кварталната клюкарка е обадила Боко на шефовете. Защо не вземат да говорат с цифри ако мислат че не е вярно ?? Или просто трябва да приемем чисто идеологически, че сега цъфтим по-добре от тогава ??

 41. 41
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 42. 42 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Номер 8 -ВЕРНИ прави много точна характеристика на нашия премиер
  Като типичен конформист Борисов посочва пример за политическо подражание г-ж Меркел и г-н Путин водещи политически фигури днес
  В исторически план политическо подражание за него са диктаторте Мао Сталин и Хитлер Големия проблем се се сътои в това че тези исторически личности са антипода на демокрацията и са отречени и заклеймени от цивилизования свят
  По всяка вероятност освен личните симпатии които изпитва Борисов към Живков има и апаратен елемент за привличане на избиратели носещи в себе си носталгията по управлението на Живков

 43. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Весело

  Сега подхвръква а като пионерче марти защо е плакал обидено, че не са го избрали да сурвака др живков за нова година

 44. 44 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Зарежете ги тези испански и италиански помияри! Ориентирайте се към Консервативния съюз - британските, полските и чешко консерватори.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 45. 45 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Тия пичове от СДС мисля че трябва вече да си сменят името с нещо по модерно и ново. Това наименование СДС отдавна лъха на нещо старо,употребено и останало в миналото. Едно време беше идея и устрем, след това стана партия, а накрая е олигархичен кръг. Ново име трябва ,а не стар компот хванал плесен в мазата на баба ми.

 46. 46 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Eто какво направи Тодор Живков, БКП и Русия за България:

  През 1960 г. България има външен дълг от 3 млрд. лева. Причините за натрупването му са две - неизпълнение на годишните планове от предходните години и погрешна икономическа политика на лидера на БКП Тодор Живков, чието олицетворение се явява провала на широко рекламирания му “Голям скок” от 1958 г., с който по китайски образец страната е трябвало рязко да увеличи промишленото си и селскостопанско производство. Правителството на Антон Югов не е в състояние да обслужва кредитите както към западни, така и към съветски банки. На 1 април 1960 г. става ясно, че задълженията на държавата достига 134 млн . долара към двете съветски банки в Париж и Лондон - Ейробанк и Московска народна банка, от които страната получава валута. Шефовете на двете банки отказват нови кредити, докато не се намалят задълженията по ползваните дотогава. Политбюро на ЦК на БКП разбира, че общият недостиг на валута за осигуряване на плащанията надхвърля 50 млн. долара.

  Единственият изход за излизане от критичната ситуация Кирил Несторов - председател на БНБ по това време - вижда в продажбата на златните ни резерви, които се намират на съхранение в Държавната банка на СССР.

  Златният ни запас от септември 1958 г. е в Москва, тъй като министър - председателят Антон Югов смята, че сградата на БНБ, намираща се срещу Археологическия музей в центъра на София, не би издържала на пряко попадение от фугасна бомба и на ударна вълна от атомен взрив!

  Посветените в тъмната сделка са Тодор Живков, Кирил Несторов и проф. Нешо Царевски, началник на управление “Валутно” в БНБ, според когото причината за продажбата на голямото количество злато на СССР е, че “вече никой не искаше да даде кредит на България, даже и съветското правителство.”

  Тодор Живков все пак моли съветския ръководител Никита Хрушчов да получи нови кредити и да отложи плащането на старите. Хрушчов приема само точката за купуване на златния ни резерв, с който да се покрият спешно част от дълговете ни към съветските банки. Задълженията към западни банки - Московска народна банка, Лондон - 20 млн. долара, Банк Комерсиал Пур Л `Ероп дю Норд - 60 млн. долара, към западногермански - 18 млн. долара и към италиански - 6 млн. долара - остават да чакат по-добри времена.

  Златото, съхранявано в СССР, е с тежест 20,153,479,83 кг - приблизително 21 тона.

  Сделката по продажбата на родния златен резерв на СССР е оформена официално с писмо на председателя на БНБ Кирил Несторов до шефа на Госбанк Александър Коровушкин от 7 май 1960 г.

  Съветската страна продава златото на 11 юли 1960 г. на четири партиди - две в Цюрих и две в Лондон при цена на тройунция 35,10 щатски долара.

  Получени са 22,738,255 долара, от които в България не постъпва нито цент, тъй като веднага се заплащат просрочените задължения на нашето правителство към СССР.

  Едноличното решение на Живков за продажбата на златния ни резерв не почива на никакви законови основания, то е и престъпно по своя характер, тъй като левът остава без златно покритие, а само след десет години цената на златото на международните пазари скача над 10 пъти и по този начин комунистическият ни диктатор ощетява държавата в огромен размер.

  Осъзнавайки криминалния характер на постъпката си Тодор Живков ревниво я пази в дълбока тайна десетилетия наред. Осчетоводяването на тайната сделка става на два етапа през 1962 и 1964 г., когато той е вече и министър - председател.

  През юни 1964 г. БНБ изготвя доклад до първия ни партиен и държавен лидер, с който предлага на Бюрото на МС да одобри продажбата на златото с четиригодишна давност, като средствата бъдат използвани за погасяване на задълженията ни към съветската държава.

  Любопитно е, че първият екземпляр от доклада с положителната резолюция на Живков, одобряваща сделката, не е заведен нито в архива на БНБ, нито в този на МС.

  Тодор Живков дълго крие истината за тази срамна сделка и едва пред разследващите го за икономическата катастрофа е принуден да признае на 26 август 1991 г. - “Липсваха ни финансови средства и страната беше пред пълен финансов банкрут.”

  Това, което не иска да каже правешкият хитрец, е, че благодарение на тази престъпна комбинация Хрушчов го спасява като партийно-правителствен лидер, безпределно предан на съветската политика, отпускайки му кредит от 600 млн. рубли през ноември 1960 г.

  Същевременно съветското ръководство удовлетворява молбата на българските ръководители за отлагане плащането на 210 млн. рубли, които страната ни трябва да заплати по погашения и лихви за минали финансови задължения.

  Тези общо 810 млн. рубли са най-големият кредит, отпускан някога от Съветския съюз, даващ спасителна възможност на нашите комунистически управници да преодолеят дълговата криза, в която България изпада в края на 50-те години на миналия век и да продължат с гигантоманските си амбиции да развиват безперспективната тежка промишленост у нас.

  Излязъл сух от далаверата, Живков още няколко пъти осъществява секретни операции със злато.

  През май 1962 г. МС се съгласява БНБ да депозира 6 тона злато в Унгарската народна банка срещу кредит от 10 млн. долара. Продадените 5878 кг злато са използвани за погасяване на кредити. Проблемите с платежния баланс и необходимостта от валута принуждават Тато да продава злато и в следващите години.

  На 10 декември 1962 г. са експедирани 20,15 тона злато за Госбанк - СССР, а на 2 ноември 1964 г. следват още 5,85 тона злато.

  През 1967 г. БНБ депозира в Банката за международни плащания в Базел четири тона злато за получаване на кредит, което е върнато в България пет години по-късно. Фокусите със златните сделки временно закърпват дупките в бюджета и подпомагат оцеляването на Тодор Живков на върха.

  Те обаче не могат да решат основния въпрос на държавата - преодоляването на кризисното състояние на нашия валутен баланс.

  Всъщност БНБ е фалирала през 1968 г., осем години след първия финансов крах на НРБ.

  В края на 1989 г. външният дълг, завещан на българската държава от комунистическите управници, надминава 10,4 млрд. долара. След 1960 и 1978 г. държавата банкрутира за трети път.

  Борислав Гърдев

  Over and out.
 47. 47 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1226 Разстроено

  Мартине,гласувал съм за теб.Влез в час и не ръси непрекъснато глупости.Колкото и да съм упорит за СДС на път си да ме откажеш.Не защитавам тато.Бъди по гъвкаф.

  Ръй! Ръй!
 48. 48 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всъщност Тодор Живков е бил по-далновиден от Хитлер. Хитлер построил магистралите за няколко години, а германците ги използват вече 7 десетилетия. А Тошо започна и не довърши две магистрали и вече 4 десетилетия неговите партайгеносета се хранят от това строителство.

 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Весело

  Когато на една ракета космоса и стане крив тогава значи нещо сигурно е криво с ракетата.

  Кого ще следват сега от СДС щом и ЕНП не им харесват? Остава им някакво радикално сектантство. Костов поне е бил достатъчно хитър да поблагодари на ЕНП макар че е нямало защо.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 50. 50 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мартине, ти не разбра ли, че Мутрата носи пари на Аснар когато ходи ма мачове на Реал?! Затова го крепят! Отново ви казвам - гледайте към Лондон и Прага! Там има много приятели!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 51. 51 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Гневно

  "Ние не сме съгласни с това. Ако някой каже, че Хитлер е бил добър управник, защото по строеж на магистрали в пъти превъзхожда Тодор Живков, ЕНП пак ли ще си затворят очите"

  Мартине, Мартине, сляп искаш да прогледаш. Естествено че неможе да се каже че Хитлер е бил добър управник, но също така не бива да има причина поради която да не можеш да кажеш че режимът му е строил аутобани защото това е исторически факт.

  Аз не си спомням Бойко да е казал че Бай Тошо е бил добър управник. Той просто каза че по негово време е било построено повече отколкото за последните 20 години. Това не е хвалба към Тошо, а е критика към всички които са управлявали през тези 20 години включително и за вас.

  Ето къде ви стяга чепика, защото делите с БСП вината за 20 годишното буксуване и затова сега изопачавате думите му и търсите теле под вол. За тези 20 години два пъти имахте властта и два пъти пропуснахте прекрасната възможност чрез силата на демокрацията да направите България по-добра от времето на правешкия овчар. ЕНП ли ви е виновна?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 52. 52 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До 51
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
 53. 53 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 487 Неутрално

  ЕНП не са истинска дясна партия. Те са до някаква степен дехристиянизирани и денационализирани. По-точното определение за голяма част от партиите в ЕНП е десни либерали.

  Истинска десница са Европейските консерватори и националистите.

 54. 54 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Такива тъпанари, като Мартинчо, какво очакват от Европа !
  Само като му видиш мутрата и отвори ченето - разбираш, че не става, много е елементарен и ограничен интелектуално.

 55. 55 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Както се казва , с ЛЪЖИ го избраха , с лъжи управлява и с лъжи ще си отиде .. ))))
  Кога БКП -БСП и ГЕРБ ще направят най-после коалицията ???


  МАРТИНЕ, време е да излизаш в опозиция !!! Тиквата, тодорживковецът не може да е съюзник ...МОЖЕ само на БКП-БСП-да е партньор..) ..
  С КАКВО се различава от тях ??? Има ли с нещо ??? Докато с действията си напълно се припокрива с тях ..>)

  BIG AL
 56. 56 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Стар постинг, описващ прекрасното наследство на другаря Живков:
  Китното някога Софийско поле с чисти реки и предпланински хълмчета, с манастири, сгушени в пазвите на планините, сега е умъртвено от Горна Малина до Лозен и до Алдомировци. Огромна площ плодородна земя днес е радиоактивна, засипана с милиарди тонове шлака, сгурия, ръждив прах, боклуци. Стотици селища са унищожени на практика, край жп-линията и шосетата стърчат изтърбушените бетонни скелети на сгради, складове, безмислени стопански площадки, изоставени хиляди жилищни сгради, училища, обществени постройки, казарми, бетонови възли, зав одски халета, ръждясали хангари, гаражи....
  Мегаломанията на комунистическите простаци да въвеждат индустриализация край всички хубави български градчета в най-красивите места на Родината ни доведе до уродливите индустриални зони за мръсно производство, опасващи като зловещ тумор населените места. Вижте София от Нови Искър до Гара Искър- УЖАС. Вижте жълтосерните отровни пушеци до Стара Загора, вижте кошмарната гледка между Асеновград и Пловдив, опитайте се да спите с отворени прозорци в Бургас сутрин, спомнете си как ебаха майката на жителите на Девня, Златна Панега, Враца( кой помни още страшната трагедия там?), кой помни гръмналите цехове в Сопот и изпотрошените прозорци на десетки километри наоколо. Простакът-диктатор, неуспял да ни отнеме независимостта и да ни набута в СССР, реши по свой начин да унищожава живота в заградения с телена граниза и ток по нея лагер, наречен България. Той обрече соцробите тук да блъскат в най-черното кюше на международната социалистическа специализация. В Естония правят транзистори? Моля, ние ще засипем с циментов прах полетата. В Полша правят коли? Ние ще правим химически заводи до всеки окръжен град. И от Видин до Русе, от Варна до Бобов дол се строеше, без да се мисли за бъдещето. Съсипваше се златна, божествена природа, а се застрояваше за мръсно, неефективно, енергоемко производство, което доведе до преселение на населението, обезлюдяване на цветущи някога райни, а последствията от сгромолясването на СИВ, когато братските комунистически страни ни теглиха шута и останахме без суровини и пазар, днес са налице. Опустошена икономика, опустошена природа, ново обезлюдяване на цели области. На бившите комунисти не им дремеше. В техните нови планове, вече преобразени в своята капиталистическа метаморфоза, влизаше всяка нова възможност да си присвоят това, което предишното законодателство поне на хартия не позволяваше. Не че фамилията на правешкия диктатор не си бе гепила пладнешки за резиденции и ловни кътчета най-готините места от Перла до Арбанаси, от Враня до Банкя, от Родопите до Сребърна. Не че гаулайтерите на режима не си строяха с държавни пари почивни домове с персийско разточителство, пълни с прислуга, пазванти и ексцентрични прищевки в обзавеждането. НО ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧИ С неокомунистическата инвазия по морето на бившите номенклатурчици, ченгетата, мутрите, простаците с анцузи и златни синджири, милиционерите-генерали и генералите-милиционери надмина всичко, което ужасеният българин можеше да очаква от комунистическата гмеж. И по-рано Слънчев бряг бе държава в държавата, там прост българин не можеше да припари от туристи по първо и второ направление. Дюни, Златни пясъци, Албена - валутните дробове на комунистическата шайка бяха табу дори за живеещите наоколо клетници, допускани там само като прислуга и плът. Днес уродливата метастаза- паметник на комунистическата алчност, на оголената комунистическа разбойническа същност, е опаковала с бетонните си тумори крайбрежието и планинските курорти. Кристо би позеленял от завист. Разследвайте кой и кой, и кой стои зад тези строежи и ще се ужасите. Всеки втори е от ДС, всеки първи от БКП, между тях и некой недоубит мутър. Вижте кой стои начело на съдебната система -само ченгета от ДС. Целият преход е дирижиран от ДС и БКП-БСП. Че кой от ДПС не е ченге? Кой от "десните " лидери не се оказа ченге? Кой журналист не се оказа свързан с ДС? Кой известен писател, режисьор,художник, поет, артист, музикант не беше или доносник или от БКП? Кой да спаси страната ни от заразата? И когато няколко от последните деца решават да вдигнат глас, пращат им сто въоръжени до зъби милиционери да ги пребият и арестуват, копелдакът-комунист Румен Путков решава да бие населението. Плувнали в мазнина угоени свини от НДСВ, ДПС и областни управители, съдии, прокурори, полицаи се подхилкват, вместо да хвърлят в лицето на комунистите коалиционната си слугинска роля. Вече е късно дори за глухия набъбващ глас на безропотното население.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 57. 57 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Стар постинг за затвора Щази:

  Да се говори с ужас днес за измрелите преди шестдесет години жертви на комунистическата чума е все едно да се отваря приказка за избитите от Чингис хан. Само Камбоджа да споменем и става ясно що е то комунизъм.
  Някои още важно казват, че комунизмът бил най-светлия строй.
  Във вчерашния Труд дори имаше статия със спомени на един натъжен слуга на другаря Тодор Живков, отговарящ за страстта му да утрепва мечки и глигани за развлечение. Няма да се учудя, ако е имало и слуга, отговарящ за предоставянето на хора за отстрел за другарите от ЦК. Зер, уменията в стрелбата на правешкия диктатор и близкото му обкръжение едва ли са били изработени само с мечки.
  А още като малка подробност, че не сме чак толкова избягали от мръсната комунистическа милиционерска тирания, беше и прибавената снимка на събраните около трапезата Живков, кмета на Правец и младия пожарникар Бойко Борисов. Умилително!
  Знаете ли каква е връзката между кмета на Правец и Лукойл? А знаете ли кой от Лукойл плащаше през годините за гигантския пиар на Борисов? А знаете ли къде работят днес участниците в пиара?
  Кулата на Щази може и да е музей , но нашата правешка дс-кула и днес е на власт, уважаеми недругари и недругарки.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 58. 58 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  некои съображения:

  Другарки и другари, на нас винаги западняците че са ни виновни, ние това си го знаеме и не се изненадваме, нас може само студената зима и горещото лято да ни изненадат, ама ние дигаме тутакси цените и се оправяме още още по-тутакси. Ние, другарки и другари, секогаш се оправдаваме с международното положение, ето и в момента ни критикуват неправилно западняците, найш. А забелезали ли сте, че от Москва никога не са ни критикували? Ние също не критикуваме нашите приятели от Кремъл и от некои други приятелски страни, даже ако тие господа от Европейския съюз земат много да ни притискат, ние се надеваме, дека руските братя трети път че ни освободят и повече нема да си играеме на демокрация и тем подобни, найш. А на другаря от Мафията само че му съобщиме, дека член първи не позволява да се страни от Партията и да се праи некаква си друга мафия, тъй че да си налега парцалите и да ни донори с мангизи, оти мечка че го лази, ич да се не надева на милост, найш.
  Ние, другарки и другари, не моеме да се мериме с руската мечка и поэтому винаги сме се снишавали, по едно време руските другари казаа, дека на социализъма мое да му ебеме майката, "давайте-ка па западняшкаму", та поэтому ние, другарки и още другари, почнааме да строиме капитализъма, т.е. за една нощ заебааме и Ленин, и тьотя Ленина, ама сега не моеме да сме ем у западната политика, ем у руската и си праиме наша, самостоятелна политика. Такава политика, другарки и другари, нема никъде по света, ние я внедрииме нАучно и това си е наш, български принос в световната палитика. Тоа наш принос е: ем да сме у ЕС и НАТО, ем да сме верни на Кремъл, а с некои еврейски капиталисти ние винаги сме се имале, още от времето на другаря Луканов, па и след него. Ние и с братските мафии от целото земно кълбо сме биле винаги в добри отношения,ние винаги сме помагале и на кървави режими, афроканибали и интертерористи, само че некои наши арабски другари малко ни преебаа потом, така да се каже. Ние и на чешките другари помогнааме навремето и пратииме танковете, ние щееме да пратиме танковете и срещу нашите сънародници, дори друаря Младенов съвсем правилно я предложи тая тактика, ама се объркааме нещо тогава, а требеше да ги пратиме...

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 59. 59 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Обаче ,другарки и другари, ние не моеме сега да скриеме трупа на нашата мъртва идеология. Щото нема как да си отрежеме генезиса ,нАучно казано, демек, ако в името на мъртвата идеология се налагаше да поутрепеме стотина иляди нещастници още къде 10-ти септември четиресе и четвърта, а по-сетненка и още бая други завалии, то днес требе да лъжеме, че макар и пазарно да мислиме, ние не сме престанале да сме ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ, щото сме единствената партия като единствени комунисти в света, които ем са комунисти, ем са капиталисти. И те тука, другарки и другари, нашата мъртва идеология си пречка трупа пред назе и зад назе, не моеме да я прескочиме, а и не щеме да поемеме некаква отговорност, че сме изпотрепале сума ти ора за всеобщото благо уж, а и нема как да обясниме, що например не пожелааме да се погрижиме за благото на пенционерията и даскалията,докторията и младежта, дето бега през девет земи у десета. Трупът на нашата мъртва идеология ни трови живота ,другарки и другари, а на туй отгоре и от ЕС сега пък ни притискат. Нема къде да се завреме, отсекъде се лошо...ама ние нема да изпуснеме властта, дееба,
  на вас че хързулнеме трупа на идеологията, а за нас че си останат евромангизите и евроизмамите.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "emil_":
  "Аз не си спомням Бойко да е казал че Бай Тошо е бил добър управник."

  Като не си спомняш - пий лекарства за склероза!

  "...аз мисля, че Живков направи максимума за да се развива добре България и в същото време да няма такива тежки инциденти както в Чехия, в Унгария, да загинат хора..."

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Борисов стигна до там да каже, че не е коректно да го сравняват с Тодор Живков, защото онзи бил величина.
  Цитирам го „...една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.”
  Това е казано за комунистическия диктатор,
  - който искаше да превърне България съветска република,
  - който причини демографски срив на страната, прогонвайки стотици хиляди български граждани,
  - който взе непосилни кредити за да удължи агонията на своето управление, а след това причини фалита на страната си,
  - който по собственото му признание се провали, оставяйки огромни дефицити на насъщни храни и безвъзвратно фалирала тежка индустрия.
  Тази реабилитация на Живков лично от министър-председател на Р. България е единствена в историята на нашия мъчителен преход от комунизъм към демокрация. Тя е единствената реабилитация на бивш комунистически диктатор в Централна и Източна Европа, включително в Русия и страните от ОНД. Тя е обидна за всички български демократи, не само за нас, хората вдясно от политическия център. Тя е неприемлива за опитващата се да се реформира БСП и скандална за ДПС и неговите избиратели.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 995 Разстроено

  Не знам какво зло са сторили през годините дедите ни,че сега изкупуваме греховете им,наказани да ни управляват Царе,Догани и сега Б&Ц,но ще да е било мнооого сериозно зло?!?

  Trans penis mihi est!
 63. 63 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Никой в ЕНП не ги брои двамцата дори за сливи! За ЕНП тез двамцата са политически трупове!

  А те взели да се оплакват, като първокласници - Другарко, а Бойко каза, че ....бля, бля!

  Ай сиктир, комунета сини!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 64. 64 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много и разбира глъвътъ на европейската десница от тодор живков.
  Ни са биле тука, ни комунизъм знаат кво а, па те ако ги питаш ква а разликата между показен магазин и плод - зеленчук ша гледат и ша мецат пуин ден.
  Теа според мен изобщо не знаат за какво говорат и за какво им сборуват и от седесето и десебето.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 65. 65 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Виждате ли какво донася една неточно поднесена статия в Дневник(и не само).
  Цялата форумна гмеж се е накокошинила да плюе ЕНП! Дали е случайно това?

  А е пропуснато че Боце е писал четри(4) страници извинения до ЕНП и обяснения че не бил казал това и не бил разбран правилно!
  (вижте в поста ми 39 изказването на Костов!)

  И не ЕНП е виновна че комунистическия ГЕРБ е в нея а "сините" "демократи" които вкараха ГЕРБ там! Същите "сини" "демократи" вкараха и комунистическата БСП в ПЕС!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 66. 66 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#64] от "Моканина":

  Напротив! Много добре знаят кой е ! Затуй се е наложило Боце пак да се извинява и да пише кофа с мастило!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 67. 67 Профил на bigdick
  bigdick
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  сдс имат 9 депутата и няма да влязат в следващия парламент а тръгнали да говорят....
  сдс не направи нищо за да декомунизира страната и до днес има комунистически практики в българия

 68. 68 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#63] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Щуце, откога комунетата червени взехте да разбирате и от вътрешните работи на ЕНП?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK