Министерството на културата се оправда с парламента за орязаните пари за кино

Министерството на културата се оправда с парламента за орязаните пари за кино

© Надежда ЧипеваАбсурдно е да се искат оставки в изпълнителната власт по повод на законодателни предложения и решения, които са изцяло и единствено в компетентността на Народното събрание – това е отговорът на министерството на културата, цитиран от БТА, по повод исканите от организации на кинодейци по-рано днес оставки на министър Вежди Рашидов и на заместника му Димитър Дерелиев.


Според Асоциацията на филмовите продуценти, Българската асоциация на кинорежисьорите, Обсерваторията на икономика на културата, Съюза на българските филмови дейци и Асоциацията на българските оператори, подписали декларация с искане за оставките, Рашидов и Дерелиев "не защитават интересите на българското кино и вредят на филмовия процес поради некомпетентност". Повод за искането им е записаният текст в преходните и заключителни разпоредби на Закона за филмовата индустрия, който се обсъжда в Комисията по бюджет и финанси, който предвижда български филми да бъдат финансирани "при възможност". В поправката е ограничен и броят на лентите, които могат да получат субсидия - "до 7 игрални филма, 14 документални и до 160 минути анимация".


Министерството не е запознато с текста за изменения и допълнения в действащия закон, а министърът, зам.-министърът или други представители на ведомството не са участвали в обсъждането на това предложение, се посочва в позицията. От там уточняват още, че вече приключват работа по законопроекти за създаването на фонд "Българско кино" за алтернативно финансиране извън държавния бюджет и за стимулиране на направените частни инвестиции в българската филмова индустрия.
От ведомството припомнят, че след две актуализации на бюджета за тази година са осигурени 9.1 млн. лв. за българското кино, с което се гарантира създаването на нови кинотворби. Техен анализ обаче сочи, че "значителното увеличаването на държавната субсидия е довело до увеличаване на броя на новите филми, но, с малки изключения, не и до по-добър обществен резултат от тях". Като пример е посочено, че през 2009 г. са създадени 13 нови български филма, в които са вложени над 12 млн. лева и те са имали само 42 хил. зрители.


През 2010 г., като изключим забележителния успех на "Мисия Лондон", 20 други български филма са имали едва 30-хилядна аудитория, посочват от министерството. С уговорката, че не искат да противопоставят театъра и киното, за сравнение те допълват, че в Народния театър "Иван Вазов" за една година зрителите са около 130 хиляди, а в неголям театър в областен град - около 30 хиляди.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  "значителното увеличаване на държавната субсидия е довело до увеличаване на броя на новите филми, но, с малки изключения, не и до по-добър обществен резултат от тях". Като пример е посочено, че през 2009 г. са създадени 13 нови български филма, в които са вложени над 12 млн. лева и те са имали само 42 хил. зрители.

  Значи държавата е дала по около 300 лева на зрител, за да могат разни бездарници да се хвалят, че правят кино. Жалка работа! Може би проблема не опира само до държавното финансиране, а?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Рашидов, Дерелиев, нека ви обясня -- вие сте там, за да защитавате интересите на българската култура пред Народното събрание, а не да си натискате парцалите и да си измивате ръцете с тях.

 3. 3 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 581 Гневно

  ГРАБИТЕЛИ на СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ! Има ли келепир може! Иначе йок, Народното събрание не дава!
  http://www.youtube.com/watch?v=FTt1MyXCfzs

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 4. 4 Профил на rikardo
  rikardo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не знам в щатите дали държавата субсидира филмовите компании да правят филми?

 5. 5 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Весело

  до №2 .Борис Иванов

  Те са там. Но чета че сме като при социализма- 300 лв плаща държавата,за да влезнат тези зрители. Къде е проблемът?
  Той се крие в това че зрителят опростя, а в театъра" поумня" Или
  още не сме излезли от стила социалистически реализъм... А "Мисия
  Лондон" излязла и ... така бе през соца ... Така бе и при соца... един дърпаше останалите.

 6. 6 Профил на bigbira
  bigbira
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-после и официалната ни култура – търсен пазарен продукт в Европа

  По света вече обсъждат последната иновация в културната политика с която татуираният, шибан, феодален старец и недостатъчен министър на културата Ел Турко Рашидов вече изкарва изкуство и на международния пазар. Ето как се прави.

  Вземат се: 1) Разходи за културна продукция – 150 хил. Евро във вид на субсидия от местния Национален фонд. 2) Разходи за маркетинг и промоция на продукцията на европейския пазар – 400 хил. Евро (официално обявени, а реално похарчени – 40 хил. Евро) от кофинансирани средства на бенефициента на субсидията. 3) Приходите от продажба на маркетираната копродукция – 1 мил. Евро, платени от по-голяма държавна цветна телевизия на европейския пазарен партньор. 4) Печалбата като резултат.

  Остава още по-лесното действие: Вариант а) бенефициентът възстановява собствената инвестиция и връща стойността на субсидията на своя донор? Тогава за разпределение остава брутен резултат преди данъчното облагане в размер на 450 хил. Евро (докато в действителност, реалният нетен резултат достига 810 хил. Евро).

  Вариант б) бенефициентът си възстановява само официално обявения разход, без да връща субсидията на своя донор? В този случай за разпределение остават 600 хил. Евро, които могат да достигнат до 960 хил. Евро, ако бенефициентът възстанови единствено своите собствени реално извършени разходи.

  Разбираемо е, че в защита на авторското право, участниците в иновацията ала Ел Турко дават противоречиви публични изявления за своето ноу-хау. Независимо от това се откроява нейното изключително предимство. Тя гарантирано изключва инвестиционния риск. Осъществяването й дори не изисква налични пари от предприемача. Достатъчни са експертният опит, високата политическа отговорност и адекватната административна воля за да насочат "постната" държавна субсидия във верна и най-доходоносна посока. Никъде по света, нито в друга сфера е възможно за 6 месеца да се вложат едни пари по предназначение и да се реализира възвращаемост от: а) 300-540% или б) 400-640%! Единственото малко неудобство е обичайно неизбежната кавга между страните, съпътстваща разпределението на резултата. В частност, тук и сега, кавгата става публична.

  Така е то.

  Имп@кт фактор на иновацията ала Ел Турко у нас и ЕС:
  http://bit.ly/i01ouu http://bit.ly/dKyPz5 http://bit.ly/fF04Ld http://bit.ly/eP8kmi http://bit.ly/hBHS1u http://bit.ly/g7P7gx http://bit.ly/ecPQwM

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK