Учени, лекари, студенти и кинодейци излизат на "протест на съзнаването"

Учени, лекари, студенти и кинодейци излизат на "протест на съзнаването"

© Георги КожухаровУчени от Българската академия на науките (БАН), лекари, студенти и кинодейци излизат на "протест на съзнаването" срещу бюджет 2011 г. Те се събират пред парламента, откъдето ще тръгнат към Министерски съвет.


Те искат адекватно отношение на правителството спрямо здравеопазването, образованието, науката и културата.  Учените от БАН не са съгласни с промените в закона за академията, които ще дадат по-голяма автономия на отделните институти. Освен това в новите текстове е записано, че звената ще се създават и закриват от правителството. Според учените със закона на практика БАН се ликвидира и се лишава от възможността да прави научни изследвания.


Кинодейците ще протестират заради предложението в преходните и заключително разпоредби на закона за държавния бюджет да бъде записано, че български филми ще бъдат финансирани "при възможност". В текста е ограничен и броят на лентите, които могат да получат субсидия - "до 7 игрални филма, 14 документални и до 160 минути анимация". Те дори поискаха оставката на министърът на културата Вежди Рашидов и заместникът му Димитър Дерелиев.


Студентите искат да бъдат достигнати средноевропейски пропорции в разпределяните средства от БВП за образование, здравеопазване, наука и култура. Освен това те настояват за публичен дебат по въпросите на тези сектори.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hm_
  hm_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Време е .Стига сме спали.! Вдигаме се! За съжаление младите хора в България не разбират сериозността на действията. Повечето студенти са щастливи от факта, че ще имат дълга зимна ваканция...а какво губят заради този 1 месец?? Относно учените от БАН- За Бога хора, отнасяйте се към тях с уважение- та те са толкова ерудирани, а не получават заслуженото...
  Недопустимо е просто!

 2. 2 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това не е протест на СЪЭНАВАНЕТО а ПРОТЕСТ НА ОСЪЗНАВАНЕТО!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 3. 3 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Защо се вдигат СЕГА, когато кризата изяжда доходите и препитанието на всички ни и на власт е първото правителство от 65 години насам, което се опитва да въведе ред и законност в тази държава? Защо не се вдигаха срещу Тодор Живков, а лапаха "Димитровски премии" и ходеха да му танцуват хоро? Защо изтърпяха всичките правителства след "промяната" на 10 ноември? Нима при Жан Виденов им беше по-хубаво? Ама тогава нямаше криза, а червени мръсници ограбваха банките и пенсионните ни фондове. А при Иван Костов? Ама тогава май е било най-здравото преразпределение на земи по морето и планините, най-яката "приватизация", най-умните хора са били начело (Бисеров, Данчо Ментата, Антоан Николов...). Най-големите мръсници в местната власт се настаниха в нея по времето на Костов. И аз гласувах за него. Ужас!!! Сега ме е срам от ръката ми. Защо не викаха и не тръчкаха по медиите повремето на Станишев?
  Защото ги беше страх. Защото са страхливци. Защото всеки от тези "недоволни" прекланя глава и си трае пред мутрите с джиповете, търпи мръсотията, презастрояването, кражбите на еврофондове, шуробаджанащината, ченгесарските мурафети, чалгата и всичките гнусотии около себе си, но вие страховито на маса или в стадо. Аз съм ЗА протестите, но не сега, когато най-сетне има надежда нещата да се променят. Сегашните "протести" ми звучат като да са режисирани от "Позитано". Страхливи тунеядци плюят правителството. И в парламента е същото - БСП, ДПС, РЗС. Равнис, другари учени и културтрегери!

  :)
 4. 4 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тези горе ги издържам аз. Трябва Бойко да ме застрахова и да ме застреля ,за да изцица още няко лев за мен/народа/ ,за да нахрани непродуктивните отгоре дето протестират.Или да ги прати да копат по нивите белким открият гърнето с жълтици дето съм закопала

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 5. 5 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Сега когато властта е в ръцете на здравите сили на българския народ - полицията, пожарните команди, надзирателите в системата на местата за лишаване от свобода, реакцията надига глава и се опитва да пречи на процесите.

 7. 7 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 506 Гневно

  Осъзнаването и ОТРЕЗВЯВАНЕТО от пагубните резултати на изборите през 209 година са положителни процеси за едно народонаселение. Най-лошото е , че българското народонаселение е далече от гражданското общество и скоро едва ли ще се добрижи дори до това понятие!
  ПОЗДРАВЯВАМ студентите за тяхната борбеност - влагането на средства за образование и наука е преоритет за всяка една културна нация и за нейния просперитет в бъдеще. Затова ПОДДЪРЖАМ и протестите на УЧЕНИТЕ ОТ БАН !

  Прикриването на " бялата мафия " и боклукопроизводителите от българска кинематография зад гърба на тези ДОСТОЙНИ ХОРА , не мога да приема !

  Механичното структуриране на протестите ще доведе до пълния им провал и считам, че не може да намери обществена подкрепа ...

  ДОБРЕ Е ИЗВЕСТНО източването на здравната каса от лекарите, за които здравето на пациента не е приоритет , а парите , които могат да смъкнат от гърба му и точно затова те не могат да получат одобрение и подкрепа в действията и протестите си , които са чисто егоистични и нехуманни !!

  "Хубав ли е или български ? " това е въпросът и за всеки един филм ... Бълвоча, който " творят" съвременните ни ПСЕВДОкултуртрегери , няма как да породи желание, да им се плаща за тинята, която сътворяват...

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 8. 8 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално


  http://www.youtube.com/watch?v=-Z7KUM5qbgw

  !!!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 9. 9 Профил на AMA
  AMA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,kakawida" № 3 ,,Страхливи тунеядци плюят правителството"

  Браво ! Точно и на място казано !

 10. 10 Профил на AMA
  AMA
  Рейтинг: 8 Весело

  До ,,svoboden" № 6 ,,Сега когато властта е в ръцете на здравите сили на българския народ ... "

  Да ,,свободен" точно така - Какви са тези тъмни балкански субекти които протестират ? - Това са ,,контри" , ,,реакционери" ,които здравата ръка на Народната Власт ще сложи на мястото им !

 11. 11 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако се присъединят и художници-приложници, търговци на цветни метали и космонавти протеста ще стане всенародени и ще надмине 300 души... Марш на работа, боклуци с боклуци!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 12. 12 Профил на AMA
  AMA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Протестиращите : ,,Ум с пари не се купува"

  Като имате УМ, що не си изкарате пари ами искате да съществувате на гърба на народа !

 13. 13 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#11] от "stupidon":
  Е това все пак е протест основно на интелигенцията , нормално е да ги мразиш - галфон .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 14. 14 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Прави ли ви впечатление как професионално са изработени плакатите и отпечатани в еднакъв стил? Постарал се е организаторът на "спонтанния" протест! Ама личи! Сега е ред да се запитаме кой ли е...

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 15. 15 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Оставка на мултака Рашидов - ДА!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 16. 16 Профил на maria_curie
  maria_curie
  Рейтинг: Неутрално

  До № 4
  Правилен ник си си сложила, селянко, дива си. Само диваците, които още живеят в пещерите, не са научили, че гърнето с жълтиците е "заровено" във високите технологии, които хулените от вас учени искат да ви натрапят.
  Поздрав и до всички хулители, които искат да останем слугинаж на Европа вместо да се наредим сред "белите" държави.

 17. 17 Профил на AMA
  AMA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама господа и госпожи протестиращи , дайте да се разберем :

  Като сте толкова умни , ами продавайте знанието си.
  Знанието е стока като всяка друга. Казано е: ,, на всяка информация [късче ( бит ) знание ] виси етикетче с цена"

  Стига сте искали от нас данъкоплатците да Ви храним !!!

 18. 18 Профил на nauchnik
  nauchnik
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Афала, това да не е салам бе? Но и за правене на слам се иска знание, а не соя, рога и копита!

 19. 19 Профил на aramisss
  aramisss
  Рейтинг: Неутрално

  Тия мозъци ритат срещу следствието ,а не срещу причината...Ако линчуват Масларова,Доган,Батко и Братко,Топлото и няколко други лапачи поне ще покажат,че разбират откъде им е дошла мизерията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#17] от "Афала":
  Ей палячо колко пък толкова данъци плащаш, ревеш все едно на половината БАН плащаш заплатите .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 21. 21 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#17] от "Афала": Абе, в тази държава всеки данъкплатец, а данъци не се събират. Добре, че основните данъци идват от ДДС-то дето се събира по хипермаркетите и енергийните дружества от парите на роднините на гастербайтери.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  До коментар [#16] от "maria_curie":

  ЕЕееее... къде ги в БАН тия високи технологии??? А в университетите???
  Ако ми посочите образователна и или научна институция лежаща на бюджета, която може да извади високи технологии и програми веднага отивам и записвам една магистратура, че и докторантура ако трябва ще изкарам... и повярвайте ми с кеф ще си плащам.

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 996 Неутрално

  браво за куража, но според мен останалите протестиращи би трябвало да се дистанцират от хората на БАН, които преследват собствените си цели. Няма изследвания там и не може да се продължава така.
  Защо правителството не поеме ангажимента да даде догодина, когато кризата е минала да даде повече пари за кино?
  Защо обаче генерално не се вкарват пари в неща, в които сме международно добри - народна музика, театър, филхармонии, балет....

 24. 24 Профил на nauchnik
  nauchnik
  Рейтинг: 450 Неутрално
 25. 25 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "maria_curie":

  Ами протестирайте тогава -Бойко да накара любовницата си Цеветелина, Вальо Златев и приятелката си Петя Славова да ви сложат на цицката си.Ане да ми вдига данъците на такива като мен дето изнемогват/наречен беден народ/ ,за да ги хвърля по перо Услуги и 'гениални' учЕни с памперси и титли и без нито една разработка за поне 20 год или цял живот. Но пък седящи на топличко и посещаващи нАучни конференции ,симпозиуми ,семинари и куп места за бошлаф и безплатни питиета и обяди. Пък и бонуси

  За студентите да не говоря изобщо.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:15 на 14/01/2011 от неговия автор.

 27. 27 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "diva_selianka":
  Не се излагай виж за какъв процент от бюджета става въпрос .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 28. 28 Профил на liolio3
  liolio3
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#25] от "diva_selianka":и какво , да ги хвърлят за милиционерщина и фоерверките на пожарникаря , прост и необразован народ

 29. 29 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#27] от "zmii4e":

  На запад за учЕни и проектите им плащат частници. И Банкери. Предложих ви западния вариант ,ама вие все в държавната паница гледате. Да капе ,ако може и по повечко ,но поне да няма срокове и спиране на обещани проекти и открития ,ако не станат в срока по договора с частници И така до пенсийка.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 30. 30 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#28] от "liolio3":

  Те бият и убиват. Не ми го вземат доброволно така им е препоръчал световния полицай САЩ. ББ ненапразно ходи на опреснителни курсове там

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 31. 31 Профил на Стойчо Ламбов
  Стойчо Ламбов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прочетох, че лекарите са решили да пращат пациентите с медицинско направление направо при Бойко Борисов, след като им се изчерпят направленията от касата. http://www.slkbg.com/serv/Document?Action=show&;OrderBy=CreationTime&Order=DESC&DocID=1955916774

  Каквото научаваме с удоволствие, никога не го забравяме
 32. 32 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#29] от "diva_selianka":
  Силно се съмнявам да са само частници , нещо чух че над 3% от бюджетите им са за наука и образование .А тук нашето бизнесменс наука му не требе и за това така реве че му взимали от данъците ама колко от това отива за наука и образование въобще не му дреме .Отделен е въпроса , че в БАН влизат и пари по европейски програми ама няма кой да обърне внимание на тези неща .И не на последно място голямата битка всъщност не е за това какво вършат и колко пари им се дават а за имотите .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 33. 33 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#32] от "zmii4e":

  Е,за имотите незнам. Който си ги е белязъл -той да каже. И да пратят независими експерти да оценят евентуалните приходи от тях при оптималното им ползване или предлагане Но пак се опира до хора от върха на хранителната верига и аЗ ПАК не искам да плащам. За никой. Защото така или иначе майка,тато,чичо,стрина,баба,дядо ,деца ,учащи, студенти ние от село/народа/ си ги издържаме буквално сами-прибират ни данъци за всичко,даже за дупка на акациите.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 34. 34 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защо напр. учените в БАН не искат оставките на шефовете на инстути, които са агенти на ДС ? Защо студентите в СУ не искат оставката на ректора заради далаверите с имоти, на кои бе посветено предаване на Нова тв ? Защо студентите не искат отваряне на досиетата на преподавателите ? За какво осъзнаване става въпрос след като те искат само пари ?
  А кинодейците къде са тръгнали ? Вече стана ясно, че в техните среди е пълно с ченгета, и те вместо да искат изритването на ченгетата тръгнали да искат пари. Защо никой от тях не каза "Вън" на доносника Тодор Колев ? Как стана така, че никой от неговите колеги не го попита как той е защитавал националните интереси като агент на ДС ?

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2

 35. 35 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да измрат от глад и мизерия всичките. И без това са абсолюто безполезни. Къде беше "интелигенцията" като България 20 години я разграбваха? На помярите докато им хвърляш помия под масата са доволни, но като спреш изведнъж спират да те обичат. Къде са студентчетата с техните протести? Какво стана в студентски град? Сега по-сигурен и спокоен ли е? Къде са сенилните старци от БАН? Дайте да им видим разработките? Колко български фирми пробиха на европейския пазар с помощта на разработки на БАН? Къде са лекарите? Като 20 години работят в мизерия и българите са най-болната нация в Европа, защо не протестираха досега? Колко лекари, студенти и учени се събраха, изготвиха някакъв проект и притиснаха някое правителство да го изпълни? Като дойдат куките и всички се насират. И за какво протестира цялата тази сволоч? За промяна? За по-добро бъдеще? За пари протестира. Искат си помията и искат да си се сврат обратно под масата. Марш да работите, овце. Вие не заслужавате нищо освен да ви стрижат.

  Is there no standard anymore?
 36. 36
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:52 на 01/12/2010 от неговия автор.

 37. 37 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#32] от "zmii4e":Аре стига с тези имоти! При този срив на имотния пазар некой се е засилил да купува имотите на БАН. Просто се отдават на близки за без пари под наем!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 38. 38 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#37] от "BBC":Отделно преди две години бяха в такова лошо състояние, че ако вече не са почнали да се разпадат, ще започнат всеки момент!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 39. 39 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Май е време някои горди данъкоплатци да вденат, че
  данъкоплатец < човек.

  Иначе има опасност наистина да се превърнат в църкащи фиск самоходни вимета.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 40. 40 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "diva_selianka":
  Ще повторя парите , които отпускат на БАН са 0.01% от данъците , които плащаш .Разграбят ли БАН няма да имаме нащо подобно И СЛЕД 100 ГОДИНИ .Ще се продадат едни имоти които се оценяват за над 1 милиард за поливната и това е завеса за науката в България !С тези смешни пари тези хора все пак правят нещо, ако не вярваш отиди на сайта на БАН . Ето ти още нещо което се пропусна защото вече било измислено ! http://news.ibox.bg/news/id_851367073 и ще повторя БАН печели европейски проекти .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 41. 41 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "BG":

  Г-жо /Г-це, а Вие откъде разбрахте че в БАН няма изследвания? За тази работа се иска обстойна проверка а не данни от ЕЖК (една жена каза, че в БАН нищо не правели). Ама какво ли се чудя, то цялото правителство управлява въз основа на тези неоспорими "данни". А иначе новия закон, внесен за пореден път от ВИФ-възпитаник (явно това остана единственото учебно заведение, призвано да се занимава с право и не само) е направо прекрасен, цитирам "Освен това в новите текстове е записано, че звената ще се създават и закриват от правителството. ". Да живее научната автономия и техническия прогрес!

 42. 42 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Учени от Българската академия на науките (БАН) ... излизат на протест".

  Това са няколко редици (шепа индивиди спрямо всички работещи в БАН) строени асоциати на БАН-ската криминална шайка в лицето на т.н. Управителен съвет и т.н. Общо събрание, които ВЕЧЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПОГАЗВАТ ЗАКОНА!

  След малко - обяснение как.

 43. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Кое е най-грандиозното престъпление в БАН? НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! Коментар? Благодаря предарително!

 44. 44 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#3] от "kakawida":

  Поздравления за много точното съобщение на този форумист, към което в общи линии се присъединявам - и цитирам части от него:

  "Защо се вдигат СЕГА, когато кризата изяжда доходите и препитанието на всички ни ...? Защо не се вдигаха срещу Тодор Живков, а лапаха "Димитровски премии" и ходеха да му танцуват хоро? Защо изтърпяха всичките правителства след "промяната" на 10 ноември? Нима при Жан Виденов им беше по-хубаво? Ама тогава нямаше криза, а червени мръсници ограбваха банките и пенсионните ни фондове. А при Иван Костов? Ама тогава май е било най-здравото преразпределение на земи по морето и планините, най-яката "приватизация", най-умните хора са били начело (Бисеров, Данчо Ментата, Антоан Николов...). Най-големите мръсници в местната власт се настаниха в нея по времето на Костов. И аз гласувах за него. Ужас!"

 45. 45 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#40] от "zmii4e":

  Нещо не мога да разбера,БАН печели европейски проекти-това са пари,правят високотехнологични разработки-това са много пари.Къде са тези пари в сметката?А иначе като бивш студент отдавам почит на истинските си преподаватели,от които получих много в областта на телекомуникациите ,пожелавам им здраве и успехи.

 46. 46
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:27 на 01/12/2010 от неговия автор.

 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#40] от "zmii4e":

  Стига си квичал за тия имоти бе! Като са толкова ценни тия имоти - над 1 млрд. защо БАН не ги менажира подходящо и да печели от тях????

  С имоти за 1млрд. не би трябвало да им трябва въобще държавна субсидия!

  Което значи едно - или са тъпи и не могат да ги менажират или има огромна корупция там! И в двата случая трябва да се вземат мерки към централното ръководство - т.е. тази структура да се ЛИКВИДИРА!

 48. 48 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "miho45":
  Виж не работя в БАН за да мога да ти дам отговор на този въпрос .Коментарите ми са моето лично мнение не знам колко пари печелят от проектите си , но знам колко им отпуска държавата сумата е 74 милиона за 2010 .Надявам се да има кой да ти отговори на въпроса .Буча толкова защото много хора искат закриването на БАН а за мен това ще е национална катастрофа . Но във въпроса ти има резон и на мен ще ми е интересно да чуя някакъв отговора .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 49. 49 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#46] от "zmii4e":

  И никой не иска да закрива БАН! Иска се ликвидация на централното му ръководство, което е един ненужен и паразитиращ орган. Благодарение на феодалните старци там (да те всички са старци, номенклатурчици), истинските учени са пресирани, а безполезни институти се субсидират за сметка на полезните. Имотите са оставени на безстопанственост и корупция.

  А най тъпото е че самите учени са толкова заблудени, че не осъзнават, че самото централно ръководство ги води за носа, ползвайки ги да си брани собственото оцеляване на върха на пирамидата. Защото истинските учени не би трябвало да имат нищо против института им да е самостоятелен и да не хрантути маса чиновници, интриганти и дърти номенклатурчици!

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  до chiko:Питаши сам си отговаряш!Тези протести не саорганизирани от самите студенти и "редовите"учени.Органзирани са от" шефовете на инстути, които са агенти на ДС " от "ректора на СУ заради далаверите с имоти, на които бе посветено предаване на Нова тв ",извинявай за цитатите.Разбира се тази стара номенклатура е свързана с БСП(ректорът е син на Илчо Димитров-министър на образованието на Жан Виденов,например).Разбира се ,свързани са и с Гоце.Тези протести целят само подриване на правителството и персонално на отделни министри,и замамзане на далаверите за милиони ,ставали в тези институции-просто СУ и БАН имат много имоти,и се краде най-много.Някой запита ли се,защо не протестират ТУ,ХТМУ,Лесотехническия.Зао не протестира ВТУ,или Варненските университети...и да не изреждам всичките други университети.Моята приятелка учеше в частен колеж,който без никакви държавни субсидии успя да си направи почивна база до морето и спортна база в София.Как се оказва,че частно учебно заведение може да започне от нулата и да изгражда своя база,а Институции с толкова много и скъпи имоти,не само ,че не могат да ги поддържат и да се финансират с тях,а и са весе повече "на загуба".Това означава ,че в най-добрия случай става дума за некадърно управление,а в най-лошия става дума за огромни далавери при използването на тези имоти.

 51. 51 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  БАН е феодално имение на една напълно разпасала се комуно-феодална шайка, която погазва закона всеки ден и час. В БАН вече 18 години умишлено не се създават критерии за атестиране на учените. БАН е последен бастион на комунизма. Индивидът Саботинов е пръв асоциат на руснака Юхновски, който изправи на нокти две трети от България, като си позволи на 72 години да се кандидатира за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ за председател на БАН В ЕПОХАЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА. Беше принуден да подаде оставка. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Александър Лилов, член на Политбюро. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Стоян Михайлов, секретар на ЦК на БКП. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Васил Проданов, АОНСУ-вец, който В СВОИ СЪЧИНЕНИЯ ОТРИЧА ЗВЕРСТВАТА И МАЩАБИТЕ НА СТАЛИНИЗМА! Да продължавам ли поименно? Няма нужда. Всичко се знае. Мои публикации за БАН:
  "Как Партията бдеше над науката":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  "БАН си остава бастион на номенклатурата":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/ban-si-ostava-bastion-na-nomenklaturata.419077
  "По повод на една дребна случка - за двата най-едри проблема на БАН":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/po-povod-na-edna-drebna-sluchka-za-dvata-nai-edri-problema-n.420424
  За лустрация и радикална промяна в БАН
  http://kkabakciev.blog.bg/technology/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489
  "Банбаши и Туркменбаши":
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395
  "Кой уронва престижа на БАН в епохата на чалгата"?
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/koi-uronva-prestija-na-ban-v-epohata-na-chalgata.420429
  "Такова беше, и е, времето - лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/takova-beshe-i-e-vremeto.419066
  "Речниците - капризи или идеологически потребности?":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/rechnicite-kaprizi-ili-ideologicheski-potrebnosti.420427
  Блогът на Красимир Кабакчиев за политически дискусии":
  http://kkabakciev.blog.bg/
  Моят професионален блог:
  http://krasimirkabakciev.blogspot.com/
  Блог на Красимир Кабакчиев за съдебната система:
  http://kkabakciev.blogspot.com/

 52. 52 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#49] от "niakoi_si":
  Добре бе палячо времето ще покаже , ако не съм бил прав ще ти се извиня лично на теб , очаквам същото и от теб .Оставям те да квичиш за ликвидация .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 53. 53 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Някой запита ли се,защо не протестират ТУ,ХТМУ,Лесотехническия.За не протестира ВТУ,или Варненските университети..." Амо защото това не са университети, а техникуми и гимназии с титла университети и студентите им не учат, а работят. Мой познат изкара повече от половинати си изпити в Меи-то със записки от Киров!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 54. 54 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#49] от "niakoi_si":
  Г-н Някой си, как така никой не иска да закрива БАН? Случайно да сте попрочели новия физкултурен проектозакон за академията? Новият закон не предвижда преструктуриране на ЦУ, а подчинение на институтите директно на министерствата, като при това, забележете правителството ще има право да ги закрива и открива (с други думи то е все едно Бойко Б. да открива и закрива факултети в СУ). В този случай да си мълчат ли учените или какво? Ако си мълчат, пък ще ги ги обвините, че мълчат и козируват на властта, изобщо угодия няма!!! Да не коментирам пък това, което чико е казал-студентите ще се грижат за управлението на университета ??? Извинете, но те са там за да учат. Преподавателите трябва да поискат оставката на ректора, ако не са доволни от него. Не обвинявайте студентите в техните грешки, моля.

 55. 55 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "kakawida":

  тунеядци = хора, които ядат риба тон?

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  до ББС-дали си прав...аз познавам хора завършили биология и химия в СУ които работеха почти през цялото време на следването си.Явно твоят критерий за университет е дали студентите работят..Много глупав критерий.На запад почти всички студенти работят за да се издържат и да плащат таксата си.Аз съм фармацевт и съм работил през 4 от 5-те години на следването си-просто трябваще да си помагам с издръжката.Да не говоря за студентите по медицина ,които работят като луди нощни смени по болниците,че и почасово, ако могат,за да се издържат...Или студентите по стоматология,които работят като помагат на стоматолози в техните кабинети...Ами то по твоята логика половината СУ трябва да се закрие ,че и половината БАН,които работят по частни проекти..

 57. 57 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#54] от "izumena":
  за 20 години да се беше събрал 'елита' на БАН И да беше написал нов закон за устройство на академията, съобразен със съвременните условия за 'правене' на наука. Къде спаха толкова време? Не се знае.. та ето сега, насила ще има реформа, най-накрая.. и след 5-10 години може и да имаме работещи институти, с условия за работа като в нормална европейска държава..

 58. 58 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  А Шестака наобикаля апартаментите на воля...

 59. 59 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#56] от "yanne":Да, работят по 40 часа седмично от 9 до 18?! Хайде стига смешни филми.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 60. 60 Профил на nya
  nya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Големите промени започват с малки стъпки. Доброто от днешния протест, е че се обединяват хора на науката, културата и здравеопазването, а това вече е стъпка напред.

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#3] от "kakawida":
  Т в момента партизанин ли си ? И от кога водиш въоръжена борба? Идвам и аз . Чакай ме над хайдушкото кладенче. Опечи агнето, аз ще донеса хляб.

 62. 62 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#29] от "diva_selianka":
  Добре, ама трябва да обърнеш глобуса наопъки , защото ние си оставаме на Изтока. Ако си чувала приказката за жабата и вола. Кое ни е като на запад ? Бойко на запад щеше да си остане прост пожарникар , а тук - виж колко порасна ! Тодор Живков едно време имаше таван до селски кмет, ама управлява България 35 години.

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#35] от "Eric Cartman":
  Разработките им са в едни списания , дето ти явно не четеш. Вярно , и в Уикенд понякога пише за наука... Дали си чувал , че цял свят лее джанти , примерно, по метода на противоналягането ? Дали знаеш, че ксероксите са на основата на фотоелектретни явления ? Да си чувал за академиците Шелудко, Куртев, Костов, Балевски, Наджаков ? Колко наши апарати са заминали в космоса ? Знаеш ли ,че Хъбъл е юстиран по наша звездичка ? Знаеш ли , че в ЦЕРН работят над 50 нашенци ? Айде, пий си ракийката. Акъл не се начуква.

 64. 64 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Неутрално

  ще повикат, ще постачкуват, накрая пак ще намажат ръководствата им, учителите с частните (нийде декларирани) уроци, лекарите държавни служители с частните (пак укрити доходи) кабинети и покрай тях бабите с наемите, нощните заведения, сводниците и дилърите; а след време тарикатите сред тях ще се запишат като "активни борци" ...
  - - -
  за безродниците дето в хор ей сега ще заагитират наивните: "към Терминалите!" - наслука! но да знаят, че и оттатък трудно се минава ей тъй между капките

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#39] от "wreck":
  Дето ме изкарват глупака, който плаща данъците, ме вбесява. Човек не се ражда за да плаща данъци. Но тоя лаф го прихванаха от новия голям брат.

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#44] от "Красимир Кабакчиев":
  Най-голямото престъпление е, че още не са ти платили парите.

  :

 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До ББС-Че кой говори за такова работно време.Сигурно не си чувал за почасова работа,или нощни смени или се правиш на ударен,или почасовата работа не е работа за тебе..

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#54] от "izumena":
  Схемата е отработена отдавна. Най-вече при Костов. Една организация, да речем Комитет , се разглобява , като централната и част отива в едно министерство , а предприятията се пръскат по други . Като обезглавиш организацията , нататък е лесно. Останалото го съсипваш, без да има кой да ти пречи. Видях го .

 69. 69 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1252 Любопитно

  Комунист за бой се стяга

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 70. 70 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#63] от "ahasver":

  Всички академици, за които говориш са мъртви. Останалите са успели в чужбина. Аз говоря за съвременните мрънкалници в БАН, които само пият и хабят ток. Попитах колко БГ фирми работят по съвременни разработки на БАН? Колко проекта с бизнеса се движат в момента? Какви блага произвеждат? За съжаление вече ги няма времената, в които държавата плаща, а те цял ден умуват. Пазарна икономика. Предположенията по адрес на скромната ми персона ги отминавам с

  Is there no standard anymore?
 71. 71 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#66] от "ahasver", който пише: "Най-голямото престъпление е, че още не са ти платили парите."
  Неуместна и глупава ирония! Но нека припомним факта, че БАН са криминали, неизпълняващи решения на съда:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2006/01/29/187378_paragraf_399_ili_pravova_durjava_li_e_bulgariia/
  http://www.politika.bg/article?id=13784
  http://kkabakciev.blogspot.com/2010/11/blog-post.html
  Но дори и да ми бяха платили всичко и веднага, днес пак щяха да бъдат по същия начин разобличавани! Който ме познава, знае, че при мен компромис с комунокриминали, комунонекадърници и комунодиваци няма! И не може да има никога!

 72. 72 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Тези от БАН продължават да ме разсмиват с наглостта и тъпотията си. Даването на по-голяма автономия на институтите е във вреда само на централното ръководство на Академията и е в полза на отделните институти, които ще могат по-ефективно да управляват дейността си. И не виждам никаква връзка между това, кой ще създава и закрива научни звена и невъзможността за правене на наука. Ако това е научния потенциал на страната ни, чакат ни тежки времена.

 73. 73 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Между другото, БАН е усвоил повече пари по проекти от Фонд земеделие! Ха, ама как така?! Ами вярно е, но понеже в БАН няма някоя Калинка да си ве-е голия задник, не се пише за това в медиите. Науката е скучно занимание и кой журналист разбира от нея, че да пише за нея? Никой, поне не и български. Виж, ако някой в БАН бе взривил лабораторията си или организираше секс купони с футболисти и манекенки можеше и да пишат. http://borsi.blog.bg/novini/2010/11/09/bylgariia-pak-sreshtu-techenieto.632275

  investments.dir.bg
 74. 74 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#73] от "Jay Gould":

  важен факт, който трябва да се набие в кратуните на всички неграмотници, които не знаят защо сме в ЕС и колко възможности имаме за развитие , стига да знаем как да се въползваме от тях.

 75. 75 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 622 Разстроено

  "Учени, лекари, студенти и кинодейци излизат на "протест на съзнаването""

  Първите три категории няма да коментирам.
  Защото и кучето ми се смя като видя обърнатата дограма.

  Но само на мен ли ми прави впечатление новата добавка "кинодейци"?

  И веднага искам отговор КОЛКО ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ Е ОТДЕЛЕН ЗА ХОЛИВУД ЗА ТАЗИ ГОДИНА? А ЗА СЛЕДВАЩАТА?

  другари учЕни знаете ли какво е кукувича прежда?
  Не знаете! Родихте се с титлите?
  Погледнете на снимките, ето това е и се размножава.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 76. 76 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  По въпроса за БАН -да си оправят мениджмента,
  За кинодейците ,малкото снимачни метри ,трябва да ги подтикнат да създадат шедьоври-няма място за разхищение,
  останалите -да медитират..ще им дойдат нови идеи

 77. 77 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Късно е чада , мандалото лопна!Който има качества , талант и акъл - да оди да са реализира в странство. Който няма - на гости на Андрей Баташов.

 78. 78 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Начело със следните "учени", просветлени с Р Е Ш Е Н И Е № 110/ 09.02.2010 г. на КОМДОС - име, агентурно име, длъжност:

  Валери Григоров Стоянов - Парк; Бела - Зам.-директор на Институт по история
  Васил Костадинов Проданов – Иванов - Директор на Институт за философски изследвания
  Велин Стоянов Николов – Митев - Зам.-директор на Институт по обща и неорганична химия
  Велина Михайлова Топалова – Георгиев - Директор на Институт по социология
  Венко Николаев Бешков – Хаджията - Директор на Институт по инженерна химия
  Венцеслав Христов Съйнов – Христов - Директор на Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията
  Владимир Димитров Лазаров – Стоянов - Зам.-директор на Институт по паралелна обработка на информацията
  Владимир Димчев Димитров – Чипанов - Зам.-директор на Институт по органична химия с център по фитохимия, Научен секретар на БАН
  Георги Георгиев Марков – Роман - Директор на Институт по история
  Георги Димитров Ангелов – Лазар - Директор на Център по наукознание и история на науката
  Димитър Райчев Пеев – Димитров - Директор на Институт по ботаника
  Димчо Енчев Солаков – Диен - Зам.-директор на Геофизичен институт
  Евгени Викторов Головински - Юрий; Ернст - Научен ръководител на Научноинформационен център "Българска енциклопедия"
  Евгени Методиев Миланов – Филип - Зам. директор на Институт по хидро- и аеродинамика - Варна
  Иван Недков Иванов – Инов - Научен секретар на БАН
  Иван Петров Хавезов – Химик - Член на УС на БАН, Институт по обща и неорганична химия
  Йордан Георгиев Петров – Иван - Зам.-директор на Институт по биофизика
  Кирил Любенов Боянов – Лалчев - Директор на Институт по паралелна обработка на информацията
  Кольо Димов Троев – Чипев - Директор на Институт по полимери
  Константин Димитров Косев – Найденов - Зам.-председател на БАН
  Костадин Иванов Гечев –Георгиев - Директор на Институт по генетика
  Костадин Йосифов Йосифов – Омуртаг - Директор на Институт по хидро- и аеродинамика - Варна
  Лъчезар Ангелов Петров – Климент - Директор на Институт по катализ
  Любомир Николов Казаков – Азовски - Научен секретар на БАН, Зам.-директор на Институт по невробиология, Зам.-ректор на Център за обучение
  Людмил Любомиров Константинов – Лаци - Зам.-директор на Централна лаборатория по минералогия и кристалография
  Наум Асенов Якимов – Христо - Зам.-председател и Главен научен секретар на БАН
  Орлин Стаменов Събев – Лечев - Научен секретар на Институт по балканистика
  Пенчо Стоев Генешки – Трендафилов - Директор на Център за изследвания по национална сигурност и отбрана
  Радомир Георгиев Радомиров – Господинов - Директор на Институт по невробиология
  Радослав Димов Павлов – Интеграл - Зам.-директор на Институт по математика и информатика
  Румен Давидков Каканаков – Данев - Директор на Централна лаборатория по приложна физика - Пловдив
  Румяна Борисова Радева-Каракашева – Раймонда - Директор на Дирекция "Международна дейност" към ЦУ на БАН
  Светлина Николова Тодорова – Колева - Директор на Кирило-Методиев научен център
  Стайчо Иванов Колев – Стоян - Научен секретар на Национален институт по метеорология и хидрология
  Стефан Кирилов Андреев – Асенов - Зам.-директор на Институт по физика на твърдото тяло
  Стоян Христов Пинтев – Владимиров - Директор на Научен архив-БАН
  Тодор Веселинов Стойчев – Петров - Зам.-директор на Институт по металознание
  Толя Ангелова Стоицова – Сергей - Зам. директор на Институт по психология
  Христо Нанев Нанев – Казански - Директор на Институт по физикохимия
  Цветан Пантелеев Дачев – Първанов - Директор на Институт по слънчево-земни въздействия
  Янко Боянов Арсов - Серьожа (Сергей); Володя - Директор на Институт по металознание
  Ячко Павлов Иванов - Тополница; Тополов (Топлов) - Директор на Академично издателство "М. Дринов"

 79. 79 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сони":

  Повечето от хората в протеста и с много по-трудни работи се занимават от изработването на плакати, така че критерият ти е неадекватен. И какво лошо има да си направят хубави плакати? Трябва ли да пишат с краката си, за да убедят тея като теб, че каузата им е справедлива? Освен това кой каза, че е спонтанен протестът? Обявен е от повече от седмица...

  Колкото до коментари [#12] и [#17] от "Афала": прочети тук, какво казва ръководителят на една немска група за научни изследвания: http://www.science.nauka2010.com/pietralla.html
  (цитирам: Институтът ми ще се радва да наеме най-добрите, специално подбрани български ядрени физици, чийто принос ще бъде завинаги загубен за България, ако това се случи. Тази загуба ще намали способността на България за научни и технологични иновации и по този начин ще задълбочи и продължи българската криза.) След това ми кажи, дали тези хора не могат да си изкарат пари. На много други места, учените са на почит (и на добра държавна заплата), и много български учени вече са заминали към такива места. Затова и смятам, че коментари като твоите са перверзни. Ниските заплати, които им плащаме в България, не са ниска оценка за тяхната работа. Те са ниска оценка за нашето общество. Вярвам, че ще е добре да променим това положение възможно най-скоро.

  Още писма: http://www.science.nauka2010.com/

  www.zaednovchas.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK