Видеоклип на антиСПИН кампания вбеси граждани

Видеото е от официалната страница на кампанията.

"Знаете ли откъде ви влизам? През парадния вход и през задния двор, през свирката".....  Посланието на тазгодишната кампания срещу ХИВ/СПИН, организирана от програмата за превенция към Министерство на здравеопазването, е на път да предизвика истински скандал. Във Фейсбук вече има подписка на граждани, възмутени от представянето на проблема, които искат обяснения от институциите.


Видеото с мотото "Презерватирай се" е създадено по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, и е част от Национална информационна АНТИСПИН кампания. Тя се организира за седма поредна година от здравното министерство и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Коалиция "АНТИСПИН".
Изработката на клипа струва 11 хиляди лева, финансиран е със средства на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, съобщиха по-късно пред "Дневник" от министерството на здравеопазването. Видеото не е минавал през одобрение от министерството, изработено е от "Фен ТВ", ръководител на творческия екип е Камен Воденичаров.


Клипът вече циркулира из интернет и е на сайта на програмата. Граждани, възмутени от кадрите подготвят писмо до Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".


Пишем Ви като зрители на рекламата "Презерватирай се" на тазгодишната кампания срещу ХИВ/СПИН и като засегнати от съдържанието и съществуването й граждани, гласи работният вариант на текста. Подписалите са шокирани "от липсата на каквито и да е информационни, естетически и професионални качества" на видеото и ядосани от безотговорността на авторите и тези, които са одобрили рекламата.


"Превенцията на ХИВ/СПИН е изключително сериозен въпрос, който засяга всички ни. Вие, като най-висшата инстанция, занимаваща се с него, би трябвало да подходите сериозно, загрижено, човечно и най-вече отговорно към кампаниите за превенцията му", напомнят подписалите се. И задават няколко въпроса:


- Колко и чии пари са използвани за това
- Кои са авторите на видеото
- Кой е одобрил разпространението му
- Какви са аргументите в негова полза


Настояваме за незабавен отговор, както и да получим обратно парите си на данъкоплатци, ако са използвани те, пишат още участниците в подписката във Фейсбук.


От снощи до 12 часа днес вече 41 души са се подписали под писмото. Сред тях са поетът Георги Борисов, преводачите Златна Костова и Нева Мичева, журналистът Еми Барух, литературният критик Йордан Евтимов.

Очаквайте подробности по-късно на dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK