Клипът "Презерватирай се" струва 11 хил.лв

Кадър от клипа "Презерватирай се"

© Дневник

Кадър от клипа "Презерватирай се"Видеоклипът на тазгодишната кампания срещу ХИВ/СПИН, организирана от програмата за превенция към Министерство на здравеопазването, струва 11 хиляди лева. Изработката му е финансирана със средства на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.


Това се казва в отговора, който Министерството на здравеопазването изпрати на въпросите на "Дневник" за изработката и цената на видеоматериала, който предизвика гневни реакции в социалните мрежи.


В съобщението се посочва, че заради групата, към която е отправено посланието, съзнателно е търсена провокация, каквато е практиката в САЩ и Западна Европа. От министерството посочват примери за подобен род клипове, излъчвани в други страни. Подборът, разпратен в съобщението, можете да видите в тази статия.

Видеото е поръчано от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към министерството  и не е минавал през одобрение от здравното ведомство. Изработен е от "Фен ТВ", ръководител на творческия екип е Камен Воденичаров, уточняват от министерството.


"Отговорността е наша. Целият творчески екип заставаме зад клипа", коментира Камен Воденичаров, цитиран от dariknews.bg. За първи път на 1 декември стана толкова голяма дискусия - и в онлайн пространството и в другите медии, коментира още той. Воденичаров подчерта, че клипът не е одобряван от Министерството на здравеопазването, защото негов поръчител е програмата за превенция. Парите са от глобалния фонд. "Какво друго, освен брутално послание да отправим към нашето заспало общество, за да се събуди и да види този проблем", казва още той.


"Клипът с мото "Презерватирай си" е насочен към младежите между 15 и 29 години, а целта му е да популяризира опасната болест и начините, по които да се предпазват от нея. Поради тази причина умишлено е търсен и провокативният елемент в него", се посочва в съобщението на здравното министерство.От министерството допълват, че доказателство за адекватността на подхода им е фактът, че той е бил предпочетен от фокус-група ученици от 11 клас. На младежите били показани два проектоклипа - един с непровокативно съдържание и този вариант, и фокус-групата се спряла на провокативния клип.


"Практиката в САЩ и Западна Европа е аналогична, там се залага на разпространението на провокативни информативни материали, какъвто е и този клип", се подчертава в писмото.


От здравното министерство посочват поредица от примери в световната практика, които според тях илюстрират тезата им:
Клиповете се излъчват безплатно, става известно от съобщението на министерството.


В него се посочва, че "превенцията на ХИВ и СПИН е социално отговорна задача и световната практика е провеждането на подобни кампании да се осъществява с доброволната помощ на всички медии".

Деница Сачева, управител на PR агенция Intelday Solutions:


Клипът разчита на провокацията, предизвика коментари из социалните мрежи и форумите и действително насочи вниманието към това, че днес е Световният ден за борба със СПИН-а, но не смятам, че провокацията и скандала са удачен начин за привличане на вниманието към този проблем. Това коментира Деница Сачева, управител на PR агенция Intelday Solutions, която специализира в здравни проекти. По думите й много по-ценно е да провокираш мисленето по темата, отколкото емоциите, както в този случай. Сачева дава пример с аналогична кампания на Министерство на здравеопазването във Великобритания, чийто слоган е "Act Aware" (Действай съзнателно). "Истинската превенция на разпространението на СПИН е именно да се живее съзнателно", допълни тя и обясни: "Този клип казва: можете да правите каквото си искате, с когото искате и както искате, но използвайте презерватив. Идеята на една такава кампания не би трябвало да е да насърчава безразборния секс или употребата на наркотици, а да се насърчава безопасното поведение. Не е работа на държавата да прави провокации". Управителят на Intelday Solutions коментира още, че една кампания срещу СПИН-а би следвало да се бори със стигмите и стереотипите, които битуват в обществото за разпространението на вируса, а не да ги затвърждава. "Тук се удря по елементарната, тънката струна", обръща внимание тя и допълва: "Освен това модерните кампании би трябвало да са интерактивни, за да могат тези млади хора, към които са насочени, да общуват чрез това послание, да го доразвиват, да го обогатяват със своите лични истории."

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Йонас
  Йонас
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Фен ТВ?! Това обяснява доста неща.

 2. 2 Профил на Bagryan Malamin
  Bagryan Malamin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Фокус група ученици! На тях само к и п са им в главите, как няма да го харесат!
  Също така изключителна аргументация се забелязва в клипа защо трябва да се пазят те от СПИН.

 3. 3 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Този клип е пошъл и некадърен и далече от каквато и да е било провокативност. За реклама на илиенски гащи може и да мине, за друго - аре по-добре не.

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  A колко струва този от Вимео по МТВ дето е въртян.
  Камен Воденичаров можеше да е по-адекватен наистина и псокойно може да бъде изключен от бъдещите търгове.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Nikolay Trifonov
  Nikolay Trifonov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нервната акула":

  Като гледам коментара ти и поста в блога - баш си е провокативен

  Всеки има право на мнение разбира се, но според мен, всичките негативни коментари срещу него доказват смисъла му и ще го направят още по-популярен точно сред таргет групата. Радвам се, че заедно помагаме този клип да свърши някаква работа

  Аз лично адмирирам смелото решение на авторите и дано да има ефект, това е единственото, което има значение. Този клип няма за цел да учи на морал, а да предпазва от спин

 6. 6 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "nickexel":

  a малко повече морал няма ли да предпази от СПИН?

 7. 7 Профил на Тошка Иванова
  Тошка Иванова
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Посочените от министерството примери за реклами притежават 2 неща:

  1. Идея.
  2. Естетическа стойност.

  Клипът, поръчан от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" не притежава нито едно от двете.

  Провокация е и да покажеш човек със свалени гащи, но това не значи, че ще предизвикаш адекватна реакция.

  http://something-happened.com/
 8. 8 Профил на Nikolay Trifonov
  Nikolay Trifonov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "marrad":

  сигурно ще предпази.. ама "създаването" или "увеличаването" на морала не става с един клип по телевизията.. сложничко си е

  а пък и зависи какво разбираш под морал - много хора вкарват в това понятие остарели разбирания за света от преди поне 30 години.. просто защото нямат други.. а този морал няма да постигнат нищо

 9. 9 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дори и да оставим концептуални въпроси, остава изпълнението. Всеки с читаво ПС и малко познания в съответните програми може да докара по-добро изпълнение. Прилича на нещо, правено от студенти графичен дизайн първи курс, които са го спретнали в последният момент, колкото да предадат курсова работа. За КАКВО са платени тези 11 хиляди всъщност, за 10тината часа работа? 10 работни часа по 200 лева на час е равно 2000 лева. Оставащите 9000 лева са почти колкото първа награда на конкурса за проект на Лувъра. Хайде сега да си помислим за какво точно сме ги дали тези пари?

 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  То между нещо провокативно, изпълнено с вкус и тънък, пък макар и леко пиперлив хумор (рекламата с графитите в тоалетната, например), и тая откровено елементарна, просташка и йофтинка тъпотия на ниво хумор от казармена тоалетна, разликата е огромна.
  Да не говорим за чисто техническото изпълнение, което е направо трагично.
  Да не говорим и за цялостната идея, според която излиза, че цялата работа изобщо е доста комична и развеселяваща.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 11. 11 Профил на Konstantin Temelkov
  Konstantin Temelkov
  Рейтинг: 426 Гневно

  11 -хиляди за това нещо!!!
  За какво са изплатени за статисти ли?
  Прилича на правено с PowerPoint.

 12. 12 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#8] от "nickexel":

  ех, стана ми интересно, та да помоля за пример на морал "в гаранционен срок" , с който "ще постигнат нещо"?

 13. 13 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...КЛИПЪТ Е БОКЛУК НАПРАВЕН ОТ НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ, ПОДНЕСЕНО БЕЗ ФАНТАЗИЯ И ХУМОР И С НИщО НЕЗАПОМНЯщА СЕ ГЛУПОВАТА НАБИВКА, А НЯМА НИщО ЗАОМНЯщО СЕ И ПРЕДИЗВИКВАщО ПОЛОЖИТЕЛНА РЕАКЦИЯ И ЕМОЦИЯ...ТВА Е 11 000 ЛЕВА НА ВЯТЪРА ...ЖАЛКО ЗА ПАРИТЕ...който се предоверява на непрофесионалисти и няма макар и малък усет - дава пари как му падне...нито ше е за пръв път нито за последен, всичко е до образованието на кадрите занимаващи се с тази работа, както и нивото на интелигентноста им... не е лесно, ам ша са упраим...

 14. 14 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 491 Неутрално

  За разлика от клиповете, с които правят сравнения, този по никакъв начин не провокира съзнанието на таргет групата.
  Може да провокира само само коментари колко е безидеен, но не това е целта.

 15. 15 Профил на т
  т
  Рейтинг: 486 Неутрално

  като за 11,000 лева клипчето е идеално.

 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Не видях нищо чак пък толкова пошло в клипа. Съгласна съм с коментиращия, който изтъкна, че целевата група на клипа не е театроведи и други интелектуалци, а сексуално активни тинейджъри. Въпросът е къде се разпространява клипа и какви групи реално имат достъп до него.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на zebra
  zebra
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Клипът разпространи ли се навсякъде? Разпространи се.
  Информира ли за начините на предаване на СПИН? Информира.
  Значи върши работа, дори да не е много красив.

 18. 18 Профил на м
  м
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Доколкото си спомням вие питахте имало ли е конкурс за тая реклама, такъв отговор не видях да има, а той е един от най-важните. Практика е за такива поръчки да се прави рекламно наддаване (pitch) между селектирани подходящи агенции. Лесно е някой да направи едно флаш клипче (?!?!) за 11 бона, но въпросът е кой би му ги дал. Фен ТВ не е рекламна агенция и Камен Воденичаров рекламист.

  "Провокацията" в чуждите реклами е интелигентна и служи на някаква цел, като инструмент, а не е самоцел. Плюс това провокация в тая реклама, освен за "входа" и "свирката" не виждам, което никак не е скандално. Поне да беше скандално, а не съвършено плоско и тъпоумно.

  Иначе е парадоксално как тая мизерия, правена от нечии невръстен син успя да вдигне толкова шум, че да свърши повече работа, отколкото една хипотетична сносна реклама на агенция с опит.

  Интервюто от управителката на PR агенция (при това неизвестна дори за мащабите на България) е несериозно. Най-малкото PR не се занимава с ATL дейности, каквато е телевизията.

  Иначе големият грях в рекламата е да смяташ аудиторията си за тъпа, това най-малкото е затворен кръг, а и е съвършено невярно. Ако някой не е разбрал вица, който му разправяш или се срамува и пита, или се прави на разбрал.

 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  За разлика от дадените примери (с изключение на първия) нашият не е провокативен, а просто тъп.

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Значи чак сега разбрах каква е фабулата.
  Дневник, не е зле да удряте по едно рамо на тоя оня от колегите ви във нетуъркинга, но такива които си показват лицата и застават с гражданската си позиция, като Граждани, като членове на това общество и не на последно място - като Журналисти, Общественици, като представители на социума или медията.
  Нева Мичева преводачката от италиански, щерката на синекурния коректор на изданията на цк на бкп ви пуснала нещо и вие захапали куката повтаряте като папагали.
  Клипа може и да е кофти, посредствен и всичко, ама като го криткувате горе трябва да стои не "Дневник" а примерно автора който прави цялата тая кампания.
  И разбира се че ще го/я подкрепят! Трябва повече да вярвате на аудиторията си. Не всички са кретени, въпреки понякога кретенските си коментари.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Извинявайте, но не е този форум, нито някоя медия тези, които ще решат дали е правилна или не идеята на клипа.

  Влезте в някой тийн-форум и там ще ви стане ясно дали има ефект. Спомнете си колко различно сте мислили от родителите си и от възрастните въобще. Как сте се чувствали неразбрани и сте търсили дори скандала като начин на себеизява.

  Не съм тръгнал да го защитавам, но все пак провокацията е начин да се привлече вниманието на конкретна таргет група, не на куцо, кьораво и сакато.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 22. 22 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Ами на фона на първите реклами, нашата чак изглежда интелигентна

  www.economistbg.com/
 23. 23 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#18] от "м":

  А стига глупости, не ползваи думи и неща дето не знаеш какво значът, за толкова пари бих казал че са се справили блестящо и точно са ударили десетката, като се има предвид аудиторията ... единствената грешка която виждам тук е че е трябвало да тестват на 7 клас не на 11ти клас ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 24. 24 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#20] от "Десен":

  Зе ми думите от устата ама пропусна псувните, които са важни иначе няма начин да се стигне през дебелоглавите кофи тука ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 25. 25 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#6] от "marrad":

  За кой морал става дума? За комунистическия ли? Или за викторианския?

 26. 26
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:18 на 01/12/2010 от неговия автор.

 27. 27 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#11] от "temelkoff":

  Пичове за толкова пари са се справили чудесно със задачата ... това са символични суми.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 28. 28 Профил на Виолет
  Виолет
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И как по-точно тази реклама повдига важните въпроси и кара таргет групата да се замисли? Посланието е ясно - перкайте се отпред, перкайте се отзад, по двама, по трима и по повече, ама слагайте презервативи.
  Имайки предвид, че в днешно време аборти правят и 12 годишни това ли е правилния подход? Така ли ще ги научат да се пазят? То ясно че чалгата контролира всичко но едва ли това трябва да се толерира и налага като шаблон!

 29. 29 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "BohrMottelson":

  защо ли въпросът е ориентиран към мен, а не към nickexel? както вече писах, любопитен съм да разбера кой е моралът "в гаранционен срок", с който "ще постигнат нещо".
  за сега си оставам само с любопитството - ответ липсва...

 30. 30 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Безумно тъп клип. За 11 000 може и да става, но какъв е смисълът, като е просто тъп? Това са 11 000лв на вятъра, и 100лв да бяха, пак щяха да са все едно хвърлени на вятъра.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#28] от "thunderstorm":

  Клипът според мен няма претенциите да предпазва 12-годишните срещу аборти и не казва "перкайте се, ама слагайте презерватив." Казва, "ако така или иначе ще се перкате, слагайте презерватив." А ти ако чакаш на рекламата и на медиите да предпазят тинейджърите от ранно "перкане," можеш да почакаш и до второ пришествие.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#30] от "clint_eastwood":

  Че е тъп съм съгласна. Но съм заинтригувана, че от всички тъпи клипове точно този накара толкова люде да се сетят, че са "морални интелектуалци."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Аз съм млад човек, който от доста време се занимава с тези въпроси. Целият този "скандал" истински ме засегна, затова си позволих да попиша повече в личния си блог на http://gadabout-semantics.blogspot.com/2010/12/2010.html

  Благодаря на хората, които разбират и подкрепят клипа!

  "НЕвиртуален" гражданин
 34. 34 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  хахаа камен воденичаров си прави егати сравнението...
  френският клип спечели награда в кан и е една от топ рекламите на миналата година - като идея, заснемане, естетика е наистина страхотен. това на камен даже няма какво да го коментираме, селски език, графика тип десетокласник с повече свободно време, смешна работа, но за 11 хил лева наистина трудно може да "купиш" нещо по-добро...

 35. 35 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#33] от "gadabout":

  ти пък си писал глупости в блога си ;0
  представям си що за човек си щом ти допада такава тъпотия...

 36. 36 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Весело

  Според мен една песен на Азис и една на /изберете си някоя чалга прима/ с подходящ текст ,от сорта на;
  ,, чакаш ме жадно оо
  да ти легна аа гоола,
  не не моли ии
  а бавно,бавно оо
  капута си сложи “
  вероятно ще свърши ,доста по-добра работа....

 37. 38 Профил на Margon
  Margon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз разбрах днес за този клип от един мейл, дето някакви хора щели да пускат подписка срещу него. Бързо забравих, и за мейла, и за клипа. Преди малко все пак попаднах на филмчето - не разбирам защо изобщо се вдига толкова шум. Или пък нарочно - с рекламна цел?

 38. 39 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#29] от "marrad":

  Отново питам- за кой морал става въпрос?

 39. 40 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До [#28] от "thunderstorm" и [#6] от "marrad":

  Да точно това иска да каже, перкаите се колкото искате, както искате само се пазате, чесно казано по-добре да се говори за това и да се приема за нормално от обществото, отколкото от глупост и "хорска срама" да се заразяват и да си съсипват живота, а да не говорим че цената на лечението е умопомрачителна за здравната система. За това колко изследвания има пък не е истина, че псевдоморалните ценности или другояче казано абстиненцията не работи има достатъчно изследвания правени в САЩ по проблема ... ама на южни баптисти никои не може да обяснио че земята е кръгла ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 40. 41 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 426 Гневно

  Сега, ясно ми е, че ще бъде жестоко оплют, защото преобладаващите тук интелектуалци-морализатор с блеснал хунвейбински поглед не търпят каквито и да е противоречащи мнения, които накърняват лъжовното им чувство за морално превъзходство...
  НО не мога да не кажа, че именно прекалено истеричната и позьорски възмутена свръхреакция към клипа е великолепно доказателство за все още неизживения лицемерен патриархален псевдоморал. Който може да бъде описан като "пред хората се правим на ангели, а като дръпнем завесите настава люта е..ня". Или като "псуваме като каруцари когато сме сами в колата, по време на сутрешното задръстване, но се възмущаваме като величествени стожери на морала когато някой каже "заден двор"...Или като гледаме порно и в същото време плюем "младите", че се "плющят като невидели" (чувал съм това "обвинение многократно".
  Нека го кажа пак - неизживян патриархален псевдоморал, демонстриран като интелектуално морализаторствуване :от послена инстанция"! Това показвате. А не "висок" вкус и морал. Просто не мога да повярвам, че не разбирате колко сте жалки!
  Да се правите на ощипани моми за този клип, в който няма една нецензурна или не-книжовна дума, при положение, че в България има няколко денонощни софт-порно канала, наречени "фолк телевизии" е чисто лицемерие!
  В толкова цитираните като позитивен пример френски клипове на AIDES има садо-мазо и още поне няколко вида алтернативен секс, както и кадри, които по принцип са забранени за излъчване прди 23 ч. Да не говорим за "гейските" версии на клиповете. Просто не искам да си мисля каква ядрена бомба от лицемерен "морал" щеше да се стовари на авторите, ако тези клипове бяха правени в България...Ама не, понеже е френско - "Евала, ей така се прави!". Нещастни сдухани лицемери, цъкайте минусите!
  И още нещо - между другото. Ако бюджетът на този клип наистина е 11 хил. лева създателите му са постигнали нещо изключително - ефективно и фокусирано послание с пари, които би предизвикали истеричен смях в някое западно стуцио...

 41. 42 Профил на qjtemikyraaaa
  qjtemikyraaaa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Знаете ли какъв клип би имал по-добро въздействие ?

  Ебът се двама без презерватив. Следва надпис "След 6 месеца" и брутална сцена на единия участник в секса и доктор.

  Доктора: Господине, болен сте от СПИН

  Болния: Кво ? Я не се ебавай бе, мееен !!

  Доктора: Лечението ти ще ти струва по 5000 на месец, защото правителството освободи данъкоплатците от тежестта да плаща за грешките на неразумните като теб. Предлагам ви на първо време да продадете всякакви имоти които имате вие лично или членовете на вашето семейство и близките. Трябва да ви предупредя, че думата "живот" вече за вас има съвсем друго значение. Бъдете сигурен, че след някоя безобидна настинка най-вероятно ще се окажете в евтин ковчег, освободил близките си от хомота на доживотното плащане за поддържането на вече нищо незначещия ви живот.

  Болния: Да ти го начукам, докторе !!!

  Доктора: Не бих рискувал дори и да бях гей. Желая ви приятна борба с болестта.

 42. 43 Профил на м
  м
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivanchoLA":

  Хах, да ти пратя CV, а, умнико?

  Ако на фокус групата ти дадат две лайна, кое лайно ще си избереш? Което и да избереш ще е лайно, нали?

  А ти вземи си припомни малко българския, че е срамно да пишеш "значът"...

 43. 44 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#42] от "qjtemikyraaaa":

  Много си осведомен. Виждам, че наясно с всичко относно парите за лечение и начина на консултиране.

  "Харесва ми как разсъждаваш, хм-хм!"

  "НЕвиртуален" гражданин
 44. 45 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#35] от "jamal":

  Поласкан съм, щом имаш нужда и въображение да си ме представиш.

  Знаете ли, все по-често ми се налага да го повтарям напоследък, ама... Наистина, човек трябва до последно да се съмнява, но не непременно с очакването, че има нещо гнило.

  "НЕвиртуален" гражданин
 45. 46 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тъй нещо спин много а опасно ша знайте и не знаеш кой е спинозен вече.
  Кат бех млад кат го извада и момите ша са изпотепат коя първа. А сега они гледат хитро, ама и аз гледам още по хитро.
  А у хоремага има вече леб, салам бургас, рикия и презурватиф.
  Как си требе, а оно кое си требе, оно си сака, а кое си сака, оно си требе.
  Пазете се, че не е ясно кой кой е вече и знае ли се.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 46. 47 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Малко скъпичко и тъпичко. Ето как се прави такъв клип:

  http://vimeo.com/16161220

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 47. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#47] от "jubal harshaw":

  Клипът, който си показал е доста по-дълъг, направата му е отнела повече време и вероятно струва доста повече. Мъжът ми, който прави анимация за американски рекламни агенции, оцени разходите по направата на БГ клипа на около $5 000, а на фенската анимация на около $40 000. Толкова биха стрували те на американския пазар.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 49 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Проблема е сериозен и само с клипове не се оправя.
  В България не се знае колко са спинозните. Цифрите които чувате по телевизия и радио са само "оценки" и предположения.
  Реално колко са заразените никой не знае, защото никой не ходи на лекар а кръвната картина е 30-40 лв а и НЗОК не иска да разбере дали има национална епидемия.
  И това не е само за ХИВ, а и за хепатит, за туберколоза.
  Спомнете си това следващия път като си миете ръцете в обществена тоалетна си споменте това, като ходите на лекар, зъболекар, на ресторант.
  Единствения начин да сте сигурни е да имате постоянен партньор и да се изследвате заедно. А и да не си изнерверявате, разбира се. Нещо което в българското промискуитетно общество е почти невъзможно.

  Be all you can be.
 49. 50 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "BohrMottelson":

  ...аз питам него,ти питаш мен...
  ами защо не питаш директно nickexel?
  май негова е крилатата фраза, че клипът не учел на морал, а предпазвал от спин...щото някой може да си помисли, че с повечко морал може да си докараш повечко спин...
  пак ли не съм ясен?

 50. 51 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanchoLA":

  ...абстиненцията не работи има достатъчно изследвания в САЩ по проблема...

  и може би според тях най много болни има измежду менонитите -да речем- , а най малко - м/у "гейовете" и проститутките?пусни някое линкче, от английски имам някаква представа...

 51. 52 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Чета постовете и гледам ,че благотворното влияние на Слави Трифонов и Иво Сиромахов трайно е пуснало корени в празните глави на българските маргинали. То не бе псевдоморализаторстване , то не бе чудо , все едно не го правят това за да предпазят децата ви. Естествено според вас е най-добре не само да не правят секс , а и да живеят по църковните канони. Естествено , това важи за всеки друг , освен за вас , понеже "вие бая хляб сте изяли" , стари кучета сте , много сте пекани, а и сте тарикати най-важното.

  Е**те си п**ките майчини. Без презерватив

  15.02.1989 - 07.02.2018
 52. 53 Профил на poi
  poi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На Камен В. само гъзове са му в главата. Е сега и малко пари е изкарал,че идват празници !!!!!

 53. 54 Профил на Nikolay Trifonov
  Nikolay Trifonov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#50] от "marrad":

  отговор няма, щото имам и друга работа освен да пиша във форума на дневник не е тук мястото да обсъждаме концепциите си за морал - може да дискутираме темата дни наред и на мен ще ми е много интересно, но не е тук мястото.

  освен това аз се съгласих, че повече морал ще предпази хората от спин, нали? само че е лесно да го кажем на теория, трудно е да го постигнем това състояние на обществото. Ако ти имаш лесна рецепта - споделяй. Обаче се опасявам да не би твоето разбиране за морално общество да се различава от моето..

  Дотогава аз лично подкрепям рекламата, смятам я за ефективна и не подкрепям мнението, че е аморална, а фактът, че и липсва естетика и дълбочина смятам за напълно ирелевантен. Повече съм писал в блога си.

 54. 55 Профил на against
  against
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ех Камене пак се изложи като кифладжия. Седнал да се оправдава с фур тв....
  Много хляб има да ядете преди да копирате на МТВ кампаниите.

 55. 56 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Това със свирката ще стресне всички наши футболни съдии и ще се плашат да свирят вече

  malart.blog.bg
 56. 57 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 479 Весело

  Според редица изследвания ХИВ е изключително трудно да се разпространи при полов акт!!!

  Ето ви цитати от Wikipedia:

  "In high-income countries, the risk of female-to-male transmission is 0.04% per act and male-to-female transmission is 0.08% per act. For various reasons, these rates are 4 to 10 times higher in low-income countries."

  Ето ви и едно от изследванията:
  http://aje.oxfordjournals.org/content/146/4/350.full.pdf+html


  T.E. Каква е вероятността от заразяване при полов контакт със серо позитивен? 4 на 10000 ако е жена, 8 на 10000 ако е мъж и то без да изпозлваш презервативи!

  ВСИЧКО Е ПЪЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!!

  Прочетете източниците хора, уверете се сами за себе си!

 57. 58 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На първо четене клипът ми се стори ужасен, но след изчитане на различни мнения във форумите на "Дневник", смятам, че става въпрос само за лош вкус.

  Ясно послание има и то е -- ползвай презерватив, за да се предпазиш. Сред другите клипове, които изгледах, има такива с послание "СПИН убива" (но не ти казват как да се предпазиш) или "не позволявай на СПИН да завземе още територия" (още по-общо), но има и такива със съвсем същото послание -- "прави безопасен секс" -- и то много директни. Разликата е, че са по естетични.

  Смятам, че е нереалистично да очакваме един и същи клип да има всички възможни послания по темата, изведени като акценти. Ефектът се получава, когато видиш няколко клипа на една и съща тема и освен това някой те информира по въпроса на живо. Никоя кампания -- рекламна или информационна -- не би трябвало да се състои само от телевизионен клип.

  Прочитане на целия коментар 11 000 лв. са много за това произведение -- само снимки и малко анимация, но информацията на "Дневник", че това са пари на българските данъкоплатци е неточна. Парите са на Глобалния фонд за борба със СПИН.

 58. 59 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#57] от "vari":

  Вари, въпросът е какво се случва с тези 4 или 8 на 10 000 след като се заразят!! Не е нещо, което човек би пожелал за себе си или близките си.

 59. 60 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално
 60. 61 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#43] от "м":

  След мнението ти тука, квото и да лъжеш в CV-то нема да мине ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 61. 62 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#51] от "marrad":

  ... междувпрочем това което говориш са градцки легенди, като процент на заразяване няма разлики мефжду хетеросексуалните и хомосексуланите хора, даже понеже не се говори толкова за СПИН при хетеросексуалните процента е по-голям, наи- бързо растящата група на заразяване е хетеросексуални жени/мъже според статистиката ...
  Като си помисля какво правихме като бях на 12 в БГ, абсолют без каквато и да е протекция е цяло чудо, че нищо не съм лепнал слава богу ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 62. 63 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#57] от "vari":

  ... ти си за лудницата пич, се пак БГ е затворено и изостанало общество и като такова на сексуалността се гледа като нещо мръсно ... ако статистиките които цитираш са верни, елементарна сметка показва че реалното нарастване (хората, които след тест са позитивни) трябва да е в пъти по-малко отколкото реално е, което прави твоте конджекции наи-малкото смешни ако не опасни ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 63. 64 Профил на easy_rider
  easy_rider
  Рейтинг: 8 Весело

  Значи големия специалист по видео реклами Камен Во го е правил.
  Е това обяснява всичко. Такъв велик артист като него няма начин да не надуе някоя свирка и да провокира заспалите с тънкия си хумор и безспорен интелект.
  "Я надуй, дядо, кавала,

  след теб да викна - запея............."

  Безспорно Камен Во е имал чудесна идея да покаже по дворове и по седенки какви блестящи творци ражда и днес българската майка юнашка.
  И всичко това за мизерните 11 000 лева.
  Какъв творец ,какъв титан на мисълта и изкуството е този човек !!!!!!!!

 64. 65 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Иванчо тези неща не си ги мисля аз. Реномирани учени ги вадят в реномирани издания. Това е общоприета истина. Ето ти още едно проучване:
  http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6W8X-4VG5HBW-R&_user=10&_coverDate=02%2F28%2F2009&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=7fdf208683736e7a0e65634e7c05ad99&searchtype=a

 65. 66 Профил на augusta_aura
  augusta_aura
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "Биг Дик":

  Цъкнах ти плюс.

  keep calm and carry on
 66. 67 Профил на м
  м
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#61] от "ivanchoLA":

  Хахах, лъхаш през един океан на агресивната и натрапчива посредственост на всички нива, типична за средностатистическия селяндур.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK