Още въпроси към институциите около клипа "Презерватирай се"

Още въпроси към институциите около клипа "Презерватирай се"


Как е избран авторът на клипа на тазгодишната кампания срещу ХИВ/СПИН, как точно са изразходвани 11 хиляди лева, платени за изработката му, и най-вече как така видеото не е минавало за одобрение през Министерството на здравеопазването?


Това са част от въпросите, които 183-ма граждани, вбесени от посланието на видеото, изпратиха днес до Етична комисия на Националния съвет за саморегулация в рекламата, Министерството на здравеопазването, авторите и разпространители на клипа "Презерватирай се" и медиите.

Посланието на тазгодишната кампания срещу ХИВ/СПИН, организирана от здравното министерство и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", предизвика силна реакция в социалните мрежи и форумите вчера, когато се отбелязваше Световния ден за борба със СПИН. Във "Фейсбук" още във вторник вечерта се появи подписка на граждани, възмутени от представянето на проблема, които искат обяснения от институциите.


Още вчера от здравното министерство отговориха на част от въпросите им, но реакцията на ведомството повдигна нови въпроси. Изработката на клипа струва 11 хиляди лева, финансиран е със средства на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Видеото не е минавало през одобрение от министерството, изработено е от "Фен ТВ", ръководител на творческия екип е Камен Воденичаров, съобщиха вчера от здравното министерство.


Днес 183 граждани поставиха нови въпроси:


1. Как е възможно Министерството на здравеопазването да няма контрол над онова, което поръчва и разпространява в името на националния интерес и от национално име? Кой е отговорен за такава безотговорност?


2. Как точно програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на МЗ възложи направата на клип за една от най-важните здравни кампании в България на "Фен ТВ"? След конкурс ли стана това и какви бяха критериите за избиране на изпълнител на поръчката? Кога и къде беше обявен конкурсът и кои бяха участниците в него?


3. След като продукцията стана факт, някой запозна ли с нея организацията, от която са дошли парите?


4. Каква е разбивката на бюджета от 11 хил. лв?


5. Колко голяма беше фокус групата ученици, кога гледаха клипа, и само в това ли се състоеше оценяването му, преди да бъде пуснат в обращение?


Ще се почувстваме напълно удовлетворени единствено след ясни отговори на тези въпроси, както и след спирането на клипа от излъчване. Междувременно готвим писмо със запитвания до Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, съобщават авторите на откритото писмо.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  Black Dragon
  Рейтинг: 551 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на ivobog
  ivobog
  Рейтинг: 225 Весело

  към авторите на статията
  Само в България си позволяват да правят анализи на базата на една фокус група. Такаво нещо няма никъде по света: една фокус група. Правят се минимум две, ... да не продължавама нататъка с методически размишления.

 3. 3 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 612 Неутрално

  България=фен тв/планета ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Black Dragon":

  айде стига мрънкахте, каквото и да се напиши и винаги ще изкочи някое бг мрънкало да реве : то няма пари за хляб, вие с клипове ми се занимавате мрън мрън!
  да така е, станишев, доган, бойко, всички са маскари, значи ли това че цял живот с тях ще се занимаваме?!
  тук става въпрос са конкретния клип, коментирай по темата!!!!

 5. 5 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#2] от "ivobog":

  Да правиме и много повече, ама с тоя бюджет моята секретарка няма да ти дигне телефона ...

  До коментар [#1] от "Black Dragon":

  А стига дискриминация де, пуснаха ви у Европата малко се очаква да стре се циливилизовАли ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 6. 6 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 978 Весело

  Facebook като среда за сериозни подписки?! Да бе да. По тази логика, защо Веско Маринов продължава да пее?!
  Я групата от 183-ма "социално-активни" граждани, да си признаят, имат ли нарушен пряк финансов интерес?! Намирисва ми на злобничко заяждане, от неспечелил конкурент....Мдаааааа....

  PHILIP
 7. 7 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Според редица изследвания ХИВ е изключително трудно да се разпространи при полов акт!!!

  Ето ви цитати от Wikipedia:

  "In high-income countries, the risk of female-to-male transmission is 0.04% per act and male-to-female transmission is 0.08% per act. For various reasons, these rates are 4 to 10 times higher in low-income countries."

  Ето ви и едно от изследванията:
  http://aje.oxfordjournals.org/content/146/4/350.full.pdf+html


  T.E. Каква е вероятността от заразяване при полов контакт със серо позитивен? 4 на 10000 ако е жена, 8 на 10000 ако е мъж.

  ??? 4 на 10000 ???

  Моля ви прочетете внимателно изследванията, аз лично си направих този труд!

 8. 8 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "vari":

  ... ти си за лудницата пич, се пак БГ е затворено и изостанало общество и като такова на сексуалността се гледа като нещо мръсно ... ако статистиките които цитираш са верни, елементарна сметка показва че реалното нарастване (хората, които след тест са позитивни) трябва да е в пъти по-малко отколкото реално е, което прави твоте конджекции наи-малкото смешни ако не опасни ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 9. 9 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#7] от "vari":
  Рискът бил малък. Аз ви питам пък, ако имахте серопозитивен партньор, бихте ли правили секс без презерватив? Дори вероятността да е 1 на 8 000, ще ви се стори ли пренебрежим?

  I don't want to believe. I want to know.
 10. 10 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз лични не разбирам какво ореваха света за този клип? Клипът за мен е оригинален и говори на езика на тези, към които е насочен. Писнало ми е от сухи рекламни кампании, изтъркани клишета и недодялани като концепция клипове. Визирам дори последните туристически клипове на България... Мое мнение! Поздрави на всички

 11. 11 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "dow_jones":
  съгласен съм с теб.. най-малкото виж каква разпалена дискусия предизвика. Другото което е , че този клип е правен от екипа на чалга телевизия, те най-добре познават вкусовете и психиката на техните зрители и фенове, и знаят как да ги провокират и накарат да се замислят. За читателите на Дневник и други културно извисени люде - в ютюб има предостатъчно други анти-спин филмчета. А в крайна сметка това не е филмовия фестивал Кан , ами просто едно прдупреждение, че СПИН убива и трябва да ползваме презервативи...

 12. 12 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Иванчо нали и аз това питам... След като вероятността от заразяване е толкова малка защо изведнъж станаха толкова много заразените? Да не би да се разболяват от нещо друго...?

  Ето още едно изследване, но от 2009 година:
  http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6W8X-4VG5HBW-R&_user=10&_coverDate=02%2F28%2F2009&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=7fdf208683736e7a0e65634e7c05ad99&searchtype=a

 13. 13 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "vari":
  Прочети внимателно изследванията, които цитираш. Как ще е нисък риска? 0,1 % риск ( per act ) да умреш от СПИН ти се струва нисък риск? Умножи 0,1 % по N полови контакти на един ХИВ–позитивен и ще видиш защо се разпространява болестта..

 14. 14 Профил на mfadeeva
  mfadeeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да повярвам, че има хора, които смятат, че този клип говори на езика на таргет аудиторията си. Това е абсурдно. Първо - таргет аудиторията е дефинирана безумно смело - от 15 до 29 години. В тези граници има поне две (а може би и три) групи с коренно различен профил. Не може да се слагат в един кюп например 15-годишни тийнейджъри без никакъв сексуален опит, 22-годишни студенти, живеещи в Студентски град и обградени от всякакви изкушения и 29-годишни хора с висше образование, кариера, евентуално семейства, деца. Абсурдно е. И освен това - днешните тийнейджъри не говорят за "преден вход" и "заден двор" - това са мухлясали лафове и просто не са техният сленг. И най-сетне - това, че тийнейджърите имат някакъв собствен сленг, с който общуват помежду си, въобще не значи, че всички "други" трябва да се опитват да оправят послания към тях на този език. И докато за реклама на кроасани това е ОК, то за информационна кампания на такава важна тема - това чисто и просто подценява интелигентността на тийнейджърите. И съм дълбоко убедена, че няма как да е ефективно. Жалко, че ефективността на тези кампании рядко се изследва.

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:56 на 02/12/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Тия 183 явно ги е ухапала мухата. Много ми е смешно когато някои хора се напъват сериозно за смешни каузи.

  Сигурен съм, че около тези 183 всеки ден се случват неприятни неща. Що не ги поправят? Аман от егоисти, търсещи изява на гърба на други.

  Аз лично не виждам някакви художествени стойности в тоя клип ама това е друга тема.

  Отделете време навреме.
 17. 17 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  тоя клип ли е най-важното в момента, та от вчера го дъвчете непрекъснато?

  Вярно, че е глуповат и безвкусен, но толкова. За ученици може би е подходящ и ще им остане нещо в главата, не е насочен към любителите на изящната словестност.

  5 въпроса от 183 граждани, относно някакви си 11 хиляди лв ... ЛОЛ
  А какво става с въпросите от 8 милиона граждани? Примерно защо пуснаха Трактора и колко е струвало, колко струва да се "смачка" дело, защо съдебната система от вече десетилетия е такава корумпирана клоака, и т.н. и т.н.

 18. 18 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivobog":

  Ето малко методически размишления от практиката на маркетинга:
  - фокус групи се ползват за генериране на нови идеи, напр. събиране на варианти за рекламен лозунг. Статистическа представителност тук не съществува поради малкия брой участници (5-10). За сметка на това поради интерактивния характер на общуването могат да се хванат добре темите, които са от интерес за таргет пазара, за който работим.
  - Събраните идеи от фокус групите се тестват коя влияе най-силно и на най-голяма част от таргет пазара посредством статистически представителни методи - напр. анкети и др. под. - в които посредством стат. формули се пресмята колко хора трябва да участват, за да бъдат резултатите представителни за целия таргет пазар. Обикновенно това се десетки или стотици участници.

  С други думи фокус групата не е средство за избор или валидиране на нещо а само за генериране на идеи.
  Иначе този клип изобщо не ме интересува.


 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Да са живи и здрави тези граждани.

  На мен клипа не ми хареса, струва ми се пошъл, обаче съм напълно съласен с това, че целта му не е да учи на морал, а да стресне младите и да ги накара да се замислят.

  Общо взето всичко би свършило работа.

  Те моралистите винаги ще намерят аз какво да се заядат. И Бийтълс са били забранени, помните ли, защото били прекалено развратни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:34 на 02/12/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Всичката Мара втасала та до клипа опряхме. На мен ми хареса и е насочен точно към ония, които ще му обърнат внимание . А инак 183 написали ми напомня на писмата на група граждани по повод на ... до редакцията на вестник Работническо дело. Да не би и те да са от тях. Ех, тази носталгия! - има я сред пишешщите и четящите.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:12 на 04/12/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Хм, и аз съм от онези подписалите и веднага казвам защо: клипът изобщо не е в сленга на 15-годишните, както някой по-горе писа, за тях това е мухлясал език на родителите им - така говорехме и говорим ние на по 40 г. Общувам всеки ден с ученици и съм горе-долу наясно как говорят и си влияят. Напълно съм съгласна с mfadeeva. Освен хилене и преметкване в мрежата нищо смислено няма да свърши този клип. И затова - тези 11 000 лв могат да се употребят много по-смислено.

  Аз лично бих направила дори още по-провокативен клип, скандален и гаден - но достатъчно информативен и задължително да се говори на актуален за тийновете език.
  Много ми хареса един френски клип с графити в тоалетната - много по-работещ е като послание.
  А, и фокус групите наистина са по-полезни при мозъчните атаки за избистряне на идеята, а не толкова за одобрението на готовата реклама. Не, че и за това не се използват, но трябва да са поне 6-7 групи с различни по профил участници, от елитни училища и 3-та вечерна, от София, окръжен град (2-3) и малко градче (1-2). Да, ще отиде повечето сегашен бюджет само за тях - но поне ще стане нещо смислено. Проблема не е в сумата, а в начина на използването й.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 24. 24 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Клипът е стегнат и конкретен. Предизвиква бързи асоциации за не особено подвижни мозъчни клетки, каквито трябва и да го асимилират. Голямото изкуство и арт не би обяснило на Айшето, че и от свирка може да се зарази.

  malart.blog.bg
 25. 25 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Безплатна консултация:
  1. Вирусът се открива във всички телесни течности (секрети) на носителя и болния.
  2. Прониква през микротравми (наранявания) на лигавиците и кожата, или директно в кръвта.
  3. При секс описаните отвори доста се травмират механично, тъй че клипът е точен и с адекватни изразни средства спрямо таргетната група.
  4. Сексуалните (и други) комплекси на сънародниците са необятни- дори Wikipedia няма да стигне!!!
  Да живее безопасният секс!!!

 26. 26 Профил на poi
  poi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дайте телефона на дупето в ляво.
  Имам презервативи І-во качество.

 27. 27 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "vari":

  Не питаш това а разпространяваш градски легенди ... реалността е много по жестока от каквито и теории да развиват тия ... има много начини да се заразиш, няма начин да се излекуваш и малко ефикасни да се предпазиш и затова трябва да се ползват е това е проблема сичко останало са спекулации.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 28. 28 Профил на bik
  bik
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не оценяваме идеите на младите хора ................. ами защото винаги всичко трябва да бъде оплюто, изкривено и не на място в тази държава

  Благодаря на всички, които искат здрави деца в България

  http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Podkrepete-klipa-Prezervatiraj-se/149292455117955

 29. 29 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Иванчо обвиняваш две големи научни издания в разпространяване на градски легенди без ти самия дори да си казал какво е мнението ти по въпроса.

  Според теб всеки сексуален контакт води непременно до заболяване ли?

  Сигурно ще тръгнеш да оспорваш и процента предаваемост от майка към дете - отново без използване на никакви медикаменти. Процента е 25%. Едно от четири деца родени от серопозитивна майка е серопозитивно. При условие, че реално са едно цяло през цялото износване.

  Продължавай да мислиш, може и да ти хрумне нещо.

 30. 30 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "vari":

  ОК простичко като за теб, трябва да се ебът с КАПУТИ и да се тестват, това ми е мнението, другото са академични дискусии или пиршество по време на глад ... същите идеотщини като изледванията срещу ваксините ... простотията ходи по хората не по животните.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 31. 31 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#30] от "ivanchoLA":
  в случая ти си 'простотията', не обръщаш внимание на фактите, които споделя vari. Не мисля, че той казва, че не трябва да се предпазваме, просто сподели интересна информация, а тя е че при полов контакт със ХИВ позитивен няма 100% заразяемост, както и това че предаването от майка на дете на ХИВ е 25%, все положителни факти, които значат, че имаме шанс като вид да оцелеем ХИВ епидемията. Разбира се трябва да се използват презервативи и да се тестваме..

 32. 32 Профил на KOMEHTATOP
  KOMEHTATOP
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Все повече се убеждавам, че мислещите и интелигентни хора в тази държава намаляват с плашещи темпове.
  Според авторите излиза, че всички от 15 до 29-годишна възраст са пълни дебили и трябва да им се втълпяват послания по съответния дебилен начин.
  Интелигентните хора не са ли застрашени?
  Би било добре да се коментира конкретната новина в този новинарски сайт, а не само принципни въпроси, свързани с нея.
  Конкретно - въпросите, които се задават, са изключително любопитни и засега нямат ясен отговор. Това е смущаващо.

 33. 33 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#32] от "KOMEHTATOP":

  не всички от 15 до 29-годишна възраст са пълни дебили. Но голяма част са, и те са най-застрашени. Въпросния клип е насочен именно към тях.
  Интелигентните хора би трябвало да са наясно, а ако не са, може да се поинтересуват и ще научат. Тоя клип все пак не е единствената информация по темата.

 34. 34 Профил на unregistered
  unregistered
  Рейтинг: Неутрално

  Аз бе - 02.12.2010 г. 16:53:31
  Това е една много интересна тема. До колкото успях да обобщя информацията - въз основа на маркетингова стратегия се произвежда продукт. Продукта не е комерисиален а образувателен !.
  Похватите в изработката му са възможно най близко до целта. Продукта се популяризира и удря в 10-ката.

  Преводачката Неда Мичева решава да че не и харесва продукта, организира подписка и я вкарва МЗ. Същата тази преводачка - вече я няма - бум и се изпарява. Коментарите и постовете от медиите разпространили първи подписката са изчезнали - бум няма ги. Нарочно създадената група във Фейсбук я няма - бум изчезва ! .
  Хорицата (някой доста уважавани от обществото) положили подписите си вече са почти анонимни !!! .

  Занимаваме обществото с това колко струва и кой го е изработил !!!.

  Господа журналисти търсещи скандал, използвайки фактите в своя полза и за свой цели - ще бъдете ли така любезни да поканите психолози, аналитици и там каквито още трябва специалисти да коментират аджеба дали тази "пошлост" е точно това което е най близко до Децата ни.

  Господа Култур Трегери, и тези подписали документа, ще чуем ли вашата позиция. Позиция коментираща въпрос от величаната на ПРЕВЕНЦИЯ. Някой ще посочи ли групата от Феисбук подкрепила клипа и ще конетира ли възрастовата граница. Ще раздвижите ли обществото за да повишите интилуктуалното ниво на въпросната таргет група !.

  п.п. Дечицата ни не са толкова тъпи да не разбират какво става, но ние сме достатъчно смотани за да опорочим цяла една кампания.

  с уважение Ваш читател.


  От превод на готварски книжки се трупа повече мъдрост отколкото завист

  ...без уважение госпожо Неда Мичева

 35. 35 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 470 Разстроено


  Много сте категорични бе, господа пуритани - четох всичките ви коментари! Потърсете и вижте какво се прави по света и тогава коментирайте!

  Този клип подхожда към проблема директно и открито - както трябва! Гласувам 'ЗА' клипа и кампанията!

  Много ви интересува кой колко и как го е избрал, а сте апатични към други сериозни проблеми и бас държа пускате като щури sms-и за различни други кампании, нали????!!!

  Яба-даба-ду
 36. 36 Профил на KOMEHTATOP
  KOMEHTATOP
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#35] от "Petkata":

  Губиш баса
  Сериозните проблеми не се решават с есемесчета, нито пък такива идиотски клипчета ще променят мирогледа на някой пъпчив тийнейджър. Съмнявам се някой над 15 години да не знае как може да се зарази. Само че като отиде в клуб или дискотека, няма и да се сети за въпросното клипче. Ако на входа обаче има автомат за презервативи, може и да му щракне нещо в тиквата.
  Хигиената в болниците е друга болна тема - там е много по-вероятно да излезеш по-болен, отколкото си влязъл.
  А за мургавите жрици на любовта да не говорим - никой не ги гони от магистрали, околовръстни и централни софийски булеварди. Даже понякога си чакат клиентелата редом до гладните катаджии.

 37. 37 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 442 Весело

  Мили хора от Дневник, понеже съм си казал мнението за клипа - иска да ви кажа само още нещо за цялата ви титанична кампания по въпроса - много пара в малка свирка!
  А на иначе адски талантливата Яна с нейната животрептяща интелектуална претенция (по принцип много типична за уважаваната от мен школа "Капитал" изразена в "Не, пичове" (http://sofialive.bg/city/frontalno/9-ne-pichove.html) бих казал само: Не, Янче, не ме убеждаваш, по никакъв начин и с никой от твоите морализаторски доводи. (А онова за "хилядите левове" е трогателно и смехотворно по няколко различни начина) И, не - съжалявам, но самозавоволяващият се интелектуален снобизъм НИКОГА не е подобрил нещо в този свят, ако разбира се, не смятаме самомнението на неговите носители. Без уважение - високо вдигнат поздрав от мен за всички морално назидателни интелектуалци, които имат предимно големи претенции към този свят! Мисля, че можете сами да се досетите за съдържанието на поздрава ми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK