Поредният депутатски скандал е на път да се размине без санкции

Политици избягаха от работа заради обещани скъпи телефони. Борисов се срамувал от тях, етичната комисия пък била с вързани ръце

Поредният депутатски скандал е на път да се размине без санкции

© ДневникИзбори 2022

Народни представители напускат пленарната зала в работно време, за да отидат на "луксозно парти", на което очакват да получат като подарък скъпи телефони - това показа експеримент на Би Ти Ви и седмичника "168 часа".


Репортери от двете медии, представили се за вносители на луксозни мобилни телефони, са отправили покани към 38 депутати от всички парламентарни групи. Откликнали 16 народни представители, половината от които - от ГЕРБ (виж имената им в карето). На практика всяка група, с изключение на "Синята коалиция", е била представена на партито в очакване на луксозни телефони.


След като скандалът беше огласен от медиите, председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че е недопустимо народни представители в работно време със служебни автомобили да откликват на частни покани, още повече с обещания за подаръци.
Тя обаче подчерта, че е недопустимо с подобни експерименти да се внушава на обществото, че парламентът не работи. От действията на отделни народни представители не може да се прави извод, че като цяло парламентът не върши своята работа, убедена е тя. Самата Цачева също е имала покана, но не е откликнала.


Председателят на парламента обяви още, че ще сезира комисията по парламентарна етика, борба с корупцията и конфликт на интереси. "Ще й върнем документите с обратна поща, защото няма нормативен акт, който да се занимава с етиката на депутатите", коментира Димо Гяуров от "Синята коалиция".


Шефът на комисията Валентин Иванов ("Атака") също потвърди, че няма какво да направят в момента, защото парламентът така и не е приел етичен кодекс на народните представители. Следващата седмица обаче щели спешно да обсъдят поне промени в правилника на депутатите.


От думите на премиера Бойко Борисов също пролича, че санкции най-вероятно няма да има. "Срамувам се от тяхното поведение и съм им го казал на всичките. Надявам се повече това да не се повтори", каза той.


Попитан дали е поискал оставките им, особено на тези, за които случаите вече са рецидив (като Лъчезар Иванов и Геновева Алексиева, които бяха снети от ръководните постове в парламента след скандали), Борисов каза само, че дисциплината в ГЕРБ е "десетки пъти по-добра от всички останали парламентарни групи".


Съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев пък обяви, че случаят ще бъде обсъден на заседание на оперативното ръководство на партията във вторник вечерта.


Журналистите, организирали експеримента, се представили за  вносители на луксозни мобилни телефони "Верту", чиято начална цена е 6500 лв., а някои модели се продават за над 24 хил. лв. На поканите като домакин бил посочен бутик "Клаус Барби" - името на един от известните нацистки офицери, обявен за военнопрестъпник от Втората световна война, чието прозвище е Касапина от Лион. Народните представители пристигнали на "събитието" със служебни автомобили, показват кадрите, заснети от Би Ти Ви.


Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) много искал да присъства, но заради отсъствието на Цачева от пленарната зала трябвало да остане в парламента. "Шефката на кабинета му се обадила, за да се извини за отсъствието му и да попита дали може да получи неговия подарък", разказа журналистът от "168 часа" Стоян Георгиев.


По думите му друг депутат - от ДПС, пък се обадил от името на колегите си, за да попита защо няма покани за всички, а само за избрани от групата.


На въпрос какво знае за обещаните на депутатите телефони бившият зам.-председател на Народното събрание Лъчезар Иванов (отстранен от поста заради опит да спре излъчването на журналистически материал за необяснимо забогатял митничар) отговори така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина, има и допълнителни екстри." Попитан защо е излязъл в работно време и не вижда ли проблем в предложението да получи като подарък телефон за 6 хил. лв., Иванов многократно отговаря с въпроса "Кое е нарушение?".


След разкритията в редиците на ГЕРБ плъзна смут. Депутати от управляващата партия се зарекоха да не напускат сградата на парламента в обозримо бъдеще и дори отказваха служебни разговори извън Народното събрание с опасенията, че могат да бъдат снимани и това да се изтълкува като бягство от работа.


През целия ден, докато в пленарна зала се обсъждаха и гласуваха текстове от бюджета за догодина, в кулоарите вървяха шегички - "опашка за "Верту" ли има тук" и "взе ли си винетуто".


Сред депутатите възникна и юридически спор дали не става въпрос за подтикване към извършване на престъпление или пък за измама. Димитър Лазаров (ГЕРБ), който не е бил на сбирката, смята, че случилото се е провокация към подкуп, тъй като в поканите за промоцията са обещани безплатни телефони.Правилникът им забранява да задържат скъпи подаръци


"Народният представител не може в това си качество да получава подаръци на стойност над една пета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание." Това гласи правилникът за дейността на 41-то Народно събрание. В него обаче не са предвидени санкции за случай като този, а депутатите така и не приеха свой етичен кодекс. Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика е с вързани ръце, докато няма кодекс, обясниха и шефът й Валентин Иванов ("Атака") и предшественикът му Димо Гяуров ("Синята коалиция"). Иванов обеща още другата седмица в комисията да обсъдят промени в правилника на парламента, така че звеното да получи поне някакви правомощия. "Сега сме арменския поп, освен да изслушаме засегнатите страни, друго не можем да направим", коментира Иванов.


Кои се отзоваха на "поканата":


ГЕРБ: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев. Трима от тях не са могли да присъстват на самото събитие, но ги има снимани пред хотела.


"Атака": Кирил Гумнеров


ДПС: Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева


РЗС: Бисерка Петрова, Дарин Матов


БСП: Румен Такоров


Независими: Димитър Чукарски


Журналистите, организирали експеримента, са изпратили покани на 38 народни представители от различни парламентарни групи, които да отидат в столичен хотел и да получат като подарък апаратите, струващи над 6000 лв. всеки. На офертата не откликнали само от "Синята коалиция".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK