Китайски стоки ще стигат до София с 250 км в час, обеща транспортният министър

Китайски стоки ще стигат до София с 250 км в час, обеща транспортният министър

© ReutersСъвсем скоро предстои България да подпише договор с Турция и Китай за строителство на високоскоростна железница, по която китайски стоки ще бъдат доставяни на територията на  Евросъюза. Това съобщи министърът на транспорта Александър Цветков пред БНТ.


Китай покани България да участва в проекта му с Турция през октомври по време на посещението на министър Цветков в Пекин. По думите му Китай има амбицията да свърже Средна Азия с Европа, за да превозва товари.


Влакът ще може да достига скорост до 250 км в час, каза Цветков. Споразуменията, които България предстои да подпише, предвиждат създаването на работни групи и обмен на информация.
"Ние подписваме споразумение между България, Турция и Китай, тези товари да минават през тунела под Босфора, който ще стане готов след година - година и половина и ще осигури за първи път жп връзка между Азия и Европа", каза министърът. Тогава, по думите му,  част от китайското карго за Европа ще минава по железния път, включително и през България, и  ще осигури поток от товари.


Министърът отбеляза, че Турция вече изгражда високоскоростна железница между Анкара и Истанбул с амбицията тя да бъде продължена до българската граница. "Китай участва в изграждането на тази железница и нашата амбиция е тя да бъде продължена към София", каза Цветков. Той добави, че целта е линиите за скоростната железница да бъдат построени и управлявани от Китай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK