Полицията във Варна разследва граждани, поискали информация от кмета на града

Кметът на Варна Кирил Йорданов.

© Цветелина Николаева

Кметът на Варна Кирил Йорданов.Граждани,  поискали достъп до обществена информация от кмета на Община Варна са разследвани от Областна дирекция на МВР – Варна. Това съобщи на сайта си днес Програма "Достъп до информация". Става дума за искането на повече от 20 граждани на Варна, подали писмено искане за информация във връзка с кампания за прозрачност на обсъжданията на Общия устройствен план на Община Варна. Със стандартни бланки, подадени по установения ред в деловодството на Община Варна гражданите искат достъп до писмените протоколи от всички проведени обществени обсъждания на предварителния проект на Общ устройствен план на Община Варна, както и Звуковите записи от обсъжданията.


На първи декември тази година обаче част от  заявителите – Юлиян Чолаков, председател на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), арх. Калина Павлова, член на УС на варненското дружество на Съюза на архитектите в България, както и гражданинът Николай Цветков са призовани в Областна дирекция на МВР – Варна. Те са повикани в отдел Досъдебно производство, група "Икономическа престъпност" в качеството им на свидетели по  досъдебно производство, образувано срещу неизвестен извършител, съобщават от Програма "Достъп до информация".


Според Павлова, Чолаков и Цветков на тримата е отказана информация на какво основание е образувано досъдебното производство. Съобщено им е единствено, че то е образувано по жалба на дирекция "Правно нормативно обслужване" на Община Варна. Тримата са били разпитвани кой е изготвил типовата бланка за заявленията, имали ли са сътрудници в тази си дейност, къде е изработена и разпечатана бланката, как е разпространена. От Павлова, Чолаков и Цветков е поискано също да попълнят бланка за графологична експертиза. 
"Да, спомням си нещо такова, въпреки, че не мога да се сетя за подробности в момента. Имаше такова искане от двадесетина граждани, доколкото си спомням, каза директорът на дирекция "Правно и нормативно обслужване" в Община Варна. Подписите, под искането на двама или трима души бяха еднакви, имахме и съмнение за фалшифицирането им и за това подадохме сигнал до полицията", обясни той. По думите на Великов, в хода на изготвяне на исканата информация е станало ясно, че част от заявителите не получават кореспонденцията си на адресите, посочени в бланката за достъп до информация. "Това ни наведе на мисълта, че някой е злоупотребил с личните данни на тези хора и поискахме съдействие от органите на реда", каза още Великов. Той не можа да съобщи подробности от съдържанието на жалбата, подадена до Областната дирекция на полицията, като обясни, че служителкта му, коята се занимава с архива е в болнични.


В информацията, поместена днес в сайта на ПДИ са зададени и три въпроса, свързани с провеждащото се разследване. 1. На какво основание е образувано досъдебното производство и какво е извършеното престъпление? 2. Не знаят ли разследващите органи, че при подаване на заявление за достъп до обществена информация не се изисква подпис? 3.Как е възможна силова намеса при упражняване на конституционно гарантирано човешко право?


"Беше ни отказан достъп до аудиозаписите на обществените обсъждания на ОУП, с мотив, че такива не съществували, каза Калина Павлова. В в зала "Пленарна" на общината, където се състояха дискусиите обаче има техническа възможност за това, а преди началото на обсъжданията беше официално обявено, че те ще бъдат записани", каза още тя. По думите й по заявленията за достъп да звуковите файлове все още се водят дела във ВАС.


Според Павлова в разпечатките от протоколите за обсъжданията са липсвали част от възраженията, направени по време на обсъжданията от граждани и организации. Като доказателство тя посочва многобройните публикации в медиите, цитиращи еднакви възражения, направени по време на дебата по ОУП в зала "Пленарна". Те обаче не били отразени в протоколите.


"Тези оплаквания не бяха безобидни, а касаеха индивидуалните разработки върху конкретни имоти в ОУП, за които гражданите сигнализираха, че подозират, че са вид рекет към собствениците на имоти във Варна. Всичко това поражда у нас съмнение, че протоколите от обществените обсъждания са вероятно и официални документи с невярно съдържание", са написали разпитваните в обясненията си по случая до Програма Достъп до информация.


"Екипът на Програма Достъп до Информация е сериозно притеснен от предприемането на подобни действия и полицейски мерки срещу основно човешко право като Правото на търсене, получаване и разпространяване на информация, гарантирано от
Конституцията на РБ, се казва в текста на съобщението. Същото право е защитено и от Европейската конвенция за правата на човека и Европейската  конвенция за достъп до официални документи.


Според българското и международното законодателство във властта единствено на съда е да решава спорове за достъп до информация, напомнят от ПДИ.


Очаквайте подробности.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ако някой ден се разровят делата на варненския кмет и свързаните с него хора в общината, кражбите на Тройната коалиция ще ни се видят детски закачки на децата от градината...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 2. 2 Профил на easy_rider
  easy_rider
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде пак ченгетата на предна линия. Сякаш живеем през комунизма.Който пита нещо айде веднага в милицията да го посъветваме.А че кмета е далавераджия е ясно и на децата.Заедно с ТИМ разпродадоха къде що има във Варна.

 3. 3 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Имам доста приятели от Варна които са ми разправяли това онова за този педал.
  Първо е бил Областен управител от СДС, след това станал човек на БСП, сега май си е обърнал гъзо към ГЕРБ. Абе лява резба е както и да го погледнеш.
  За добавка към горното - женен е за рускиня, слугува на ТИМ, има апартамент в Ница.
  Какво по-вече искате.
  Впрочем никой не им е крив на варненци, сами си го избират халал да им е.

  Пътят е целта! Конфуций
 4. 4 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нищо ново под слънцето

 5. 5 Профил на манол
  манол
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Димо 58 (#3)

  сегашният кмет на Варна никога не е бил някакъв на СДС. Кмет от СДС беше Христо Кирчев, областен беше Добрин някой си. Кирил Йорданов беше независим кандидат, подкрепен от червените - първия път неуспешно, после успешно.

  освен това е бил женен за рускиня, сега не е, за Ница не вече не знам

  но не е зле да си малко по-информиран, преди да пишеш каквото и да било

  manol
 6. 6 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#5] от "манол":

  А за ТИМ нещо ще кажеш ли?

  Пътят е целта! Конфуций
 7. 7 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#5] от "манол":

  Напротив. Кирил Йорданов започна кариерата си в политиката като областен управител на СДС при правителството на Филип Димитров. После обаче остана като такъв и когато кабинета падна и бе областен при всички кабинети - На Беров, Ренета Инджова и при Виденов. Когато дойде Костов, го смениха с Добрин Митев, но пък стана кмет на Варна, защото ако го сравняваме с Добрин Митев то "не яж едното лайно, ами другото".
  Всички партии са от едно котило и все едни и същи са на власт от 21 години.

  investments.dir.bg
 8. 8 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ало другари от Кметството и Полицията,не сме в Съветския съюз,а в Европейския и основната Ви задача е да СЛУГУВАТЕ на гражданите,а Вие май се изживявате като партиини секретари и милиционери.

 9. 9 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако някое продажно братство
  граби от народното богатство,
  истината днес е само тази -
  родната полиция ГО пази.
  Припев: Хора, подарете пачка,
  хора, запомнете ГИ добре!
  Гордеят се да служат в услуга
  на кмета Кирил,
  а за мутри да използват МВР

  investments.dir.bg
 10. 10 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#5] от "манол":

  Манолчо, ти да не работиш в кметството?
  Или в някой заден двор?

  Пътят е целта! Конфуций
 11. 11 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "манол":

  В грешка си мой,беше областен назначен от Филип Димитров!!!
  А че педал -100%.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 12. 12 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Да, спомням си нещо такова, въпреки, че не мога да се сетя за подробности в момента. Имаше такова искане от двадесетина граждани, доколкото си спомням, каза директорът на дирекция "Правно и нормативно обслужване" в Община Варна.

  Ако бъде пратен в ареста заедно с кмета, бас държа, че ще си спомни!

  .
 13. 13 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jay Gould":
  Благодаря за инфото, че се канех да звъня на аверите от варна да видя да не съм разбрал нещо накриво.

  Пътят е целта! Конфуций
 14. 14 Профил на vas70
  vas70
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Типично за сталински възпитаник. Освен това този човек е толкова нагъл ,че си мисли ,че може да подчини всички. Обградил се е с подлоги от типа на Антон Жожев ,които са супер неподготвени.

 15. 15 Профил на julian_cholakov
  julian_cholakov
  Рейтинг: Неутрално

  „Според Павлова, Чолаков и Цветков на тримата е отказана информация на какво основание е образувано досъдебното производство.”
  На мен не ми е отказвана такава информация. Съвсем друг е въпросът има ли достатъчно данни за престъпление... Всъщност, полицията изобщо нямаше да разследва, ако не бяха близките отношения на местната прокуратура с кмета, с областния и т.н.
  Спас можеше да врътне един телефон за по-голяма прецизност.
  И още нещо. Защо има медийно мълчание по искането на шестте граждански организации за колективен отвод на Варненска окръжна прокуратура по казуса ТИМ - „Алея първа”?
  http://www.sopa.bg/news.php?extend.119

 16. 16 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#15] от "julian_cholakov":

  Прочетох всички материали и само мога да Ви дам "+++++" !
  Преди година-две Дневник изтри две статии за ТИМ. Уеб връзката стоя около ден на "404"! Друг подобен случай на 404 в този вестник не съм виждал.

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK