"Главболгарстрой": Наводнението на околовръстното шосе на София е природно бедствие

Наводнението на околовръстното шосе на София е природно бедствие. Цяла Европа е под вода." Това каза за "Дневник" Георги Харизанов, главен изпълнителен директор на "ГБС Инфраструктурно строителство", които са строители на пътя. По думите му те са направили всичко възможно, за да се предотврати наводнението, но стихията е била голяма.


В кварталите под Витоша няма канализация, която да поема дъждовните води и те се стичат като реки към околовръстния път, носещи наноси, дънери, гуми и боклуци, обясни Харизанов. По думите му донесената от калните реки баластра е запушила водостоците, които са изградени. "Те са добре оразмерени, но не и за такова количество вода и бедствие", каза Харизанов. По думите му, след като видели какви порои идват от планината, "Главболгарстрой" оставили строителството участъка, който изграждат, и тръгнали да разчистват водостоците. От река Джибарица, която е близко до комплекса "Царско село", сме извозили между 1000 - 2000 кубика баластра и наноси, довлечени от планината, каза Харизанов.


Водата от вчера все още не се е оттекла и в момента продължаваме да работим по отстраняването на запушените водостоци, допълни Харизанов. Той заяви, че второ денонощие е на обекта и работи по отстраняване на вредите, причинени от водната стихия.
Все още не може да се каже какви са щетите, причинени от пороя. Асфалтът на околовръстния не се е нагънал, каза Харизанов. Според него това, което се случи лятото след пороя, е било пропадане на пътя по бул. "Черни връх", като причината е била газифициране на района.


Запитан дали сега ще се предприемат някакви мерки, за да не се случва такова нещо отново по строящия се в момента участък от "Симеоновско шосе" до жк "Младост ІV", Харизанов отговори така: "Ние сме строители, които изпълняват проекта, който им е възложен. В момента ми задавате сложни въпроси. Това трябва да се реши от проектанта."

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Лошото е, че Драгалевци, Бояна и Симеоново уж най-баровските квартали все така си остават без канализация! И тези дето викат "кучетата ги яли богатите" ама всяка зима се вижда че канализацията е необходима!

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  пс не виждам защо дневник питат Главболгарстрой за наводненията. Преди 3 години бяха много по-тежки.

 3. 3 Профил на 13jojin
  13jojin
  Рейтинг: 8 Весело

  А познай до три пъти, защо ги питат тях...

 4. 4 Профил на Гражданин Н
  Гражданин Н
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Преди време,когато правиха тоя участък писах за отточните канали .Като ,че ли инженерите които са ги проектирали ,са гледали тавона ,а не водите ,които се стичат след дъжд от планината или при топенето на снеговете.Какво обаче да искаме от главуняци политици ,които играят заедно с фирмите на търговете.Преди няколко години,започнаха да правят Околовръстното и се оказа,че забравили за локалното,та препроектиране/демек още пари / и сегашният резултат е налице.

 5. 5 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А къде се загуби природното бедствие инж. Емел Етем>? Какво става с Мургина, военният министер дето пълзеше на колене като доказан престъпник?

 6. 6 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Продължавайте да сечете гората на Витоша и скоро водата, която ще идва от планината, ще залее цяла София, не само околовръстното.
  Дайте на Цеко да си прокара пистите - после ще има да си скубете косите, но ще бъде леко късно!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 7. 7 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#6] от "liliakostova":

  Ако има канализация няма да има проблем! Ама докато не се постори потопа от 2007 ще се повтори и то скоро при тия дъждове на балканите!

 8. 8 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 696 Неутрално

  От ЕС отпуснаха средства за канализация и пречиствателни станции на населени места над 10,000 жители, със срок за усвояване до края на 2010 г. Ама нямаше "административен капацитет", май?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Без да са тесни специалисти, много от строителите на сгради по околовръстното са изказвали устно опасения, че колекторите в целия участък от Бояна, през Горубляне, та чак до Кривина са твърде скромни като дебит за функцията им. Но нарочно си траят, защото класическото решениео беше да се направи един обемист полуоткрит колектор по цялата дължина на дъгата. А това щеше да резне от скъпоценната РЗП на повечето собственици. Затова си затраяха и се надяваха да не се случи нещо подобно, или поне да не се случва докато препродадат сградата, а следващият да му трепери

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 10. 10 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Така ша е, ...доде проектират и строят богоизбрани фирми. Некой ша са думка в гърдите, че Му работят без печалба, само на двойна цена ...хих! А гаранция .....Франция!
  пп: Фърлете едно оченце и на покрива на спортната зала ...там ли е още!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 11. 11 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#7] от "merkel":
  Я бягай в кухнята , смотанячке ! Да не искаш да им изпращаме СМС-и за да си построят канализация бандитите ?
  И да не вземеш да раждаш, че кой знае какъв кретен по-голям от тебе ще извъдиш !...

 12. 12 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 519 Гневно

  ..."Ние сме строители, които изпълняват проекта, който им е възложен."...
  ..............
  Хитричко, а?
  Че какви строители сте, като нямате познания в областта?
  "Главен изпълнителен директор" ?!?

  Това са думи, които не биха звучали добре дори от устата на среден техник.

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1281 Весело

  на секи едиколко си години вали голем дъжд... кога бех блед тинейжър един такъв изора подлезите на булевард българия... дето току ги беха построили... тогаз разправяха че таквиз големи улици не требвало да се правят... щото водата ногу се засилвала по тях... ний пък се майтапехме... че нема страшно... нали са натургали милицюйнерски будки на един крак по кръстовищата... та като придойде водата... с големата скорост... милицюйнерите ше я спират от тех...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Главболгарстрой е природно бедствие ... и не само той.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ако се сетят, че заради сеч се случва това.... Залесяване му е майката иначе цялата пръст от планината ще слезе долу в баровските квартали....и там ще настане една кал...

 16. 16 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  има само един човек в състояние да каже кой е виновен и това е боко питайте него

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5570 Неутрално

  До коментар [#7] от "merkel":

  не се изказвай неподготвена. познавам района от около 50г. Такова нещо не е било никога. Ще видиш какво ще стане като тръгне калта . Това сега е лека загрявка. ПРосто пътят се изгради по най-тъпият и най-крадлив начин. Досега никога не е имало канализация над пътя пък никога не се е наводнявал ЗАЩО ЛИ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#6] от "liliakostova":

  що дрънкаш глупости - на витоша проблемът и е, че няма дори санитарна сеч и горите заприличаха на призраци! Иди и виж и след това пускай кьорфишеци - пистите били виновни за крадливостта и некъдърността на строителите на шосета през полето и техните възложители?? що за логика? В Австрия, Швейцария и къде ли не магистралите се наводняват, щото са направили писти в планината?? отговорността е изцяло при изпълнителите - нито се предвидили, нито са проучили водния отток, камо пък да са свършили работата си - това наводнение е класически пример, че 24 часа дъжд в България са равносилни на бомбандировките през цялата Втора световна война - и кой е виновен за това състояние - ако този валеж беше в цяла България сто на сто затваряха и останалите жалки магистрали...

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Като е природно бедствие защо не беше така в цяла София а
  и в най-ниската точка при Курило не излезе водата ?
  Там се събират всички реки и канали на София и след 2005 г.
  се започна чистене и укрепване на дигите което между другото не е завършило още. Дано да го дооформят качествено.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5570 Неутрално

  До коментар [#19] от "tanas":

  защото НЕ Е природно бедствие а си е най-обикновен дъжд. през април и май е нормално да вали още повече

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Знам природното бедствие е ИЗПЪЛНИТЕЛЯ на обекта Главболгарстрой защото при строежа за да не се набутват са
  изсипвали изкопаното като обратен насип по горните дерета вместо във Враждебна на разтоварището и сега водата закономерно си го върна там откъдето е изкопано.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Г-не, Георги Харизанов, главен изпълнителен директор на "ГБС Инфраструктурно строителство - стига се опитва да замазваш очите ни! Не всички сме обикновени хора, нямащи си хал-хабер! "Наводнението на околовръстното шосе на София е природно бедствие" - да бе!

  Или: "В кварталите под Витоша няма канализация, която да поема дъждовните води и те се стичат като реки към околовръстния път, носещи наноси, дънери, гуми и боклуци"

  А вие или който го е проектирал обекта, що не предвидихте тези обстоятелства, що не проектирахте ако трябва мост, а не само водостоци? Да не е щото е по-скъпо само? Вие компетентни ли сте и можете ли да отстоявте позиции в името на обекта, който творите?

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 23. 23 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е:
  пада около 40л. на кв.м. и се блокира околовръстното на българската слолица, което е и международен път...логичното обеснение, което веднага се дава е "природно бедствие".
  Все по-брутално взимат целия народ за мезе...честито.

 24. 24 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Занапред изграждайте пътищата в райони с риск от наводняване на насипи, издигнати над нивото на околните терени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK