На Никулден Борисов ще открие канализация и ще дари нетленни мощи

Шаранови и пъстървови риби се предлагат основно в магазините. Цените на шарана тази година са по-ниски от миналата, като килограмът струва около 4 лв.

© Цветелина Николаева

Шаранови и пъстървови риби се предлагат основно в магазините. Цените на шарана тази година са по-ниски от миналата, като килограмът струва около 4 лв.Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е наричан от народа Никулден. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. По този повод премиерът Бойко Борисов ще посети Бургас, където ще открие новата канализационна мрежа в квартал "Победа" на черноморския град.


Освен това Борисов ще предаде на Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий мощехранителница със свещена манна от нетленните мощи на св. Николай Чудотворец. Мощите са получени по молба на премиера по време на посещението му в Италия на 24 май тази година и са изпратени на българския свещеник в Рим отец Климент, който ги е получил от свещеника на църквата "Св. Николай" в гр. Бари, където се пази в каменен саркофаг нетленното тяло на светеца.


Св. Николай Мирликийски е роден е през III век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.
Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.


Култът към св. Николай като покровител на моряците и рибарите прониква рано в българските земи. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси.


На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.


Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на св. Николай.


В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немскоговорящите страни Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.


Празнуват и банкерите
Според легендата свети Никола освен покровител на рибарите и мореплавателите е покровител и на банкерите. Причината за това е, че преди да го канонизират за светец, той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.


Традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите е възобновена през 1992 година след 44-годишно прекъсване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK