Пътят за Гърция ще остане затворен поне 12 дни

В Костинброд (на снимката) бяха наводнени 400 къщи.

© Георги Кожухаров

В Костинброд (на снимката) бяха наводнени 400 къщи.Участъкът от пътя за Гърция (София - Кулата), който вчера беше отнесен от придошлата река Струма, ще остане затворен повече от първоначално съобщените осем дни. Според областния управител на Благоевград Валери Смиленов, цитиран от "Фокус", ремонтът ще продължи поне 12 дни.


За възстановяването на разрушения пътен участък в Кресненското дефиле ще са необходими 25-30 хил. кубични метра земна маса - "математически както и да се пресметне, пътят не може да се възстанови по-рано от 10-12 дни", каза Смиленов.


Според него положението е много тежко, защото скоростта на водата е много голяма, а дълбочината е 8-10 метра. Смиленов допълни, че се насипва скална маса, като водолазите и в момента са в готовност да започнат издирвателни действия, но не е ясно дали търсенето ще започне скоро. Вчера водата отнесе един самосвал заедно с шофьора му, който е в неизвестност.
Бедственото положение в Дупница, Костинброд и Петърч е отменено
Междувременно беше отменено бедственото положение в Дупница, съобщи кметът на общината Атанас Янев, предаде БТА. Там река Джерман заля улици и около 100 къщи и разруши Аракчийския мост. Все още продължават възстановителните работи на пътища, електропреносната мрежа, канализационни съоръжения. Осигурен е подслон на пет семейства, които са били принудени да напуснат домовете си заради наводнението. В момента общински комисии описват
нанесените щети. Очаква се данните за окончателния размер на пораженията да бъдат ясни утре.


Бедственото положение беше отменено и в град Костинброд и село Петърч, където бяха наводнени над 400 къщи. Реките, залели части от двете населени места, вече са в коритата си, а в момента продължава изпомпването на водата от наводнените къщи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK