Препоръчва се пътуващите за Гърция да минават през пункта Илинден - Ексохи

Част от основния път към Гърция беше отнесена от придошлата река Струма през почивните дни и за това участъкът в Кресненското дефиле ще остане затворен поне 10 дни

© БГНЕС

Част от основния път към Гърция беше отнесена от придошлата река Струма през почивните дни и за това участъкът в Кресненското дефиле ще остане затворен поне 10 дниТировете, автобусите и колите, пътуващи към и от Гърция, да минават през пункта Илинден - Ексохи, а не през Кулата, препоръчват от Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) и Гранична полиция. Основният път към южната ни съседка беше затворен в неделя, след като част от него беше отнесена от придошлата река Струма, а обходният е през Банско, Гоце Делчев и оттам към Кулата.


От АЕБТРИ не препоръчват на камионите и автобусите да минават оттам заради лошото състояние и многото завои между Гоце Делчев и основния граничен пункт с Гърция. От Гранична полиция добавиха, че пътят е в ремонт. В неделя превозвачи се оплакваха, че са се движили по него с 10 км в час, казаха от асоциацията. По данни на Гранична полиция трафикът през Кулата е слаб, докато през Илинден - Ексохи минавали повече коли, но засега няма забавяне и проблеми с преминаването през границата.


Другата възможност за влизане в Гърция е през Македония, но товарните превозвачи го избягвали заради митническите проверки, които се налагат заради излизането от ЕС.
За вътрешните превози в посока Кулата лошият път през Гоце Делчев остава основната алтернатива. "Все още не мога да кажа какво е точно състоянието му или с колко време ще се удължи пътуването заради обходния маршрут. Чакам един от автобусите да се върне, за да разберем повече", каза Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и собственик на автобусната фирма "Карат-С". Според него едва ли автобусните превозвачи ще увеличат цените на билетите заради по-дългия маршрут.


Според Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи трябва да се вземат мерки за избягването на задръствания в района на Банско. Движението там се затруднявало допълнително и от туристите, които идват основно в почивните дни. В неделя между Банско и Разлог се образуваха големи задръствания и разстоянието между двата града се минаваше за около час.


Превозвачите все още не могат да кажат какви ще са загубите за бизнеса им от затварянето на участъка от Е-79 в района на Кресненското дефиле. Очаква се информация да има към края на седмицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK