PISA 2009 г.:Българските ученици не могат да тълкуват и анализират текст, четат основно списания

PISA 2009 г.:Българските ученици не могат да тълкуват и анализират текст, четат основно списания

© Красимир ЮскеселиевБългарските ученици имат елементарна грамотност - могат да четат и да пишат. Но почти половината от тях се затрудняват да тълкуват и анализират текст. Те не могат да осмислят и оценяват много добре предоставената им информация.


Това са част от изводите от международното изследване за постиженията на учениците PISA 2009 г., което беше представено днес.  То се провежда на три години, като през 2009 г. в него са участвали 65 държави.


Всяка година се поставя акцент на една от трите измервани области: четене (2000 г.), математика (2003 г.) и природни науки (2006 г.). Тази година акцентът е отново върху четеното.
В България е обхванало над 4500 ученици, основно в девети клас, от 179 училища.  Само 2.8% от тях имат високи резултати, които им позволяват да развият компетенциите си.


Като цяло България се представя по-добре в изследването спрямо данните от 2006 г., защото  децата, които са под критичния минимум, са с 10% по-малко. "Това не трябва да ни успокоява, защото България заслужава по-добри резултати", заяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.


Резултатите от проучването показват и голяма разлика в развитието на момичетата и момчетата. Тя е почти две години в полза на момичета, като единствената страна с по-лош резултат е Албания. "Причините за това са комплексни, като вероятно основно трябва да се потърсят в учебното съдържание, които определено са прекалено академизирани", смята Дамянова.
"Изучаваните текстове са по-разбираеми за момичетата", смята Светла Петровa, координатор на изследването в България. Според нея тези данни трябва да се изследват много професионално, като причина може и да феминизирането на учителската професия и по-добрата координация с момичетата.


Резултатите на българските ученици са силно повлияни от социално-икономическата среда. Основната тенденция е децата на родители с висок образователен и социален статус да се справят по-добре в училище от връстниците си от бедни и необразовани семейства. При равни условия в България майката е с по-силно влияние върху резултатите на детето в училище. Освен това влияние оказват и средствата, които се отделят за издръжката на един ученик в отделните държави – зад повечето пари са и по-високите постижения. 


Според данните децата четат основно списания, като 21% от участниците смятат, че четенето на книги за удоволствие е загуба на време.

/ Резултати

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  за съжаление неграмотността настъпва; ще я избегнат само тези, които имат пари да се издържат и учат в чужбина и едно упорито малцинство стараещо се да постигне нещо напук на заобикалящата го простотия; но на тази територия не й трябват грамотни хора - само погледнете какви я управляват (не използвам думата държава, защото според мен няма такава)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 551 Весело

  Те и даскалите не се различават от учениците ! ТАКИВА даскали - такива и учениците им ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Нямаше нужда от тест. Една обиколка с тролея по обяд, когато се връщат от училище, е достатъчна да установи, че езикът им се състои от не повече от 15-20 основни израза, които устата им повтаря като латерна. Бате, зверско, изродско, зверска изродия, че хойме да скачаме на глава, голема манийка, яки шутове и тупалки бате, и още 10-тина подобни и тва е. А, по случайно научих и „най-маняшкия” в момента жаргонен израз. Старото „Свалям една мацка” е заменено понастоящем с „Навивам една пача за свирка”. Хай честито и приятни сънища на родителите

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "nanrico":

  Да.Но една моя позната учителка казва,че те "работят с какъвто материал дойде".

 5. 5 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Причините ... вероятно основно трябва да се потърсят в учебното съдържание, които определено са прекалено академизирани"
  Да бе, "академизирани" за момчетата, ама достъпни за момичетата, как стана тая работа? Това ниско ниво просто е резултат от посвеместната училищна слободия, понеже всеки знае, че малките момичета са послушни, а момчетата - далеч по-склонни към търсене на границата "докъде може". И понеже такава граница в българското училище обикновено няма, те бързо го надушват и в часа става весело - разбира се, за сметка на ученето.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 6. 6 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#2] от "nanrico":

  На такива заплати кой нормален човек ще остане в училището?

 7. 7 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Весело

  *гюмюз*,*глистопад*,плевенския учиндолец,миски и откровени вувузелки - какво очаквате?Я послушайте сигналните мелодийки на мобилните телефони около вас и ще ви стане ясно,че задачата *да направим нацията от тъпа по-тъпа* е изпълнена за отличен!

 8. 8 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 697 Любопитно

  От учене 'ора не се става, дайте по-добре да се подслушваме

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 9. 9 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#6] от "Димитров":

  Какви заплати , какви 5 лева бе , скудоумнико ?
  За ТРИ месеца работа В ГОДИНАТА - толкова дават !
  Работете повече, за да получавате повече ...

  А и какво общо има едното с другото ?
  Проблемът е много по-дълбок ...

  "Тройкаджиите" на обществото- ДАСКАЛИТЕ, никога не са заслужавали уважение !
  Но с поведението си в последно време - напълно го загубиха ! И сред тези, които все още са го носили в душите си ...


  Загубиха го с малоумните си претенции, с кретенизма си , с простотията си , която " лъсна" като тиган на месечина, с ПАТОЛОГИЧНАТА си самооценка , с поведението си на инфантилни, разглезени деца, които ти се тръшкат и пищят истерично “Искааам!”

  Вижте ИЗЯВЛЕНИЯТА на ДАСКАЛИТЕ във форумите , погледнете и снимките им по вестниците, особено по време на стачката им - типичното "лице " на българския ДАСКАЛ !
  Простотия, неграмотност , арогантност , самовлюбеност , егоизъм , селяндурщина и наглост ВОНИ от изявленията и поведението им !...

  Такива малоумници ли искате да обучават вашите деца ?
  Такива гамени ли искате да бъдат пример за децата ви ?
  Такива пропаднали типове ли искате да ядат парите ви ?
  Такива първични и първосигнални същества ли искате да бъдат в досег с децата ви ?

  Умствените им способности са на нивото на кандидатстудентските им изпити , с които са се записали в някой ПУЦ да се образоват , а то е „ среден 2,80 „ !...

  Не двойно , а и тройно или петорно да им повишат заплатите НИЩО В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ защото КАПАЦИТЕТА НА "ТРОЙКАДЖИИТЕ" в това общество е толкова !...
  ДАСКАЛИТЕ са напълно ИЗЧЕРПАНИ по отношение на възможност да дадат нещо за учениците си, защото НЯМАТ КАКВО да им дадат – те са си просто тъпи и... БЕЗКРАЙНО НАГЛИ !...

  НЕ ЗАСЛУЖАВАТ и лев повече от това , което и В МОМЕНТА ПОЛУЧАВАТ !

  "НЕ" на арогантността и наглостта на ДАСКАЛИТЕ !

  ДАСКАЛИТЕ не са БЪЛГАРИЯ , БЪЛГАРИЯ не е на ДАСКАЛИТЕ !

 10. 10 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "moreni":
  Неотдавна коментирахме тази тема с един приятел американец. Той беше меко казано изненадан, че в България при отличниците преобладават момичетата. Увери ме, че в техните училища момчетата много повече се стараели и се натягали за добри оценки.

  След това, което ми каза той, започнах да вярвам, че възрастта няма нищо общо с учението, а колко свобода отпускат мама и тате за по-ниски оценки.

  I don't want to believe. I want to know.
 11. 11 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Когато недоучените стават учители е нормално да не могат да постигнат с децата, това, което не са постигнали със себе си... Естествено те няма как да го разберат... Имам предвид повечето, не бива да обобщаваме...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 12. 12 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1577 Разстроено

  По принцип за матрЯла може да се обоб6ти "не могат да осмислят и оценяват много добре".

  Грамотността спада главоломно, но те неудобните хора твърде често са грамотни, та Октоподът (който управлява територията от доста време) няма никакъв интерес от образовани и самостоятелно-мисле6ти граждани!
  "Системата" е такава че отгоре "изплуват" само един определен тип "успели" индивиди. Знания и умения не играят никаква роля, така че много се ориентират според "търсенето".

  Толкова можем като колектив явно. Перспективите са крайно нерадостни...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 13. 13 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ние зрелите сме все още така а камо ли децата ни,като се започне от наще политици законодатели управители гръбнака на страната е копие на тези деца изглежда имаме нещо като заболяване на наша територия,не бих винил учителите а погрешния подход или липсата на контрол от родителите и 60% нямат грамотността достатъчна дори едва да го осъзнаят
  от това се поврежда цялата нация към нас не е имало правилен подход и ние ненаучени не прилагаме съответно правилното да не се оправдаваме с учителите те нямат достатъчната сила и правомощия

 14. 14 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 870 Весело

  До тук с митовете, че децата са ни най-умни на света. Това, че чат-пат разни наши момчета и момичета печелят награди и олимпиади, не значи че общото ниво не е изключително ниско!

  Ето ви част от причините:
  1. Малоумни учители и деградирана учебна система. Факт е, че в учителските профили в университетите влизат най-вече хора, дето не са ги приели друго. Тоест най-ниската прослойка на интелектуалния ни потенциал. Причината за това е, че учителската професия е ниско платена и още по-ниско оценена. Същите тия патици после стават експерти в МОН и почват да правят малоумни учебни планове и извратени експерименти.

  2. Деградация на българското семейство и изпускане на децата от малки. Тати бачка в Испания, а мама бачка на две места, никой не се занимава с тях и хващат улицата от малки. После никой не може да ги накара да ходят на училище, защото родителите нямат престиж пред тях. Трупат се тонове неизвинени отсъствия, които после служебно се извиняват, че ще закрият училището и дата дечковците почти не седят в училище.

  3. Деградация на българското общество. Порше Кайен не се купува в висше и никой не го ебе да учи. Всеки търси как да направи някаква далаверка, а не как ще си вземе матурата. Децата с малко акъл бягат да учат навън и последните останали мозъци изтичат. В крайна сметка се ражда още по малоумно поколение и така до момента в който България буквално няма да има работна ръка за нищо различно от сервитьорка, шофьор, адвокат, мениджър или програмист.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1577 Гневно

  До коментар [#9] от "sir__lanselot": "НЕ" на арогантността и наглостта на ДАСКАЛИТЕ !

  Понавика се, олекна ли ти?
  За твое сведение даскал е дума която, както цялата професия, се е използвала с уважение преди 9.9.44.
  Съвестката армия и комунягите помагачи избиха или затвориха доста от тези хора, които наистина са били от елита на страната ни.
  Това което опусва6 с 3-каджии и подобни - това е диагноза и наследство от онова време, за което Пожарникарят си спомня с носталгия "колко много били построено". Хора с РабФак и подобен "ценз" колеха и бесиха десетилетия в тази сфера.
  Простотията е агресивна и се самовъзпроизвежда.
  Ако ГРАЖДАНИТЕ искат да имат об6тество с ценности нормални е европейски следва да има об6тетствен дебат и радикални реформи. Не виждам обаче да става...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1573 Неутрално
 17. 17 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Гневно

  Я да оставите турските сериали на мира! Те поне ще научат децата на нещо хубаво! Би трябвало да сте им благодарни, ама сте толкова коне с капаци, че дори това не можете да осъзнаете.

  Виж, за "Стъклен дом" не съм толкова сигурна!

  Но по-добре погледнете действителността: тъпаците от парламента, които тичат за телефони и после нагло обясняват, че това им било част от задълженията; мутрите с черните джипове; мазниците в тоги; класацията на най-богатите българи; архитектурата в градове, села и паланки; боклуците по улиците и сред природата. Погледнете собствените си ценности. И тогава мърморете срещу турските сериали.

  Тъпо племе сме българите и май никаква надежда няма да се променим!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 18. 18 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1013 Неутрално
 19. 19 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Просто погледнете в каква държава сме се съгласили да живеем! И какво правим, за да се промени тя? Кажете вие какво правите?
  Турските сериали ви били виновни!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 20. 20 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За лошото представяне на момчетата почти сигурно значение има, че учителската професия е почти изцяло феминизирана. Момчетата нямат ролеви модели, които да следват, а атмосферата, поднасянето на материала и системата за оценяване няма как да не са повлияни от това обстоятелство. Освен ин, трябва и ян.

 21. 21 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 660 Неутрално

  над 4500 ученици, основно в девети клас,

  ================

  ТОВА СА ЖАН-ВИДЕНОВЧЕТАТА ........

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Весело

  Така ще е! Правилата на играта ги определят хора, които не са влизали в училище. Има и такива, които са влизали за по 5-6 години, но в елитни училища. Или разни издухани даскалици, като бившата зам.министърка Коджабашиева, която министъра "понижи" в министерството? След 8 години непрестанна низходяща линия в степента на образованост.....

 23. 23 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 697 Разстроено

  До коментар [#19] от "liliakostova":

  Няма значение сериалите дали са турски, латино или американски! От всичките се деградира. Лошото е, че точно и от млади хора се гледат. Вместо да се движат, образоват, веселят (по някакъв културен начин)!

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 24. 24 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Глупости. Деградира се не от сериалите, а от компютърните игри не се деградира?!
  Може ли първо да мислим, а после да пишем?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Весело

  Сума ти "калинки" ще излязат на светло, ако проверят в просветното министерство. Като не става за друго, връзкарката или партийно свързаната активистка - хоп, да "оправя" образованието...

 26. 26 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#24] от "liliakostova":

  Цитирай къде съм писал, че от компютърните игри не се деградира?

  "Може ли първо да мислим, а после да пишем? " и аз за това говоря!

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 27. 27 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всъщност деградацията е в еднопосочните интереси и в зубренето - да се върнем на темата.

  Идеята "пишете есета" е страхотна.

  Дано се намери кой да зададе правилно темите им и да насърчава децата да мислят самостоятелно! Ама и да ги научи какво е да мислиш самостоятелно. И че мнение се оформя след дълго информиране, обмисляне и дискусия.

  Иначе става като протестите за по-дълга ваканция...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 28. 28 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#15] от "B52":

  "Хора с РабФак и подобен "ценз" колеха и бесиха десетилетия в тази сфера."

  И сега продължават, повярвайте ми! Ако са вече пенсионирани, сладките им дечица (че понякога и внуците дори!) поеха щафетата на славните си бащи и майки.

 29. 29 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ми не си писал, но специално си посочил сериалите, т.е. те са проблем, а другите неща не са, щом не са споменати.

  Ей това ме дразни. Вадищ едно нещо, сочиш го с пръст като по-лошо, а то си е съвсем като другите! Че и по-безобидно дори! Пак повтарям, "Стъклен дом" е десет пъти по-голяма гнус дори и от латиносериалите. Както и "Шоуто на Слави".

  За тях нещо да кажеш?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#24] от "liliakostova":

  От сериали се деградира със сигурност. Това е най-смляната и незатормозяваща мозъка форма на предаване на някаква идея след риалити шуо. Всеки един филм, поне по структура е по-смислен от сериал, след това в градацията са постановка и книга.
  А мозъка, за да се развива, трябва да работи.
  За компютърните игри не знам, щото не съм играл, но лично мнение, че дори да развиват някакви рефлекси имат силно втъпяваща роля, най-малкото заради социалното откъсване и зомбиране на играещия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#29] от "liliakostova":

  С теб сме на едно мнение, но не можем да се разберем Лично аз бих му прекъснал живота на слави трифонов, но това е друга тема Да и той вреди и то много повече от сериалите. Сега обаче аз да те питам - това, че ни си споменала "иван и андрей", значи ли, че ги харесваш? - Не За това не ме питай глупости. Ако почна да изброявам всички неща, които не са за гледане цял ден няма да ми стигне, т.ч. дай да не издребняваме

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 32. 32 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Българските ученици и ученички
  са завладени
  от компютърни игрички!

  www.berbenkov.hit.bg
 33. 33 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#19] от "liliakostova":

  Здравей,

  Така се случи, че поех курсовете на 7-ми клас за кандидатстване, къде с късмет къде по неволя ... успях, вкарах ги децата от курсовете с доста голям процент където искаха. Няма по-голямо удоволствие и удовлетворение за добре свършена работа от "ДАСКАЛСКАТА" от това да видиш/чуеш тези прекрасни малки бандити щастливи, че са постигнали това което желаят. Предложиха ми работа, по онова време само от странични дейности и на половин работен ден (бях студент втора магистратура) си докарвах около 5 пъти това, което ми предложиха. Лека полека се отдръпнах от курсовете и уроците и сега се отдавам само по професията си.

  Няма, нищо по хубаво от това да гледаш как им цъкат мозъчетата на децата, какви нестандартни, мисли и решения им идват ... но вече имах дете и трябваше да мисля как ще му осигуря, препитание ... и да го направим добър човек. "Как да го направим добър човек детето? " ето с този въпрос си лягам и ставам вече няколко години ... отговор не съм намерил ... освен, че гледам къде аз съм грешал и се опитвам да бъда по-добър, по-човечен, надявайки се детето да прихване от примера.

  Не се оплаквам, смятам, че с много труд и мисъл се постига много, особено ако с партньора се допълваш, дори и в БГ. Добре сме се уредили, е парите на никого но стигат, но да сме живи и здрави останалто ще си го купим както казват евреите.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 34. 34 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#11] от "stupidon":

  Решението е лесно: ти, като не-недоучен може да станеш учител.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 35. 35 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Eлементарна грамотност" е много правилно - четат и пишат, но КАК точно, това е друга тема...

 36. 36 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Причините не само у децата. Десетилетия наред децата в училище се учат да рецитират "какво е искал да каже авторът", според закостенелите разбирания на учителите по литература. Литературата е за четене, а не за анализиране. Ако авторът е искал да каже нещо, е щял да го каже по друг начин, а не завоалирано, да могат закостенелите в мисленето си преподаватели да си вадят хляба с нищо. Подобно "анализиране" не се учи. Или го имаш, или го нямаш в себе си.

 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "capricornicus":

  "Как да го направим добър човек детето? " ето с този въпрос си лягам и ставам вече няколко години ...

  Сложен въпрос. Дано да намерши отговора му.
  Пожелавам ти успех! Наистина!

  ПП
  Нека, освен добър, да бъде и успешен човек. А тогава ства още по-сложно, но...
  Абе... Знаете си там..

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Учебните програми са под всякаква критика. По отношение на съдържание, поднасяне на матРяла. Учат се излишни неща. Липсва практическа насоченост. Пишат се учебници само и само нЕкой чиновници от министерството да си ги издадат. Пекалено сложен матРял, без практическа насоченост!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#20] от "boris_ivanov":

  И в САЩ професията учител е почти изцяло феминизирана. Не съм забелязал (доколкото е възможно да се забележи след като представянето на децата се знае само от учителите и родителите им) момичетата да имат по-добри резултати от момчетата.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 40. 40 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Неутрално

  офтопик
  Аз пък си мислех че новината на деня е :
  "Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж се е предал сам и е арестуван в Лондон" http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/12/07/1006398_osnovateliat_na_wikileaks_djulian_asandj_e_arestuvan_v/

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 41. 41 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#24] от "liliakostova":

  И от двете се деградира.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 42. 42 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Причините за това са комплексни, като вероятно основно трябва да се потърсят в учебното съдържание, които определено са прекалено академизирани", смята Дамянова
  Как пък преди 10 години не ми е пречило тази 'академизация'? Завършил съм гимназия 99-та година, образованието което получих тогава беше на ниво над това което имаха повечето мои колеги в университета ми в Германия, особено що се отняся до 'академичните' предмети - естествени науки и математика... Кво е станало за 10 години не знам, но нещата не са надобре май..

 43. 43 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не вярвам много на тези проучвания. Първо, дали може въобще да съществува един стандартизиран, примерен тест, валиден за всички средни училища по света? Трябва да се вземе предвид, че в различните географски райони има своеобразен образователен подход и определени силни или слабо развити спектри от науката. Т.е. това, на което се набляга в нашата образователна система може въобще да не кореспондира с изискванията в американските гимназии например.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 44. 44 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#29] от "liliakostova":

  Телевизията като цяло е гнус.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 45. 45 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#9] от "sir__lanselot":

  Сър Малоумник, учителят ли трябва да възпитава детето ти, ако ти не си я свършил тая работа къщи или ако ти самият не ставаш за нищо?

 46. 46 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#36] от "Shkembechorba":

  Практиката в други страни е показала, че анализирането се учи и изобщо не е трудно. Вярно, няма нищо общо с наизустяването, но причината за него не са само учителите, а много повече учениците.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#44] от "|":

  Цъкнах ти плюсче, но като цяло имам и забележка - телевизията като цяло е една платформа, носител. Какво слагаме в нея е друго. Телевизията си е ОК, просто съдържанието на тоя етап е гнус до голяма степен, а алтернативите са твърде малко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Весело

  Спокойнооооооооооооооо! Без стрес! Първо да построим магистралите! И ако сте пропуснали откриването на "Южната дъга", пак ще го видитееееее. Спокойнооооооооооо!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 49. 49 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Друг е въпросът, че днешните ученици се държат изключително неуважително към преподавателите си и нямат чувство на гордост от евентуално доброто представяне или заслужено високите оценки в училище. Сякаш това да си знаещ, образован, осведомен за случващото се в света не представлява изкушение за амбициите им. Те не се стремят към тази изконна за българите ценност- да бъдат просветени, да разширят собствените си полета на мисълта, да надраснат ограничената си човешка природа на невежество...А след като нямат такова желание, може би истинските стойности в общественото ни съзнание са вече прецизно и безвъзвратно подменени? След Освобождението българската младеж се е вдъхновявала и е следвала като кумири изтъкнатите наши писатели и общественици: Иван Вазов, Алеко Константинов, Пейо Яворов. Те са съзидавала чрез личния пример един модел на ценностна система, която се е състояла от висши идеали, национално-патриотично мислене, уважение към традициите и стремеж към трупане на знание. Основният проблем за ниската култура и ограниченост сред учениците днес, освен липсата на примери за подражание, е също така нежеланието на поне 80% от тях да четат. Не може да се очаква, че те ще натрупат богата речникова база от думи и тя ще залегне в ежедневната им реч или ще придобият навика да пишат сложно-съставни изречения и да анализират философско изградени текстове, когато не са почерпили това от опита и готовите примери в литературата. За да мислиш със сложни категории от идеи и понятия, трябва преди това да си ги разтълкувал, да си ги осмислил, четейки различни източници на информация, повече литературни и специализирани четива.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 50. 50 Профил на pipi_lang
  pipi_lang
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Диана Димитрова":

  Преди да поставяте под въпрос работата на OECD относно PISA, моля прочетете нещо по темата, преди да изтупате едно, по моя лична преценка, повърхностно аргументирано мнение:

  http://browse.oecdbookshop.org/oecd/pdfs/browseit/9810071E.PDF 51. 51 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Четете книжки, деца! В тях пише интересни неща и се научават разни работи.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 52. 52 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тони!":

  Телевизията е носител, който предразполага към физическа и интелектуална пасивност. Основните сетива са заети да следят какво предава екрана. Не можеш да определиш сам темпото -- да имаш време да осмислиш дадена концепция или да прескочиш неща, които са очевидни.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 53. 53 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Гневно

  Как да могат да тълкуват текст децата, когато по български език и литература това не се прави? За всеки изучават текст вместо анализ, децата биват принуждавани да цитират думите на някой превелик литературен критик от близкото соц минало. Всеки опит за собствено разсъждение свършва в най-добрия случай с добър 4.

  Лъжете се, че упадъкът е от последните 20 г. Упадъкът на родното образование е от поне 50 г. В нашето училище се учат всевъзможни факти, наизустяват се теоретични постановки, не се насърчава собствена мисъл. Практическите умения, преподавани в училище, клонят към 0.

 54. 54 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#9] от "sir__lanselot":

  Уважаеми сър, драги ми Ланселот (както казва другаря Сталин),не се ядосвайте напразно. Нищо няма да промените, най-много от тази злоба да спукате някой кръвоносен съд. А сега по същество:
  Дори и повърхностен поглед върху възрастовия профил на работещите в образователната система показва, че така ненавижданите от Вас даскалици ще се пенсионират до има-няма 6-7 години - т.е. това са хора учили за учители по времето на соца, със соц манталитет и мислене. Прав сте - влизаха с тройки и излизаха с тройки (не всички, разбира се). Мъка ми е как ще изглежда българското образование след 10-15 години, когато учители ще бъдат днешните ученици на настоящите учители... Мога да ви уверя, че учители пак ще стават слабаците, защото умните и кадърните ще избягат. И тогава какво... пак ли учителите ще са виновни?
  Цитат:
  "Не двойно , а и тройно или петорно да им повишат заплатите НИЩО В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ защото КАПАЦИТЕТА НА "ТРОЙКАДЖИИТЕ" в това общество е толкова !... "
  Е тук вече не сте прав - при тези мижави заплати как ще привлечете младите и можещите в училище?

  Основният въпрос е кога образованието ще стане обект на държавната политика неформално? Кога ще има дългосрочна ДЪРЖАВНА стратегия за развитие на образованието? - Отговорът е НИКОГА, защото така е по-лесно.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 55. 55 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  До коментар [#49] от "Диана Димитрова":

  Диана, не мислиш ли, че причините за неуважителното и нехайно отношение на днешните ученици е в образователната система? Която е своеобразна каша: стремеж към "все-странно и много-странно" развити личности, сложни и обемни учебници, писани с единствена цел авторите да вземат повече пари, дипломи на конвейра, че даскалите да не изтърват държавните субсидии, по същата причина търпене в училище на всевъзможни гаменщини, дори престъпления...

 56. 56 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Така е в държавата в която се дават повече пари за подслушване отколкото за наука, никой не е изненадан, докато ни управяват милиционери така ще бъде.

 57. 57 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "dobrich":
  Може би си прав донякъде... Но според мен, ако един ученик е чел достатъчно странична литература по някакъв начин свързана със съдържанието на учебния материал, би трябва така да компенсира някои негови пропуски от страна на съставителите. Пък и в днешно време всеки може да ползва Интернет-т.е. учебникът вече не е от първостепенно значение като източник на информация. По-скоро е значително по-важно какъв личен пример дава преподавателят... Дали той обяснява разбираемо предмета си и дали е всеотдаен към учениците си. Ако е такъв, то ученикът може да проумее, дори много труден урок почти без да му се налага да използва учебника. Когато определена тема е предизвиквала интерес у мен, винаги съм я проучвала и съм търсила и други източници на информация, които да я допълнят. Имам наблюдения върху мои връстници (на 25 години съм вече), както и върху по-младите... Повечето от тях проявяват особено желание (не знам дали е типично за нас като българи само) да трупат, дори на дилетантска основа, най-вече исторически знания. Така че всичко зависи и опира до личния интерес, до желанието и мотивацията на младите хора да четата и да бъдат информирани!

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 58. 58 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "Graf":

  Графе, 'успешен' човек в БГ може да е само някой с шуробаджанашки, мутренски и политически връзки. У нас даже тези три типа връзки се сливат Нормалният човек може да е успешен само извън БГ.

 59. 59 Профил на rominna
  rominna
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В България няма учебна програма, ориентирана към развитие на уменията за четене". Това каза Уилиям Брозо- експерт по анализи на сравнителни образователни изследвания през лятото на 2007!
  Доказателства, че българските учениците не разбират текстове, има и в доклада PISA 2002:
  http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20042109001&back=ok
  http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20042109002&back=ok

  Какво направи министерството на образованието от 2002 до сега?

 60. 60 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Децата не четат. Те не намират нищо красиво в четенето, в книгите, в литературата. Явно от някого са го прихванали, замислете се и за вашата роля. Расте неграмотно поколение, а неграмотността е най-големия бич за всяко общество - по-страшна е от войните и природните бедствия. Неграмотността е гарант за бедност и нещастен, безсмислен живот. Неграмотният човек се управлява лесно, няма съпротивителни сили, беден е духом. Да продължавам ли?

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#57] от "Диана Димитрова":

  Диана, личи че си далече от реалноста в българското образование? Най големите и за сега абсолютно нерешими проблеми в училищата са многобройните отсъствия/учениците влизат и излизат от класните стаи когато си поискат/ и много лошата дисциплина....Докато не се оправят те, не можем да говорим за нормален учебен процес!....

 62. 62 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Значи този тренд на уайт треш се забелязва навсякъде по света и е свързан с глобализацията... оформя се глобален елит на хората които са в час.... Границите остават в главите.... ако си се изучил като хората може навсякъде по света да се реализираш....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 63. 63 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Весело

  [#61] "Расте неграмотно поколение, а неграмотността е най-големия бич за всяко общество "

  Как бре ?! Неграмотността е манна небесна за кликата на управляващите. Училището има сериозна заслуга и задача да отгледа неграмотно население, същото прави телевизията и развлекателната индустрия.

  Ти представяш ли си нация където повечето хора са като Julian Assange. Където хората са знаещи четящи мислещи и задават въпроси ?

  FREEDOM FOR ASSANGE!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 64. 64 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#57] от "Диана Димитрова":
  Цитат:
  "По-скоро е значително по-важно какъв личен пример дава преподавателят... Дали той обяснява разбираемо предмета си и дали е всеотдаен към учениците си. Ако е такъв, то ученикът може да проумее, дори много труден урок почти без да му се налага да използва учебника. "
  Въпросът е в това, колко от уроците са истински необходими?
  Представете си ненужен (остарял) материал, ревностно преподаван от вманиачен преподавател - мисля си, че ефекта ще е с обратен знак. Ролята на преподавателя е важна, но да не разчитаме само на субективния фактор. Затова ...СТРАТЕГИЯ!


  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 65. 65 Профил на red_army
  red_army
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да се спре опростачването на нацията и на поколения ученици.....трябва да се ограничи влиянието на чалгата,като тяхно основно ЗАНИМАНИЕ преди,след и по време на училище,тя не "ползва" само от тях,а и от техните родители.....компютрите нямат нищо общо,те са образователно средство(по-добре да научат нещо от тях от колкото от "Пайнер мюзик"Тази музика трябва да се третира като порок също като алкохола и цигарите,да се облага с допълнителни данъци и акцизи,а средствата от това да се връщат изцяло само и единствено в образователната система за материална база,нови методи на преподаване така че да им бъде интересно и да ги задържа,различна от зазубрянето,квалификация на преподавателите,заплати,стипендии,повече обменни програми в Европа и други такива стимули.

 66. 66 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално


  До коментар [#20] от "boris_ivanov":

  Абсолютно вярно, но същите тези момчета и у дома си нямат волеви модел за следване. Обикновено майките им на повечето са парясници в търсене на поредния тъпкач , а таткото се крие в миша дупка да не му увеличат издръжката . Каквато системата -такива и децата.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 67. 67 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#61] от "dobrich":
  "Най големите и за сега абсолютно нерешими проблеми в училищата са многобройните отсъствия"
  Това са последствия, а причините са, че децата нямат добре развита ценностна система. Не степенуват правилно важните и значими неща в живота. Казах вече, нямат идеалистичен личен пример за поведение, нямат мотивация да се реализират чрез познанията си и респективно-образованието си.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 68. 68 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Четенето развива въображението, насърчава любопитството и слага темел на общата култура, та да има къде да се залепи знанието. Като ги няма, спасението е наизустяване и папагалщина. Забелязвам, че и чувството им за хумор доста куца.
  Какви анализи при това положение? У нас се оценява добре само папагалстването.
  Учебниците са писани не за да обясняват, а за да объркват. Градомански, а не академичен е стилът им. За да си избие комплексите авторът, решил, че трябва да звучи неразбираемо.

 69. 69 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#60] от "rents":

  Децата не четат, защото родителите не четат. Родителите не четат, защото или нямат този навик, или защото действителността така ги е смазала, че нямат спокойствието да седнат да четат. Или защото нямат пари за книги. Проверих го лично с един френски автор - цена в Германия - 10 евро, цена в България - 20 лева. А библиотеки няма, освен няколкото големи. Имаше опити на няколко държавни библиотеки да се дигитализират фонда, но те или прекъснаха, или едва кретат - заинтересованите от книжния пазар са се погрижили. След настъпването на новите медии, повечето развити страни се погрижиха да запазят мястото на книгата - чрез политика. Забутана квартална библиотека в Германия по обяд е пълна с хора - ученици си пишат домашните, хора от околните офиси преглеждат списания и една цяла детска градина е в детския отдел, която използва библиотеката като алтернатива на разходка в дъждовен ден. Когато детето от третата си година навикне с идеята за книга като източник на информация и с присъствието на книгите в живота си, то много по-лесно може да започне да чете. Има много будни деца, които обаче скучните автори в училище и липсата на семейна среда оставят извън света на литературата.

 70. 70 Профил на Solja Blu
  Solja Blu
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе много съмнително ми звучат коментарите ви. Всеки реве - тъпи даскали, скапана система и прочие... старата мръсна песен за липсващата държава. А никой, ама никой не ще и сричка да каже за "липсващото" семейство, за вината - да вината на родителите. Неграмотни били даскалите, а родителите? Ролята на родителите, като най-важен фактор за разпространението на пушенето сред подрастващите например, едва ли се ограничава само в пушенето.

  Solja Blu
 71. 71 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Отделно, за да се повиши възприемчивостта на децата по изучавания предмет, трябва да се подобри материално-техническата база. Спешно трябва да се направи масова дигитализация на учебници и книги, особено що се отнася до тези в университетите. Добре е да се направят компютърно анимирани, триизмерни карти, с многоспектарни обозначения, за да се визуализира по-добре поднесената информация в тях. Колкото по-добре е онагледено нещо, толкова по-лесно се асимилира. Трябва да има повече практика в учебния процес. Да се пишат повече есета-да се развива творческия потенциал и много, много да се чете. Децата трябва да членуват в групи по общи интереси или такива, които да поощряват създаването на гражданско и отговорно за общността мислене. Скаутската организация в САЩ е пример за това и е добила авторитета на институция редом с училището. За да се възпитават определени ценности у още не узрелите морално млади хора, трябва да се организират постоянно мероприятия, в които те да разгърнат състраданието и толерантността си. Да се срещат с възрастни хора, които са настанени в социални домове или с деца сираци. Трябва училището да "се изведе" от класните стаи и да "обгърне", да се намеси в социално-обществените аспекти от живота на децата.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 72. 72 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Няма нужда от изследвания. Достатъчно е да се прочетат много от коментарите под статиите.

 73. 73 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#71] от "Диана Димитрова":

  Е как всичко това ще ги научи да анализират текст?

 74. 74 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#71] от "Диана Димитрова":
  Моме Диана слез на земята. Това, което сте написали сериозно ли го мислите или просто е част от дипломната Ви работа? Не намесвайте възпитанието, то по закон не е ангажимент на училището.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 75. 75
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:55 на 07/12/2010 от неговия автор.

 76. 76 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "kaka_ginka":
  Твърде много издребняваш с този въпрос... Дискусията тук се разви в посока да разглеждаме какви са факторите на слабата образователна система в България.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 77. 77 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#71] от "Диана Димитрова":

  Давай, Диде. Толкова да било лесно, пък никой освен теб да не се е сетил. Само кажи откъде ще вземеш парите за дигитализацията, как тези, които могат да пишат и преподават есе (доказано и чрез собствените им публикации в качествени списания и вестници), ще бъдат мотивирани да го направят и как ще накараш децата "много, много да четат," ако вкъщи мама и тате не четат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 78. 78 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  причините са много и различни.
  Една от тях безспорно е кошмарните учебници, по които учат децата. Имам син в 9ти клас, и като му чета учебниците просто ме втриса. Или по-точно ми писва след около максимум минута. Състоят се главно от безразборно нацвъкани факти, като че ли целта е била да се вкарат колкото се може повече в няколко страници. Между тях много често няма връзка, да не говорим за система в излагането им. Или пък обяснение на достъпно ниво на причините за едно или друго.
  Често съм прочитал насила цели уроци, в които абсолютно нищо от написаното не е в състояние да ме заинтересува. Или пък да ме накара да се замисля и да стимулира въображението. Нито пък успявам нещо да запомня.
  Или с две думи, четенето е едно много неприятно и отегчително занимание. Като е така за възрастен, представям си какво е за децата.

  Ако уроците се преподадат по същия скучен и формален начин както в учебника, в детето просто не възниква грам интерес. Въображението му не работи, изпитва единствено досада. Това отношение много лесно се прехвърля към ученето и четенето изобщо, от което естествено следва деградация на умствените способности като цяло.

 79. 79 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#76] от "Диана Димитрова":

  Диде, въпросът на кака Гинка е много уместен. Избродирала си една много прекрасна теория за това как ще се оправи положението, но "дребните" подробности по приложението, за които пита "дребнавата" Гинка, за момента си ги пропуснала.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 80. 80 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#43] от "Диана Димитрова":

  Вместо да обясняваш как не вярваш на тези изследвания, вземи да прочетеш как се прави и какво точно изследват и това с агументи се изкажи защо точно не им вярваш.

  И не е въпросъи само в нечетенето, щото тя, майка ми, наистина много чете- всеки ден изгълтва поне по половин книга, ама четивото и се състои от романчета на Нора Робъртс и др. подобни от този калибър "писатели". Някак си не мога да кажа, че е особено начетена

 81. 81 Профил на Kratos
  Kratos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами логично е в най-бедната държава членка на ЕС образованието да е на ниско ниво.

  Всичко качествено струва пари, образованието не прави изключение.

  Това което е написала Диана е вярно, но е прекалено далеч от Българската действителност. В много от българските училища все още е проблем осигуряването на отопление през зjavascript:void(0);имата, та какво остава за дигитализация и други модерни методи прилагани в САЩ.

 82. 82 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#9] от "sir__lanselot":

  Заради такива идиоти като теб даскалите ще бягат от сферата на образованието, там ще остават само тези, които нямат шанс на свободния пазар и в крайна сметка след няколко години децата ни ще се класират наравно със сомалийчетата при изследванията на PISA.

  Ама на тъпаци като тебе няма как, да се обясни, че без добро заплащане, не можем да имаме качествено образование. Затова немският учител като часово натоварване работи по-малко от българския си колега, а заплатата му е между 10 и 20 пъти по-висока (3000 евро бруто).

 83. 83 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#77] от "7777":
  Точно тук е разковничето-че никак не е лесно да се направят толкова важни промени, но все отнякъде трябва да се започне! Освен да задаваш въпроси към мен с "кажи, кажи...", мисли и давай собствени идеи как положението в образователната ни система може да се подобри. Не всичко е свързано с пари, трябва и желание и особено да се проумее водещата роля на възпитанието в семейството.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 84. 84 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#15] от "B52":

  Стига с това минало бешело де !

  Виж № 14 ,който застъпва същата теза, но тя е непонятна за индивиди , които не са виждали друг интелигент на село , освен даскала ...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 85. 85 Профил на emil_p
  emil_p
  Рейтинг: 388 Неутрално

  учениците винаги са се стрували невъзпитани и деградиращи на възрастните, затова целият рев е малко пресилен

  резултатите са красноречиви и проблемите са сериозни, но негативизма в много от коментарите е още по-отчайващ - ако наистина сте убедени, че нормален човек не може да успее в БГ трябва сериозно да се замислите дали проблема не е във вас - или си сменете средата или критериите, нали не мислите, че средостатистически инженер където и да е по света има имение с басейн и кара кола за 200 000?

  ако на децата непрестанно им се повтаря как бъдеще няма и няма да успеят, най-вероятно е наистина да не успеят

 86. 86 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#79] от "7777":
  До коментар [#80] от "luda_krava":
  Вместо да критикувате мен лично, пренасочете тази енергия към изразяване на личната си позиция.

  П.П.
  За четенето... Не може да се ограничи, да се цензурира по никакъв начин какво един човек да чете. При учениците е важно поне да изчитат задължителната литература, свързана в изучавания предмет.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 87. 87 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#85] от "emil_p":
  Негативното отношение, че в България не можеш да се реализираш, е един от факторите за положението на образованието ни в момента. Добре е, че споменаваш и това...
  +++

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 88. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До Диана:

  Да, Диде, семейството и обществото, не дигитализацията. Докато търпим необразовани моми като К. Илиева, доктори по гайтани и по пожарникарство, както и да дигитализираме класните стаи, ще си е все същото.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 89 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#84] от "mars_attack":ващето поколение никога няма да изгради такива ерудити като боян пенев йосиф хербст марко семов тончо жечев и много други-просто защото сте -както казват турците-ексик акъл

  за чиста и свята република-но не с този народ
 90. 90 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Безплатен съвет до Министерството на образованието:
  По възможност да се засили гледаемостта на Шоуто на Слави.
  Тези от провинцията да се водят безплатно на екскурзия до столицата и задължително да гледат гологлавия. Така учениците ще получат неоценима помощ по грамотното ругаене, псуване и изговаряне правилно на родните вулгаризми.

 91. 91 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Съжалявам, но даскалицата по ИТ на дъщеря ми е много по-зле от мен с офис пакета на МС, а аз нямам нищо общо с ИТ нито като образование, нито като работа. Добре че съм аз в къщи да я науча как се прави презентация. И тук става дума за едно от добрите училища в София, какво е положението в другите части на страната, хич не си и представям!

 92. 92 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Неутрално

  толкова са неграмотни че студент втори курс казва -басталията вмест бастилия.позор.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 93. 93 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Любопитно

  До коментар [#91] от "luda_krava":

  То и даскалицата на племенника ми е много по-зле от мен по английски, ама това не значи, че ще отида аз да им преподавам. Важното е, че е по-добре от племенника ми по английски. Ти би ли си оставила работата, зада преподаваш ИТ в училищео на дъщеря си?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 94. 94 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#86] от "Диана Димитрова":

  Ок, моята лична позиция се покрива с изследването и съм го казала още преди време на дъщеря си, че тя е функционално неграмотна - т.е. да, чете, но не разбира прочетеното, плъзга се по повърхността.
  И освен това, моята лична позиция е, че аз в къщи върша работата на повечето учители като наново пре-преподавам учебния материал. Ами омръзна ми, да си призная честно, за кой дявол плащам данъци?!

 95. 95 Профил на faith24
  faith24
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Много ми е интересно как се обърнаха последните коментари...към това да нападате едно младо момиче, което освен, че е заинтересувано, дава много идеи и пише отличително по-добре от всички дотук. Аз също съм млада и напълно споделям вижданията на Диана. Тези, които я коментират показват типично българския инат и критикарство, които вместо да ни помагат ни дърпат назад...

  Всички искат да разберат живописта. Защо не искат да разберат пеенето на птиците? Пабло Пикасо
 96. 96 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#93] от "7777":

  Не е въпросът дали бих отишла да преподавам, разбираш ли аз нито не съм учила, нито ми е основна работа да знам ИТ, и въпреки това се оправям по-добре от даскалицата, а на нея и плащат точно за това!

 97. 97 Профил на Диана Димитрова
  Диана Димитрова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#95] от "faith23":
  Нека критикуват всъщност, но да се вглеждат и в себе си и какво лично могат да направят, за да подобрят положението не само в образованието, но и по принцип.

  " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
 98. 98 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Учителите нямат шанс да са интересни защото всеки следващ час трябва да преподават поредното безумие, Учениците също нямат шанс защото трябва да учат безумията по около 10 часа дневно, а понеже учат откровени глупости забравят всичко в безкрайната лятна ваканция.
  Всеки сам може да си направи изводите...

 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#95] от "faith23":

  Предложенията на Диана са съвсем очевидни и много повърхностни. Това, че са грамотно написани, е хубаво, но напълно пасва на профила на българския ученик, направен от ПИСА. Механична грамотност без умения за анализ. Според мен Диана е интелигентна, но й липсва опит. А това, че намираш писаното от нея за удовлетворително, говори и за твоите способности за анализ на този етап.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#96] от "luda_krava":

  Вероятно и даскалицата не е учила ИТ. Както тази по английски на племенника ми е завършила някакви курсове. Но понеже няма подготвени учители по тези дисциплини, а за министерството на образованието са приоритетни, наемат куци и сакато, само за да попълнят бройките.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK