Парламентът оряза още повече достъпа на гражданските дела до върховния съд

А

© Анелия Николова

АПарламентът ограничи още повече достъпа до правосъдие на три инстанции по гражданските и търговските дела. Депутатите приеха окончателното поправки в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които граждански дела с цена на иска до 5000 лв. и търговски спорове с материален интерес до 10 000 лв. никога няма да стигат до Върховния касационен съд (ВКС).


Досега прагът беше до 1000 лв. обжалваем интерес и за двата вида дела, като целта беше върховните съдии да не се занимават с дребни спорове.


С приемането на новия ГПК, който действа от март 2008 г., беше поставено основното сито на делата. С него бяха въведени три нови критерия, на един от които трябва да отговаря даден спор, за да стигне до ВКС. Те бяха атакувани в Конституционния съд като твърде абстрактни, но останаха в сила. Първият е жалбоподателят да покаже, че втората инстанция да е излязла с решение, което да противоречи на практиката на самия ВКС. Друга възможност, за да получат гражданинът или фирмата правосъдие на три инстанции, е да представят доказателства, че проблемът в техния казус се решава противоречиво от съдилищата в страната. Последната хипотеза изисква човек да убеди върховния съд, че неговият проблем е "от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото".
Състав от върховни съдии пресява касационните жалби по тези критерии и само ако реши, че отговарят на тях, допуска делото до разглеждане по същество.


Сега към това сито се добавят и праговете за материален интерес. Така ако две фирми се съдят за 9900 лв. дори и да докажат, че в цялата страна казуси като техния се решават от съдилищата в страната по противоречив начин, нямат шанс ВКС да реши делото им.


По време на гласуването на промените в ГПК в пленарната зала единствено депутатът от левицата Любен Корнезов взе отношение по темата. Той поиска, вместо да се въвежда долна граница за стойността на исковете, които ще гледа ВКС, да отпаднат трите абстрактни критерия за допускане на делото до касационно обжалване. Според него фактът, че те дават право на върховния съд сам да преценява кои дела да разглежда създава условия за корупция.


Отговорът, който получи от Емил Радев от ГЕРБ, беше, че отпадането на тази алинея "ще е много глобална промяна в ГПК". Всъщност именно заради промени в кодекса, предложени от Радев и шефа на правната комисия Искра Фидосова, днес се стигна до ограничаването на достъпа до правосъдие на три инстанции.


Двамата депутати от ГЕРБ бяха в група депутати, които предложиха още по-драстично ограничаване на делата, които стигат до върховния съд. Тяхната идея беше третата инстанция никога да не гледа граждански дела за парични вземания до 10 хил. лв. и никакви вещни спорове за имоти с данъчна оценка до 50 хил лв. Прагът за търговските дела, който предлагаха, беше 30 хил. лв.


Правната комисия обаче подкрепи по-смекчения вариант с долни граници от 5 хил. лв. за гражданските и 10 хил. лв. за търговските спорове, който беше гласуван окончателно днес.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK