Всичко зад борда!

Всички отпадъци от разрушаването на незаконния бетонен кей в курорта "Русалка" ще бъдат изхвърлени в морето.

© Спас Спасов

Всички отпадъци от разрушаването на незаконния бетонен кей в курорта "Русалка" ще бъдат изхвърлени в морето.Голяма отломка бетон, премесен с арматура, тежко пада във водата и потъва в пръските морска пяна. След нея още една и още... За два дни 55 метровият бетонен кей в курорта "Русалка" трябва да изчезне.


Събарянето на т.нар. яхтено пристанище във ваканционния комплекс, собственост на Николай и Евгения Баневи, започна около 10 тази сутрин. Става дума за 22-метров пирс, изграден като продължение на брегозащитната буна, която също е незаконна и ще бъде разрушена. През последните години семейство Баневи неколкократно са били подканени да узаконят съоръжението, тъй като то наистина би могло да изпълнява брегозащитни функции, казаха от регионалната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК) – Варна. Това обаче така и не се случва.


Разговорът
Днес събарянето на кея започна в отсъствието на собствениците на "Русалка". На мястото обаче беше управителят на едноименната компания Ангел Марков. Изпълнявайки функциите си на "добър стопанин" той първо застана на пътя на тежката строителна техника, с която и в момента се извършва разрушаването и чак след това обясни мотива си: липса на учредено сервитутно право, което да позволи на екипа на РДНСК да премине през частен имот. "Това което ще бъде извършено е беззаконие, тъй като събарянето ще стане на базата на съдебно решение от април 2008т., което мениджмънта на "Русалка" АД е обжалвал", каза той. На височината над малкия залив началникът на РДНСК във Варна Галин Баев веднага даде контраизявление, от което стана ясно, че "Обжалването е направено едва миналата година, след като всички предвидени за това срокове са изтекли". Според Марков обжалването е закъсняло, тъй като решението на съда не е било връчено надлежно на собствениците на комплекса. Според Баев "срокът за обжалване отдавна е изтекъл, съдът вече се е произнесъл и решението е влязло в сила!".


Така пътят на къртача към края на кея бе открит!


Извършител - "неизвестен"


Според документите , представени от РДНСК във Варна, кеят, който през последните седмици бе гръмко произведен в "яхтено пристанище" е изградена без строително разрешение в акваторията на Черно море още през 2008 г. Събарянето обаче е предприето едва сега, заради твърдението на сем. Баневи, че тя има брегозащитна и брегоукрепваща цел и ще запази скалистия скат над залива от свличане и абразия. От строителния контрол обаче установили, че 55 метровата бетонна буна с пирс служат за връзване на яхти и други малки плавателни съдове. Останалата част от "марината" в "Русалка" е неголям хангар и съоръжение за изтегляне на лодки от водата.


По данни на ДНСК за събарянето на поредния незаконен миниобект по Черноморието държавата ще плати около 9 хиляди лв. Според началника на отдел "Териториално развитие" в общинската администрация на Каварна Десислав Костов Баневи парите няма как да бъдат потърсени от Баневи, тъй като по документи кеят е построен от "неизвестен извършител".


Новият стопанин


През декември "Русалка" е пуста, а дълбоките бръчки на старата му слава личат още повече. През 70-те години на миналия век това е единственият курорт у нас, посрещал туристи на френската компания за луксозни пътувания "Клуб медитеране". За жителите на близкото с. Св. Никола отиването на работа тогава било като всекидневно пътуване в чужбина. През 1992 г. комплексът става владение на Николай Банев. До тогава някогашното едноименно туристическо дружество, плащало наем на Държавния горски фонд, тъй като е разположено върху негов терен. Тези отношения са регламентирани с министерско постановление. "След като Банев влезе във владение на имота, спря да плаща, разказва Калинка Тодорова, директор на горското стопанство в Балчик. Огради гората, започна да се разпорежда с нея и си построи дори конюшня - съвсем незаконно, разбира се!". През 2009г. той внезапно се сдобива и с нотариален акт за горската площ, въпреки че до този момент тя все още не е била извадена от Държавния горски фонд, разказва Тодорова. Горският път, който води до плажа, е преграден с бариера и така уж конституционно гарантираният достъп до морския бряг – изключителна държавна собственост, е прекъснат. От височината над туристическия комплекс се вижда, че сгради са построени дори на плажа.


"Манджа с грозде"


През септември т.г. Банев се разпореди незаконната му конюшня да бъде съборена. Дървеният навес изчезна за ден, но само няколко седмици по-късно се оказа, че жестът на "добра воля" е изключение, което потвърждава правилото. Според проверките, извършени от РДНСК във Варна се оказва, че незаконни в комплекса са хотелът, построен преди десетина години, басейнът, трите джакузита и дори част от бетонните пръстени, оформящи малки терасовидни плажове в скалистите заливи на комплекса. "Паркингът в курорта също не е законен, при нас няма никакви документи за изграждането му, каза през лятото на тази година кметът на Каварна Цонко Цонев. Когато (Баневи) са купували курорта, на мястото му е имало къщи. Миналата година успяха да узаконят земята, но никъде в строителната документация не се посочва, че на мястото има паркинг", каза още кметът на Каварна. По думите му в курорта няма нищо, което да е безспорно узаконено, освен ресторантите и къщите в комплекса. "Такава е ситуацията - манджа с грозде", обясни колоритно Цонев. Вчера обаче държавата предприе действия, за заличаването на едно безобразие, като извършва друго.


Кота "0"


Според регламентите по които работи, ДНСК премахва незаконните обекти до т.нар. кота "0". Разчистването на терена, заличаването на основите и извозването на отпадъците са грижа на съответната общинска администрация. Особеното в случая с незаконния кей на Баневи е, че неговата кота "0" е морето. "Направихме всичко възможно да включим в цената на премахването и извозването на строителните отпадъци, казаха експерти от РДНСК във Варна, които заради абсурдността на ситуацията предпочитат да скрият имената си. Оказа се обаче, че това е невъзможно", твърдят те. Заради дупка в нормативната уредба, която не предвижда разрушаване на незаконни обекти във водни басейни, отпадъците няма как да бъдат калкулирани за извозени от мястото. На всичко отгоре, изхвърлянето на бетон и метални конструкции в морето не може да бъде санкционирано и като замърсяване. Според българското законодателство това може да стане само с химически вещества, биологични отпадъци и някои метали. Точка!


Пневматичният чук на тежката жълта машина бавно откъсва парче по парче от бетонната буна в "Русалка". Работата напредва бавно. Късовете подават и оголват метален скелет. След ден два на повърхността ще остане да стърчи само той. Бетонът ще легне на дъното, а от там нататък вместо Николай и Евгения Баневи, ДНСК или кметството в Каварна с него ще трябва да се оправя морето. Както винаги до сега.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Абе то.....май ще го запълним,ако хвърляме там всичко от това,което трябва да се бутне....

 2. 2 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Странно! "Неизвестния" извършител.....не разрешава да му се събори кейчето....И затова ще плащам аз...и всички ние?
  Тъпо, тъпо, та чак малоумно...

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:28 на 07/12/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Банев, Ковачки и прочие "бизнесмени".
  Където са минали и взели нещо печелившо са го съсипвали . Така е като парите и бизнеса у нас отидоха при хора не можещи да правят бизнес , а верни на една или друга партия подставени лица.
  Единственото в което инвестираха тези "бизнесмени" беше в цимент и тухли в луксозните си имоти в България и чужбина. Те не можаха да направят така, че дадените им пари да създават национален доход. Някъде четох, че Ковачки съсипвал и предприятия в Сърбия. Само, че техните политици обичат държавата си за разлика от нашите и май са го разкарали.
  Този феномен е характерен в посткомунистическото пространство само в България и бившите държави от Съветският съюз!

  Пътят е целта! Конфуций
 5. 5 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не може от олигофрени да управляват бизнеси, ако беше така на запад нямаше да учат по 4-6 години в елитни бизнес училища а щяха да си управляват ей тъй.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:49 на 14/01/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Госпожата много зле изглежда в лице пък и с това сакенце, а момака с това костюмче, с което се е барнал направо ... грее грее

  http://5starhospitality.weebly.com/
 8. 8 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Притеснявам се да не се окаже някаква комбинация, и Банев да осъди държавата (разбирай мен и теб) да му плащаме пропуснати ползи и нанесени щети.

  Щото моите впечатления са, че този курорт последните години не вървеше на добре.

 9. 9 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Любопитно

  За да има този бизнесмен самолет, майбах и пр. според мен трябва да има поне 5-6хил. работници ...Къде са ?

 10. 10 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Навремето маман ми даде 500 лв., (в началото на 90-те) да си купя книжка с акции точно на АКБ-Форест за масовата приватизация. Нещо обаче ми прищрка, зарди многото реклами, та взех че си купих 1 речник, а останалите пари изпихме с приятели.

  Сега виждам, че буната е минала и без мен...

  Не точно, парите за багера са пак от моиите данъци.

 11. 11 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не съм цивилен инженер, но все пак, не е ли такава работата на буната, да укрепва плажната линия?

  .
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Буната е построена преди Костов и банда да продадат Русалка за жълти стотинки на Банев. Като съоръжение в морето, то не влиза в приватизационния договор, т.е. винаги е било държавно и цялата процедура е сгрешена, нито ДНСК може да иска Банев да го премахне, нито Банев да обжалва, че държавана иска да премахне своя собственост от собственото си море. Евентуално Банев може да търси компенсации, доколкото буната е била съоръжение, което е защитавало купената/харизаната му/ Русалка и премахването му застраши курорта.
  Самото премахване "до кота +/- 0 е незаконно, защото в морето остава скрита опастност и трябва незабавно да се осигури с буйове или вехи, според правилниците или да се разруши до самото дъно. В случай на авария с плавателен съд или къпещи се вината ще изцяло на държавните органи, което може да е достатъчно и за иск на Банев към държавата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Не знам дали сте запознати, но няма ли брегозащитно съоръжение или естествено такова, плажът просто изчезва, пясъкът ще бъде отмит!!!
  Навремето буна не е имало там, както и пясък, имало е малък каменен плаж - преди около 20 години!!!
  Така че, забравете за пясъчната ивица на този плаж, скоро няма и нея да я има!!!
  ЧЕСТИТО НА ЗАСЛУЖИЛИТЕ и без това изглеждаха жалко и по парвенюшки в мега тъпото "Шоу на Иван&Андрей"!
  Ако намеренията на Бойко в случая са безкористни, го поздравям за гражданската му позиция!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 758 Неутрално

  От статията разбирам, че г-н Спасов изпитва голямо състрадание към семейство Баневи.
  Може да подготви същите статии и за следващите назначени пишман бизнесмени, пък може и пари да дадат.

  По-тъпа статия и скудоумен автор скоро не бях чел !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Разстроено

  Не защитавам незаконното строителство ,но и вършеното от
  държавата в случея е абсолютна дивотия.Първо наистина буната защитава брега,второ с това хвърляне на остатъците в морето вредите стават двойни.Какъв туризъм на плаж дето
  под водата стърчат арматури и е осеян с парчета бетон.
  Ще минат стотици години преди желязото и бетона да се разпаднат.
  Вие представяте ли си подобна свинщина на някой световен морски курорт? Не , е и аз не си представям.
  Затова БГ черноморието ,ще си остане алкохолна дестинация.

 16. 16 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Разстроено

  И да в случея д-р Иванов е прав ,недай си боже да пострада турист претенциите ще са към държавата защото тя е създала опасноста.

 17. 17 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  бутай бе мамицата им ше е*а

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Само като видя коментарите и знам кой недоклатен помияр-проектант недоучил при разни изпърдяни професори от ВИАС ги е писал.
  Катунари и малоумници, тунеядци и дребни колелца на узаконителната мафия на ДНСК.
  Точно тия заслужават по 100 тояги на голо, а всичките от ДНСК да ги шунтират на улицата. ДНСК не трябва да съществува изобщо! Това са функции на общината, а не на държава.
  А тия мишоци си крият имената не защото ги срам.
  Те на срама си са плюли още като са си взимали дипломите и са давали рушветите да се намърдат от ДАГ, ДНСК и подобни технически службици по общините.
  Това са хората управляващи правото на собственост върху недвижимостите в тая страна.
  И е такива като това безработно лайно кюнеца - тия викат бутайте, ама като му излезнеш насреща и се насира, защото не са построили никога един кокошарник през дребния си мизерен безполезен животец.
  ЗАКРИЙТЕ ДНСК! НЕ искаме да им плащаме глобите на тия!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Ето още една новина, която няма да прочетете в Дневеник:

  Арестуваният в Стара Загора за източване на ДДС в размер на 410 000 лв. от ТЕЦ "Марица-изток 2" бизнесмен от Провадия Димитър Генчев Димитров е бил сред учредителите на президентския проект АБВ. Това призна местният лидер на БСП Анатолий Атанасов. Двамата с Генчев са познайници още от началното училище, а през 2008 г., когато Анатолий оглавил общинската структура на столетницата в Провадия, Димитър станал член на изпълнителното й бюро.

  Дневник обслужва синьо-червената номенклатура от бандити.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 20. 20 Профил на bug_me_not
  bug_me_not
  Рейтинг: 503 Неутрално

  БОЙКО БОРИСОВ ПОЗДРАВИ НИКОЛАЙ БАНЕВ ЗА 50-ГОДИШНИНАТА МУ
  http://bulgaria-news.bg/category/yellow-stones/gossips/article/post4171.html
  В курорта „Русалка” се събра туристическият бизнес елит. Динко Динев се появи с Мис Плеймейт ‘2008 Мария Цветкова
  Премиерът изпрати кратка, но съдържателна телеграма до рожденика Николай Банев, с която го поздрави по случай юбилея му.
  Класно парти събра в курорта „Русалка” елита на туристическия бизнес в България: Петя Славова, приятеля й Светослав Радев и дъщеря й Жени, която управлява „Festa Hotels”, Бедо Доганян, шеф на „Синергон холдинг”, строителните предприемачи Весела и Димитър Барбукови и много други. Сред гостите са заместник-министърът на земеделието на Русия, омбудсманът на републиката Гиньо Ганев, алкохолните босове Атанас Петров и Антон Щерев - собственици на Винпром Пещера, телевизионната звезда Светослава Тадаръкова и съпругът й Димитър, певицата Нели Рангелова, Ники Кънчев, приятели от САЩ, Германия и Чехия.
  Динко Динев пристигна в компанията на Мис Плеймейт ‘2008 Мария Цветкова. Както Bulgaria News вече писа, след тузарската гала вечер на "Марина Диневи" на 1 август двете етърви Соня и Зорница Диневи напуснаха фамилното имение заедно с децата си.
  Домакините спазиха традицията и за шести пореден път за гостите пяха британската блус везда Джеймс Кинг и „Алабама блус бойс”.

 21. 21 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 8 Весело

  Соколов,колкото и да е невероятно,но големите фигури в бизнеса нямат бизнес образование.Един Онасис в никакви Университети не е стъпвал.Аmancio Ortega-владетеля на империята Inditex-Zara до 14 годишен само е учил,F.Tapias-в доста късните си години някакъв ценс е постигнал..........Проблемът на българските "бизнесмени "е ,че въобще не са такива.Ако Ортега е започнал сам с ножиците да крои дрехи с жена си и от там през годините е преминал през малка фабрика,разширения........до империята даваща работа на стотици хиляди хора по цял свят,то българските са някакъв мутант -продукт на прехода и мафията.Никъде по света ,ако освен не си в семеен бизнес с дълга история,никой не забогатява за две-три години/и с диплома от най-пристижния финансов Университет дори/В България явно под бизнес се разбира далавери в които са омешани политици,мафиоти и компания.

 22. 22 Профил на mvv
  mvv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Законите са абсурдно тъпо написани, държавните структури са абсурдно безмислени и всичко е за да няма защита на държавния интерес. Какво се вайкаме и обиждаме по форумите-не схващате ли, че "политическата" класа си е оплела кошницата, а обществото кучета го яли

 23. 23 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На въпросното "яхтено пристанище" даже не можеше да пристане нещо по-голямо от гумена лодка или съвсем малък скутер. И то само при добро време, защото и от двете страни на островчето има опасни плитчини.

  rm -rf /bin/laden
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK