Парламентът оряза още повече достъпа до върховния съд

Граждански дела до 5000 лв. няма да се гледат на три инстанции


Прагът за търговските спорове стана 10 000 лв.

Парламентът ограничи още повече достъпа до правосъдие на три инстанции по гражданските и търговските дела. Депутатите приеха окончателно промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които граждански дела с цена на иска до 5000 лв. и търговски спорове с материален интерес до 10 000 лв. няма да стигат до Върховния касационен съд (ВКС).


Досега прагът беше до 1000 лв. обжалваем интерес и за двата вида дела, като целта беше върховните съдии да не се занимават с дребни спорове.
С приемането на новия ГПК, който действа от март 2008 г., беше поставено основното сито за делата. С него бяха въведени три нови критерия, на един от които трябва да отговаря даден спор, за да стигне до ВКС. Те бяха атакувани в Конституционния съд като твърде абстрактни, но останаха в сила. Първият критерий е жалбоподателят да докаже, че втората инстанция е излязла с решение, което противоречи на практиката на самия ВКС.


Друга възможност, за да получат гражданинът или фирмата правосъдие на три инстанции, е да представят информация, че проблемът в техния казус се решава противоречиво от съдилищата в страната. Последната хипотеза изисква човек да убеди върховния съд, че неговият проблем е "от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото".


Състав от върховни съдии пресява касационните жалби по тези критерии и само ако реши, че отговарят на един от тях, допуска делото до разглеждане по същество.


Сега към това сито се добавят и праговете за материален интерес. Така, ако две фирми се съдят за 9900 лв., дори и да докажат, че в цялата страна казуси като техния се решават от съдилищата по противоречив начин, нямат шанс ВКС да реши спора им.


По време на гласуването на промените в ГПК в пленарната зала вчера единствено депутатът от левицата Любен Корнезов взе отношение по темата. Той поиска, вместо да се въвежда долна граница за стойността на исковете, които ще гледа ВКС, да отпаднат трите абстрактни критерия за допускане на делото до касационно обжалване.


Според него фактът, че върховният съд сам преценява кои дела да разглежда, създава условия за корупция. Отговорът, който получи от Емил Радев от ГЕРБ, беше, че отпадането на тази алинея "ще е много глобална промяна в ГПК".


До вчерашните промени в кодекса се стигна, след като именно Радев и шефът на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) предложиха още по-драстично ограничаване на делата за върховния съд. Тяхната идея беше третата инстанция никога да не гледа граждански дела за парични вземания до 10 хил. лв. и никакви вещни спорове за имоти с данъчна оценка до 50 хил. лв. Мотивът им беше да се разтовари ВКС.


Това ограничение за гражданите може да се сравни с отрязан достъп до най-квалифицирания лекар специалист, тъй като върховните съдии се смятат за най-компетентните магистрати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK