Вътрешният изборен туризъм започна

Отсега се очертават тежки битки за властта в морските общини

Година преди местния вот през 2011 г. вътрешният изборен туризъм започна - за такава тенденция особено в морските общини говори справка на дирекция "Гражданска регистрация и административно осбслужване" (ГРАО) за миграцията на населението по настоящ адрес от 1 септември до 30 ноември.


Справката, с която "Дневник" разполага, беше изготвена по искане на депутатите от правната комисия, които втора седмица обсъждат на второ четене проекта на изборен кодекс.


Миграцията към морските общини Несебър и Созопол е заради местните избори догодина наесен, смята Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Според нея тя има връзка с обсъждането на нови изисквания за т.нар. уседналост.
Идеята беше да бъде увеличена от 10 на 12 месеца, но тъй като управляващите няма да успеят да приемат кодекса навреме, по настоящ адрес ще могат да гласуват имащите адресна регистрация през последните 10 месеца преди изборите. Цонева, която наблюдава и анализира местния вот през 2007 г., напомни ожесточената кампания край морето. Според нея вотът на "преместените" избиратели ще бъде контролиран и на следващите избори.


Прави впечатление, че Несебър е на 12-о място след областните градове по брой на пожелалите да се регистрират по настоящ адрес - 424 само за 3 месеца. Села от общината също са на челни позиции: в Свети Влас са се записали 297 души, в Равда - 238, в Гюльовица - 98, в Оризаре - 81, в Кошарица - 44.


За сравнение, в община Несебър избирателите по списък през 2007 г. са били 17 463 души. В общинския съвет там сега мнозинство има партията на строителните предприемачи братя Диневи - МОРЕ, а с нейна подкрепа спечели и кметът Николай Димитров. Созополското село Габър е привлякло 184 жители, Зидарово - 112, Росен - 60, Атия - 53, а самият Созопол - 74.


За сравнение, в Горна Оряховица са се заселили 185, а в Габрово - 174 души. В Созопол на балотаж със 185 гласа разлика беше избран за кмет кандидатът на коалицията ФАР Панайот Рейзи, тогава по списък избирателите бяха 11 703 души.


Цонева посочи, че набъбването на селата е показателно, защото са решаващи кой ще стане кмет на общината. Възможно е част от "преместените" да са строителни работници, които работят по черноморските обекти след края на сезона, допуснаха политици. В планинските Разлог и Банско обаче са се регистрирали 41 и 24 души.


От справката не става ясно нито откъде идват новорегистрираните, нито каква е целта на пребиваването им - работа, обучение, брак, гледане на родители и т.н. Кметът на Созопол Панайот Рейзи отказа да коментира числата, допусна, че преселението в село Габър може да е свързано със строежа на голям язовир там, но заяви позицията си, че трябва да се гласува само по постоянен адрес, защото той самият пострадал през 2007 г. от "временно регистрираните работници по морето".


Мая Манолова от БСП коментира, че в стремежа си да ограничат външния изборен туризъм управляващите не правят нищо срещу вътрешния, особено за местните избори, на които и 50 гласа могат да изкривят вота.


От БСП първи заговориха за вътрешен туризъм в Северозападна България, а по-късно Манолова алармира, че в изоставено общежитие в Чипровци се заселват хора заради предстоящите избори. Справката на ГРАО показва, че там са регистрирани 66 души.


Според Веселин Методиев от "Синята коалиция" трябва да се изследва кои и какви са тези сили, които се бият на местно ниво, защото обикновено те не са свързани с партийните централи. В Несебър не се класира нито една партия, а властта беше разпределена сред регионални структури, по всяка вероятност стопански, които влияят на избирателите, посочи той.Населено място            Брой регистрирани по настоящ адрес
                                             1.09 - 30.11. 2010 г.


Бургас                                 1469
Несебър                              424
Свети влас                          297
с. Равда                               238
с. Габър, Созопол              184
с. Зидарово, Созопол         112
с. Гюльовица, Несебър       98
с. Оризаре, Несебър            81
Созопол                                74
с. Росен, Созопол                 60


Депутатите поспориха как да осветлят скритите дарения за партиите


Как да изкарат на светло скритите дарения за партиите спориха депутатите от правната комисия при обсъждането на второ четене на проекта на изборен кодекс. Предизборните кампании обикновено се финансират от членски внос и от дарения, но често партиите ползват безвъзмездно помещения, оборудване, билбордове и т.н., което не подлежи на деклариране според закона. Мая Манолова от БСП посочи, че партиите правят концерти, ползват сцени и озвучаване без пари, както и компютри, автомобили и "още 100 неща", за които не плащат. Председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) подкрепи идеята партиите да се задължат да декларират и непаричните дарения. Димитър Лазаров от ГЕРБ отбеляза, че според принципите на българското право при дарението става въпрос за прехвърляне на собственост, което е различно от правото на ползване. В следващо заседание депутатите ще умуват как извадят на светло и това подпомагане на партиите. Идеята е да се сложи праг - до 10 хил. лв. и за паричните, и за непаричните дарения, които може да направи физическо лице. Комисията реши дарения над 1000 лв. да се правят по банков път и да се декларира произходът им. Първоначално изборният кодекс предвиждаше даренията на ръка да са до 5000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK