Диагностично свързани групи ще сменят клиничните пътеки от 2012 г.

Диагностично свързани групи ще сменят клиничните пътеки от 2012 г.

© Георги КожухаровОт 2012 г. клиничните пътеки, по които сега се лекуват болните и по които Националната здравноосигурителна (НЗОК) каса плаща на лечебните заведения, ще бъдат заменени от диагностично свързани групи. Това съобщи днес здравният министър д-р Стефан Константинов, след като правителството прие неговата концепция за по-добро здравеопазване.


За пациентите това ще означава, че няма да се налага болниците да ги изписват след лечение на определено заболяване и след една седмица да ги приемат за друго или съпътстващо заболяване, обясни министърът. Лекари и пациенти отдавна се оплакват от ограниченията, които поставят клиничните и пътеки и от липсата на възможност за долекуване, каквото обикновено не е предвидено в пътеките.


За въвеждането на диогностично свързаните групи се предвижда финансиране от 3 млн. лв. за купуване на ноу-хау и софтуер, както и за обучение за прилагането им. Новият начин на финансиране на болниците от касата предвижда да се свържат базата данни на общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, НЗОК и здравното министерство.
България ще адаптира австралийската система, обяви д-р Константинов. Според него моделът ще бъде почти изцяло копиран и ще се правят много малки корекции, за да не се допусне изкривяване заради лобистки интереси. Той уточни, че в Европейския съюз вече никой не използва клиничните пътеки като начин на финансиране на болниците.


Концепцията на  здравния министър предвижда още промяна статута на болниците от търговски на публични дружества. Министърът призна, че все още няма идея как точно ще стане това и в какви срокове, но е категоричен, че това трябва да се случи дори и да бъде обвинен в национализация на лечебните заведения.


Според Константинов задължително трябва да се запази солидарният модел на здравно осигуряване и НЗОК да остане единствената институция, която разпределя средствата от задължителното осигуряване и да се "подаде ръка" на частните здравни фондове. В България средствата са малко и затова не можем да си позволим повече от една каса, а и никой не е доказал досега, че при повече каси има по-добро качество на здравеопазването, обясни Константинов.


С новата концепция ще се въведат стимули за личните лекари да се обединяват в практики и да се разкриват кабинети на определен брой пациенти, които да приемат пациенти през нощта и в събота и неделя вместо личния лекар. Тя предвижда по-голям достъп до специалисти, което вероятно ще стане с доплащане от страна на пациента за прегледа при специалист. Това ще бъде въведено следващата година, но не от 1 януари, уточни министърът. И тази концепция предвижда намаляване броят на болниците в страната.


Повечето мерки са част от обявените идеи за реформа от Стефан Константинов в началото на октомври, когато се закле като здравен министър пред парламента. За много от предложенията той не успя да посочи конкретни срокове за изпълнение. На него ще му се наложи да въведе от началото на 2011 г. като задължителна изготвената от предишния министър Анна-Мария Борисова национална здравна карта. Тя предвижда описание на нужните за всеки район болници и брой легла, с които всъщност НЗОК ще може да подписва договори. От друга страна обаче, Константинов даде отсрочка на болниците една година да отговорят на новите изисквания за минимален брой легла и на новите стандарти, което до голяма степен обезсмисля задължителността на националната здравна карта.


Константинов обяви още, че здравното министерство ще изготви медицински стандарти и правила за поведение. "Това е различно от правилата за добра практика, които са нещо като етичен кодекс. Правилата за поведение предвиждат при каква болест какво лечение е препоръчително", уточни Константинов. Концепцията му предвижда и Закон за правата и задълженията на пациентите.


Здравният министър ще подготви и ще внесе в парламента предложение за промени в закона за здравето, които ще предвидят абсолютна забрана на пушенето на обществени места. Такава забрана беше предвидена от юли тази година, но беше отменена по инициатива на депутатите от ГЕРБ с мотива, че ще затрудни собствениците на хотели, ресторанти и кафенета в условията на криза.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kmutafchiev
  kmutafchiev
  Рейтинг: 5 Весело

  Доста ще почакаме до 2102, не мислите ли

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:50 на 14/01/2011 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално
 4. 4 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 684 Любопитно


  - УСПЕХ ЖЕЛАЯ !!!

  То се видя, че само с наливане на едни пари НЕ става .....

  Само с "точене" и надписване > У ФРИЗЕРА ....

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 5. 5 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Весело

  Да не въведат промените от сакралната дата 12.12.2012?! И да решат проблема по сталински - нет человек,нет проблем?!

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:49 на 14/01/2011 от неговия автор.

 7. 7 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Докторите целенасочено забравят смисълът на думата здравеопазване. Това означава най-напред опазване на човека да не се разболее и второто, ако се разболее да го лекуват. Само че поради себични, групови, корпоративни интересеи-интереси на всемогъщите фармацевтични компании-забравят първото и наблягат на второто. В американските хуманитерни сайтове е пълно с информация какви пари хвърлят фармацевтичните компании за реклама, за скъпи подаръци на докторите, за подкупи на членове на Световната здравна организация. Скоро бяха публикувана информация за някаква комисия за узаконяване на лекарствени средства, че 8 от 11 нейни члена получават бонуси от фармацевтични сочпании. затова не е изненада, че във всички концепции на специалистите по здравни грижи и у нас нищо не се говори за профилактика.Не се говори че профилактиката, включително пълните профилактични прегледи е далеч по-евтино, отколкото човек да се разболее и лекува. Ако болестта се открие навреме, шанса за излекуване е по-голям. Ще намалеят разходите за издръжка на болниците и т.н. но нарочно не се предвижда широко проучване на заболеваемостта, а има цял институт по обществено здраве. Може още се се разсъждава по този въпрос

 8. 8 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-после смислена и ясна идея. И няма как да се приложи от 2011, защото вече е гласуван бюджетът на здравната каса. Но в крайна сметка по-важно ще е намаляването на броя на болниците или поне на броя на болниците, които работят с касата

 9. 9 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Няма значение докато не останат 50 държавни болници които да са истински болници! Толкова са в Австрия която е даеч по-богата страна от нас! И с по-голяма територия и население! И в Белгия и т.н. А сега са 350 болници и има такива болници на ужасите като тая в Горна Оряховица!

 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Само не разбрах защо ще остане здравната каса като същата работа при предложения модел може да върши и МЗ. А иначе и през 2012 невярвам нещо да се промени. Ще се откраднат едни пари за концултации и нов софтуер и сигурно като текущата Информациона система на НЗОк ще заработи след около 10 години

 11. 11 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Системата с ДСГ е разработена и готова да бъде приложена от 2005г.,но по една или друга причина това все не ставаше.Така,че нищо ново,ако това е прословутата здравна реформа.Някъде четох,че щяла да се копира австралийският модел.Не знам какво толкова и харесаха на тази Австралия(наистина е красива страна),но и настоящата здравна система с клиничните пътеки е взаимствана точно от Австралия и я виждаме как функционира.

 12. 12 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хайде сега пък диагностично свързани групи!Вие не разбрахте ли,че от лекари и съдии хора не може да станат! Лекарите,дори да умират,ще викат: Дай 2 хил.лв, иначе във фризера! При съдии те работата е още по-зле,там казват:" Дай 200 хил.евро и те пус кам в домашен арест!" Или по-евтиното: "Дай 100 хил.лв и те оп равдавам и ти подарявам за Коледа един автомат с 3 пълнители"
  И после възгласът от колегите им:" Чудно, когато става въпрос за големите недостатъци на съда, никой нищо не казва и не пи ше. Ако не можем да бъдем поне малко критични и към себе си, тогава вече наистина става страшно". Или: 04 декември 2010, | ужасен: "Тропчева, Тодорова, Захарова, Кучкова - мале, мале, въй въй"!

 13. 13 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  .... пак ще откриваме топлата вода ....

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Основните цели на новата Концепция са подобряването на об щественото здраве, преустановяване на задълбочаващите се нег ативни тенденции в здравеопазването и постигането на по-висо ка степен на национална здравна сигурност.3 млн. лева ще стру ва въвеждането на новата система на финансиране на болнична та помощ - т.нар. диагностично свързани групи, уточни минис търът на здравеопазването Стефан Константинов на пресконфер енция." Не 3 млн.лв,3 хил.лв са много за тези нагли некадърни ци, особено пък след гафовете на гинеколозите от Г.О.,уморили новородено дете,; лекарката от Карлово,уморила 31-годишен с инфаркт,понеже не бил здравно осигурен и двете белодрешков ци от софийската болница,на които роднините на тежко болен се молили в продължение на 1 час да го приемат,но лекарките стояли като св.Петър на вратата на рая и човекът умрял.После се оправдали "Той така и така щеше да си умре".Така че,д-р Райч инов,вземай си лекарското войнство и нека една година цигани те и съдиите ви издържат.Те само може да ви научат на дисцип лина и акъл! Полицаите също могат да сторят това,но тогава вие с магистратите дружно ще изревете,че БГ става полицейска държава и ще се размирише чак до в-к Билд и Страсбург.

 15. 15 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Д-р Райчинов,вземай си лекарското войнство и нека една година циганите и съдиите ви издържат.Те само може да ви научат на дис циплина и акъл! Полицаите също могат да сторят това,но тогава вие с магистратите дружно ще изревете,че БГ става полицейска държава и ще се размирише чак до в-к Билд и Страсбург.

 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  И на това ще му намерят цаката! Българинът е изобретателен! В началото оправданието беше, че клиничните пътеки не покривали стойността на лечението. До някъде основателно! Но кой да каже до къде да се злоупотребява, за да се набавят достатъчно средства за нормално функциониране на болниците, и от къде започва произвола?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3693 Весело

  България ще адаптира австралийската система ...
  Нали германската здравна система беше най-удачна за прилагане у нас? Ние член на ЕС ли сме или на някакъв съюз на Океания и Австралия? Май Ви се искат многобройни екзотични екскурзии, нещо като изпросването на "Верту".
  Може би журналистът е сгрешил с "австрийската".

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 18. 18 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 571 Весело

  Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!
  (Лозунг от социалистическа болница)

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 19. 19 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "domakinq":

  Австралийската е най-удобна за побългаряаване(далавера),ккто досега,при германската не става.

 20. 20 Профил на cvetancvetanov
  cvetancvetanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  За който не е още разбрал,тези 3 милиона ще ги изпапкаме ние от правителството, а не ония мизерници лекарите.Уж за софтуер и командировки.И който не е разбрал по новата система няма да има такива иди ми дойди ми.Влизаш в болницата и докато не ти излекуват диабета или докато не ти зарастне счупеното или ти се оправи сърцето ама напълно няма излизане.И какво е това от едно отделение в друго,няма да има такива разтакавания-където си влязал там.Докато баба ми не каже здрава съм като камък и всички изследвания не станат ОК,ще я държа в болницата.Какви са тия изписвания да ми се моткат стари хора в къщи.Браво на нашето момче - министърчето,веднага се разбра че ги умее далаверките,нали е било главно лекарче на държавна болница,знае как се усвояват милионките.

 21. 21 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ....в Европейския съюз вече никой не използва клиничните пътеки като начин на финансиране на болниците.

  В Европейския съюз никой никога не е използвал клинични пътеки.Единствените държави,които ги използваха бяха Австралия и Нова Зеландия.Системата не може изцяло да се копира,защото няма как да функционира в наши условия-тя е правена да действа с много средства и ресурси.От друга страна всяко побългаряаване означава опорочаване.Но нека все пак се надяаваме,че ще излезе нещо по-добро от сегашното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK