Бюрократи ще решават дали изоставени деца имат право на ново семейство

Бюрократи ще решават дали изоставени деца имат право на ново семейство

© Красимир ЮскеселиевДирекциите "Социално подпомагане" ще решават дали децата, настанени в защитени къщи или приемни семейства и непотърсени от родителите си повече от 6 месеца, да бъдат давани за осиновяване. Това следва от промени в Семейния кодекс, които днес бяха приети окончателно от парламента.


Така от администрацията ще зависи дали децата в приемно семейство или защитена къща да намерят нови родители. Малчуганите в социалните домове, както и сега ще се вписват автоматично в регистъра за осиновяване, без да е нужно одобрение на социален работник.


Според депутата от "Атака" Огнян Стоичков е недопустимо дирекцията "Социално подпомагане" или друг административен орган да преценява дали интересите на детето налагат неговото осиновяване. "Така над 1000 деца, настанени в защитени къщи и в приемни семейства, ще бъдат обречени никога да не бъдат осиновени", заяви той. И допълни: "С тези промени дори приемното семейство да иска да осинови това дете, чиновникът може да не е съгласен да го включи в регистъра, може да не е на кеф или да иска да му бутнат пари."
Според Стоичков няма обяснение за въвеждането на различен режим за децата в социалните домове от тези в приемни семейства и защитени къщи. В мотивите към законопроекта, който беше написан от Министерството на правосъдието, няма дума какво налага новата процедура.


С промените в Семейния кодекс беше съкратен срокът, в който родител, дал съгласие за осиновяване на детето му, може да го оттегли. Досега това можеше да стане до започване на делото на кандидатите за нови родители в съда. Промените в кодекса дават тази възможност до подаване на молба за осиновяване.


Променя се и процедурата, по която осиновените ще могат да търсят информация за биологичните си родители. Както и досега това ще става, след като са навършили 16 години и важни обстоятелства налагат да установят произхода си. Разликата е, че не дирекцията "Социално подпомагане", а съдът ще решава дали да падне тайната на осиновяването. Магистратите ще изслушват рождените родители, преди да постановят детето да научи кои са.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK