Устройствените планове ще се обжалват на две инстанции

Устройствените планове ще се обжалват на две инстанции

© Надежда Чипева, Капитал
Органът, одобрил ПУП, ще може сам да го отмени

Подробните устройствени планове (ПУП) вече мога да се обжалват и пред Върховния административен съд (ВАС). Това ще даде възможност на гражданите да защитават по-добре правата си, но и ще удължи процедурите.


Досега по плановете се произнасяше само една инстанция - регионалният административен съд, и неговите решения бяха окончателни.
От ноември обаче действат промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които е регламентирано, че тези дела ще се гледат на две, а не само на една инстанция. Поправките са приети, без да получат гласност, тъй като в парламента на практика не е внасян проект за изменение на ЗУТ.


Промените са направени чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавната собственост. Те са внесени от Министерския съвет през юни.


Промяната, която дава право на оспорването на ПУП и пред върховния съд, се изразява в това, че е премахнато изречението, че обжалването става "пред компетентния съд, чието решение е окончателно". Този текст предизвикваше много проблеми през годините и доведе до противоречива съдебна практика. Затова се наложи през 2008 г. ВАС да издаде тълкувателно решение, в което да обяви, че няма да гледа жалби срещу ПУП.


Дори в това решение върховните съдии обаче се разделиха и част от тях излязоха с особено мнение, че законността на подробните устройствени все пак трябва да се преценява и от ВАС. Жалбите, както и досега, ще се подават пред органа, одобрил устройствения план, в срок до 14 дни след огласяването на ПУП-а.


Предвидена е и предварителна процедура пред органа, одобрил плана. Той има право, след като получи жалба срещу ПУП, сам да го преразгледа, промени или отмени, за да не стига до съда.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  ТОВА СЕ НАЛОЖИ ОТ ПРОТИВОЗАКОННИТЕ РЕШЕНИЯ НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД- СОФИЯ ГРАД. като например ПУП за Женския пазар за който съдия Т. ЖИЛОВА е решила абсолютно не законно че НЕ Е НЕОБХОДИМО обществено обсъждане и ОВОС и чес ПУП МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДВИДИ строителство върху улица като по този начин се ОБСЕБВА НЕЗАКОННО ПУБЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ КАКТО И СЕ ОБРАЗУВА НЕЗАКОНЕН ПАРЦЕЛ / УПИ / ВЪРХУ БУЛ. СТЕФАН СТАМБОЛОВ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5543 Неутрално

  СЪЩИЯТ ПУП ПРЕДВИЖДА И НЕЗАКОНЕН ПАРКИГ ЗА 600 АВТОМОБИЛА В ЖИЛИЩНА ЗОНА БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОТСТОЯНИЯ КОЕТО Е ЧИСТ ГЕНОЦИД

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK