Бюрократи ще решават дали изоставени деца да имат ново семейство

Дирекциите "Социално подпомагане" ще решават дали децата, настанени в защитени къщи или приемни семейства и непотърсени от родителите си повече от 6 месеца, да бъдат давани за осиновяване. Това следва от промени в Семейния кодекс, които бяха приети окончателно от парламента. Те няма да бъдат вписвани автоматично в регистъра за осиновяване.


Така от администрацията ще зависи дали децата в приемно семейство или защитена къща ще намерят нови родители. Малчуганите в социалните домове, както и сега, ще се вписват автоматично в регистъра, без да е нужно одобрение на социален работник.


Според депутата от "Атака" Огнян Стоичков е недопустимо дирекцията "Социално подпомагане" или друга администрация да преценява дали интересите на детето налагат осиновяване. "Така над 1000 деца, настанени в защитени къщи и приемни семейства, ще бъдат обречени никога да не бъдат осиновени", заяви той.
И допълни: "С тези промени дори приемното семейство да иска да осинови детето, чиновникът може да не е съгласен да го включи в регистъра. Съответно, ако чиновникът не прецени или не му се бутнат пари, или просто не е на кеф, няма да впише детето в регистъра."


Според Стоичков няма обяснение за въвеждането на различен режим за децата в социалните домове от тези в приемни семейства и защитени къщи. В мотивите към законопроекта, който беше написан от Министерството на правосъдието, няма и дума какво налага новата процедура.


С промените в Семейния кодекс беше съкратен срокът, в който родител, дал съгласие за осиновяване на детето му, може да го оттегли. Досега това можеше да стане до започване на делото в съда на кандидатите за нови родители. Промените в кодекса съкращават тази възможност до подаването на молба за осиновяване.


Променя се и процедурата, по която осиновените ще могат да търсят информация за биологичните си родители. Както и досега, това ще става, след като са навършили 16 години и важни обстоятелства налагат да установят произхода си. Разликата е, че не "Социално подпомагане", а съдът ще решава дали да падне тайната на осиновяването. Магистратите първо ще изслушват рождените родители, преди да постановят детето да научи кои са.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредната простотия на "демократичните" ни "социални" законодатели. Колкото по-усложнена процедура - толкова по-развита бюрокрация и по-голям мегдан за крадене. И подкупи, разбира се. Социално подпомагане и сега си е паразитна институция. Що пък да не я направим още по-паразитна!?

  Наскоро мои приятели, и двамата адвокати, не успяха да се преборят и да си осиновят дете. Мотивите - живеете в едностаен апартамент и не можете да осигурите условия.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 2. 2 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Бюрократ буквално означава да пази служба си, работа си. Пази си мястото.

 3. 3 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  а днес е световния ден за борба с корупцията... в България постоянно създаваме предпоставки и възможности за корупция...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK