Според 30% от българите корупцията се е увеличила по данни на "Трансперънси интернешънъл"

Според 30% от българите корупцията се е увеличила по данни на "Трансперънси интернешънъл"

© Юлия Лазарова30% от българите смятат, че корупцията се е увеличила, според 42% тя е запазила равнището си от миналата година, а за 28% е намаляла. Това сочат данните за България от анкетата на "Трансперънси интернешънъл" за състоянието на корупцията през 2010 г.


За целия Европейски съюз тези проценти са съответно 73, 24 и 3.


По петобална скала, в която "1" съответства на липсваща корупция, а "5" на крайно голяма, оценката на българите за политическите партии е 4.1, за парламента -  3.9,  за полицията - 3.8, за бизнеса - 3.7, за медиите - 2.9. Държавната администрация получава 3.9 точки, правосъдието - 4.3, неправителственият сектор - 2.8, религиозните организации - 2.7, армията - 2.5, образователната система - 3.2.
Осем процента от българските граждани  обявяват, че са давали подкуп през последните 12 месеца докато за целия Европейски съюз този процент е 5.


Една четвърт от запитаните в България смятат, че правителството действа неефективно срещу корупцията, 48 на сто са на обратното становище,  а 26% нямат мнение.


Анкетата в България е осъществена през периода 1-8 юли сред 1000 души, анкетирани лично.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK