От 1 януари - нови цени за болниците и лекарите

Симеон Дянков

© Дневник

Симеон Дянков
20% е намалението за инвазивна кардиология

От 1 януари в здравеопазването ще се плаща по нови цени. Министерството на финансите най-после е готово с остойностяването на клиничните пътеки, по които здравната каса финансира болниците и лекарите. То предвижда малко увеличение на цените на 185 пътеки, намаление с до 20% на сумите за 41 диагнози, а за 52 няма промяна.


Ведомството на Симеон Дянков се зае с медицинското остойностяване, за да се спестят средства и да се спре източването на здравната каса с излишно скъпи "лобистки" пътеки. За пациентите промяната би трябвало да означава да доплащат по-малко официално или под масата.
Най-голямо увеличение има за лечението на новородени, за хематологични заболявания, в урологията и лъчетерапията на онкоболни, съобщи министерството. Макар и само с 30 ст., но се увеличава цената за профилактичните прегледи, които правят личните лекари. Повече пари ще взимат и специалистите за преглед. Най-голямото намаление на цените е при пътеки, които са били свръхостойностени и са позволявали източване на касата.


За инвазивна кардиология например стойността е намалена с 20% - от 3500 на 2800 лв. От финансовото министерство твърдят, че се дава приоритет на детското здравеопазване, както и на профилактиката и диспансерното наблюдение на пациентите. Очаква се промените да доведат до по-добра мотивация на лекарите, намаляване на ненужните хоспитализации и повишаване на качеството на услугите, съобщава ведомството.


Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчонинов каза пред "Дневник", че е подкрепил новите цени, но с уговорката, че лекарите не са удовлетворени и в крайна сметка ще получат по-малко от обещаното. Той даде пример с профилактичните прегледи - лекарският съюз е настоявал джипитата да получават поне 9 лв., а определените сега 8 лв. покривали само 60% от дейността им.


В съобщението на финансовото министерство не се посочва какъв е крайният резултат след всички корекции в цените на пътеките. БЛС още не са готови с изчисленията, но по техни данни за повечето диагнози увеличението е малко. Например за лечението на бронхиолит при деца ще се плащат 431 лв., само с 2 лв. повече от сега. За раждане касата ще плаща на болниците догодина 470 лв. при 440 лв. сега.


От сдружението на общопрактикуващите лекари обявиха, че са крайно недоволни от предложените цени за тяхната дейност. Част от възраженията им са, че не е възприета идеята за въвеждане на коефициенти при работа с диспансерно наблюдавани пациенти, както и оценка на квалификацията на лекарите.


Според личните лекари за пореден път е подценена имунопрофилактиката за хората над 18 години на принципа, че предпазването на възрастните от болести "не си струва парите". От финансовото министерство съобщиха, че консултативният съвет, който е работил по новите стойности, е "стигнал до единодушно решение". Крайното решение ще вземе Министерският съвет.


Преди месец здравният министър д-р Стефан Константинов призна, че при новото остойностяване средствата за болничната помощ за 2011 г. няма да се увеличат, защото вече са определени. Вчера той доразви идеите си за здравна реформа, като предложи от догодина излишните имоти на болниците - дворове, сгради, да бъдат продадени, а средствата да се инвестират в лечебните заведения.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Геноцид срещу българите!
  Геноцидът (от гръцки:γενο - род, племе и латински: caedo - убивам) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:
  причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група.
  В историята на човечеството могат да се намерят немалко случаи на геноцид, като се започне от древните времена и се стигне до наши дни."Конвенция за преследване и наказване на престъплението геноцид", го определя като тежко престъпление срещу човечеството.


 2. 2 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Я, да не повярва човек! Появи се цялата статия.
  Ето предишната:

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/09/1008471_finansovoto_ministerstvo_prerazpredeli_parite_po/#comments

  Новата снимка на "любимият" разрушител на науката и смъртен враг на пенсионерите сигурно ще донесе повече "точки" на автора и.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 3. 3 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 434 Неутрално

  .. браво ... пак ни казаха кое колко струва, както едно време по СОЦ-а. Не ни казаха обаче, защо това струва толкова и най-важното КОЙ е казал това да струва толкова ...

 4. 4 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "опа":

  Как бе, много ясно са си го казали хората: "Ведомството на Симеон Дянков се зае с медицинското остойностяване".

  Друг е въпросът дали това ведомство и БЛС са компетентни да го направят.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 5. 5 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Уточнение:

  Да се чете " ведомство И БЛС".

  "И"-то в никакъв случай да не се бърка с "ИЛИ".

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Да живее НЗОК –черната каса на политическата класа, сивата икономика на българските партии, резервeто за кьорсофрата с чевермето , белите пари за черни дни на параментарната сбирщина, безлихвения кредит с чужда ипотека, петия крак на премиерския стол, резервната гума в багажника на всяка политическа бракма от последните 10 години ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на damakupa63
  damakupa63
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ако на това лице от снимката му сложите есесовска фуражкар ще видите какъв завършен вид ще придобие

 8. 8 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "damakupa63":

  Не случайно сред колегите ми прякорът му е Херр Флик

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 9. 9 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ДНЕВНИК, вярно ли е това?
  1. имунизация на дете 1,90 лв.
  2. същата имунизация, на крава- 9 лв.
  ?????????????????????????????????????

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "ямх":

  Добро утро, мой човек!
  Ако не вярваш иди утре при личния си лекар и го помоли да ти покаже последния си отчет към касата. По модерному му казват "спецификация". Там ще видиш и колко получава за това, че си му пациент. Пък ти сам прецени - колко осигуровки плащаш и какво от тях стига до лекарите.

  Със здраве!

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 12. 12 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "martyn":

  Ами като 80% от докторите сте крадлива, лужлива и арогантна сган трябва нещо да се предприеме или си мислиш че сте недосегаеми ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 13. 13 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Раз печки, раз кюнци":

  Браво, коминочистач! Набиваш се в очи по форумите.

  Знаеш ли, по моя край бабите казват за такива като теб:

  "Не хвърляй камъни по рядко л@йно, че ще трябва да се переш после."

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 14. 14 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "martyn":

  Това е релноста в Бг мартинчо. По комунизма ако мотото на лекарите беше работим за човека после, когато България взе да се променя мотот ви стана "работим срещу човека" един вид като прогледнахте истината че нещата не са златни по хубавите лекари заминаха, а останлите / на 80%/ се рапзуснахте. То проблема в здравеопазването е подобен на този във всяка една друга сфера на държавата и никакви реформи няма да имат ефект докато не заиграе тоягата.

  п.п Какъв лекар си точчно ? ГП ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 15. 15 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "Раз печки, раз кюнци":

  Как реши, че съм Мартинчо. Ти Кюнчо ли си?
  И защо реши, че съм лекар?
  Как реши, че съм в България?

  ПП: Обикновено се старая да пиша без грешки. А ти?

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 16. 16 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "martyn":

  Значи попадаш в другите 20%. В първия миг останах с вчепатлението, че се шокира от това че 80% от лекарската гилдия сте мафиози. Доста по-шокиращо е да се шокираш от тоя факт. Нещата трябва да са ясни и тогава да се действа. Както е казал Левски да си кажем кривиците и да действаме. За съжаление всичко е скрито покрито при вас действате като една добре организирана Бяла Мафия. Просто ме засегна на една от болните теми и мението ми е изградено на многогодишни наблюдения, мнения на кадърни специалисти и неща на които съм бил очевидец.
  Има достойни лекари- хирурзи например на които трябва да се поклониш. Има педиатри дори и лични лекари има свестни, но 80% ти гарантирам че са негодници и изроди. Още по-жалко е да гледаш как хората най-спокойно дискутират теми които са на живот и смърт. Когато държавата си е затваряла очите толквоа години и сега нещо се опитва да се направи да хвърляш обвинения в една посока само е жалко. Просто такъв човек е пълен боклук и тотален безхаберник.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 17. 17 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "ямх":

  Цената е идеална, в края на краищата кравата през целия си живот продуцира нещо, докато матрияла - веднъж на 4 години по време на избори. Така че с заслужаваме цената. Ако не си я заслужавахме, досега да сме изгонили тези некадърници.

  П.П. Продължавам да питам, докога депутатите ще имат безплатен достъп бе направления и без опашки до правителствена болница?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#9] от "ямх":

  Според рамковия договор на ветеринарните лекари, Манту(тест за туберкулоза) на крава се заплаща 9.00 лева, а според НРД на хуманните лекари същото това Манту на дете е 1.90 лева. За останалите имунизации 2 лева на чифтокопитно и 1.90 на бебе, това е съпоставката. И после се изтъпанчват да ви кажат колко са загрижени за българските деца и колко била важна профилактиката и колко програми се били направили и колко много пари се били дали и каква била европейската стратегия и какви постижения има правителството и т.н.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#10] от "Раз печки, раз кюнци":

  Кюнец, доколкото разбирам ще се радваш неистово жена ти да я третират като крава...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":

  Ако си женен за крава в буквалния смисъл имаш право да недоволстваш..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 22. 22 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "martyn":

  Там ще видиш и колко получава за това, че си му пациент. Пък ти сам прецени - колко осигуровки плащаш и какво от тях стига до лекарите.

  ================

  Това е вярно, но си забравил, че освен това се плаща и основна заплата всеки месец пак от същите вноски. Как предлагаш да стане - да получават само върху прегледаните пациенти и да няма основна заплата ли? Тогава протестите ще бъдат още повече. Трябва да се намери някакъв критерий при заплащането така, че лекарите да получават и надбавки за квалификация или някакъв клас, но наистина специалистите в дадена област трябва да имат прилично заплащане, което ще прекъсне и тежненията за пари под масата.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 23. 23 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Само заради вчерашната дискусия, понеже не бях след това във форума - схемата с една каса я разглеждам като по-практична, ако тя се управлява разумно и по правила, както предполагам е възможно във всяка неголяма западна държава. В България имаме проблем в това отношение, принципите са размити и бюрокрацията ни е мудна. Но предпочитам да се положат усилия и да подобрят тази структура, отколкото да храним още 100 такива ... това ми е мнението.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 24. 24 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#3] от "опа":

  Не знам за соца, но във всички случаи е както при капитализма. Там застрахователните компании определят цените за лекарите в мрежата им.
  Ако решиш да ходиш при лекар извън мрежата, плащат определената сума и ти отговаряш за остатъка.

 25. 25 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  хаха за същите порутени болници , липса на доктори ( или в добрия случай останали добри стари кадри , които са пред пенсия ) и пак същия ни познат резултат .

 26. 26 Профил на 外人
  外人
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "rayo":

  Явно въобще не си наясно как става заплащането. Никой от личните лекари не получава "основна" заплата.

  И за теб същия съвет: иди и помоли твоя личен лекар да ти покаже
  спецификацията си.

  Множественото число на нито една дума в българския език не завършва на Й!
 27. 27 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Гневно

  Защо изобщо ще се плаща на лекарите,не са ли по важни
  магистралите ,пожарната,милицията.За лекарите ако остане нещо тогава , за учителите също.На боко /нарочно с малка буква/ му трябва матрял не общество.

 28. 28 Профил на shumi68
  shumi68
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо ново под слънцето ,уж били предвидени повече пари за здраве ,а остойностяването не е мръднало. При това повишаване и понижаване на цените на пътеките се достига старият бюджет. Обаче направленията за специалист намаляха с 50% ,тоест ,ако се разболявате ,трябва да го правите до 10-то число на месеца. Колкото до изказването на министъра ме изкефи как преоткри топлата вода -като нямало направления ,щяло да има възможност хората да си плащат на ръка?!? Ами ,че досега как беше ,бе човек?

 29. 29 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като чета някои коментарий си мисла,какво би станало ако лекарите и другите медицински служители обяват десетдневна ефективна стачка ,ама истинска без никаква медиценска дейност.Що за идиот е този,който твърди,че 8О%от медиците са мафиоти.Тъпо е и да се говори само за пари.Професията се дехуманизира,това не се коментира.Не се коментират взаимоотношенията пациент-лекар,а това е същината на този занаята.Загуби се духът или стилът или както и да го наречем на професията.Резултатът виждаме и в прочутите диалози на горнооряховските докторя.Новият министър не е човекът,който ще върне престижа и авторитета на лекаря,нито с позицийте си, нито с реформите си.БЛС също не ражда надежди с вечните преперни за пари и с целият си стил.Значи трябва да стане чудо.Впрочем у нас само чудеса могат да ни управят!

 30. 30 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Пазарът не допуска мафия, дори в медицината. Създаването и защитата на доброто име е гаранция за успех, а това се постига с много труд, всеотдайност и професионализъм. Въпросът не е в пазара, а във псевдопазара, а при него всичко е мафиотизирано. Медицината неможе да бъде изцяло пазарна, поради социалните и ангажименти. С други думи за да няма мафия държавата трябва да осигури безплатно здравеопазване на народа и свободна, частна - кешова или осигурителна медицина, на която държавата може да помага с редица преференции и законови облекчения, но не и с директни парични инвестиции. Безплатната, финансирана от държавата медицина, не означава, че медиците ангажирани в нея ще работят безплатно, а точно обратното- те трябва да получават по- високи от средните за частния сектор възнаграждения.

 31. 31 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#26] от "martyn":

  В същност имах в предвид специалистите лекари. Личните лекари явно са на друг принцип

  un buen dia empieza con un solo rayo
 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "shumi68":


  Нищо ново под слънцето ,уж били предвидени повече пари за здраве ,а остойностяването не е мръднало
  .................................

  Трудно ще мръдне силно докато бройката лекари на държавна издръжка е същата. Когато намалят броя на държавните болници и съответно броя на лекарите на държавна заплата, тогава може да се очаква и някакво изменение в остойностяването в посока прираст

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#30] от "bobhunter":

  това същото го приемам като оптимален модел за страна като нашата с добавката, че в ограничения брой държавни болници се извършва много качествен подбор на лекарите, които влизат в тях без право да осъществяват частна практика. В противен случай безплатното лечение може да доведе до явления, които сме наблюдавали и които не са възможни в една западна страна, а именно - изнасяне на материали и медикаменти от болниците и поликлиниките.
  Но съм напълно съгласна, че подобна система би намалила значително разходите на лечебните заведения и би концентрирала лекарите само върху преките им задължения, от което ще спечелят най-вече пациентите

  un buen dia empieza con un solo rayo
 34. 34 Профил на skatelite
  skatelite
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "опа": Точно така .. а ти пазиш ли разясненията на предишните правителства относно цените на медицинските услуги, че нещо не мога да ги намеря. Иначе яко нападателна политика на "Дневник"

 35. 35 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "Министерството на финансите най-после е готово с остойностяването на клиничните пътеки, по които здравната каса финансира болниците и лекарите."
  Предлагам:
  1.Да закрием НОЗК, като функциите и се поемат от г-н Дянков (не от МФ). След като МФ прибира резерва на НОЗК и определя кое как да се харчи, се обезсмисля нейното съществуване.
  2.МЗ да се влее в МФ. В крайна сметка за 1 година се смениха 3-ма министри като ефекта е нулев и в крайна сметка ГЕРБ се отказа от предизборното си обещание за революция в здравеопазването, като затвърди монопола на НЗОК.

 36. 36 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Без образование,
  без наука,
  без култура,
  сега и без здравеопазване.

  Ето как лесно и без война една нация ще се затрие и една държава ще стане само географско понятие.

  Толкова ли сме тъпи или сме толкова овце?!

 37. 37 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как точно хора, които НЕ СЕ занимават със здравеопазване, решават коет колко струва? Един тъп чиновник / на снимката по-горе - доказано от самият него тъп!/ , дето хабер си няма от генезиса, протичането, лечението, страничните ефекти и поддържаща терапия изведнъж "решава" - това струва толкова и точка! Как пък го измисли - толкова много и разнообразни заболявания, някои от тях водещи и до последващи такива, но това струва толкова??? Официално богатите са около, казват, 4-5%, тоест тия, които безпроблемно ще си доплатят. Ами ние, останалите, дето чинно се отчитаме, когато сме здрави и още по-чинно го налапваме, когато хора като говедото по-горе ни срутят с безумията си. Защо това недоразумения безвдянков не обясни къде отида парите от масовото орязване на плащанията във всички сфери - здраве, образовани, култура, спорт и пр.? Нали говореха за отритост, прозрачност, информираност - какво стана, а? Най-лесно, тъпо и цинично е да изтърсиш - "криза е". Криза, но само в техните изпилени мозъчета. А оня позьор Боко-Ножицата вече така дотегна със стойките, чалъмите и уж народния си изказ, че едва ли някой разумен му се хваща на лъжите. Да си грабва кучетата и производителката на зелена енергия и да ходи из новозакупените с нашите пари от достойната му половинка земи. Поредните лъжци и крадци на човешки потенциал. Анатема, партия ГЕРБ!!!

  Истината е някъде там ...
 38. 38 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 434 Неутрално
 39. 39 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дянков е назначения бирник да събира парите докато ни одере кожите. Познанайте къде отиват събраните пари?

  особен
 40. 41 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Абсолютно малоумна физиономия - достойна за момче на световната банка.

 41. 42 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Каква теза се защитава от форумците??? Наистина е неясно. Искате да има пари за здравеопазване, ама не щете да има ценоразпис, искате докторите да получават добри заплати (пари), но да не бъдат втренчена във финасовите блага (САМО) мафия, искате да ви лекуват добре, ама кой - не се знае, искате болници, ама да плащате малки "здравни осигуровки"...??? Що не решите какво ви е важно?
  Аз искам да ме лекуват както трябва и поради туй всячески отбягвам обществените здравни заведения. Дано и за в бъдеще да оцелявам така. Но ако успее Дянков, Борисов (или който и да е там) да въведе ред в тази мазна и оплетена в мръсотия и лични интереси каша, наречена (на разгляза) "БЪЛГАРСКА ЗДРАВНА СИСТЕМА", ще съм истински потресен и впечатлен. Българските доктори (в по-голямата си част) са типичните българи - крадливи, лъжливи, неспособни, незаинтересувани от работата си, недобре образовани и ВЕЧНО НЕДОВОЛНИ. А, да - според мен всеки доктор има определен годишен лимит - да утрепе еди колко си български граждани. Пенсионери, деца, инвалиди... предимно. Гледат да не уморяват хора в активна възраст, защото все пак от тях им идва заплатата. Но другите...

  :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK