БСП иска референдум за пенсионната реформа

БСП ще поиска референдум за пенсионната реформа и гражданите да кажат искат ли по-висока възраст за пенсиониране. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.


Той отново критикува приетите на второ четене текстове от Кодекса за социално осигуряване, с които отпада точковата система от 2011 г. и се увеличава стажът за пенсиониране. "Това не е реформа – това е сбирщина от законодателни промени, които имат за цел да ограбят хората и да отнемат права на хората", коментира Станишев.


Лидерът на БСП посочи, че не може да разбере защо синдикатите я подкрепят. По думите му с поправките в кодекса за социално осигуряване десетки хиляди възрастни хора се лишават от възможността достойно да се оттеглят от пазара на труда. Според БСП те на практика премахват осъвременяването на пенсиите.


Цинично е да се препоръчва на бизнеса да развърже кесията за 13-та заплата, когато държавата не го прави, каза още Станишев.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Весело

  А защо не направим референдум и със следните въпроси:

  Искате ли 13 и 14 заплата всяка година?
  Искате ли минималната работна заплата да е 2000 лева?
  Искате ли работната седмица да е 4 дена?
  Искате ли работния ден да е 5 часа?
  Искате ли никакви данъци?
  Искате ли да се пенсионирате на 35 години с 5000 лева пенсия?

  Сигурен съм, че народът ще направи правилния избор, другари.

 2. 2 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Yard":

  А ти какво искаш. Да ти го навират в задника без да те питат ли?

 3. 3 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Rеферендум от поне 5 въпроса трябва да се проведе за да се навакса загубеното в пряката демокрация и да се спестят пари. Щом и безбожниците вече имат въпрос,

  то вече останаха само партийката на главния слуга и черната дупка на злия маг Доган да не са обявили идея за въпрос. Пенсионната реформа, Белене,

  Турция в ЕС и новините на езика им по тв, ВНС. А и мисля че поне от атака са потвърдили че нямат нищо против да има повече въпроси.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 4. 4 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Искам референдум за забрана на БСП. примерно...

 5. 5 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 636 Весело


  СОЦ.-ПРОПАГАНДАТА ....... >>>>>

  "Трябва да бъде създадена мрежа от клубове за дебати и по регионите,
  >>>>>>>

  "... в конкуренцията на идеите ще се роди новото качество на българската политика".
  >>>>>>>

  "Нека да се получи този сблъсък на идеи и когато ще се формира нов административен управленски екип,
  хората ще бъдат достатъчно познати не само на професионалистите, но и на избирателите ......"
  >>>>>>>>>>>

  "Иска ми се към АБВ да бъдат създадени съвети, работни групи, да се структурира работата по отделните въпроси и продуктът да се изнесе за публичен дебат"

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 6. 6 Профил на barsa
  barsa
  Рейтинг: 636 Любопитно

  ЗА Д'ЕБАТИРАНЕ:

  тема 1
  - ПРЕХОДЪТ СВЪРШИ !!! (Гоце 2002 г.)
  Започваме ли д'ебата или не го започваме ??!

  тема 2
  - ПРИОРИТЕТИТЕ НА BG-2044 ЗА "СТОГОДИШНИНАТА"

  Да затворим ли тема 1 и да Д'ЕБАТИРАМЕ ПО ТЕМА - 2 - ???

  "BARSELONSKI" отново е "модериран", но НЕ може да бъде цензуриран !
 7. 7 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Разсъждения
  по повод т.н. пенсионна реформа
  Днешните управляващи, още в началото на своето управление, започнаха да проучват общественото мнение по отношение промяна на изискванията за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и/или за увеличение на възрастта за пенсиониране. Естествено реакциите в общественото пространство не бяха позитивни, което наложи, управляващите да променят изказа.Спряха да гововорят за увеличение на възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за увеличение на изискуемия осигурителен стаж за придобиване на това право. Увеличението на необходимия осигурителен стаж, обаче веднага води до увеличение на възрастта за пенсиониране. В подкрепа на това твърдение ще Ви предложа един пример: Сега за да се придобие право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (за мъжете) е необходимо да бъдат изпълнени две условия:

  1. Да бъдат навършени 63 (шестдесет и три) години;

  2. Да се съберат 100 точки;
  Само когато тези две условия са изпълнени, съответното лице придобива право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
  Какво предлага г-н Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика – осигурителния стаж да стане 40 (четиридесет) години за мъжете и 37 (тридесет и седем) години за жените. Това означава, че много трудно ще се стига до придобиване на право на пенсия. Както се досещате, такива люде ще има малко, поради това че – са продължили образованието си във висши училища (за придобиване на бакалавърска степен, продължителността на обучението е 4 години, а за придобиване на магистърска степен 5 години), били са безработни, не са били осигурявани от така наречените си ,,работодатели” и т.н., което автоматично увеличава и възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
  В телевизия, преди време, бившата министърка на труда от правителството на Сакскобургготски, г-жа Христина Христова се изказа в подкрепа на действията на правителството с обяснението, че по време на тяхното управление държавния бюджет отпускал за пенсии 230 млн. лева, а сега било необходимо да се отпускат 4,2 млрд. лева. Нещото, което мене лично ме подразни е изявлението и, че в следствие на въвеждането на регистрациите на трудовите договори в Националната агенция по приходите и особено въвеждането на т.н. минимални осигурителни прагове по категории персонал, видите ли извадили на светло много от работещите в т.н. сив сектор.
  Уважаема госпожо, от началото на годината, в медиите бяха публикувани данни, които опровергават тези Ваши (и на Вашата предшественичка Лидия Шулева) действия и твърдения – например българските ритнитоковци (наричам ги така, защото ми е трудно да ги нарека футболисти), при месечна заплата от порядъка на 10000 и повече лева, продължават да бъдат осигурявани на минималната работна заплата за страната – 240 лева. Изводите оставям за Вас. По този повод възниква следният въпрос – какви санкции понесоха техните началници и президенти на клубове? Като че ли никакви. Лошото е че не само те действат по този начин. Има и други, включително и т.н. работодатели, за които закона (който и да е той – Кодекс на труда, Кодекс за социално осигуряване, Закон за здравословни и безопасни условия на труд и т.н.) не са задължителни. Ето защо няма и няма да има достатъчно постъпления нито в пенсионния фонд, нито в здравното осигуряване.
  Тъй като управляващите, не могат и/ или не искат да се справят с тези, които не спазват закона (понеже и те са част от тях, или такива са им помогнали да влязат във властта), тръгват към хората на наемния труд (между впрочем техни избиратели). Какво правят т.н. управляващи:
  – Намаляват осигурителните вноски (защото виждате ли били високи с цел ,,привличане на чуждестранни инвеститори”), като по този начин какво правят – стимулират една шепа хора – работодателите, тези същите, които плащат заплати ,,под масата”, осигуряват работниците и служителите си на минималните осигурителни прагове (ако въобще ги осигуряват). Между впрочем със закона за Бюджета за ДОО, вноските от 01.01.2011 г. ще се увеличат с 1,8 %, но няма да достигнат нивото си от началото на управление на това правителство. Къде е държавният орган, който е призван да контролира спазването на трудовото законодателство – Главна инспекция по труда и нейните регионални дирекции? Ами тя е подчинена на Тотю.
  – Увеличават осигурителния стаж за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст – респективно възрастта за пенсиониране, какво правят ощетяват над 2 (два) милиона работещи.
  По този начин осигуряват повече печалби на богатите (преки от намаляване на осигурителните вноски и косвени чрез даване на възможност за по-продължително експлоатиране на наемния труд) с увеличението на възрастта за пенсиониране на наемния труд.
  Питам, къде тук са синдикатите – призовани да защитават трудовите и осигурителни права на наемния труд? Те вдигнаха ,,пушилка" в началото на дебатите и после самодоволно замълчаха.
  Освен това, предложението за увеличение на осигурителния стаж, респективно възрастта за пенсиониране у нас, въобще не е съобразено със средната продължителност на живота. В страните от Европейския съюз, средната продължителност на живота е 76 години за мъжете и 82 години за жените, а в България, средната продължителност на живота за периода 2006-2008 година на мъжете е 69 години, а на жените 76 години. Всеки сам може да изчисли продължителността на получаване на пенсия у нас, колко години продължава. Да не припомням, че Франция вдига възрастта за пенсиониране на 62 години и то от 2020 година. Разликата просто е очевадна! Няма да сравняваме начина на живот, условията на труд и др..
  Дошло е време наистина народът български да се обедини, особено по такива важни въпроси. Може би след като призваните да защитават наемният труд синдикати, не правят нищо, няма и гражданско общество, референдумът е последната възможност за някаква защита.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#1] от "Yard":

  Да прав си, че не трябва да има референдуми. След като в парламента са Лъчо, Искра, Емо, Цецка,Волен,Геновева и компания българите могат да бъдат спокойни, че ще бъдат управлявани по най-добрият начин. Я какъв компетентен и честен премиер ни избраха горепосочените!

 9. 9 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 713 Неутрално

  РАБОТА ДО СМЪРТ!!!
  СТИГА ЛИГОТИИ И МРЪНКАНЕ!

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:58 на 10/12/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitaka41":

  Не си прав !Питат на всеки 4 години,понякога и по-малко?
  Въпроса е като питат да се реагира с горната а не с долната част на гръбначния стълб!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:44 на 10/12/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Късно е братя и сестри, майки и бащи!Умря Марко!

 14. 14 Профил на goshot
  goshot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Станишев само за референдуми говори. За туй референдум, за онуй референдум. Конструктивна опозиция, нема лабаво !!!
  Що ли му обръщаме внимание!

 15. 15 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Важността на пенсионната реформа е голяма и тя ще засегне всички.Затова не трябва да се политизира , а всеки да помисли дали ще може , или как ще се пенсионира лично той , когато му дойде времето.Тези , които сега предлагат промените за пенсионирането са богати хора и изобщо не ги интересува дали някога ще се пенсионират и ще разчитат на пенсии. Няма сега да ги анализираме как и откъде са станали богати , защото най-лесно се забогатява чрез власт. Така , че те са заинтересувани да се увеличава , а не да се намалява богатството им. Затова според тях трябва да се орежат социалните придобивки и да се затрудни пенсионирането , което ще засегне най-вече обикновенните хора , които сега страдат от безработицата! Не на 40г. стаж и 65г.възраст за пенсиониране , защото българинът живее само до 69г. и може изобщо да не получи пенсия!

 16. 16 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А защо в този референдум не бъдат включени следните точки:
  1.Парите на здравноосигуряващите се да бъдат влагани в техни лични сметки,с които само те имат право да оперират.
  2.Депутати да имат право да бъдат такива само два последоват елни мандати и общо не повече от три мандата.Същите да ням ат служебен имунитет.
  3.Магистратите на всички нива да бъдат изборни.Бюджетът им да се определя от НС.Същите да нямат служебен имунитет.
  4.Държавните служители, в т.ч. магистратите, полицаите, държ. чиновници от средния и висшия ешелон, да си заплащат сами осигуровките.
  4.Да се заимствува пенсионната система от САЩ в раздела "Пра во на пенсиониране": след 8 години право на пенсия в размер на 40% от пълния размер,след 15 години - 60% от пълния размер и след 25 години стаж - пълен размер на пенсията. А вие искате 40 години стаж.Ама вие луди ли сте, или сте в стадий на деменция? Та вие по този начин облагодетелствувате чистачките, готвачи те,въобще хората с основно и средно образование и силоваците!

 17. 17 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 426 Разстроено  Виждам, че доста пациенти от Карлуково вече имат достъп до форума !
  И доста просташки изявления и изцепки има по един такъв сериозен повод ...

  Дали не трябва да се включат и въпросите :

  1. Всички бюджетни трябва ли да заплащат от заплатите си СВОИТЕ социални и здравни осигуровки ?
  2. Милиционерите и " зелените чорапки " трябва ли да се пенсионират на 45 годишна възраст ?
  3. Милиционерите и " зелените чорапки " трябва ли да получават обезщетения при пенсиониране от 20 заплати ?
  4. Трябва ли даскалите да работят по 3 месеца в годината , а да получават 12 , че и 13 заплати и да се пенсионират по-рано ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK