Премиерът съжалявал за българската делегация на фестивала във Венеция

Екипът на "Сбогом, мамо" с наградата на EURIMAGES. Мишел Бонев е първата вляво

© Райна Кастолди

Екипът на "Сбогом, мамо" с наградата на EURIMAGES. Мишел Бонев е първата влявоПремиерът Бойко Борисов съжалява, че българска делегация, водена от министъра на културата Вежди Рашидов, е отишла на фестивала във Венеция. Заяви, че ще бъде по-внимателен, когато подписва командировки на свои министри.


"Подписвам хиляди заповеди за командировъчни на пътуващи в чужбина, не съм обърнал внимание, грешка е това от моя страна, съжалявам, че са отишли, мисля че пасивът, който поехме е голям... Не съм знаел, следващия път ще бъда по-внимателен, когато подписвам командировки", каза Борисов по време на парламентарния контрол.


Депутатите от БСП Петър Курумбашев и Антон Кутев отправиха въпроси към премиера и към министъра на културата Вежди Рашидов за пътуването на 40-членната българска делегация през септември на фестивала във Венеция, на който беше отличен филмът на Мишел Бонев "Сбогом, мамо".
Вече стана известно, че нейната фирма "Романтика ентъртеймънт" е спонсорирала пътуването, за да може българската култура да се представи на фестивала след 20-годишно отсъствие. Български кинодейци и от опозицията обвиниха Рашидов ,че е нарушил етичния кодекс на властта, и поискаха оставката му. Междувременно в Италия също избухна скандал по случая и се чуха призиви за оставката на културния министър Сандро Бонди. Преди седмица там започна разследване за наградата на Мишел Бонев и за пътуването на българската делегация. 


"Ако имате въпроси към Мишел Бонев, задайте ги на нея, защото питате откъде тя има пари" - така министър Рашидов пропусна отговора на въпроса на депутатите от БСП дали наистина 4-дневната визита на 40-членната делегация е струвала 400 хил. евро. Не забравяйте, че тя е продуцент и режисьор на този филм, а всеки продуцент има право да избере как ще постъпи, добави той.


"Министърът на културата не е ходил на пазар за плод и зеленчук или на панаир на трактори. Моята работа е да бъда между артисти, писатели, поети, особено когато по този килим за първи път стъпват 20 велики добри, като Татяна Лолова български артисти, не китайски", подчерта Рашидов. И отбеляза: "Аз, като министър, моето място е при творците".


След като обвини, че много български общественици да обърнали с "хастара навън" филма, който не са гледали, похвали продукцията: "Този филм е с достойна и великолепна актьорска игра, заснета с операторско майсторство". "Пак да бъда поканен на връчването на награда, пак ще отида и 100 пъти, ако ме поканят на отличие на български филм, 100 пъти ще отида", заяви Рашидов.


Рашидов прехвърли отговорността на италианското правителство като цитира местен парламентарист Антонио Пипетро, който казал: "В случая с Бонев не са виновни българите, а италианското правителство за начина, по който е организирало всичко"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK