Вноската в задължителните пенсионни фондове скача с 2%

С два процента по-висока да бъде вноската от 2017 г. в задължителните пенсионни фондове, прие парламентът с промени в Кодекса за социално осигуряване, предаде БТА. Депутатите обсъждат измененията на трето поредно заседание.


От 1 януари 2017 г. вноските за универсални пенсионни фондове се разпределят между осигурителите и осигурените лица, както следва - 2,8 на сто за сметка на осигуреното лице и 4.2% за осигурителя. От 1 януари 2015 г. осигурените в професионален пенсионен фонд придобиват право на ранно пенсиониране при не по-малко 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 12 години и половина за жените и 10 години и шест месеца за мъжете възраст по-ниска от определената в кодекса за право за придобиване на пенсия.


При втора категория право на ранно пенсиониране от началото на 2015 г. имат осигурените в професионален фонд , ако са с не по-малко от 15 години осигурителен стаж и 7.5 години за жените и 5,6 години за мъжете възраст по-ниска от разписаната в кодекса.
От 31 декември 2015 г. възрастта започва да се увеличава с по 6 месеца от първо число на всяка година, докато работниците от първа категория започнат да се пенсионират осем години по-рано спрямо възрастта за трета категория. В момента мъжете, работещи при най-тежки условия, имат тази възможност 11 години по-рано, а жените - 13 години.


За работещите труд от втора категория пенсионната възраст ще започне да се увеличава от същата дата. Те ще имат право на ранна пенсия три години по-рано от служителите от трета категория. В момента мъжете, работещи труд от втора категория могат да се пенсионират на 55 години, а жените  - на 52 години.


Следващата година няма да се изплаща добавка към пенсиите на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст, решиха още депутатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK