Зам-министърът на културата Димитър Дерелиев е уволнен

Димитър Дерелиев е един от създателите на Националния филмов център, се посочва в официалната му визитка на страницата на МС<br />

© Сайт на МС

Димитър Дерелиев е един от създателите на Националния филмов център, се посочва в официалната му визитка на страницата на МСЗаместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е освободен от длъжност, съобщи "Дарик нюз", като се позова на информация от правителствената пресслужбата. Очакват се официалните мотиви за освобождаването на Дерелиев, чийто ресор като заместник-министър беше киното.


Преди официалното потвърждение на новината, от "Дарик радио" се свързали с Димитър Дерелиев, който казал, че научава за освобождаването си от журналистите.


"Димитър Дерелиев не може да продължи да е заместник-министър. Такива ги е забъркал там, че създава напрежение в гилдията. Затова незабавно го уволних", е коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".
Борисов уточни, че до решението е стигнал след като на среща с кинодейците тази сутрин е получил доста оплаквания от Дерелиев. Решението на премиера е бил подкрепено и от министъра на културата Вежди Рашидов.


На мястото на Дерелиев няма да има нов заместник-министър, като Димитър Тодоров, който сега се занимава с театрите, ще поеме и този ресор. Според Борисов по-голяма част от спорните въпроси хората на киното и правителството ще се разберат.


Във вторник от 13 часа е насрочена втора среща между двете страни. Премиерът уточни, че е разяснил на кинаджиите тежкото финансово положение на държавата. "Всички в тази държава искат повече пари. Не съм чул нито един да дойде и да каже – не искам повече пари. Искам повече и повече и още. Дайте всичко за нас", оплака се Борисов пред журналисти.


"Дарик" припомня, че Димитър Дерелиев беше член на българската делегация на кинофестивала във Венеция - визата в началото на септември, която предизвика скандал след като стана ясно, че разноските по пътуването да платени от частна фирма, собственост на българката Мишел Бонев. Нейният филм пък "Сбогом, мамо", показан във Венеция, предизвика скандал в Италия.


Междувременно оставката на Дерелиев и на министър Вежди Рашидов беше поискана през последния месец от представители на асоциации в областта на културата. Поводът беше обсъждана промяна, свързана с финансирането на българското кино според Закона за филмовата индустрия.


Кой е той
Димитър Дерелиев е роден на 4 юни 1956 г. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1980 г. През 1995 г. специализира "Електронни медии" в Лондон. В периода 1982 – 1991 г. работи като сценарист и редактор във Филмова студия "Време", се казва във визитката му на сайта на Министерски съвет.


Автор е на повече от 40 документални филма. Димитър Дерелиев е един от основателите на Националния филмов център и негов директор от юни 1991 г. до ноември 1999 г. и от януари 2002 г. до ноември 2003 г. Председател е на Дружеството за колективно управление на авторски права "Филмаутор" през 2000 – 2001 г.


Бил е национален представител в Програма "Медия" на Европейския съюз през 2002 – 2003 г., в Програма "Аудиовизуална Еврика" през 1991 – 2002 г. и в Европейската аудиовизуална обсерватория през 1993 – 1999 г. и 2002 – 2003 г.


От 2006 г. до м. юли 2009 г. е бил член на Съвета на директорите на "Ню Бояна Филм", на Управителните съвети на Съюза на българските филмови дейци и на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия от ноември 2003 г. до юли 2009 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK