Личните лекари отказват да преговарят със здравната каса

Личните лекари отказват да преговарят със здравната каса

© Георги КожухаровEкспертната група за преговори по Националния рамков договор (НРД) за 2011 г. е прекратила преговорите с Нацианалната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха днес от сдружението на общопрактикуващите лекари.


Личните доктори са прекратили преговорите, защото според тях касата не иска да направи никакви промени в договора, които биха довели до подобряване работата на лекарите и обслужването на пациентите. "Като ползва юридически хватки и псевдомедицински доводи НЗОК изрично отказа да подобри работата по диспансерното наблюдение, профилактиката и ежедневната дейност в кабинета", пише в позицията на сдружението.


Според общопрактикуващите лекари, основните усилия на преговарящите от страна на НЗОК, които по същността си били зависими служители без право на собствено мнение и глас, били насочени към намаляване на финансовите средства чрез въвеждане на усложнени бюрократични процедури.


С гласуваните наскоро от парламента промени в законите за здравето и здравното осигуряване се обезмислиха преговорите между НЗОК и лекарския съюз и сключването на НРД. Депутатите решиха, че НЗОК ще одобрява прогнозните обеми и цени на медицинската помощ "в съответствие със становището на министъра на финансите и министъра на здравеопазването". Надзорният съвет на касата пък ще одобрява методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Личните лекари в 90% от случаите са абсолютно излишни

  икономист - неграмотник с диплома
 2. 2 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#1] от "tel_112":

  НА 100 % СА ИЗЛИШНИ !...

  Спешните случаи да се поемат от кабинети в болниците , а парите на джипките - на лекарите в тези кабинети.
  На хронично болните - лекарствата да се изписват от специалистите в болниците , а не от малограмотните джипита !

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Най-големите далавери се правят от общопрактикуващите знахари с надписване на прегледи,и отделно с безплатните лекарства!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Държавата няма място в тази услуга...

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#4] от "renegat":

  Чудя се дали не си прав.
  Наистина тази дейност може да бъде изцяло частна,пазара ще регулира цените.
  А държавата да си заеме мястото в болничната помощ.

 6. 6 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Докато набедените за голяма работа измисленячки като Нели Нешева, Белянкина- шеф на дирекция "Бюджет" и комсомолците от Паркинги и гаражи, работещи в ЦУ на НЗОК, дотогава ще е пълно с проблеми в здравното осигуряване и съответно договарянето с лекарите!

 7. 7 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А добро утро! Касата се опитва да направи това, което се разруши навремето - поликлиники. Ще групира няколко GP-та и ще направи "лични поликлиники"...Между другото, Англия, прародината на личните лекари през 1999 въвежда......ДА, ПОЛИКЛИНИКИТЕ.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 8. 8 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "които по същността си били зависими служители без право на собствено мнение и глас, били насочени към намаляване на финансовите средства чрез въвеждане на усложнени бюрократични процедури." Много точно казано! Ма какво искате от този Бойко, като се е обградил все с такива жени като Нели Нешева (от Угърчин) и другите пачаври...

 9. 9 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Точно така... без лични лекари. Така както са еднолични търговци да бъдат оставени извън задравната каса. Като стоматолозите. Така хем ще останат пари за спешната помощ и неотложните звена които държавата смята да открие, хем пазара ще определи кой личен лекар е читав кой не. Отиваш при него и си плащаш за преглед, за рецепта, за медицинско, за социалните... и т.н. Който е добър от тях ще оцелее, който не е ще умре от глад. Мисля че народа е разглезен. За щяло и не щяло хайде при джипито. Така ще се отсее който е болен отива в неотложния кабинет, който е сериозно болен в спешния, който е умирающ вика 112... Така де, парите Боко да не ги събира по магистралите.

 10. 10 Профил на dr_ohboli
  dr_ohboli
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Русаманова, пропусна само бедните , които е беден и не може да си плати преглед - умира защото сме го оставили сам да си плаща кешов преглед при съответния лекар, а той няма средства. Не е много хуманно. Има малко разлика между пазаруване в бутик и ползване на здравни услуги- нямаш пари, не влизаш бутик, но нямаш пари не ползваш здравни услуги не звучи добре. Всички трябва да имат еднакъв достъп до здравни услуги, защото всеки има право да бъде лекуван, а не само този които е платежоспособен. Между другото най много живот дават именно лекарите на първия фронт , а не тези във високотехнологичните болници, може и да ти звучи странно, но е факт, според проучване направено от СЗО.

 11. 11 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Прав с д-р Ох боли... Някой трябва да се погрижи за бедните. Но нали не мислиш че това е работа на обикновенните лекари. Тяхна работа е само и единствено да лекуват. За бедните, гладните и низшите духом трябва и единствено се грижи ДЪРЖАВТА. Иначе защо ни е, пък и да се нарича, народна, социална и каква ли още не. Много е лесно с чужда пита помен да се праве...

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:17 на 14/01/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Традицията Здравната каса да "глобява" общопрактикуващите лекари на чисто бюрократични, а не на медицински основания, с което пълни бюджета си, продължава вече 10 години. Така реакцията на Лекарския съюз е трупана с години, но сега (заради измененията на ЗЗ и ЗЗО, приети от ГЕРБ), вече наистина им идва "над козирката".

  Дали министър-председателят си дава сметка, че крахът на правителството в този сектор ще е нещото, което ще му отнеме властта?

 14. 14 Профил на miti6a
  miti6a
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Джипитата нямат квалификация за спешна помощ,99% от времето им минава в писане на ежемесечните рецепти.Напълно възможно е някои от тях да са забравили вече,че са завършили медицина.
  Спешен кабинет трябва да има към всички поликлиники,както беше преди години.

 15. 15 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дайте лекарите да се изтрепем по между си - болнична срещу доболнична, общопрактикуващи срещу специалисти, от провинцията срещу столицата, от спешната срещу ОПЛ и т.н., пациентите настроени срещу цялата гилдия и по медиите ни наричат "УБИЙЦИ", а в това време цялата здравна система съвсем се доскапва. Пари НЯМА, няма и да има, хайде действайте.
  Я по-добре вижте тези сайтове за работа и дайте препоръки: medacs.com и medicalcareerde.eu и imsrecruitment.com?

 16. 16 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 659 Любопитно

  Истината
  По презумция/останала от СОЦИАЛИЗЪМЪТ/ кабинета на едно джипи,е малък,недобре осветен.В коридорът дето чакат клиентите е мръсно,студено,тъмно .Ако е останало от соц.времето някой изтърбушен стол или дървени пейки са добре дошли за пенсионерите.Задължително има списъци,за поредност кой кого е дошъл.Задължително има мой човек който прережда всички.Задължително има сърдита мед.сестра която не желае да въведе ред .Е ТОВА ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ НА ЕДНО БЪЛГАРСКО ДЖИПИ.Относно парите за които претендират нямам информация

  Ръй! Ръй!
 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  Това е понеже ги е срам защото им са се вдигнали заплатите с по 10% тази година в криза

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Абе хубаво ги наплюхте лекарите ама като стане напечено звъните на джипи -то си или на познатия доктор.... Аз пък съм в голяма степен доволен от моята лекарка, само не съм доволен, че няма направления и трябва да ходя в началото на месеца или да чакам. А като как става тая работа да си плащам на държавата и да не мога да си ползвам платеното? Пък същевременно не мога да спра да плащам на НЗОК примерно и да започна да си плащам на частен фонд примерно??? А и днес се разбра, че държавата не се разплаща с аптеки по рецепти за лекарства по здравна каса и аптеките май ще спират да обслужват тези рецепти... е та всъщност какво прави НЗОК и здравното министерство - събира вноски и отчита дейност ли? Ако ще е така да спираме да плащаме вноските?!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 19. 19 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "epoc":

  Въвежда на майка ти обраслата шунда.Я ела ми покажи една поликлиника бе гольо?Четеш глупости в булгаристанските вестници ,дето са ги писали същите неграмотници като тебе дето не са стъпвали на километър извън Калотина.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 20. 20 Профил на Дp. Иванoв
  Дp. Иванoв
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе за лекарите не знам, ама здравната каса е повече от излишна. Това е просто още един мощен финансов инструмент в услуга на властимащите- които и да са те, и по което и да е време...

  Истински комунист: Всекиму според възможностите, всекиму според потребностите...
 21. 21 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В Германия няма лични лекари - отиваш при този, от който имаш нужда.
  Нашата система е абсолютно порочна - не си стъпил при джипито - то касира всики месец.

 22. 22 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дp. Иванoв":

  ...немога да те позная, това не е твой коментар, това не си ти...

 23. 23 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...така наречените лични лекари трябва да са абсолютно не спонсорирани и лимитирани от никого, те трябва да са самостоятелни единици за първа помощ, изградили си или наели кабинети... Естествено е пенсионерският контингент да се преглежда по-често и само за тях те ще водят отчет, който трябва да бъде трикратно контролиран от независими един от друг органи и така ще се отпускт средства от фондовете, а не от една държавна каса - която не е нищо друго освен едно гърне с мед в което само управляващите бъркат неправомерно когато си поискат...Фондовете пък ще си получават парите от министерството всяко тримесчие пак с контрол за четвърти път което са едни парични преводи от бюджета...а не нарочни натрупвания с примамливи излишъци...

 24. 24 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...оттатък желязната завеса има едно правило, който работи с пенсионерски фонд и няма по-заможни клиенти значи че нещо ги отблъсква от него и затова всеки се стреми да е по-добър,ако нещо му пречи почва да работи само с пенсионери - това е голата истина...но най-разпространената версия е смесената - СТИГА ДА ИЗДЪРЖИ НА НАПРЕЖЕНИЕТО...

 25. 25 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Заплащането е или кеш или чрез фонд - това е тарифите са приети и общоизвестни и подлежат на индексиране - не може безпричинно всеки да си прави каквото си иска, защото още утре остава без клиенти...

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  много от вас са прави ,наистина може без личните лекари ,както може и без касата ,модела е особено успешно развит в летните и зимните курорти ,където преглед на пациент е от порядъка на 100 лева система 40 и всичко останало е на световни цени,там няма нзок ,там няма огромни глоби и проверки от недоучили оръфляци ,без професии ,след всички промени модела спокойно може да се въведе в цялата страна ,а държавата и нзок да остнат и да си търсят балъци дето да работят безплатно за пациентите и накрая да ги глобят за това с по 8-10 хиляди на калпак ,абе вие за идиоти ли
  вземате лекарите в тази страна ,колко от вас са се изръсили 1 лев да дадат отджоба си за да спасят нечии живот ,че сте тръгнали да коментирате лекарите ,колко сте били недоволни и как щяли да умрат от глад -не се безпокойте само в англия са необходими 20000 лекари с начални заплати от по 200000 лева наши парички годишно -начални заплати за 35 часов ден ,не за 24 часа безплатно лечение -този период за българските лекари свърши и поликлиники ще направите на куково лято ,колкото можете да накарате един новозавършил лекар да се откаже от заплата 10000 лв месечно в западна европа и да дойде тук да ви работи за 300 лева с 10 нощни дежурства и после да го хулите и да го подслушвате ,че бил катил и убивал хора -ами нека останат тук милиционерите да ви лекуват бе ,те са учили по 6 месеца и са завършили с пълно 3 -те могат ,а докторите са прости ,не могат .

 27. 27 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "зограф":

  Страхотна глупост си написал.В Германия личните лекари - т.нар. Hausarzt е основата на системата.Освен това те не работят 24 часаи почиват в събота, в неделя и по празниците и в сряда следобед. И немските пациенти не си и помислят да протестират.

 28. 28 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "vlad_m1":

  Зографа е абсолютно прав, шефе! Лични лекари в Германия НЯМА!
  Както няма и в никоя цивилизована държава! Те са напълно излишни.

  Общопрактикуващият лекар в Германия е като българския зъболекар. Отваряш кабинет и чакаш. Ако дойде пациент, касата плаща. Ако не дойде, щот си много "кадърен", никой не ти плаща нищо!
  А не като в България касата да хрантути личните лекари всеки месец с по някоклко хилядарки, щот им се "водели" някакви пациенти, дето не са виждали очите на личния лекар!!! А пациентите им се "водят", защото държава принуждава всеки български гражданин, иска или не!!! да си избере някой личен лекар. Интересна система! Бих я определил като "супер нагла" и "разбойническа".


 29. 29 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "konora":Работя в Германия от 8 месеца като хирург в една средно голяма болница в дълбоката провинция.Тук всички имат лични лекари, има и много свободни практики за лични лекари.Те си получават парите от здравните каси на пациентите - както за брой пациенти, така и за брой преминали през практиките.
  И аз бях изненадан колко голямо значение имат личните лекари в Германия, но системата е така построена, че почти всичко се върти около тях.имат много работа, но и вземат много пари.И има много свободни практики - особено в селските райони.В радиус около 25 -30 км от болницата , в която работя има поне 4-5 свободни практики.И няколко лични лекари от Унгария, Словакия и Румъния.
  Това, че българите не сме доволни от нашата система на здравеопазване, не означава че тя или подобна на нея не функционира на други места.
  Но изказвания като на Зографа са меко казано неуместни и не отговарят на истината.

 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:17 на 14/01/2011 от неговия автор.

 31. 31 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "vlad_m1":

  Работя в Германия не от 8 месеца, а през последните 3 години. Посещавам лекар редовно, тъй като имам малко дете. Лични лекари в Германия НЯМА.

  Нито един личен лекар не получава пари за това, че му се водят пациенти!
  Системата е следната. Отиваш на лекар. По твой избор това може да бъде общопрактикуващ лекар или направо лекар - специалист. Талони и прочее простотии НЯМА.
  Носиш си застрахователната карта. Лекарят, който и да е той, ти взема данните от картата.
  После се връщаш вкъщи. След известно време получаваш по пощата сметката. Изпращаш сметката на съответния застраховател и забравяш за нея. Има и вариант лекарят да изпрати сметката директно на застрахователя, така че да си спестиш ходенето до пощата.

  Лежал съм в Германия и в болница. Системата е същата. Сметката се праща директно на застрахователя. Никой не иска от теб пари нито при приемането, нито при изписването от болницата.

 32. 32 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Здравната каса е една от мафиотските организации в България. Там трябва да се влезе не с автомати, а с БТР-и.
  БРАВО на лекарите!
  Никакви преговори с касата, а ние не трябва да плащаме на касата ДАНЪК ЗДРАВЕ!

 33. 33 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#30] от "д-р Ох Боли":

  Съгласен "Ох боли"! От толкова много боклуци като теб наистина е затрупано в този форум. Вие толкова си можете.

 34. 34 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Лични лекари в Германия няма. те са просто общопрактикуващи. Там не плащат на записан пациент а на преминал. Отиваш с твоята застрахователна картичка при който и да е лекар и той получава 240 евро за три месеце затова че ти си избрал да минеш при него. За да отидеш при лекар обаче си записваш час. не може като в българия да се отцепиш пред кабинета на джипито ти и да кажеш че те сърби... носа. представете си колко взима един германски лекар ако всеки ден при него минават поне по 10 души. А толкова минават само при по лошите. А ако си име и със специалност... между другото там има здравна карта и не може лсно да откриеш кабинет...т.е. можеш но само за кешово плащане. а ако работиш с някоя от кранкенкасе ще трябва да си купиш практика или да чакаш някой лекар да умре и да му я вземеш, но пак трябва да платиш на някой от наследниците му... ферщеен...

 35. 35 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Неутрално

  1о години след като Иван Костов направи първата реформа, огромната част от племето не е разбрало за какво става дума и си мисли, че ще му излиза по-евтино, ако всеки сам си има сметка за здраве... Как е в Германия и Франция изобщо не ни бърка, защото с традиционния си мързел ние никога няма да ги доближим... Що не питате как е в Англия или Швеция, където до семеен лекар стигаш за два-три дни, до специалист след месец, а ако можеш да говориш с него по телефона по всяко време- сигурно си милионер... А тука- БГ коледата събира по 2 милиона на година за болни деца, докато БГ контингента в Афганистан харчи за същото време по 100 милиона... Няма такава система, кошто да направи достъпа до лекар по-лесен, защото пациентите искат да е евтино и да ходят често, а лекарите- да е скъпо и да преглеждат по няколко души на ден... Молете се нещо да стане със здравната каса, защото после половината лекари тръгват веднага навън, а другата ще ви дере така, че ще се лекувате сами... Да не говорим кой ще ви плаща лекарствата, които са на немски цени, но ще ги плащате с мързеливо изкараните БГ заплати...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 36. 36 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#29] от "vlad_m1":

  След успешни бизнесмени в чужбина, във форума на Дневник имаме нова порода - успешен хирург в чужбина!

  Внимавай, защото последния, дето фантазираше, че е успешен бизнесмен в Щутгарт, го хванаха, че не знае имената на основни забележителности и улици.

 37. 37 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#35] от "stupidon":

  Ами тръгвайте де, стига сте ни плашили. Дайте път на младите, дето завършват всяка година. Тъкмо да не ги учите, че всяка настинка се лекува само с антибиотик.

 38. 38 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#31] от "konora":

  Ти като живееш в Германия защо се вълнуваш толкова много от българското здравеопазване.В Германия има достатъчно кадърни доктори,дори по-добри от анголските.Всъщност не те знам колко живееш там като говориш,че няма лични лекари,че и целия цивилизован свят намесваш.Може би бъркаш Ангола с Германия.Човекът работи като лекар в Германия и ти казва,че има лични лекари,но ти.....явно си много умен.В целия този цивилизован свят има лични лекари и те функционират доста добре и те всъщност са в основата на качественото здравеопазване там,защото до скъпите и високоспециализирани болници благодарение на тях достигат наистина хора,които имат нужда от болнично лечение.

 39. 39
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:16 на 14/01/2011 от неговия автор.

 40. 40 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#38] от "totju":

  Тотю, ти си "по-умен", пич. Като работя в Германия, не съм решил да се изселвам там. Правя си сметка да се връщам. Или ти не даваш?!

  И по-спокойно. Само в тази тема трима души вече ти казват, че "лични лекари в Германия няма". Просто са излишни. Съжалявам, ако си личен лекар, но такива са реалностите. Не само в Германия, никъде няма лични лекари от типа на тези в България!

 41. 41 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "Знам и Мога":

  О, младите идват... То и аз не съм много стар... Но имай предвид че сега завършващите са инвестирали в образованието си много повече пари, отколкото поколенията, които и сега се опитват да показват някакво некомерсиално поведение... И ще им трябват още повече за да се развиват... Тези средства трябва да се изкарат, и то бързо... Освен това не пропускай, че една част от тях директно заминава за Европа, а тези, които остават тук са най-често потомци на лекари... Нито знаеш, нито можеш, нито нещо ти е ясно...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 42. 42 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "rusamanova":

  Това за 240-те евро за три месеца ми стана интересно?! Какви три месеца, какви пет лева когато, ако поискам, мога си сменям "личния лекар" в Берлин всеки ден! Щото личен лекар НЯМА!

  На 15 минути път от нас има поне 5 кабинета на различни общопрактикуващи лекари. Как ще си поделят трите месеца?!

  И да знаеш, в Германия няма кьораво. Там се плаща точно определена сума за точно определена свършена работа. В края на годината, при поискване зстрахователят ми предоставя справка какви пари на кого и защо е платил! До посления цент!

 43. 43 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 416 Неутрално


  Не съм личен лекар и нямам претенции,че съм много умен-затова няма да влизам в полемики с теб.И сто и трима да ми кажат,това означава,че всички са като теб.

  "......никъде няма лични лекари от типа на тези в България! "

  Само с това съм съгласен с теб шефе,но точно за това е виновна порочната система,която се борим да оправим.Но въпреки това ти сложих едно плюсче.

 44. 44 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#43] от "totju":

  Тотка, успокой се, човече. Нямам нужда нито от твоя плюс, нито от лъжите ти, нито от трепетното ти моминско вълнение.

  Лични лекари - хрантутници в България имаме вече от 10 години. За този период системата на здравеопазване продължава да се разпада със страшна скорост. Това е факт, който никой не може да отрече.

  Ако това, което беше изсрано /с извинение/ през 2000 г. от ......... (Вие знаете от кого) не бъде премахнато из основи заедна с НЗОК, всички си отиваме. Умни и глупави, учени и неучени, лекари и нелекари, хирурзи и нехирурзи - няма значение.
  Не си правете илюзии, че ще оттървете кожата, щото сте лекари и имате колеги и връзки по болниците. Няма такъв филм. Системата колабира като цяло и най-важното - Балтията е предназначена за всички, без изключение!

 45. 45 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#42] от "konora":

  Това е начин на кранкенкасе да ограничи безразборното ходене на лекар. Като отидеш на един лекар след това той три месеца може да те преглежда без ново заплащане от страна на касата.
  Имам един приятел невролог-психиатър в Лайпциг и бях при него на гости и ги видях тези работи. Е, и видях как почерпи компанията по две бири след като му дадоха две осигурителни картички и той ги прекара през посттерминала който носеше в чантата си. Те имат стационарни такива в кабинета и едни подвижни в чантата за домашни посещения

 46. 46 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "rusamanova":

  Много ме развесели... Тука стационарни терминали не ни трябват- само преносими и бироустойчиви...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 47. 47 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#46] от "stupidon":

  Много ме развесели... Тука стационарни терминали не ни трябват- само преносими и бироустойчиви...

  Абсолютно съм съгласна с теб. на моя приятел терминала беше много бироустойчив... той си има назначни две сестри вкабинета. Едната се занимава с медицинските манипулации а другата се свързва различните каси които са над 60 на брой и им изпраща сметките от терминалите...

 48. 48 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "зограф":А пък в UK гръбнака на системата са именно личните лекари...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 49. 49 Профил на konora
  konora
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "rusamanova":

  Нещо не зацепвам, госпожо. В Германия си плащаш застраховка. Като чужденец си плащам на частна, а не на държавна Кранкенкасе. Тя по никакъв начин не ме ограничава да ходя колкото си искам и при какъвто си искам лекар. Вече как касата ще плаща на лекаря и дали ще брои три месеца или три дни, мен въобще не ме интерсува.

  Подозирам, че не всяка здравно-осигурителна компания прави такива неща. Но това си проблем на касата и на лекаря - не на пациента, който в България е ЗАДЪЛЖЕН да си избере личен лекар и да не го сменя поне една година.

  Вероятно по подобен начин, както са третирани обикновени български пациенти, не са били третирани дори и робите в Древен Рим.

 50. 50 Профил на raiko61
  raiko61
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ние си имахме много добра система-поликлиника,болница,балнолечение.Отиваш при участъковия си лекар,ако срещне някои затруднения веднага търси помощ от завеждащ отделението или от съответните тесни специалисти ,при нужда се правят лабораторни,ренгенови изследвания.Всички тези действия се извършваха в поликлиниката т.е. в до болничната помощ.При това положение не се допускаше излишно натоварване на болниците.Имаше изградена стройна система на следдипломнна квалификация и специализация на лекарите .Необходимо бе да се подобри системата на заплащане и модернизиране на медицинското обслужване в съотвествие с постиженията.

 51. 51 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#50] от "raiko61":

  Да, ама сега един модерен дигитален рентген струва половин милион, което са здравните вноски на държавата за 100 хиляди пенсионери за една година... Ако искаш да ползваш системата като едно време- иди до Македония- там още я има... Не се притеснявай как ще се върнеш- просто добави репариране в застраховката си

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 52. 52 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  абе коноре разбрахме те ,ние не сме като тебе в телекомуникациите да лющим за един разговор по 300 евра в края на месеца ,събирай пари и се връщай ,все ще е останаля някой лекар да ти вземе тук парите ,без това като се върнеш няма да има лични лекари щото си решил ,че са излишни ,така е ,само ,че тъй като тук нямаш осигуровки да знаеш няма къде да се прегледаш безплатно с картичката от Германия ,затова ще си плащаш бе пич що си се разпенил така портив търтеите лекари ,в крайна сметка и те имат сметка да не им плащат на калпак ,а на дейност и приходите им ще скочат 5 до 6 пъти ,ако не знаеш ,това са по сметки на НЗОК пич

 53. 53 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#41] от "stupidon":

  Да не би да ме плашиш, че ще трябва да си плащам за услугите, като ходя на лекар? Хе, че това е все едно да плашиш куче със салам. Аз лично полагам всячески усилия семейството ми да се лекува само и изключително в частни медицински заведения.

  Това, което виждам другаде, е или крещяща некадърност, или крещяща мизерия.

 54. 54 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#53] от "Знам и Мога":

  И? Както навсякъде по света едни и същи лекари работят в разни болници- т.е. където и да идеш- все тая... После- ако не си по каса- не е гарантирано по-добре, защото колкото пари могат да измъкнат от касата- от тебе не могат- т.е. - пак гледат натам да те вкарат... Накрая- ако се правиш на много отворен- ти натрисат куп безсмислени изследвания и медикаменти, ти се отръскваш и ходиш глупаво ухилен, щото си прекарал системата... Прекарал си- ама друг път... И пак стигаме до идеята- в морето от търговци да имаш един лекар, който да не е финансово зависим от предписването на излишни неща- т.е. това, което трябва да е семейния лекар... дали е, или не е- това е друга тема...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 55. 55
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:40 на 14/12/2010 от неговия автор.

 56. 56 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#44] от "konora":

  "Ако това, което беше изсрано /с извинение/ през 2000 г. от ......... (Вие знаете от кого) не бъде премахнато из основи заедна с НЗОК, всички си отиваме"

  Ние от 10 г. искаме тази система да се премахне бе човек.Ти постепенно,без да се усещаш разбира се,започваш да достигаш до същината на проблема.Браво!!!

 57. 57 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#54] от "stupidon":

  Всъщност, разбирам те. Не е никак лесно да се откажеш от хранилката, където винаги сипват папкане. Което, разбира се, плаща друг.

 58. 58 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "konora":защото си рrivatversichert.Тези, които са gesetzlich Versichert получват направления от личните си лекари.И поне 90% от немците,които идват по спешност в болницата имат лични лекари.И голяма част от тях - поне тези които са в работно време идват с направление -Einweisungsschein.Без направления са частно осигурените.
  Аз например в Германия също като тебе нямам личен лекар.Това не означава такива няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK