Училището - въпроси за смисъла

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "В момента е във Финландия по такава програма и учи в 11 клас в тамошно училище. "

  Оххххх, притеснявам се за това момче - свикнал е на такава свобода, а изведнъж - даскало, правила, твърда програма, уроци, учебници....
  Майката явно го е ударила през просото - насилва горкия младеж!
  Няма ли кой да създаде група за защита на Бурян във Фейсбук? Защитниците на човешки права спят ли?
  Скандално!

  Не съм магаре;-)
 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  Ясно де, искате да пробутате поредният експеримент. А най-вече поредният ПРОЕКТ. Финансиран "незнайно" от къде, и целящ "незнайно" какво. Затова отново пускате латерната : некачествено образование, незаинтересовани учители, влошена образователна система, гадно училище ...
  А, щях да пропусна, класическата теза - "училището съществува, за да не стоят безработни учителите". Евфимистично заявена като "... управлението на образованието се свежда едва ли не до проблемите на учителите и социалната интеграция на децата. Тези две неща несъмнено са важни, но не може да бъдат залагани като основен смисъл."
  Добре, хайде да ви се сложи желанието в закона. Само трябва да имате едно на ум, че разликата "между масово производство и ръчна изработка" не винаги е като между "Мерцедес" и "Ролс-Ройс". "Ролс-Ройс" се прави от качествени ресурси - човешки и материални. При това със строг контрол. Така че, в закона да има строг контрол. Иначе със сугестирането и неговите методи, да не получите Франкенщайн. Най-вече обществото да не го получи.
  И не се мислете за откриватели на топлата вода. Нито за борци с някаква "велика" неправда. Децата ви и така могат да завършат СЕГА. Трябва да се явят на изпити като всеки ученик, избрал САМОСТОЯТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА. /Някога се наричаше частен ученик/. Разби ра се да си вземят матурата един ден.
  Тъп, войнстващ егоцентризъм!

 3. 3 Профил на mara
  mara
  Рейтинг: 810 Неутрално

  горните двама сте големи злета. хейтърщина и фашизъм. айде сички у калъпа...т.е. казана.

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#3] от "mara":

  Пропуснала си да напишеш твоето дежурно - "страхотна статия, браво". Да беше го допълнила.
  За човек на изкуството и културата се справяш удивително несполучливо с главните букви. За сметка на това етикетирането, "фашизъм", ти е съвсем свойско.
  А, ако беше упражнила поне малко усилие щеше да разбереш - "горните двама" нямат нищо против да се вкарат такива дивотии в закона. Само са загрижени, дивотиите да не са войнстващи. Всеки е "свободен да си умре и от глад", когато пожелае. Но не го натрапвай на всички.
  Ти все пак опитай да се справиш с PISA.

 5. 5 Профил на Елена Ангелова
  Елена Ангелова
  Рейтинг: 810 Весело

  Браво, Дневник. Както винаги: актуални. Във Великобритания се нарича Хоум скулинг и разбира се е регламентирано със закон. Ние нямаме образование, за да имаме такова министерство. Смешно е. А дечица с аутизъм и специални нужди. Ако родителите могат или имат финансова възможност, защо не? Не, по старому: всички заедно в кюпчето.

  Елена
 6. 6 Профил на wiseman
  wiseman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Там (повечето европейски държави и САЩ ) домашното обучение е регламентирано, но под строг институционален контрол." Пълни глупости. Домашното обучение наистина е регламентирано, но ако под институционален контрол, се има предвид държавен - авторката лъже, вероятно неволно, от незнание.

  Домашното образование, отдавна не е тема на дискусии в цивилизованият свят. България е страна в която образованието е тотално обречено, заради задушливата прегръдка на държавата.

  "Министерството на образованието засега няма намерение да узакони домашното обучение на деца от 5 до 16-годишна възраст, заявиха от ведомството наскоро."

  Гледай ти, да неби МОН да ражда децата, та ще раздава разрешения за това, кой родител, как да си обучава децата - къде живеете, слепи чиновници, вие не сте господари на хората или може би мислите че сте!? Каква е тази свинщина!?

  Училището такова, училището онакова, дрън-дрън . . . който иска да си дава децата на държавна хранилка, който иска, да си плаща за частно, дистанционно, американско и пр. образование, това си е работа на родителя, не на чиновника. Чиновника да не е Бог, ние в демократична държава ли живеем или в утопия!?

  Какви са ни правата относно образователния избор, а? Държавно училище или частно държавно училище. Това е като въпроса: Какво си избирате - в главата да ви застрелям или да ви застрелям в главата? Трябва да има свобода в образованието, ако искаме въобще да има образование - аман от държавни програми и реформи, дето само чистят кенефа, пак си е кенеф. Дайте право на хората да изберат и нещо друго освен идиотщините на МОН и ще имате умни хора в България.

 7. 7 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#6] от "wiseman":

  Прекалено се впечатляваш. Тези хора много добре знаят какво искат. Те нито са "независими" "борци" за някакъв абстрактен хуманизъм, нито са толкова любвеобилни към личната свобода и психическото равновесие на децата, за каквито се представят. Става дума за продукт. Красиво опакован и елегантно поднесен, но ПРОДУКТ. Търговски продукт. На няколко НПО. На едно "Народно Читалище", с интересно име и една идеология. Плюс СЪДЕЙСТВИЕТО на един център на Министерството на образованието младежта и науката. А иначе се представят за противници на формализираното образование. Но осъществяват натиск за формализиране на тяхната доктрина.
  Впрочем основната им идея е КОЛЕКТИВНИТЕ ПРАВА ?!?!?
  Лъскавата форма крие едно съдържание ...
  Изобщо зад "борбата" с МОМН отнова прозира лицето на МОМН. Кампания за промоция на бъдещия "нов" закон за средно образование. Подреждане на групите за влияние. Също като "независимите" ученически протести. Интереси, интереси ...
  "1984"!

 8. 8 Профил на Sagres
  Sagres
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Дневник за статията. За съжаление няма изгледи скоро образованието, а и от там и положението в БГ да се променят скоро. На никой не му пука. Българските училища съществуват защото просто без тях не може и защото има учители, а не за да дават качествено образование на българските деца и да изграждат личности, да възпитават ценности и т.н. Съществуват заради самото съществуване. Както повечето неща в БГ.

  sagres
 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  По метода на сугестопедията Бурян явно прочита, не усвоява, учебника по химия за съответния клас. Все пак той вероятно учи химия във Финландия, където основно я усвоява.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  НИКЪДЕ НЯМА И НЕМОЖЕ ДА ИМА СТРОГ ИНСТИТУТЦОНАЛЕН КОНТРОЛ - АКО ОБРАЗОВАНИЕТО Е СВОБОДНО - ИМА САМО ТЕСТОВЕ - ИЗДЪРЖИш ЛИ ГИ ДОБРЕ ИМА ДИПЛОМА, НЕГИ ЛИ ИЗДЪРЖИш НЯМА ДИПЛОМА - ТОВА Е КОНТРОЛА, А КОЙ КЪДЕ УчИ И КАК УчИ СИ Е ВЪПРОС НА ЛИчЕН ИЗБОР...КАТ ГЛЕДАМ КОЙ КАЗВА КОЛКО Е чАСЪТ В БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕДИ 66 ГОДИНИ чАСОВНИКЪТ НЕ Е ВЕРЕН, ЗАщОТО ДЕЦАТА ГЛЕДАТ ВИНАГИ ПЪРВИ И ПО-ДЪЛГО В ЦИФЕРБЛАТА...И ЗАПОМНЯТ МОДЕЛА НА ПОВЕДЕНИЕ И УСПЕХ... А у нас все такъв късмет...

 11. 11 Профил на shumkar
  ****

  Този коментар беше изтрит в 05:14 на 14/12/2010 от неговия автор.

 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Противник съм на образователната ни система, както и на битието на нашето училище след 1975г., но статията ми е малко странна.
  И все пак тя води до размисъл.
  Училището не е само място за обучение и овладяване на науки. Училището е и място за социални контакти, децата имат нужда да са заедно, да срещат даже различни от себе си, да се учат на толерантност към различните, да създават приятелство, да се учат как да живеят заедно. Даже и принц Уилям е ходил на училище.
  Статията всъщност визира едно богато семейство, което подготвя своето дете да напусне България. На 16 години човек все още може да се адаптира, и Бурян ще се приспособи във Финландия, и ще си намери приятели, т.е. България няма да му липсва.
  Защото както повечето богати българи, и родителите на Бурян са разбрали, че в БГ може да се забогатее и да се правят пари, но не е добро място за живеене.
  Това се случва с целия български "елит". Дори и Първанов и Б.Б са изпратили децата си да живеят в чужбина.

 13. 13 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Целият материал по химия за два дни по метода на сугестологията? Дневник, откъде ги изкопахте тези откачалки?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 14. 14 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#12] от "shumkar":

  съгласен съм с това което пишете относно статията и питам от чисто любопитство:
  защо сте противник на образователната ни система и битието на българското училище след 1975? каква е разликата преди и след 1975?

  L'enfer, c'est les autres
 15. 15 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До 14
  Аз съм от поколението, завършило средно преди 1975г. Тогава все още се говореше, че нашето средно образование е добро, даже по-добро от получаването му в СССР, за разлика от висшето.
  След 1970г. се появиха учебниците за началните класове, писани от академици, и всъщност поколението, първокласници от 1975 завършиха след 90-години.
  Тук можеш и да ме поправиш, написаното дотук е силно субективно.
  Аз лично пконстатирах трагичното състояние на завършилите средно образование-най-вече т.нар. "елитни езикови училища" завършили след 2 000г. - пълна трагедия! Те са със съвсем елементарни знания върху изучавания език, и почти всички малко по-читави заминаха в чужбина.
  Още един път - това е мое лично мнение, отдавна съм встрани от училището. Но истината е, че ако работодател търси кадри добре говорещи чужди езици, ги търси измежду училите в чужбина.

 16. 16 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#14] от "drnick":
  До коментар [#12] от "shumkar":

  1975?

  Иначе шумкаря има моя плюс. Макар че не обичам шумкари  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 17. 17 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Шумкар, не си много прав. Аз съм бил в първи клас през 1979 и завърших гимназия през 1990.
  И аз имам преки наблюдения над завършилите средно образование от тогава до завършилите през 2006-та (бях преподавател във ВУЗ и са минавали от задочници, завършили с мен средно до току що излезли от гимназиите).
  Голямата разлика е някъде при родените през 1976/77. От там насетне нещата стават все по-трагични. Завършилите след 2000 година през 80-те нямаше да могат да вземат дипломи за основно образование, не за средно. Повечето от тях не могат да пишат правилно...
  Наблюдението ми е съвсем обективно.
  Затова и моите деца НЯМА ДА УЧАТ в България. Ще ходят на училище, но не тук. За съжаление.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 18. 18 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Приятели, родител съм на 2 деца - на почти 17 г. дъщеря и на 09 г. малчуган. Съпругата ми се е обърнала и на учителка в малкото си свободно време и на двете ни деца, които не са никак глупави. Но, повярвайте ми, текстовете в учебниците на МОН, помагалата, приложенията са просто АБСУРДНИ, НЕЛЕПИ, СУПЕР-СЛОЖНИ И НАПЪЛНО НЕЯСНИ И НЕСЪОБРАЗЕНИ с психиката на подрастващите. Целта е ясна - да се видиотят децата ни, за да бъдат използвани лесно, евтино; да бъдат манипулирани и най-вече НЕОБРАЗОВАНИ! Посочете ми 1 родител, който разчита единствено и 100% на държавното образования, а?! Прочетете откъс поне от 1 учебник от 2-ри клас нагоре, пък тогава хокайте тези майки. Всичко е въпрос на средства - ясно е, че само богатите, и то доста, могат да си позволят да не ходят на работа, да ангажират частна учителка и да полагат адекватни грижи за децата си. Има и друга страна - все пак децата, докато са малки, се социализират в класа си: рожд.дни, празници, екскурзии, зелени училища и пр. Изолираното дете с кого да играе на топчета, с кого да се закача, крещи, тича по коридора и пр? Нещата никак не са прости, едностранчиви. И така не става, и иначе - българска му работа, както винаги. Изходът, естествено, е в тотална промяна на скапаната образователна система, но тия кретени няма да го направят, поради необходимостта им НЕ от умни, мислещи, знаещи и можещи младежи, които да ги изритат от топлите им милионни местенца. Иначе не е невъзможно да се развива мисленето на нацията, но ...

  Истината е някъде там ...
 19. 19 Профил на
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:09 на 14/12/2010 от неговия автор.

 20. 20 Профил на
  *****
  Весело

  6: "ние в демократична държава ли живеем или в утопия!?"

 21. 21 Профил на zakonitenakrummm
  zakonitenakrummm
  Рейтинг: 588 Гневно

  Новият проектотзакон за училището е пълен боклук. А той трябва да реабилитира и да равнопостави ясно и категорично частното и "семейното" образование, което отдавна е узаконено в САЩ. А не непрекъснато да превръщаме масовите училища в държавни и общински кочини за малолетни, в които да интегрираме и "социализираме" всевъзможни илитерати.

 22. 22 Профил на
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:22 на 14/12/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на
  *****
  Неутрално

  А защо всички говорят за изолация при домашното обучение? При оптимизирана учебна програма, която не губи времето на детето, то не би ли имало доста повече и по-плодотворни възможности за общуване, лишено от принудителността на това да си затворен в една сграда, с едни и същи хора, в продължение на години?

  Разбира се, това не е за всяка уста лъжица!

  Родителите, които са способни да направят от детето си човек, са малцинство. Родителите, които изобщо са стойностни хора, са малцинство. Все се говори, говори, говори, че младите нямали ценности... Ами откъде да ги прихванат, бе, аланкоолу? Нима ужасяващото мнозинство сред хората в родителска възраст не са всъщност точно онези чичаци с анцузи и онези изрусени, преждевременно бабясали кикимори, на които акълът им не е мръднал от 14-ата им година, само че освен това им липсват първите 7?

  Някои от вас правилно са се ориентирали, че медалът има повече от една страна. Всъщност и от две има повече...

 24. 24 Профил на martinamartina
  martinamartina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията за мен лично е интересна и провокира желание да задам доста вьпроси,но основният е ,освен синът на госпожа Милена имали и други деца вкючени в проектите които тя печели чрез читалището което представлява и точно каква е нейната функция там???От статията ,това за мен това не стана ясно,читалищата са основно държавна собственост те не са частни !!!!Аз лично , работя по проекти в сферата на образованието и смело заявявам ,че не ми е позната такава процедура по която читалище да изпрати деца за образователен обмен в друга държава за такъв срок и още повече детето да е редовен ученик в средно училище!!!!!Ако това е обмен ,какво се случва с другата страна учасничка в проекта,,Финландия,,???Приятн ден на всички!!!!

 25. 25 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Забравих да попитам журналистите, защо си въобразяват че вЕрват на Магдалена Соколова че имала бегъл поглед над българското образование? Нали нито едно от децата й не е ходило на училище, от къде го има този поглед?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 26. 26 Профил на velev100
  velev100
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и аз не можах да разбера, колко родители имат възможността да не ходят на работа и имат подготовка да подготвят децата си. и на мен ми се струва, че в България единици биха имали възможност да ползват обучение в къщи-което пък не е пречка да е опция за образование.

  velev100
 27. 27 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Айнщай е обичал да казва, че не е позволил на училищните занимания да попречат на работата му като ученик.

 28. 28 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Истината е, че в момента в училище почти не се преподава материала, а за това се разчита на заниманията у дома. Без помощта на родителите едва ли повече от 10 % от децата в началното образование ще могат да изкласят. Е, логично е всеки родител да си зададе въпроса: защо пращам детето си на училище, след като там само го изпитват, но не му преподават и не му обясняват материала. Да не говорим за частните уроци, които са почти неизбежни. Ако се следва и буквата на закона, която забранява дете до 12 г. да се оставя само у дома, дори финансовите разчети могат да излязат в полза на домашното обучение.
  Всичко е въпрос на гледна точка, но е факт, че образованието ни затъва безвъзвратно.

 29. 29 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#15] от "shumkar":

  Благодаря за коментара. Моето мнение и опит съвпадат с това на Аthanatos, затова попитах..

  L'enfer, c'est les autres
 30. 30 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#23] от "egasimus":

  "А защо всички говорят за изолация при домашното обучение?"

  Защото светът е много по шарен от приятелите по "положение" с които обучаваните в дома деца контактуват. Нали не си въобразявате че тези родители биха поощрявали децата си да "играят" с "по-чернички" деца или с такива които нямат същите дрешки, играчки? Училището, в което са представени всички прослойки на населението учи и на толерантност, гради социални умения които в по напреднала възраст (разбирайте след пубертет) вече е късно или трудно да се развият. Казвам "учи", а всъщност правилния израз е "би трябвало да учи" пред вид толерантността която кипи в БГ (сарказъм).

  Не разбирам захласването по домашното обучение (но и нямам пряк поглед върху сегашното ниво на образователната система в БГ, освен статии като тази или подобни) и особено когато се изтъква САЩ и как това там е регламентирано и супер и т.н. В САЩ, подтика към домашно обучение е предимно на религиозна основа и резулатата е фанатици с промити мозъци и много тясно разбиране за света.

  L'enfer, c'est les autres
 31. 31 Профил на rnerkel
  rnerkel
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Съвременното училище съществува , за да намират работни места на десетки хиляди излишни даскали , които създават некачествена " продукция " !
  За съжаление това са все хора, които не само нямат подход, нямат и желание да са педагози , но и нямат нужните знания !...
  Тези, които НЕ успяват и то в продължение на десетилетия , да влезнат в други специалности- те записвмат педагогическите специалности с тройка и си остават тройкаджии до пенсия ...

  ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!
 32. 32 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Съвременното училище съществува , за да намират работни места на десетки хиляди излишни даскали , които създават некачествена продукция " ! .... Добре е, ако това е становище на учител, или на човек, работещ в системата на образованието. В противен случай - просто всеки, който е далече от образованието - ПРОСТО ТРЯБВА ДА ЗАМЪЛЧИ!!!
  Аман от 'пишман професори" у нас - от всичко разбират, от медицина, от образование... от футбол!
  Стига вече, "професори", покрийте се някъде и си посипете главата с пепел! Толкова е лесно, ако сте грамотни да разберете, че ДАСКАЛИТЕ СА МЕЖДУ МОМН И ДЕЦАТА - ОТ ТЯХ НИЩО НЕ ЗАВИСИ! ПОСТАВЕНИ СА В СИТУАЦИЯ НА ПОСРЕДНИК, КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА ЕДНА УЖАСНА УЧЕБНА ПРОГРАМА, С ОЩЕ ПО-УЖАСНИ, НЕРАЗБИРАЕМИ И БЕЗПРОСВЕТНИ УЧЕБНИЦИ И ПОМАГАЛА! Когато преди 3 години учителите "скочиха" на стачка срещу убийствения учебен план и безумните учебници, написани от малоумни старчоци на академичен език - никой не ги подкрепи. Дори се намериха такива смешници-родители, които да направят контра стачка... Ок, прибрахме се и се разбрахме - да оставим нещата такива, каквито ги сътвориха червенотиквеничковчетата, начело със Станишев, Орешарски и Д. Вълчев - те развалиха"седянката", родителите ликуваха и се радваха на пировата победа. Сега защо роптаят? Какво ги боли, че децата са с най-ниски показатели по грамотност в Европа? Нека да си се самонавиват, че даскалите им били виновни...Да, ама НЕ, както казва един виден наш журналист! Не даскалите - родителите и цялото ни общество са виновни! Всичко е от убийствения учебен план! В училище не ги учим децата, а им преподаваме! И не по наша вина, а по вина на БЕЗПРОСВЕТНИТЕ ЧИНОВНИЦИ ОТ МОМН, някои от които НИКОГА не са били учители! Как да се иска от такива да определят качеството на учебниците и количеството на новите знания?

 33. 33 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#32] от "niki08":

  Ники08, имаш моя плюс.
  Аз съм работил в системата и знам какво е.
  Но имах смелостта да се махна и да се боря за хляба си в друг сектор. (колеги-преподаватели ми казваха - ти си луд да се махнеш от държавната работа). Е, луд съм

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 34. 34 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Имате ли представа, вие, пишещите тук, че:
  1. Часове за упражнения няма дори и по предметите български език и математика - тези, по които се правят задължителни писмени работи като контролни и класни!!!
  Само един пример, за да ви стане ясно и да спрете с нападките към даскалите! В пети клас по математика в учебния план има 116 урока за нови знания от всичко 134 часа през цялата година... Питам ви, след като за класни работи се полагат задължителни 6 часа годишно, за контролни още 6 - стават 12, значи остават за упражнения ЦЕЛИ 6 часа!!! Кой е този учител-магьосник, който може със 6 часа упражнения по математика да постигне успех? И как ще стане? Наема ли се някой тук от пишещите "професори" да ми обясни на мен, простичкия учител как да го направя това? Щото аз знам как да стане - като се изпрати детето на допълнителни уроци, или ако родителят седне да учи с него....Ама тогава, защо? Нали не трябва да е така... Нали палячото Д. Вълчев щеше да "бори" частните уроци...-каза, че щял да ги ликвидира! Да, бе да! Така ги ликвидира, че даскалите не могат да си починат и в празничните дни.... Така е, като се дава възможност на хора със съмнителен морал, неизвестни компетенции в образованието и АЛЧНИ за пари /визирам предишния министър Вълчев, който за два мандата спечели от издателствата, печатащи тези безумни учебници и учебни помагала толкова много пари, колкото във всички министерства взети заедно/ Защо никой досега не се разрови да му потърси сметка? Защото става въпрос за мноооооооооооооооого, ама много пари!!! Срещу всеки подпис за одобрен учебник или помагало стоят % комисионни!
  За съжаление, поразиите, които направиха триглавата ламя и предшествениците от царските "манекени"....са НЕОБРАТИМИ!!!
  От тук нататък - така ще е! Шепа деца ще знаят БЕЗУМНО МНОГО! И слава Богу!
  Останалите - те ще са "работната ръка" на Европа - МАЛКО ГРАМОТИ И ЛЕСНИ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ!
  Това пожелаха родителите на тези деца - ЧАЛГА-ПОКОЛЕНИЕТО на демокрацията!!! Да са живи и здрави и да си берат плодовете на реколтата, която сами посяха!!!
  Да не се сърдят на даскалите - те най-малко им са виновни!!!

 35. 35 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Athanatos, приветствам те за твоето решение! Ако годините ми бяха по-малко и аз бих се решил това - да се махна. Останах и по друга причина - ПРОСТО МНОГО ОБИЧАМ ДЕЦАТА! Но какво от това? В нашата България НИКОЙ НЕ ОБИЧА ДЕЦАТА!!! Има измислени организации, които само се "хранят" от фондациите и институциите, призвани да се грижат за това! Да сте чули поне една институция да се е произнесла по това как са написани учебниците? Учебният план съобразен ли е с възможностите и възрастта на децата, за които е предназначен? Къде са психолозите, педагозите, методистите и експертите, чиито подписи трябва да стоят пред всеки "новоизлюпен" учебник или помагало? Колко от тези помагала са експериментирани, преди да се пуснат в масова употреба? Имате ли представа "професори", пишещи тук колко много престъпления са извършени с децата на България през всичките тези години? Не, нали? Не знаете, но коментирате така, защото ви е по-лесно! Нека да има виновни, това е важно! Но дали са истински виновни учителите - много важно! Защо не се изправите поне веднъж достойно с аргументи и да потърсите отговорността от тези, които съсипаха образованието, които го направиха ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО, продавайки неразбираеми учебници, помагала, училищни сгради, училищни лагери, изобщо бази за отдих на децата? Няма никога да го направите, защото никога не сте обичали децата си - хвърляте ги на институции да се грижат за тях и вие ги обвинявате, без да се замисляте къде и в коя от тях е вината, дори и персонално в кой... Така ви отърва! Ок! Не се сърдете тогава, че децата ви са неграмотни и не вменявайте вина, че учителите са виновни за това!

 36. 36 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#32] от "niki08":

  Niki08, напълно съм съгласен с вас. Но дори и да допуснем че всичко за което говорите се промени в правилната посока, трябва също да се промени и възнаграждението и отношенито към учителите. Когато стане толкова доходно и престижно да си учител, колкото и банкер, тогава може би ще видим реална промяна.

  L'enfer, c'est les autres
 37. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#31] от "rnerkel":

  Ти би ли станал учител?

  Едва ли бих избрала домашното обучение за своите деца, но ми харесва, че домашнообучаващите родители се захващат сами да преподават, вместо само да опяват колко били тъпи даскалите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 38. 38 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До drnick, коментар #36,
  Да, така е drnick, и това с увеличението на заплатите го поискахме не заради това, че са толкова малки, мизерни и обидни, а защото КАДЪРНИ МЛАДИ ХОРА не стават учители! Никой няма да дойде в училище да работи за 450 лева, толкова е сега заплатата на начинаещ учител. Тя е 600 лева само на учителите с поне 20 години стаж и поне втора квалификационна степен. Но думата ми беше за обидите, които чета тук отново от безпросветници, които неаргументирано отново обвиняват учителите за неграмотността на децата. Крайно време е да се разбере от всички, че БЕЗУМНИЯТ УЧЕБЕН ПЛАН, ОЩЕ ПО-БЕЗУМНИТЕ УЧЕБНИЦИ И УЧЕБНИ ПОМАГАЛА, НЕАДЕКВАТНОТО СЪДЪРЖАНИЕ В ТЯХ, НАПИСАНО НА НЕРАЗБИРАЕМ ЕЗИК СА причина за повсеместната неграмотност! При това НИТО ЕДИН УЧЕБНИК и НИТО ЕДНО ПОМАГАЛО не са експериментирани, а са пуснати в употреба хей така, каквото стане. Старчоците, пишещи учебниците са едни търговци на души - те се интересуват само от далаверата - колко голям ще е хонорарът им от издаденото поредно безумие! Те не се интересуват, че съсипват поколения деца. А и никой не им търси сметка, за това, че написаното в тези "книжа" не съответства на възрастовите възможности на децата. Написани са в такъв стил и така, че дори и авторите им не могат да си ги разберат. На всичкото отгоре, при ЕДИННИ ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ по закон, тези "чудесии" са по 5 или по 6, дори има и по седем одобрени само по един предмет и за един клас... Кому е нужно това? Някои безпросветници ги нарекоха с "купешкото" име алтернативни... Алтернатива на какво, на поредно безумие и пореден безпочвен експеримент с децата на цял един народ?!?!?! Деца, с които се правят съмнителни експерименти от хора със съмнителен морал - чиновници от МОМН, които НИКОГА не са били учители! И няма нито институция, нито фондация, която да ЗАЩИТИ ДЕЦАТА!!!

 39. 39 Профил на Albena Koeva
  Albena Koeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Niki08, имам две дъщери - едната вече е студентка извън България (и слава богу), малката е в пети клас и признавам, че ми се налага всяка вечер да обяснявам уроци - кога по математика, кога по човек и природа или история... (подобно нещо не ми се налагаше с голямата). От малката разбрах, че в часовете не им преподават, нито им обясняват материала - през по-голямата част от часа учителят изпитва, след което в последните 10 минути пишат нещо като план на новия урок... На проведената родителска среща зададох въпрос на преподавателите "защо не се преподава на децата" и отговора, който получих беше, че не им достига време да предадат предвидения от Министерството материал и в същото време да изпитат децата... Не съм броила точно колко урока има в учебника по математика за 5-ти клас, но е факт че вечер докато приготвям вечерята, се налага да помагам на дъщеря ми да си реши задачите от домашното. Стигам до убеждението, че не им се обясняват основни неща от материала, на който в последствие през следващите години ще трябва да изградят знанията си по този предмет. След като ми се налага всяка вечер да отделям време да свърша работата на учителите, съвсем естествено си задавам въпроса дали има смисъл тогава детето ми да ходи на училище и да губи там 6 часа (от 7.30 до 13.30 в най-добрия случай). Колкото до социалните им контакти - често те не са това, което ние очакваме и резултатът в много случаи е отрицателен. За съжаление, не мога да си позволя да остана в къщи и да преподавам на детето си, а и все пак не съм убедена, че това е най-добрия начин. В едно съм обаче сигурна и това е, че сегашната образователна система въобще не е съобразена с възраста на децата и с техните възможности, както и няма правилно разпределение на часовете. Затова и накрая се оказва, че децата ни не са научили почти нищо или ако ако са постигнали нещо, то е с цената на допълнителни частни уроци или много работа в къщи с родителите.... Какво правят в Министерството - това бих искала да знам и за какво им се плащат заплати от нашите данъци???

  ae3si
 40. 40 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Уважаема Албена,
  та нали точно това и аз се опитвам да обясня - учителите са едни посредници между децата и МОМН / безпросветните чиновници, които никога не са били учители/. Тези чиновници "сътворяват учебните планове и одобряват учебниците и учебните помагала, без да имат представа дали съответстват на възрастовите възможности на децата. НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА УЧЕБНИК ИЛИ УЧЕБНО ПОМАГАЛО да влиза в употреба без да е проведен експеримент. Това не се прави в прозводството, а ние, родители и общество допуснахме некадърници да се "гаврят" с децата ни. Правилно сте стигнала до убеждението, че в училище не им се обясняват основни неща.
  Да, за голямо съжаление е точно така - просто няма часове за упражнения. Всеки ден се преподават нови уроци по предмети като български език и математика, по които следва да има часове за упражнения. А след приключване на раздел да има минимум 4 или 5 часа, в които учителят да направи писмен тест и след това да обясни и реши задачите, които са затруднили повече от половината деца. А в момента, ние не сме учители, а преподаватели, би трябвало да правите разлика между тези две професии и вината изобщо не е наша, а на съставителите на учебните планове. Те, умниците-чиновници от МОМН са преценили, че децата нямат нужда от упражнения в училище - смятат, че е като в университета. Преподава се и който разбрал, добре, а който не е - да е разбрал и да я мислят родителите им.
  Това е. Повярвайте ми - няма учител, който да не споделя това, което ви пиша тук, но за съжаление никой не иска нито да ни чуе, нито да помогне. За нова стачка никога не бихме и помислили, защото виждате какви са ни водачите... Те първи ни предадоха, след това родителите и накрая политиците ни закопаха! Но заедно с нас и образованието, за съжаление...

 41. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Сега прочетох, че големият син на Мгдалена, който е на 10 години, по математика е на материала за четвърти клас, а по български на този за втори. Ако детето беше тръгнало на училище на 7 години, сега щеше да е именно в четвърти клас. Т.е. по математика той напредва толкова бързо, колкото очаква и стандартната образователна система, а по български изостава спрямо приетите стандарти (независимо колко са смислени те). С други думи, Магдалена от чисто академична гледна точка не се справя по-добре от един добър учител по математика, а може би се справя по-зле от един добър учител по български. Това не го пиша, за да я критикувам, а просто защото нивото на сина й не е пример за свръх качествата на домашното образование, които много от българските му радетели му приписват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#41] от "7777":

  От друга страна, случаят на десетгодишния Тони може да подкрепя тезата на никио8: че един ученик със склонност към математиката може да се справи с нереалистичния (поради времето отделено за усвояване на материала) стандарт за четвърти клас, но не и с преметите, към които няма изявена склонност.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Обучават си сами децата си в къщи?
  Ненормалници изтрещели.
  Тая нация е болна.
  Утре като умрете как конкретно ще го обучавате да се справя със живота? Като се пенсионирате ще го изхранвате още сигурно и ще си го държите до полите в къщи.
  Жените в България са се превърнали в някакви страхливи и комплексирани същества и като цвъкнат едно дете и вече всичко губми смисъл за тях, фокусират изцяло вниманието си върху него и изкривяват и неговата и свота си психика.
  Детето трябва да се социализира и да се учи само да се справя с проблемите си, а мама и тати вкъщи да тичат по работа и да го занимават.
  И стигаме до въпроса с изхранването. Тая госпожа кой ли каун я е изхранвал да си клечи в къщи и да поема функции на учител? Явно не плащат ипотека защото множеството родители бъхтят от сутрин до вечер за да изплащат прескъпите панелки на родната строително - банкерска мафия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 44. 44 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#32] от "niki08":

  На тъпи тикви и на крив х@й все другите им виновни !...
  А даскалите, че са тройкаджии- тройкаджии са , че са тъпи - тъпи са , че са некадърни - също !...
  И международните организации удостовериха " качеството " на продукцията, която създават...
  Ами ТОЛКОВА си могат тройкаджиите !!

 45. 45 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Перфектен сте, господин dermanik #44# , ПЕРФЕКТЕН сте!!!!
  БРАВО! Похвално е, че сте на ясно защо децата ни са неграмотни, ОК! Вие сте един от малкото българи, които разбират от всичко. Няма лошо. Предлагам Ви да дадете предложение, нещата в образованието да си дойдат по местата и да се спре хаоса и безхаберността! И МОМН ще ви бъдат благодарни, а родителите - още повече!

 46. 46 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добре е, господине dermanik, да имате в предвид и това, че обучението е ДВУСТРАНЕН процес, който обаче ползва УЧЕБНИЦИ и ПОМАГАЛА на ТРЕТА СТРАНА - НЕАДЕКВАТНА в случая, който коментираме - страна, която е била само от едната страна /годините в училище/. И след това, на квотен партийно-политически принцип, се поставят в Министерството и започват да решават те, какво и как да се учи и по колко... Като се знае и това, че управлението на ТРИГЛАВАТА ламя вкара там и НЕдобре владеещи български език експерти - кръгът просто така здраво се затвори, че е абсурд в близките години нещата да се променят в положителна посока. Но може и такива като господин dermanik, например да помогнат. Дай Боже, Амин!

 47. 47 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 691 Неутрално

  По принцип ходенето на училище би трябвало да има и социализиращ ефект върху децата. Обаче у нас в повечето случай има асоциален ефект или направо превръща децата в малки девианти. Домашното обучение изолира децата и ги лишава от социалния контакт и работа в екип. Но в българското училище така или иначе ги няма тези неща

  malart.blog.bg
 48. 48 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#46] от "niki08":

  Пропуснато е да се отбележи за даскалите ,освен всичко посочено по-горе , това че са и НАГЛИ !
  Доказателство са и твоите тъпотии в цели ОСЕМ поста ...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 49. 49 Профил на zelena_livada
  zelena_livada
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм учител. Смятам, че заплатите на учителите трябва да почват минимум от 1000 лв. Те учат децата ни и трябва да са мотивирани финансово. Знам, че коментара ми не е много във връзка със статията, но това е едно от основните неща. Не може да искаш от един човек дето си мисли как да си плати парното да е отдаден на работата си. А една държава без образовани хора е за никъде. Качеството на учебниците е друга тема. Но тук вина имамаме всички. Вместо да подкрепим стачката на учителите и да стачкуваме с тях, ги оплюхме.
  А относно дали да има вариант и за дистанционно обучение - защо не? Това трябва да е личен избор. Аз не бих затворила децата си в къщи.

 50. 50 Профил на drnick
  drnick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#48] от "lilliolla":

  Не видях нищо смешно във вашия коментар, но сигурно защото ми липсва (вашето) чуство за хумор.

  Аз лично предпочитам нагли учители, които си вършат добре работата, пред нагли политици или банкери.

  L'enfer, c'est les autres
 51. 51 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#44] от "dermanik":

  Отговорността за лошото представяне на децата трябва да се подели по равно между учителите, родителите и правителството.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 52. 52 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#49] от "zelena_livada":

  Въпросът не е само в заплатите на учителите. Важни са и парите, които се отделят за други училищни консумативи. Особено важна е дисциплината и поддръжката за добра дисциплина от страна на родителите.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 53. 53 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#37] от "7777":

  $===Ти би ли станал учител?===$

  Бях, бях ...
  Но не ми се искаше да затъпявам и да изпростявам в тази " работна среда " и с такива " гениални " колеги ( които много приличат на тебе ! ) и затова напуснах !...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  До коментар [#53] от "geny77":

  Сериозно, приличали са ти на човек, когото не познаваш? Добре е, че вече не си учител. Нестабилни хора не трябва да угнетяват децата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До lilliolla,
  Скъпа, би ли помогнала на образованието и образователлната система, /не на учителите/ със съвет или предложение за промяна на статуквото. Освен да обиждате едностранно, повечето от пишещите тук наистина не познавате образователната система. Ползвате "общият знаменател" за всичко, за което се досетите, само не и за това, че пишещите тук също имат немалка вина за състоянието на училището. Достатъчно е да се проследят коментарите по смъртта на осем годишната близначка - отново и отново се вменява вина в училището, че учителите и директорът трябвало да забележат, че детето идвало пияно на училище.... Ами да стоим на портала с дрегери, защо не! А няколкото институции за закрила и грижа на детето - те само ще консумират. Защо не, отнето ни е правото да образоваме - можем да контролираме. Щом такива като lilliolla смятат, че е наглост да заявиш, че ти е отнето правото да ОБУЧАВАШ!
  Да, така е! И ако все още има пишещи тук, които не правят разлика между ОБУЧЕНИЕ и ПРЕПОДАВАНЕ, моля да ме извинят. Явно не е трябвало да се намесвам с мнението си, което не налагам!
  Колкото до другите постинги..., ами може би такива като lilliolla, се подвизават с моя ник - много е просто!
  Отново и отново ми се иска да се акцентира на причините, а не да се нападат и обиждат тези, които се опитват да помогнат, защото продъжавам да мися, че сме единствената държава и народ, който най-много от всичко мрази децата си!!!

 56. 56 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Неутрално

  dermanik, dermanik,
  Стига да се почувстваш по-добре и по-умен - ок! Нека даскалите да са тъпи. Но нали знаеш, че когато боледува детето не ходи на училиюе. И трябва да се подготвя само... Защо според теб не може? Защо му трябва по-възрастен човек, нека да не е учител, но някой, който да му"разясни" какво точно е искал да каже на децата авторския колектив , написал това непонятно творение, наречено с прекрасното име УЧЕБНИК? Защо не ми отговориш само на този въпрос, да оставим тройкаджиите учители - отличниците също не гарантираме да са по-добри! За тази работа се иска любов и голямо сърце, но тиква като теб, никога не би разбрала, за какво точно иде реч!
  Остани си със здраве! Щом за избиването на комплексите си ползваш даскалите - пълна скръб си! Най-добре ще е да стоиш далече от тази материя - та, ако не можеш да помогнеш, поне недей да пречиш!!!

 57. 57 Профил на niki08
  niki08
  Рейтинг: 409 Любопитно

  На тъпи тикви и на крив х@й все другите им виновни !... ...
  Кой те знае и теб, dermanik, dermanik, каква си куха лейка пък ти, дето от всичко разбираш... ! Не тъпа, а КУХА!!! Дали не си продукт на старите червенотиквеничковчета, дето се бяха засилили да ни правят МНОГОСТРАННО РАЗВИТИ ЛИЧНОСТИ... Ей докъде ни докараха, празноглавци по форумите да дават акъли за всичко, ама било образование, било медицина, било футбол, било животновъдство - няма значение! Чичовите червенотиквеничковчета са навсякъде, дори и за без пари ще оклеветят и окепазят всеки, който дръзне да изкаже компетентно мнение за това, за което е учил или работил години!!! Нещастни комуняги скакани! Нищо не става от тях, освен доносник! Дай му да "снася" срещу жълти стотинки и стой та му гледай сеира. Интриги и доноси - това са комунягите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK