Мария Бояджийска, зам-кмет по екологията на София: Не предвиждаме вариант Брюксел да не финансира завода за боклук

Мария Бояджийска, зам-кмет по екологията на София: Не предвиждаме вариант Брюксел да не финансира завода за боклук

© Анелия Николова
Запълването на депото в Суходол зависи и от пазара на вторични суровини


Убедихме почистващите фирми, че е по-добре да вършат повече работа, а не да искат високи цениЗапълването на депото в Суходол зависи и от пазара на вторични суровини


Убедихме почистващите фирми, че е по-добре да вършат повече работа, а не да искат високи цени
От Европейската комисия обявиха, че предложената цена за строежа на завода за боклука на София е много висока и искат тя да бъде намалена. Това означава ли нов конкурс за строител и още по-голямо забавяне на изграждането му?
- От Европейската комисия искат да намалим оперативните разходи, като се анализира възможността "Топлофикация - София" да използва горивото, произведено от завода. В писмото, с което аз разполагам, няма искане за намаляване на цената.


Докъде стигнахте с анализа може ли "Топлофикация - София" да използва горивото от завода и има ли Брюксел и други въпроси?
- "Топлофикация" трябва да подготви нов проект, за който има изготвено задание за предпроектно проучване. Заданието беше подготвено от екип от специалисти съвместно с Европейската инвестиционна банка и "Джаспърс", след като "Топлофикация" беше върната на общината. След това трябва да бъде избран консултант, който да направи предпроектното проучване, което ще е с разширен обхват и не включва само горивата от бъдещия завод за боклук, а и други възобновяеми енергийни източници.


Това е идеята, която в момента обсъждаме и това е и предметът на искането на Европейската комисия в последното им писмо. Комисията изисква това гориво, което ние произвеждаме, да се продава на "Топлофикация" за производство на енергия, като по този начин намаляваме разходите за обработка на отпадъците и е допълнителна възможност за "Топлофикация" да оптимизира цената на енергията.


Този проект ще даде възможност на общината да бъде абсолютно независима от гледна точка на пазара на горивото. В последното писмо от Еврокомисията е заявено, че подобен проект може да разчита на финансиране по оперативната програма "Околна среда".


Кога ще сте готови с документите, които очаква Европейската комисия, за да се произнесе дали ще финансира завода? Кога, според вас, може да започне изграждането му?
- Надявам се да сме готови следващите три месеца, но нека да видим как ще се развият нещата. При такъв оптимистичен развой строителството трябва да започне следващата година.


Европейската комисия все пак одобри финансирането на два от елементите на интегрираната система за третиране на отпадъците - депото и инсталацията за компостиране. Ясно ли е вече какви средства ще бъдат отпуснати за тях?
- Имаме писмено потвърждение, че това са двата компонента, които те ще финансират, а за конкретната сума - сега подготвяме допълнение към апликационната форма, която се надявам да внесем до края на месеца. Очаквам до края на януари да има решение от страна на Европейската комисия. Сумата ще е тази, за която сме кандидатствали - приблизително 13 млн. евро за депото и около 20 млн. евро за инсталацията за компостиране.


В тази връзка капацитетът на депото в Суходол ще стигне ли, докато новата система за третиране на отпадъците стане готова (оптимистичният вариант е краят на 2012 г.) и защо ЕК споменава резервно депо?
- Капацитетът на Суходол е много обсъждана тема. Трябва да се има предвид, че всяко депо има капацитет веднъж в кубични метри като свободен обем и, от друга страна, в тонове, защото така е разписано в Закона за опазване на околната среда, но важен е свободният обем. Това, което е правим, е съвсем адекватно и то се оценява от европейските институции - намаляване на количеството на депонираните отпадъци.


Тази година сме намалили теглото на депонирания отпадък с 25% спрямо миналата, благодарение на сепариращата инсталация. За догодина залагаме още по-висок процент намаляване на депонирания боклук. Зависи и от пазара на рециклирани и вторични суровини. Ако този пазар е добър, тогава намалението на депонирания отпадък ще е много по-голямо.


Ако циментовите заводи работят на пълен капацитет, тогава използването на горивата от отпадъците също се увеличава. Европейската комисия предвижда вариант и за резервно депо, защото искат да са сигурни, че няма да има нова криза с депонирането. София е голям град и трябва да има план Б, но засега не сме обсъждали конкретно решение.


Ако ЕК каже "не" за завода, какви са другите варианти за финансирането му?
- Не разглеждаме такъв вариант в момента, защото София има проект. Преди четири години нямахме варианти. Тогава имахме голям проблем, защото депото беше затворено, нямахме готов проект. Сега нещата са доста по-различни - имаме проект, който обсъждаме и подобряваме, имаме и депо, което работи. Сумата е значителна и друго финансиране трудно може да се намери - прогнозната цена е 103 млн. евро.


Може ли и има ли смисъл одобрените два елемента, които със сигурност ще бъдат финансирани от Брюксел, да се изграждат, преди да има одобрение за целия завод?
Европейската комисия в писмото си казва, че това е един проект - депото, инсталацията за компостиране и заводът, което означава, че проектът ще се финансира в цялост. Дали ще започне изграждането на нещо по-рано или по-късно това не би трябвало да е проблем. По-скоро ще трябва да наваксваме после в графика, ако има някъде забавяне при проектирането и строителството.


Защо се забави изборът на строители на депото и инсталацията, след като конкурсите бяха обявени още в началото на лятото?
- За инсталацията за компостиране в момента тече оценка на техническите предложения, ползваме консултантска помощ от Европейската инвестиционна банка. Те в момента работят по проверка и потвърждаване на техническите предложения. Оказа се, че оборудването не е никак просто. Същата работа беше направена и по отношение на самия завод.


Имам уверението на Европейската инвестиционна банка, че консултантът ще приключи до края на годината. Конкурсът за депото тече в нормални срокове. При отварянето на ценовите оферти имаше разлика повече от 30% между отделните предложения и затова сме поискали обосновки от кандидатите. В момента те се преглеждат и се преценява дали при предложената най-ниска цена фирмата ще може да изпълни проекта за депото и пречиствателната станция качествено и в срок.


Има и цени, които притесняват проектанта, защото има съмнения, че при такива стойности няма да могат да се доставят материали или дадена машина. Това е нормална процедура по Закона за обществените поръчки. За строителния надзор по изграждането на интегрираната система поръчката беше обявена през август. Там работим при много съкратен график и януари вероятно ще отворим ценовите оферти. Ние не можем да започнем строителството на каквото и да било без строителния надзор. Затова той е приоритетен като конкурс.


Колко бали са останали на площадките в София и колко ще успеете да транспортирате догодина до други градове?
- Общото количество, което е останало на площадките, е около 144 хил. тона. Преди седмица общинският съвет в София одобри договора със Севлиево, предстои да го сключим. Там ще изпратим 20 хил. тона. Имаме готовност да сключим договор с Ловеч, където ще изпратим 50 хил. тона. Там общината избира оператор на депото, тъй като то е чисто ново. Има решение за изпращане на 20 хил. тона в Харманли, но там кметът каза, че повече не желае да приема бали, защото имало неизпълнени ангажименти от страна на правителството.


Те трябва да си го уточнят. В Пловдив засега общината продължава да отказва контакт с нас, но ние сме на разположение за преговори. Ето сега със Севлиево имаме много добри взаимоотношения с кмета. Той ни изпрати писмо, в което казва, че освен разходите по депонирането ще му бъдат необходими още 100 хил. лв. за подготовка на депото и Столичният общински съвет веднага одобри този разход. Готово сме с всяка община да обсъдим допълнителни претенции.


С Карлово въпросът стои все още отворен, там се водят разговори между министър Нона Караджова и общината, но не зная докъде са стигнали. Нека да сме прагматични, а не това да се превръща в политически въпрос. Имаме отпадъци, които трябва да извозим, имаме финансово осигуряване. Търсим депа, на които да можем да ги закараме и най-логично е да се обърнем към най-близко разположените до София общини. За съжаление проблемът се политизира непрекъснато. Надявам се следващата година да успеем да транспортираме всички бали.


Има ли промени в договорите, които общината сключи през септември с почистващите София фирми?


Плаща ли им се повече или по-малко, ще има ли съкращаване на дейности като честотата на вдигане на контейнерите както беше тази година?
- Цената не е по-висока от миналогодишните ни договори. Даже там, където имахме завишени цени, проведохме срещи с фирмите, на които обяснихме, че бюджетът на общината е ограничен и сключихме споразумения за намаляване на цените. От 1 декември влязоха в сила и договорите с две фирми, които се забавиха заради оспорване на конкурса.


Предишните изпълнители предадоха районите на сегашните, без това да се усети. Почистването за догодина като план е подготовено и сме заложили повече дейности, повече обем работа за фирмите. Убедихме ги, че за тях е по-изгодно да извършват по-голям обем работа, а не да искат високи цени.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Предвидете , г-жо Бояджииска , предвидете !

 2. 2 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Още го мислим, а!

  Госпожо Бояджийска, очевидно на цялата администрация в Столична община мисленето не е сред силните ви страни.

  Отнема ви години...

 3. 3 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Г-жо Бояджийска, права сте да ни се подигравате; едва ли има друга страна в която , единственото нещо което е научила една зам.кмет/ица/ за 6-7 г е да се отрака в хитруването

 4. 4 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 744 Разстроено

  Тази жена помолих преди време да засадят дръвчета на мястото на отсечени стари по Патриарха,обеща и лично се ангажира да стане до 2 седмици.
  Само че от тогава минаха 2,5 години и нито едно дръвче не е засадено!
  Правете си изводи!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Да това се очакваше, да не се гори защото парното ще излезе почти без пари -какво ще правят доставчиците на газ? А ДДС? Остава и триумфа на мафиянски с балирачките. Една гондола до другия край създава в пъти по-голям БВП от колкото учител за година.

 6. 6 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Бояджийска, Бояджийска, ти си едни подставено лице! Бившият ти началник, не в МОСВ, а в Столична община и сегашната ти началничка Стадион ще построят, но съоръжение( завод, инсталация, депо както искате го наречете, Боко всичкоразбирача искаше една дупка за това, помните ли?) няма да построят. И зашо ли? Заради туризма на боклуците, затова. Боклуко - тур операторите за една година спечелиха близо 100 млн.Бояджийска, а ти? Помните ли Филип де Грейв и завода му за отпадъци.От Малайзия беше.Завода, не Филип.
  Време е !
  Време е!

  apoloniy
 7. 7 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 574 Любопитно

  с-с-с-с-с-сссссссс

  Първо преди, след това - после.
 8. 8 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 987 Любопитно

  Поне бих я 4укал то ина4е за друго не става явно!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 9. 9 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тая къв поглед има... Панталона ми настръхна като на деветокласник. Ако ми каже мирррр-но, не знам как ше са изправа без да са сецна или да си проличи.
  Арна а, арна, ногу арна.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Аз пък я познавам лично и зная, че е сериозен човек.

  Малко прекалено амбициозна за моите разбирания - аз бих стоял далече от всякаква обществена длъжност - но в никой случай толкова амбициозна, че да приеме поканата на ББ да стане член на ГЕРБ и да го последва в политиката.

  Остана си в общината и си бута проекта.

  А всички форумци, които много разбират и имат такива прекрасни съвети и коментари за работата й бих попитал - а вие каква обществено полезна работа сте свършили?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Два въпроса ме заглождиха веднага:
  1. Защо, след като депото в Суходол има свободен капацитет, трябва да се разнасят тези бали до други депа? Нещо май пропускам и не знам какво е то.
  2. Ако тази врътка с Топлофикация все пак стане, защо ще им продават RDF-a? Това значи, че тези отпадъци ще се плащат от гражданите два пъти - веднъж чрез таксата смет (която трябва да покрива събиране, извозване и третиране в "завода" и втори път в цената на топлоенергията от тях.

 12. 12 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 638 Весело

  Поредната Калинка-да се провери дипломата и..

  говорят и не казват нищо..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  Е добре де, като е амбициозна и вика толкова смело "имаме проект" защо не е провела търг?
  Парите стоят в Брюксел и се стигна до там за заплахи за наказателни процедури ако не се направи.
  Мен ако питаш не е амбициозна, ами всички вие вкупом лъжете, защото до сега не е сключено нищо.
  Няма:
  1. Търг за възлагане на проектирането му
  2. Заделяне на терен за строителството (за нов затвор заделиха)
  3. Процедура по ЗОП за изграждането му.
  Кво се обаждаш тогава колко била амбициозна? По какво си личи освен по личния ти контакт?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  Този проект някакви срокове има ли?! Или това ще го мислим след 3-4 години?

 15. 15 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "Не предвиждаме вариант Брюксел да не финансира завода за боклук", само дето Брюксел предвижда. ама че сте нагли.

  Истината ни прави свободни.
 16. 16 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 409 Неутрално

  От юли 2009 г. до края на 2010 г. са стартирали общо 14 наказателни процедури, от които 12 СА ТЕКУЩИ:
  1. Одобряване на ОУП на Царево (одобрен през 2008 г.)
  2. Одобряване на проекти на територията на СЗЗ Пирин - извършване на дейности по 2 проекта в защитена зона Пирин без адекватна оценка на въздействието им върху околната среда (одобрени декември 2007 г.)
  3. Извършване на строителни дейности в защитена зона за птиците „Емине” по почистване на коритото на р. Вая през лятото на 2007 г.
  4. Одобряване на планове и проекти на територията на ОВМ и СЗЗ на територията на 10 РИОСВ в периода 01 януари 2007-01 август 2009 г.
  5. Непълно и неправилно транспониране на Рамковата директива за водите
  6. Одобряване на проекти на територията на ЗЗ Рила – Паничище (през периода 2007-2008)
  7. Непълно транспониране на чл. 6, ал.3 от Директива 92/43/ЕИО за хабитатите
  8. Не транспониране в срок на Директивата за наводненията 2007/60/ЕО
  9. Не транспониране в срок на Директива 2008/101/ЕО за включване на авиацията в Схемата за търговия с емисии
  10. Не транспониране в срок на Директива 2008/56/ЕО за създаване на рамка за действие на Общността в областта на политиката за морска среда
  11. Не транспониране в срок на директива 2008/105/ЕО за определяне на стандарти за качество на околната среда в областта на политиката за водите
  12. Нарушение на нормите за прах на територията на 30 общини за 2007 и 2008 г.

  БРАВО НОНА И НАЗДрАВЕ!

 17. 17 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 808 Весело

  Тая мустаката пръдла беше пиар на Хюлет Пакарад или нещо подобно. От екология грам не разбира, но в общината повечето не си разбират от работата начело с Пъдпъдъкова, така че сред общото невежество не личи много. Ние да му мислим!

 18. 18 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 524 Весело

  Абе какви са тия от евпосъюза да казват на столична община!
  Квот са си решили ББ и подопечната кметицатва, ама ха!

 19. 19 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 492 Любопитно

  "Не предвиждаме вариант ..."

  а когато Брюксел съвсем закономерно наложи точно този вариант какво правим? както винаги ще се получи "зимата пак ни изненадА".

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  @13: Не живея в България и не се интересувам отблизо защо не вървят нещата точно някъде в държавата. Интересува ме защо НИЩО не върви в тази държава и понеже съм намерил отговора продължавам да живея извън страната.
  А ако си мислиш, че всичко е толкова просто, че само да обявиш един конкурс и хоп - готово си просто поредния българин дето разбира от всичко, но не разбира нищо. За да вземеш толкова много пари през официални канали трябва да си безгрешен по всичките им изисквания. Там шуробаджанащина не минава, щото поданиците не философстват глупости ами си следят политиците какви пари за какво дават.

  @14: Нямам никаква представа. Но от статията разбирам, че условията са се променили в движение, което не ме учудва. Става дума за десетки милиони евра и германците сигурно не ги дават с лека ръка.

  @17: "Тая мустаката пикла" първо е изключително красива - лично мнение, разбира се - и второ никога не е имала нищо общо с ПР или ХП. Преди да влезе в министерството беше някакъв технически експерт по замърсяване, води или нещо такова, не помня вече. Това е завършила и това си работи.

  Тъжно е като си мисля за всички мустакати пикльовци за които раздаването на етикети наизуст е начин на живот и справяне с всяка ситуация.

  За такива, честно казано, и един по муцуната е твърде малко.

  Както са казали хората, нямаш ли първите седем, все едно нищо нямаш.  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#13] от "Десен":


  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  Защото я използват, не разбрахте ли?
  Че е амбициозна, е. Че работи, работи. Че тя изнася работата, изнася, я. Но интересите са други. Още малко екскурзия на боклука, доколкото може. До дупка!

  apoloniy
 22. 22 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Колев":

  Ами Боби, как си толкова навътре тогава. Бояджийска не знае какво е морфология на отпадъците, започнаха да я правят едва преди 2 години и то защото от ЕК го поискаха, независимо, че като зам.кмет по екологията това и е основно задължение.Може би ти знаеш и ще ни запознаеш с "Управлението на отпадъците в Софийска община , в МОСВ, според ЕК, според EPA of USA и прочие.
  Хайде да ни открехнеш и за управлението на медицинските отпадъци на София, като опасни такива и как става в момента. Скоро ще има още една наказателна процедура. Да не говорим за екарисажите и обезвреждането на ветеринарните отпадъци и тези от корабите и самолетите, че свят ще ни се завие. Но това не е в правомощията на Бояджийска.А да вземе да се оправи с кучетата, че миро дупето и това не можа да направи!

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK