Президентът предупреди за вето върху социалния кодекс

Георги Първанов

© Анелия Николова

Георги ПървановПрезидентът Георги Първанов предупреди, че може да наложи вето върху Кодекса за социално осигуряване, а експертите му в момента анализират въпроса. Причината е текстът в кодекса, който предвижда от 1 януари 2011 г. за отпадне точковата система, по която се изчислява кога човек има право да се пенсионира.


"Темата е важна, защото засяга пенсионирането на около 10 000 наши сънародници. Проблемът е сериозен", заяви пред журналисти Първанов след участието си на конференцията по случай 20-годишнината от създаването на КНСБ.


Президентът защити същата позиция и при официалното си изказване пред представителите на синдикатите. Тогава той определи поправката за точковата система като принципно неаргументирана и неоснователна. Първанов добави, че тя е в нарушение на споразумението за пенсионната реформа, което правителството подписа със синдикатите и работодателите. Решението ощетява хората и влиза в разрез с пенсионната реформа от 2000 г.(тогава беше въведена точковата система - бел.авт.), допълни Първанов.
"Като държавник и гражданин не мога да приема, че е справедливо един човек, който си мисли, че му предстои да се пенсионира, броени дни преди това да разбере, че трябва да работи години наред или да си плати непосилна за много хора от хиляди левове, за да си купи необходимия стаж", каза Първанов.


Въпросът с отпадането на точковата система никога не е стоял на масата на преговорите за пенсионната реформа и затова не е бил обсъждан. Така социалният министър Тотю Младенов коментира предупреждението на президента за налагане на вето.


Младенов подчерта, че във всички варианти за промени в осигурителната система, които са представени, е било ясно регламентирано, че точковата система ще отпадне от 2011 г. Не желая този въпрос да се политизира, в крайна сметка с реформата намаляваме дефицита в осигурителната система и даваме възможност след години хората да получават нормални пенсии.


Заради отпадането на точковата система поне 10 хил. души са принудени да се пенсионират по спешност в оставащите дни до края на годината или да се трудят до преклонна възраст. Най-засегнати ще бъдат хората, които през годините на прехода са били дълготрайно безработни или са били принудени да работят в сивата икономика без договор и осигуровки.На въпрос на журналисти как ще коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството не прилага двоен аршин що се отнася до агентурното минало на министъра без портфейл Божидар Димитров в сравнение с дипломатите от ДС, които трябва да бъдат отзовани, Първанов отговори:"Няма да продължавам тази полемика. Смятам, че тя е недостойна. В момента дневният ред на България и на българина е друг. В момент, в който здравеопазването е в колапс, имаме реален спад на доходите, проблеми в образованието, науката и други социални системи, да се занимаваме с подобен въпрос не е на нивото на отговорността, която са ни възложили нашите избиратели."

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  ЧЕРВЕНА МУТРА - анатема !!!

  ЧЕРВЕНА СВИНЯ - анатема !!!

  ЧЕРВЕНА ПРОСТАК - анатема !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  .. изкаване пред представителите на синдикатите
  ========================

  КНСБ - на Желязко Христов; Кръстю Петков;

  сричащи АБеВейци ..... хи ..... хи ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1300 Весело

  Гоце става все по-жалък от ден на ден, в опитите си да покаже, че някой го бръсне за нещо...
  Продължавай с напъните, Гоце, само внимавай да не окъкаш още повече гащите.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на повелителя на пуйките
  повелителя на пуйките
  Рейтинг: 8 Весело

  президентът е леке анти българин анти човек

 5. 5 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Стига си слагат пръти в колелетата, бе, стига, бе.

 6. 6 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не го харесвам Гоце, ама за премахването на точковата система е прав. Просто правителството можеше да увеличи необходимия брой точки и да постигне същия резултат, който се стреми да постигне с премахването и.

  Sofianec
 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело


  ВРЕМЕ е за СБИРКА !!!!

  ...... да се д'ЕБАТИРА в АБеВе-то ........
  че много на зле отиват нещата на ГОЦЕ

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До кога тоя подъл играч на политическата сцена ще слага прът в краката на всеки,който се опита да направи нещо срещу връщането на България в провалилият се комунизъмПо-скоро да му изтича мандата за да го изпратим в Москва да представлява бсп в коминтирна...

  Виниций
 9. 9 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 901 Любопитно

  Отново ли със същият юридически екип ?
  Тежки времена настанаха за горките хорица ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Много ЗЪЛ стана Пъ'РЕЗИДЕНТА .....

  ...... още много по на ЗЛЕ отиват нещата ....

  Ама мнооооого на зле .... !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Весело

  Гоце, за друго не ставаш,
  освен да предупреждаваш!

  www.berbenkov.hit.bg
 12. 12 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много нервничи - Първанов започна стремглаво да се спуска по нанадолнището.
  Той не е бил и не може да е президент на всички българи - деянията му го доказват.

 13. 13 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#6] от "dtd":Ти сам ли го измисли това или някой ти го подсказа?Точковата система и досега мореше хората,а ако се увеличат направо щеше да ги умори.Решението е абсолютно правилно.Но трябваше да има едно допълнение-по-ранно пенсиониране по желание с намалена пенсия./напр.при 20 год стаж и 55год-60% или нещо подобно/

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 14. 14 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Президентът Георги Първанов предупреди, че може да наложи вето върху Кодекса за социално осигуряване, а експертите му в момента анализират въпроса. Причината е текстът в кодекса, който предвижда от 1 януари 2011 г. за отпадне точковата система, по която се изчислява кога човек има право да се пенсионира.

  "Темата е важна, защото засяга пенсионирането на около 10 000 наши сънародници. Проблемът е сериозен", заяви пред журналисти Първанов след участието си на конференцията по случай 20-годишнината от създаването на КНСБ.

  Президентът защити същата позиция и при официалното си изказване пред представителите на синдикатите.

  Анелия, къде тук виждащ позиция.

  За днешния ден мога да кажа: "Положението е сериозно, тъй като снегът вали. А вятърът духа. Това е много важно за поне 2-3 милиона българи.
  И съм готов да отстоявам тази си позиция на всякакви форуми, пред всякакви опоненти, независимо от цвета и етническата им принадлежност."

  Ставам ли за президент?!

  Няма начин да не си с

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 15. 15 Профил на tatun4o
  tatun4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гоцко хич го няма.Въобразява си è от него нещо зависи.Кога най-сетне ще дойде на себе си?

 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До #13:
  Може би е по добре да махнете черно-белите очила и най вече да прочетете и научите малко преди да се изказвате.
  Става въпрос не за отпадане на точковата система изобщо, а за датата на нейното отпадане. Напълно нормално е да се даде време на хора, които 20 год. са се трудили при определени правила за пенсиониране с определени перспективи и тези правила се променят в последния момент, когато някои няма да успеят да реагират. Може спокойно точковата система да отпадне от 1.07.2011, например.
  Прочетете:
  "От 1 януари това отпада, предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който мина на първо четене в парламентарната социална комисия без дискусии и аргументи против.
  От тази дата влизат в сила новите задължителни изисквания за пенсиониране - едновременно най-малко 37 години стаж и навършени 63 години за мъжете, а за жените - 34 години труд и 60-годишна възраст. А от 2012 г. стажът ще започне да се увеличава с по 4 месеца на година.
  Тези промени означават, че хората, които към момента имат 100 точки, но не са покрили новия задължителен стаж, няма да могат да се пенсионират, освен ако не побързат да го направят в оставащия месец до Нова година. В противен случай ще трябва да работят, докато наваксат липсващия им стаж.

  На практика на част от засегнатите може да им се наложи да работят до 70-годишни, ако не искат да получават минималната пенсия за старост, която сега е 100 лв. Вариант за наваксване на стажа е купуването му. От догодина обаче цената му ще се увеличи заради ръста на вноската за пенсия и една година ще струва вече 897 лв. при сегашна цена 806 лв."

 17. 17 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 640 Любопитно

  До коментар [#16] от "ПРОРОК ИЛИЯ":Не зная дали има хора на 68 год с 32 год стаж,може би има,защото само тях засяга промяната-имат 100т но нямат 37г.стаж.Но ти пропускаш,че има много хора на 59-61 год с 40 год стаж и сега не могат да се пенсионират заради възраст.Идеални неща няма в живота.Но едно допълнение за пенсиониране по-рано по-желание не е излишно.В САЩ при 10 год /!!!/стаж може да се пенсионираш.Много българи там вече имат право на пенсия и ако решат ще си я получават и в България.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  Тоя пРЕЗИДЕНТ,става все по-смешен и жалък!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До #38:
  Виждам, че по същество не се различаваме по отношение на вижданията за справедливост.
  Ясно е, че ще има ощетени и недоволни, но ако наистина 10 хил. души ще са потърпевши от приемането в последния момент на промените, след като 20 год, са се надявали - това никак не е малко. И точно тези които ще имат стажа , но не и възраста, но ще имат общо 100 т. ще са найощетени, защото по-дълго време ще са внасяли вноски. А начина по който ще се избегне тази несправедливост е нещо съвсем различно - тук съм съгласен и с Вашето предложение

 20. 20 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Сега ще ударя по егото на президента - ГОЦЕ!!!
  Как е възможно всички военни хирурзи, като сътрудници на ДС, да са богопомазани и за тяхната болница(ВМА) да върви възможно най-скъпото оборудване, което може да си позволи една държава в Европа, при положение, че в БГ няма истинска армия и милиция , а мисиите в които армията участва не са на наша територия, следователно и лечението на наемниците ни, не се поема от ВМА, тогава защо НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ плащаме за тази никому недостъпна болница, освен свързаните с ДС, армията или висшите кръгове на милиционерския ни състав, който е сериозно корумпиран?!?!?!
  Всички знаем, че ДС никога не е давала път на знаещите, можещите и кадърни хора, а на тези които по родова линия са послушковци и комунисти в червата си, без значение колко са способни - 'та въпросът ми е:
  Трябва ли да търпим тези търтеи, наречени военни хирурзи, особено тези към родната милиция или пък към несъществуващата армия???

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 21. 21 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 398 Неутрално

  абсолютно несправедливо към българските граждани е отпадането на точковата система след нова година. би трябвало да има гратисен период от минимум 1 г. преди влизане в сила на новите наредби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK