Премиерът допусна с половин уста отстраняването на Божидар Димитров

В Брюксел го питат за дипломатите с досиета


"Аз, ако трябва да направя крачка за един човек, ще я направя в името на благото на държавата. Но не е едно и също, ако си се напил веднъж, да те сравняват с алкохолик."
Бойко Борисов


"Право на премиера за благото на държавата и на управлението е да се освободи във всеки един момент от всеки един министър."
Божидар Димитров

Отгласите от скандалния факт, че близо половината действащи и бивши посланици са свързани с Държавна сигурност, стават все по-сериозни, а в същото време правителството все така не е намерило начин да реши проблема.


Генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес е поискал премиерът Бойко Борисов да му обясни как е възможно толкова години след демократичните промени България да има толкова много дипломати, свързана с бившата Държавна сигурност. Това разказа самият Борисов.
В Брюксел на среща на ЕНП преди заседанието на Европейския  съвет премиерът призна, че вече има реакции от страни в ЕС по темата за българските посланици с досиета. Чуждите медии също отделиха значително внимание на проблема. В същото време правителството не само че не успява да се освободи от действащите посланици с досиета, но дори и намеренията за законови промени се отлагат за средата на януари.


Борисов заяви вчера в Брюксел, че е готов да се разделя с министъра без портфейл Божидар Димитров, "за да приключи веднъж завинаги темата за участието на хора от бившата ДС във властта". Поводът са коментарите, че премиерът не изглежда убедителен в намерението си да се освободи от такива хора, след като в правителството си е назначил министър без портфейл, сътрудничил на комунистическите тайни служби.


"Сега, ако се стигне до политически консенсус, аз съм готов включително и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи", каза вчера Борисов. Но веднага след това допълни: "Аз, ако трябва да направя крачка за един човек, ще я направя в името на благото на държавата. Но не е едно и също, ако си се напил веднъж, да те сравняват с алкохолик."


В сряда пък премиерът обяви, че не може да се говори за двоен аршин в този случай, защото "министърът е само един, и то без портфейл, а посланиците с агентурно минало са 50%". Самият Божидар Димитров заяви пред "Дневник" само, че е право на премиера да освободи всеки министър "за благото на държавата и на управлението".


Вчера президентът Георги Първанов остави правителството само да се справя с проблема и нарече полемиката по случая недостойна. Без негов указ обаче кабинетът не може да върне посланиците с досиета.


Намеренията на ГЕРБ за законодателни мерки, които да попречат на бивши сътрудници на тайните служби да стават дипломати, също изглеждат под въпрос. Едва в средата на януари управляващите ще предприемат конкретни стъпки в тази посока, научи "Дневник". След празниците и ваканцията на депутатите ще бъде обсъдена резолюцията по темата, лансирана от ГЕРБ и външния министър Николай Младенов.


Поправката в Закона за дипломатическата служба, лансирана от Младенов, също щяла да бъде задвижена тогава. В партията обаче не са уверени дали подобно изменение ще издържи в Конституционния съд. Напомнят, че КС вече отмени сходни промени в правилника на Народното събрание, които забраняваха агенти на ДС да са шефове на парламентарни комисии."Аз, ако трябва да направя крачка за един човек, ще я направя в името на благото на държавата. Но не е едно и също, ако си се напил веднъж, да те сравняват с алкохолик."
Бойко Борисов


"Право на премиера за благото на държавата и на управлението е да се освободи във всеки един момент от всеки един министър."
Божидар Димитров

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Защо няма нито един коментар,бе?
  Многознайковците онемяха май...
  Ако Б.Б. направи това което се закани ще получи сериозни адмирации от много хора ,които до сега му намираха кусури!
  Особено ,ако разкара и лицето Б.Д .!
  Но много ме съмнява това да стане!

 2. 2 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 740 Неутрално


  Ето коментар-молба

  Много Ви се моля г-н Министър-председател оставете Божко, нали него аршинът не може да го обхване, пък и там това за траките мутри, шиб@н народ и мощите на св. Йоан са такива бисери, че греят пламенно в сърцата на всички форумци.

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1070 Весело

  С половин уста - ама Поразяваща уста

 4. 4 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А мултак №1 на републиката, кога????!

 5. 5 Профил на jochanson
  jochanson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някак ми е жал за г-н Димитров. Толкова много поработи с ибрика, толкова унижения преживя, толкова компромиси направи само и само да го оставят министър, а сега да го махнат!
  Ей така! Без да е направил нищо, без дори да е посмял да гъкне.

  Такъв е животът...................

 6. 6 Профил на hristo1951
  hristo1951
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо няма нито един коментар,бе?
  Многознайковците онемяха май...
  Ако Б.Б. направи това което се закани ще получи сериозни адмирации от много хора ,които до сега му намираха кусури!
  Особено ,ако разкара и лицето Б.Д .!
  Но много ме съмнява това да стане!

 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Весело

  "Шибана Европа, шибан Брюксел, къде пък сега се сетиха за шибания министър? Така добре си ровеше за мощи като куче за кокали. Па ги и намира, па и Путин ги целува... Таман щеше да направи новий Йерусалим в Созопол и сега: "Махайте го, от ДС бил... Ами откъде да е, то у нас са се такива, ей я на булката - и тя." - мислеше си Б. Б. after тежкия трудов ден.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Г-н Боце вземи си Шибаняков и си го носи на рамо и се изокай тогай у цела Банкя :'' Сите ДС доле! И като всеки престъпник
  долу на колене ''
  Вуйче тогай , че ти поверваме '' Сите българи по- назапад от Банкя'' НЕМА ЛОШО ! ЗЕМИ СЕ У РЪЦЕ УКЕ!!! инак Доган ефенди ке те язди пак ако ме разбираш що сакам да Ти кажувам де

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Колкото по - рано се отърве от министъра и "ДС" посланиците - толкова по - добре за държавата и за всички нас!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#9] от "scorpi_4404"
  >>ИМА ЛИ СМИСЪЛ, ИМА ЛИ ЧУВСТВО, САМО ТОГАВА СТАВА ИЗКУСТВО >>

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Весело

  "Дреме ми на чепа" - мислеше си министърът без портфейл Б. Димитров. Той за какво ли му и беше този пусти портфейл, при наличието на тия банкови сметки, дебитни и кредитни карти. Само да го оберат някъде... Пък си имаше и кесия за дребните. "Мойто не се се губи, задачата е изпълнена, мощите са online, който трябваше да ги целува ги цаливà, а в сърдцето на тирана аз отворих една люта рана. Сега Русия нека заповяда..." - продължи мисълта си министърът без портфейл и запали тънка пура.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 12. 12 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#10] от "tanas":

  "Красиво е това,което се гледа с любов!"

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 13. 13 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Днес, цирк по нощите в парламента за изборния закон.
  Ако чуете какво приказва фидосова, ще надебелеете повече и от нея.

 14. 14 Профил на psmid
  psmid
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В сряда пък премиерът обяви, че не може да се говори за двоен аршин в този случай, защото "министърът е само един, и то без портфейл, а посланиците с агентурно минало са 50%". Да ама министъра с портфейл или без портфейл е 100% доносник.Пък направи ли ви впечатление,че предишните пратили седмина доносници,а Боко Тиквата пратил десетима.Май Румито специалистката по Аденския залив го е направила като външен министър.Това са на Боко кадрите-всички се дънят със своята некадърност.

 15. 15 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 965 Гневно

  "Вчера президентът Георги Първанов остави правителството само да се справя с проблема и нарече полемиката по случая недостойна"

  Не само че не е недостойна полемиката по скандалния и показателен за нашата комунистическа демокрация казус, ами е мноооого и сраааамно закъсняла защото сме пу.ки и им построихме комунистическия капитализъм на комунетата. Да се разкарват от предните редици на страната ни иначе и Бойко да си ходи !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 16. 16 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Не е веднъж, а около петнайсет пъти като към безбожника и посланиците прибавим и назначените областни слуги. Така, че номера няма да мине веднъж

  завинаги само с един, а натиска ще става още по-тежък докато не остане нито един. Но и неслучайно поставя сериозен акцент на безбожника, защото за

  него навярно има план да движи и проекта на доносниcat като приютен разочарован от поредните и като част от структурирането на наказателния вот.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 17. 17 Профил на kodichev
  kodichev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "radioham":

  Ако това ББ направи просто ще се прослави по света, а нас ще обнадежди. Трябва да се премахнат и ДС във НС също и то особено в ГЕРБ..... Нека ББ ги изгони, а на тяхно място да дойдат следващите.

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#17] от "kodichev":
  Чул Ви Господ Бог !
  Ама нада ли?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на bahil
  bahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както е тръгнало връщаме се с 21 г. назад и без идея какво да се прави. Елитът от двете страни на барикадата знае. Повече власт и алчност. И ние къде да идем. Политици няма. защото не бяха желани от елита ни, от мутри, комунисти, педерасти, Дс дипломати и историци. Та и един президент си имаме с такова славно минало= Гоце му било името. Имаме си всичко само не и демокрация и идеял за една нова България. Без Борци, татянадончевистки и станишевишки бла бла.... Без Царя кука и продажник... Изобщо дали сме на предпоследно място или на последно е все едно...
  Важното е че популизъм и простащина цари от всеки ъгъл или изказване. Боже, спаси ни!!!

 21. 21 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако Б1 махне Б2, кой ше прай PR на Диневи? Дали нема да се разсърдят на Б1, знам ли?

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 22. 22 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Е сега бай Божо ще получи запек от притеснение.Няма да има рускини,цици,зърна,мощи,млади македонки, шибане,командировки,служебни коли ,секретарки и подмити моми.Пууууу и късмет.

 23. 23 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Т.е. ако не се получи политически консенсус, Бойко няма никакъв проблем да има министър кука? Изключително принципна позиция

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 24. 24 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Краснодар Колев, временно управляващ посолството в Улан Батор от 22.12.2009 г

  На тоя само като му видиш първото име и ти става ясно, че вербуването му в ДС е бил най-светъл момент за баща му....

 25. 25 Профил на Сocos
  Сocos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста почакахме, но накрая за вземем да де сдобием със закон за лустрация и да свърши този политически цирк. Политиците да се заемат с ежедневната си работа. На нас ни писна от ежедневни скандали и всички те произтичат от тъмното минало, което все още се употребява за користни цели и държи неколцина продажници в подчинение.
  Нищо в държавата няма да се оправи докато не се осветлят всички бивши агенти и срамните им тайни. Да стане ясно кой е виновен за многото разрушени човешки съдби. И който е замесен да не се прави на жертвен агнец, ами да се скрие и никой повече да не чува за него. Аман от виновни, които ни дават акъл как да управляваме държавата и то все в техен интерес.

 26. 26 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Абсолютно задължително е се да се преме закон за лустрацията.
  Даже е късно вече. Те повечето предвиждаха това и си постлаха добре с парите от вашите данъци и влогове.

  Be all you can be.
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  1. Европейската народна партия да си направи труда и да излезе с официален призив за оставка към евродепутата Евгени Кирилов, който едновременно е прононсирано ченге от комунистическия репресивен апарат, а сега ни лук ял, ни лук мирисал - евродепутат.

  2. Всички помнят как Тиквата се кълнеше, че Б. Димитров е лична отговорност на премиера. Ако сега го уволни, няма да бъде честно да не уволни и останалите ченгета като зам.министъра на МВР Павлин Димитров, тримата депутати от Герб, петимата областни на Герб, десетките висши държавни чиновници на Герб, вече за дребните кметове и съветници ченгета от Герб изобщо да не говорим.

  3. Ако Боко се здоволи да разкара само посланиците-ченгета, това ще бъде нова тлъста храчка в лицето на българския народ. Обяснете му на малоумника, че трябва да разкара всички въшливи ченгета.

 28. 28 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Лично харесвам и одобрявам министър Димитров !
  Определено е по-добър от доста други министри.
  Проблемът идва от неговото минало - като агент все пак е работил за България в областа на културата, не е доносничал, не е навредил някому.
  Фактът, че е автор на толкова научни публикации, поставя извън съмнение неговия интелект и способности.
  Освен това е голям, откровен, доказан и истински патриот. За това шапка му свалям!
  Ако премиерът се раздели с него, не само той ще загуби, но и цяла България.

 29. 29 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lemmy":

  Бойко Борисов трябва да разкара и себе си като елемент на приспособилата се соросиянска ченгеджийска орда разграждаща Българи

  особен
 30. 30 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 684 Весело

  Вън сганта Бокова ченгесарска начело с него - Боко Тиквата,

  който сега се прави на вода ненапита!!!

  И ЛУСТРАЦИЯ ДО 10-О КОЛЯНО!!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 31. 31 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 233 Разстроено

  честно казано, дреме ми за осветените вече агенти. те са безопасни, защото с излизането им на светло се къса зависимостта им - няма лостове с които да продължат да ги държат на команда. Притесняват ме неосветените. Те са уязвими и под постоянна заплаха от мат, следователно ще играят така както им кажат оперативните ръководители... и не се знае къде са внедрени...

 32. 32 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Закон за лустрацията няма как да мине през другия филиал на ДС - конституционния съд.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 33. 33 Профил на makedonski
  makedonski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поредните шменти капели. Бойко никога нема да се раздели с Божидар Димитров.Просто Първанов никога няма да се съгласи на този консенсус той да отегли всички свои ченгета от посолствата, а Бойко да се раздели само със своята верна дружка. Поредното хвърляне на прах в очите на българското общество. Просто в България всяко едно чудо за 3 дена. Отново се вадят скелетите от гардероба. Да не говорим, че половината членове и ръководители на ГЕРБ са си ченгета. Крадецът вика дръжте крадеца.

 34. 34 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какво значи с половин уста?

  особен
 35. 35 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От пет областни управители той ББ лично е назначил и пет ченгета какво повече да говорим шменти капенти. Аде стига толкова маскировка.

  особен
 36. 37 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Чудно ми е, като как тъй , шибания матрял не е вдянъл все още че целата дандания е заради това , да бъдът заменени старите ДС агенти школувани от КГБ с нови ДС агенти школувани от ЦРУ.Уикилийкс не ви ли го каза преди две седмици .Просто тръскане на клона , щото много станая а пари нема.Така че не плюите срещу вятъра а целувайте ръка на бащицата и се молете да не му мине черна котка път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK