Борисов пред "Капитал": За АЕЦ "Белене" действам много мъдро

Борисов пред "Капитал": За АЕЦ "Белене" действам много мъдро

© Надежда ЧипеваКакто виждате, аз действам много мъдро...Защото ще оставя на следващите поколения стабилна ядрена енергетика. 2020 г., като затворим 5-и и 6-и реактор на "Козлодуй"... само с ВЕЦ-ове и ветропаркове не се прави икономика. Защото тя е много екологична, много хубава енергия, много зелена, много чиста, но много скъпа. Българският пенсионер иска на електромера да има ниска цена. В момента договаряме и ще договаряме за цената на газа, която навсякъде се вдига, в България пада. Месеци наред пада, пада и пада." Така коментира премиерът Бойко Борисов въпрос на "Капитал" за важността на проекта АЕЦ "Белене" и възможностите след време да бъде атакуван за решенията си по него в интервю, което ще бъде публикувано в утрешния брой на вестника.


Какво казва премиерът за Шенген и членството в еврозоната:


"В момента минаха двете комисии по Шенген. Има няколко дребни забележки, примерно, едната е, че хеликоптерите, които купихме, са в София още в хангар по простата причина, че строим хангара на морето. Аз им казах изместете ги в Безмер, на 50 км е от брега и има хангари. Другата е по домовете за настаняване на бежанци, но до февруари имаме време да ги оправим и ще бъдем готови. Само да не се разиграят някакви политически интриги, защото в някои държави идват избори и националистическата карта се използва от всички, макар че за България като стане въпрос за национализма, всички скачат, а отвън я използват в пълен обем. Така че със стабилния си дефицит под 3% и фискална политика аз мисля, че и за еврозоната ще ни оценят.
За диалога с чуждите инвеститори:


"За съжаление чуждите инвеститори са научени и много бързо се научават, че като дойдат в България, трябва да им се даде повече, отколкото дори си мислят. Или да им се гарантира всичко, или да им се изкупува продукцията на много по-висока цена, от която българите...Давам пример в енергетиката и той е много виден. И когато не им вървиш по гайдата, например електроразпределителните дружества - много мощни компании, с лобита в самите си правителства, те веднага отиват и се оплакват на своите премиери или канцлер, които започват да питат "абе какво става там с инвестиционния климат".


Ама, ако отидат български компании примерно в Германия или в Чехия и заради тях изгорят на хората хладилниците, телевизорите и компютрите, един ден няма да ги чакат. Или ако отиде българска компания да направи софтуер за паспорти и лични карти в Германия и да се редят пред районните управления хората с месеци, без немската полиция да има никаква вина за това, тази фирма ще я размажат.


Ние обаче, когато им кажем "господа не сте си свършили работата и искаме поне да ви платим по-малко за това", веднага отнякъде излиза публикация на Запад "Проблем с инвестиционния климат в България". Какво става в България - пише някъде в някой вестник, повтарям, платени статии и там лобитата работят мисля, че в това няма тайна, и веднага 20 журналисти идват да ме причакват на вратата и казват "в еди-кой си вестник пише, че инвестиционният климат бил примерно недобър".


Не искат да вникнат заради това, че ние искаме те да си вършат работата. Искаме тези, които са спечелили конкурси в България, да си свършат работата качествено с документите за самоличност примерно. С една дума, тук е и ролята на медиите. Не трябва като попче на къса връв на всяко нещо да се кълве.


За приятелите и раздялата с тях:

"Принудих се с най-близките ми приятели, с които играех тенис всеки ден или карти, ги извиках и им казах: "Затова, че ти си злоупотребил с моето име, без да ме питаш при това - говорим за приятели, с които сме заедно от деца, за семействата им, децата им са израснали покрай мен, ги извиках и им казах "повече ти не ме познаваш". Аз няма да ти кажа здрасти никога повече за това, че ти си злоупотребил с мен.


И ме боли, защото ми бяха много любими хора. И знам, че докато съм жив, няма да ги погледна...


Нанасят поражения, но мога само да ги презирам. Болката ми е, че и моите лични приятели злоупотребиха. Лични приятели, и то в първия месец, като станах премиер. Никога няма да забравя еднократната си двеминутна среща с тях - ти от днес повече няма да чуеш здрасти, докопам ли те, ще те арестувам лично."


Цялото интервю с премиера Бойко Борисов четете утре в новия броя на "Капитал". 


 

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Каква мъдрост има в такса електромер?

 2. 2 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Някой да ми обясни ,как генетично тъп човек може да действа мъдро?

  кому е изгодно?
 3. 3 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 950 Весело

  Това за приятелите въобще не го вярвам! За еврозоната също не го вярвам, за АЕЦ - Белене също не вярвам! Костов Премиер

  Forza Lazio!!!
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  Утре купувам Капитал ..... авно ще е бая голямо това интервю ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на johnkill
  johnkill
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Е как каква? Далаверата е, че винаги има сигурни пари от всеки електромер дори и да е на село без да си ходил половин-една година там. Сладки пари от небето са това за тез мушмуроци. Изкупиха ни електромерите и сега вече давай такса щот е мой.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Като си уж действал мъдро, купи дял в Белене за 1 твой лев!
  Какво казва Цветелина за Белене:
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3468491
  Цветелина Бориславова: Не виждам логика в решението за АЕЦ "Белене" Винаги съм била откровена до крайност с премиера и винаги съм му казвала нещата с точните наименования, казва тя в интервю за Валерия Велева в "Труд"
  "България и сега изнася електроенергия, имаме свръхпроизводство на ток, а след години, когато икономиката ни ще трябва да намали с 20% консумацията на ток, какво ще правим с огромните мощности на АЕЦ "Белене"? Този въпрос задава Цветелина Бориславова в интервю за "Труд".
  "Защо трябва да се изгражда такава огромна атомна мощност, за която по силата на европейско решение ще трябва да изграждаме на наша територия и хранилища за отработеното гориво?
  Освен от екологична, но и от финансова гледна точка това не е логично. Това е още един добавен разход за страната. Като човек от бизнеса не виждам логика в това решение", посочва още тя и защитава предимствата на алтернативна енергетика.
  Тази седмица Бориславова продаде дела си в "Сибанк" на белгийската финансова група KBC. Също тази седмица тя бе определена като най-богатата българка в класацията "100-те най-богати българи" на в. "Пари".
  Жената, която от години живее с Бойко Борисов, казва в отговор на въпрос на Валерия Велева, че винаги е била откровена до крайност с премиера и винаги му е казвала нещата с точните наименования.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Съвсем се е побъркал.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 8. 8 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  Леле колко мъдрост има в тези думи! Тцъ-тцъ-тцъ. Само дето както казва №3, нищо не е вярно. С "Белене" сме вътре с много, в "Шенген" скоро няма да ни приемат, а това за приятелите е голям смях. Тоя упорито се превръща в (уж)десен вариант на Първаноглу-Триперлъ. И той така си ги пердаши едно към гьотере...

 9. 9 Профил на wornoxmaniak
  wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  - абе какво става там с инвестиционния климат

  - И когато не им вървиш по гайдата

  - и веднага 20 журналисти идват да ме причакват на вратата

  - "повече ти не ме познаваш"

  - няма да чуеш здрасти, докопам ли те, ще те арестувам лично."

  Господин Министър-председател Вие сте номер 1, аз Ви обичм!
  И само 1ще.

  4акаме новия броя на "Капитал".

 10. 10 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А цените се дигат, дигат, дигат на водомери, електромери и всичкото утилитис (комунални разходи) всеки месец, всеки месец

 11. 11 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Огнеборецо мой...

  http://www.youtube.com/watch?v=RoPND_UDRWU

  http://5starhospitality.weebly.com/
 12. 12 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 837 Разстроено


  Който желае, да му вЕрва.
  Аз обаче, не... вЕрвам!

  Искам да видя реализацията на само няколко простички Борисови / ГЕЕРБовскуи обещания.

  Ще посоча САМО две, но МНОГО важни обещания.

  Съдебно преследване на, цитирам, "крадците от тройната коалиция".

  Искам примерно Доган осъден за пране на пари, Емел Етем за злоупотреби в особенно големо размери, Стани шеф - за национално предателство, Р. Офч за мафията в енергетиката, Р. Запалка за ....

  И второ - спиране на заробващите руски проекти в България и изгонване от властта на откровено / демонстративно/ служещите на Русия.

  Иначе основната дейност на Борисов е да приказва. И да се отмята от думите си на следващия ден.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "customize":
  Е, а уж от бг. хазна нямало да излезе и 1 лев за АЕЦ Белене...А косвените данъци / акцизите/ и преките данъци, цените на услугите и на хранителните продукти растат, ли растат....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  "Ние обаче, когато им кажем "господа не сте си свършили работата и искаме поне да ви платим по-малко за това", веднага отнякъде излиза публикация на Запад "Проблем с инвестиционния климат в България""

  - Тъй тъй , за почти същото или нещо друго но е от Русия , ЗАПАДА крещи "Няма демокрация" в Русия !
  И всички "демократчета" са на първа линия във форума на Дневник !?

  А какво е демокрация ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 15. 15 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 576 Неутрално

  а цената на газта пада ли пада и пада..... затова сметката расте ли расте и расте.

  Истински мачо! Няма приятели, води сам битка и с тези от запад и с тези от изток, да добруват хората тука и поколенията да споменават Бойко Борисов...примерно след Левски да кажем.

 16. 16 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  По отношение на АЕЦ, Борисов запя в един хор с ядрените апологети от БСП, чийто лобита ще погълнат няколкото милиарда евра от проекта а. След това българския отруден и глупав народец ще опъва каиша дълги години за да изплати цената заедно с печалбата на инвеститорите. Същеврмеменно българо-съветската дружба ще бъде скрепена още за дълги деситилетия напред чрез едностранчивото обвързване на българската енергетика с руските енергийни суровини - нефт, газ и ядрено гориво.
  Дори и да махне агентите на ДС/КГБ от външната политика,те свършиха голяма част от работата си.Пък и остават много такива в останалите сфери на живота, където стоят по-далеч от критичните погледи на западните ни съюзници.
  С две думи др.Борисов, успешно продължава делото на своите съратници от БСП/БКП.

  Що се отнася до падането на цените на газа, цинизмът на ББ няма граници. След неколкократното и необосновано вдигане на тези цени,някой пъти и с по 20%, сега се тръби до небето,че цената била свалена с 0,5 - 1,0%, я има , я няма. Лошото е,че по-голямата част от българите страдат от неизлечима амнезия и приемат като чиста монета долнопробните ПР-лъжи на премиера. Да не говорим,че замразяването на доходите и пенсиите при растящата инфлация,прави все по-беден и естествено все по-тъжен българския народ.

  Сего се опитва да ни пробута като голяма саможертва и евентуалното отстраняване на Божидар Димитров. Всички ние помним колко често ББ повтаряше тезата за "вярната служба на Родината", от ченгетата и доносниците на ДС/КГБ, толкова любима за другарите му от БСП/БКП, въпреки,че основна задача на "меча на Партията" беше да манипулира и мачка българския народ в полза на охолното съществуване на комунистическата върхушка.

  Ха да видим,като е казал А,ще каже ли и Я, майорът от ДС др.Борисов, т.е. да се раздели с полк.Павел Димитров-бивш шеф на ДС-Варна,сега виден депутат от ГЕРБ и Областен лидер на партията в морсака столица, Константин Тилев - общински съветник от ГЕРБ в София - агент на ДС, Минко Герджиков - зем.кмет. на София - агент на ДС и много други къде по-вече,къде по-малко известни активисти на ГЕРБ от столицата и страната, съдтрудници на комунистическикте тайни служби с които е пълна собствената партия на Борисов?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#5] от "johnkill":

  За таксата електромер

  Някой пита ли те, гледал ли си телевизия, а си плащаш.
  Някой пита ли те, ползвал ли си интернет, ама си плащаш.
  Някой пита ли те , говорил ли си по мобилния, ама си плащаш.
  А парното, такса мощост и т.н.

  Като не искаш за вилата да плащаш ток, има свещи, огън или нещо по-модерно примерно генератор.


 19. 19 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  същински бай тошо

  low riders team
 20. 20 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Лъжеш тикве!Извади пари от джоба си и плати Белене.Тикво каквото ти каже Златев това правиш.Нарочно гониш пчи за да няма алтернатива на руските проекти.Вреден си за България.

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#18] от "bored2009":
  Ти в ЧЕЗ ли работиш, в Е.ОН ли или в ЕВН

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:02 на 17/12/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Нямам думи ,прекланям се пред мъдрият гении на нашето съвремие.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "prodann":
  Е, че тогава за какво ни е ИО

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Боко, твоите мъдрости вървят САМО пред матрияла, в Брюксел не смееш и дума дакажеш вече (само дъвчеш дъвка).
  И защо от Капитал не го питат за какво беше в Брюксел, какво му казаха от от ЕНП, защо оставя Цветелина да инвестира в "зелена" енергия, а не в евтина ядрена (почти безплатна

 26. 26 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По-кротко критикарите, че Бибитко арестува лично! С едно-две мавашита в добавка...

  Единствено Карагьозова може да вкара малко разум у коравата Тиква, чембери ли ще удря, с тигана ли да пердаши...

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:40 на 14/01/2011 от неговия автор.

 28. 28 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#21] от "dqdomart":

  Нямам нищо общо с чез и т.н., ама се дразня от плачковщи, които искат всичко да им е безплатно.

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "spot":
  Ама той не е ли понаедрял за маваши гери И защо лично арестува- освобождава служителите на МВР от това им задължение, за да се съсредоточат върху СРСтата, така ли

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#21] от "dqdomart":

  Сега се изнервих, като ме подхвана за ЧЕЗ, ЕОН и всички тези мръсници. Само напалм за тях. И забравих Софийска вода, мама им.

 31. 31 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#21] от "dqdomart":


  И топлофикацията. Леле дигнах кръвното

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "bored2009":
  Кое да е безплатно? Във фактурата за сметката за еленергия имаш пера за:
  1. Консумирана еленергия - дневна и нощна тарифа
  2. Снабдяване с еленергия
  3. Разпределение на еленергия- достъп до разпределителна мрежа,
  пренос през разпределителна мрежа, стойност на разпределение
  4. Данъчна основа на еленергия- която е сбор от 1+2+3 , заедно със ДДС на данъчната основа....Та за кое точно не си плащаме?????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Много напрежение се е събрало в премиера ;(

  Моят съвет е да не взема много насериозно какво пише във вестниците за бизнес климата в България, а постоянно да действа да го подобри. Инфраструктурните проекти - магистрали, централи са добро нещо за бизнес климата, но още по важно нещо е ефективността на държавната администрация.

  Важно е да се направи бизнес климата добър не само за чуждестранните инвеститори, но и за месните.

  Колкото до ВЕИ проектите, най-доброто е да остави ЕОН, ЧЕЗ и ЕВН да се справят с тази напаст.

 34. 34 Профил на Роко 7
  Роко 7
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Защо не ми пущате коментара?
  Да не се разсърди и на вас ли!?!
  Циркаджии сте всички.

 35. 35 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#29] от "dqdomart":

  Няма бивши каратисти, милиционери, курви, както и малко бременни Освен това кръвта айран не става

 36. 36 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 741 Неутрално

  "...само с ВЕЦ-ове и ветропаркове не се прави икономика"
  казва ама не разбира! Тъп галош ще добави и едно АЕЦ да ни свети до края на живота на планетата, а народа ще работи болногледачи на чужденци, дошли да мрат на наща красива земя

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 37. 37 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#18] от "bored2009":

  Както се казва не само на вас,а и на тях да им е?а мамата!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 38. 38 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 531 Весело

  " докопам ли те, ще те арестувам лично." Бой по използвачите, гъзоблизците и останалите червени боклуци !

  Да защитим животнитe !
 39. 39 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Не съм фен на Бойко, но в голяма част от казаното ЗВУЧИ ИСТИНАТА. Бих могъл да го "светна" каква е разликата между бизнес в Германия и "бизнес" в Бг: В Германия ИМА ПРАВИЛА, ЗАПИСАНИ КАТО ЗАКОНИ! ТЕ СЕ СПАЗВАТ И ПРИЛАГАТ ОТ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА (прокуратура, съдопроизводство и прочие). В Бг ТАКИВА НЯМА (не се прилагат значи НЯМА!). Когато на няколко германци им забавят паспортите, ТЕ ОСЪЖДАТ ДЪРЖАВАТА ЗА ОГРОМНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, ТЯ ПЪК НАМИРА И ОСЪЖДА ВИНОВНИТВ ЗА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ!!!! А в Бг на никой нищо- УДЪЛЖАВАТ СРОКОВЕ НА ВАЛИДНОСТ, Цецо призовава за идими-дойдими според натоварването И ОЩЕ ЕДИН КУП БЕЗУМНИ ЦИГАНИИИИИИ.... ТА ТОВА Е РАЗЛИКАТА!......

 40. 40 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За Бога, някой да каже на премиера, че държи наопаки графиката за цената на газа!!!

 41. 41 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 582 Любопитно


  Ама този пич наистина ли смята да управлява до 2020 година,че той да затваря тогава 5-и и 6-и реактор на "Козлодуй"!?

 42. 42 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Каква мъдрост има в 20% ДДС върху лекарствата г-н Премиер?Като сте се загрижил толкова за благоденствието на българските пенсионери, защо не облекчите поне тези 20%, която държавата по закон прибира от и без това мизерния им доход?

  Noone needs the truth.
 43. 43 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бойко е много симпатичен премиер!

  За да разбиеш статуквото в България не е нужна много интелигентност! Писнало ми е от интелигентни недоразумения- ГолемияФил, Жан , Костуф , Мадридския Цар-Премиер , СерГЕйЧо .....

  Дори един по прост човек би свършил повече работа.

  Котката в къщи не я избираме по красота, а дали лови мишки!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 44. 44 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "~":Правилно! Това го предлагам от години. Който иска Белене, да инвестира лични пари в него!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 45. 45 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#44] от "BBC":

  А който иска ПРО да си я плаща сам?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 46. 46 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Абе хора това е новината на годината - ББ затваря АЕЦ Козлодуй през 2020.

  http://www.momchil.eu
 47. 47 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#40] от "anonimen":

  Той и графиката за пенсиите държеше наобратно, в пожарникарското училище изучават абциси и ординати отгоре-отгоре.

 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  За развитието на енергетиката до 2030 година има направено проучване от екип на БАН. Жалкото е, че с него никой не се съобразява.
  http://www.otoplenie.eu/php/statiq.php?id=239

 49. 49 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#43] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  НАКОЛЕНКО, в 21 век повечето хора нямат мишки по домовете. И не избират котараци да им пазят сиренето.

 50. 50 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 227 Любопитно
 51. 51 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 740 Неутрално
 52. 52 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Въпроса с АЕЦ Белене е много прост - преди около проекта се бяха накачили фирми близки до БСП (като напр. "Фронтиер", а сега Б.Б. иска да сложи негови фирми (като напр. "Главболгарстрой", а руснаците от своя страна не искат да дават два пъти подкуп за едно и също нещо!

 53. 53 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#14] от "USSR":

  Какво е демокрация ли? Излишно е да ти се обяснява: Свиня от кладенчева вода не разбира. По-добре помисли върху въпроса: Що е то "акъл" и има ли той почва в България (УССР, Русия, Беларус и т.н.)? Горната статия ще ти помогне да намериш верния отговор.


 54. 54 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  Др. Борисов, в отношенията с Русия , хващането ни за палците /на краката/ винаги е било обяснявано като нааай-мъдрото решение...

 55. 55 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Б. Б. - този феноменален човек
  е най-великият на 21-ия век!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 56. 56 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 688 Весело

  Къде си бе, мъдър?.....

  ХА-ХА-ХА

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 57. 57 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#49] от "spot":

  Нямат мишки? В България има въшки, бълхи и какалаки/хлебарки, та мишките да са станали кът?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 58. 58 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ""Както виждате, аз действам много мъдро...Защото ще оставя на следващите поколения стабилна ядрена енергетика. 2020 г., като затворим 5-и и 6-и реактор на "Козлодуй""

  Мъдреца от Банкя даже не чул ,че 5 и 6 блок може да работят до 2037 и 2039 година само с издаване на лиценз от АЯР

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Аз обвинявам франсетата. Ако бяха депортирали циганката, която хвалеше Боко, сега нямаше да се налага премиеринът да демонстрира мъдростта си като някой ексхибиционист в парка.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 61. 61 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 531 Весело

  Тва червената измет се въдите кът лебарки ? или имате по петнайси профила бря? кът бесни псета виете на умрело,секаш бат Бойко ви е нацепил колец у задниците...мчи тьй де!?
  Отворете вестник 'Дума' те тамка има да се празните от кеф ближейки трътките на любимите ви комири,Гоце,Серго,Путкин и другата подобна сволач.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 62. 62 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#61] от "Бай Иван":

  Мъдрецо, "комири" се пише с "у".

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 63. 63 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 684 Весело

  Четете,Записвайте ги,Копирайте ги и Ги Размножавайте!Те са,Те са Новите Откровения,да се слави ИМЕТО му сега и завинаги!Алеилуя,братя,алеуя!

 64. 64 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Боко Тиквата всекидневно е като един Конфуций. Особено в сферата на атомната енергетика

 65. 65 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  Като регистриран потребител имаш достъп он-лайн. сигурно вече е излезнал.

  Що пък Боко реши, че 2020 затваря Козлодуй? Нещо пак не е разбрал.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 66. 66 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#57] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  "В България има въшки, бълхи и какалаки/хлебарки"

  До коментар [#59] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  "пичите въшки, но те ходят и по мъже"

  Общо взето, ти си доказателство за верността и на двете твърдения...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 67. 67 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И по темата - строежът на АЕЦ може и да е мъдър ход, но участитето на руснаците в него и още по-пълното енергийно заробване на България от русия - хич...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 68. 68 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Боко, кой западен мишок ти каза, че 2020 година трябва да си затворил 5 и 6 блок на АЕЦ-а? Ворлик ли или Барозу!

 69. 69 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#57] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Наколенко, сравнението на инсекти (насекоми) с бозайници е като сравнението на рушняци с нормални хора.

 70. 70 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#59] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Пичите въшки не ходят по мъже, мъжете ходят по пичи въшки. При вас русофилистиците и криптокомуняги може да е наопаки, НАКОЛЕНКО

 71. 71 Профил на spot
  spot
  Рейтинг: 374 Разстроено

  До коментар [#65] от "Цецо":

  Що пък Боко реши, че 2020 затваря Козлодуй? Нещо пак не е разбрал.

  _________________________

  По-скоро НИЕ не сме разбрали, щото сичко свързано с поредното национално предателство е дълбоко засекретено, даже у УИКИЛИЙКС няма да го открием

 72. 72 Профил на enkbg2034
  enkbg2034
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Истината с наченки на история
  или една обикновенна изповед

  edelvais
 73. 73 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 881 Разстроено

  До коментар [#5] от "johnkill":

  " Изкупиха ни електромерите и сега вече давай такса щот е мой."

  Ами ако в бакалиите сложат такса "кантар"?!
  Да чукаме на дърво да не им дойде на акъла!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 74. 74 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И бойко е червено руско мекере,каквото му разппореди другаря Путкин,той го испълнява........затова се радва че е мъдар

 75. 75
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:46 на 17/12/2010 от неговия автор.

 76. 76 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alien":

  А ти имаш ли някакви аргументи или просто си пишеш, колкото да не заспиш?

 77. 77 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 112 Неутрално


  Г-н Борисов какво стана с обещаното?
  Не виждам осъдени бивши министри. Не виждам мутри в затвора. Не виждам новият ви морал, който обещавахте.
  Виждам само изцепки на министри, истории с Калинки и подобните им, виждам нападки срещу учени, лекари, студенти и опити за разделяне на нацията.

  Пътят е целта! Конфуций
 78. 78 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Весело

  Много мъдрост блика като пожарникарски маркуч, жалко че не е включен никъде....
  Дали господин ПРИМИера е следил изявите на шефа на ДКВЕР, който съвсем откровено сподели да не се надяват гражданите на по-евтин ток след АЕЦ Белене?!
  Дали знае какво говоро ТРАЙков, че цаната на електроенергията няма да пада?!
  Или мъдро поръсва с ПЯНливи "истини"?
  Ало ГЕРБерчетата що мълчите, нали сте адепти на истината?

 79. 79 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ето какво съм писала за АЕЦ Белене 2007 година:

  САГАТА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”
  Ст.н.с. д-р Вера Михайлова, радиохимик

  Както и да се живее, действа, планира, инвестира и произвежда под термина “зелено” трябва да разбираме това най-патриотично, капиталистическо, геополитическо, здравословно и конкурентно, което една критична маса от граждани, бизнесмени и чиновници може да направи . Така, че моето мото е: “Зелено – това е новото червено, бяло и синьо”.
  Томас Фрийдман, Ню-Йорк Таймс, 22 декември 2006 г.


  Началото на тази сага трябва да се търси в потъналите в забрава папки на несъстоялия се връх на българския технически прогрес от началото на 80-те на миналия век. Ако някой историк (професионален или любител) има амбицията и търпението да се порови из този архивен материал сигурно ще намери интересни подробности от това време, когато мегапроектът АЕЦ “Белене”заедно с още един хитроумен мегапроект на късния живковизъм - Завода за тежко машиностроене в Радомир, е трябвало да покажат на света и най-вече на капиталистическия такъв нашата индустриална “мощ” в пълния й блясък , оставяйки Запада в абсолютен потрес.

  Но, както вече знаем, чудото не се състоя и през 1989 г. чудотворците от Политбюро (срам не срам! ) трябваше да да си признаят , че не са успели да направят магията…

  Нека не забравяме, че този период от живота ни, който заживяхме след 10.11.89 г. и който условно се нарича Преходът започна именно с граждански протести, организирани от “Екогласност” срещу осъществяването на проекта - АЕЦ “Белене”.

  Скоро след това двата мегапроекта тихмълком бяха замразени от Правителството. Протестиращите останаха с впечатление, че това означава спиране на безумието завинаги и престанаха да протестират.

  А всъщност дали завинаги?!

  Нека си припомним със задна дата какво се случи през 1990 година.

  От това което е документирано може да се види, че на 22. 02. 1990 г. с решение на Парламентарната комисия по енергеника при ВНС и на тогавашния председател на БАН акад. Благовест Сендов (а нине здрастващ като наш посланик в Япония) е създадена Контактна комисия по енергетика, която е работна група на Парламентарната комисия за АЕЦ “Белене” на ВНС и БАН.
  Задачата на тази работна група е да анализира вариантите за развитие на националната енергетика, включително и да отговори на въпроса за целесъобразността от АЕЦ “Белене”. (стр. 3)
  .
  В разработването на този мащабен научен проект участват , със своите имена 85 учени и специалисти от различни институти на Академията.
  Изследванията и становището са оформени на 400 страници и са отпечатани в тираж от 1100 екзимпляра под заглавие: АЕЦ “БЕЛЕНЕ” Изследвания и становище на Българската академия на науките, Из-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.
  Тази обемиста книга е надлежно разпратена до Великото Народно Събрание и до други държавни институции за сведение.
  Какво се случва по-натътък.

  Всред изводите и съображенията, изразени в този документ, които са послужили като база за прекратяването (замразяване) на строежа на АЕЦ “Белене” през 1990 г. има такива, които не са се променили , независимо от 17- годишната му давност.
  Това са:

  1.Сеизмичност на строителната площадка и сеизмичен риск

  Анализът и оценката на сеизмичността на строителната площадка са извършени главно от сеизмолози от Геофизичния институт на БАН в периода 1979 – 1984 г, отразени в договори с “Енергопроект”.
  В него се подчертава, че:
  1.1. ...геолого-тектонската информация, съдържа данни, които показват, че сеизмотектонските условия в този район се влияят съществено от блокована разчлененост на земната кора от неотектонската и съвременна активност на разломи, по които биха могли да възникнат земетресения с магнитуд М = 5.5 – 6.5. (стр. 320)

  1.2. Сеизмичното въздействие върху площадката на АЕЦ “Белене” за територия с радиус 320 клм. – се определя от 6 силни земетръсни огнища с магнитудни оценки над 7.0, проявили се в минали времена и в настоящия век (20-ти век). Най-голяма опасност за площадката представляват въздействията от огнище “Вранча” , отстоящо на около 250 клм. от нея. За 10 вековен период от това огнище са регистрирани 21 силни земетресения (магнитуд над 7.0), честота - 2 земетресения на 100 години. (стр. 321).

  1.3. Обстоятелството , че става дума за строителство , свързано с опасности, изисквания и отговорности от най-висок ранг, за конкретните инжинерногеоложки условия на АЕЦ “Белене” проектното земетресение (ПЗ) би трябвало да бъде от осма степен, а максимално разчетното (МРЗ) – от девета степен, т.е. с по-една степен над приетите в проекта седма, респ. осма степен. (стр.324).
  Това означава, че:

  1.4. Ако атомните реактори от конфигурацията ВВЕР-1000 са осигурени за МРЗ от осма степен за 10 000 годишен период на повторяемост, избраната строителна площадка не предлага резерв (запас) за сеизмична осигуреност. (стр.324)

  Какво излиза при това положение? Излиза, че специалистите от Геофизичния и Геологическия институт на БАН не гарантират по никакъв начин сеизмичната устойчивост на терена, върху който ще се строи тази Атомна централа. През 1990 година те не са дали гаранции за терена. А какво се е променило за този 17-годишен период? Отговорът е: нищо.

  2. Радиоактивно замърсяване на р. Дунав и възможни примени в подземните води.

  2.1. В техническия проект не е направена прогнозна оценка за възможно радиоактивно замърсяване на подземните води при евентуални извънредни изхвърляния на радиоактивни вещества в околната среда.
  При съществуващите хидроложки условия в района на АЕЦ “Белене” могат да се очакват неблагоприятни въздействия върху подземните води , ще се наруши водният баланс на района. Това е установено от досегашния световен опит при използване на АЕЦ.

  В нашия случай, при твърде плиткото естествено залягане на подземните води, за да се поддържа водното ниво поне на задължителните 3 м. под най-ниската точка на фундиране , ще бъде необходимо изграждане на специална водопонизителна система.

  2.2. Геоложките и хидрогеоложките условия в района на АЕЦ “Белене” са благоприятни за сравнително лесно и бързо радиоактивно замърсяване на подземните води при възникване на извънредни (аварийни) изхвърляния на радиоактивни вещества.
  Тово може да стане или
  -чрез пряко вливане във водоносния пласт при изтичане от водопроводящите и канализационни системи;
  -чрез косвено постъпване на отложени на земната повърхност радиоактивни вещества в подземните води чрез инфилтрация на валежи и поливни води през почвения слой.(стр. 337-339).

  И какво се оказва? Оказва се, че теренът е избран неподходящо, защото нивото на подпочвените води лежи твърде високо, което означава, че при едно сериозно аварийно изхвърляне на радиоактивни вещества от централата, възможността за което никога не трябва да се изключва, подпочвените води неминуемо ще бъдат замърсени. До каква степен и в какъв радиус това може да се случи е трудно да се предвиди. Това което е възможно е да се моделират различни сценарии на подобно събитие при различни изходни данни. Такива сценарии не са ми известни.
  Но какъвто и да е сценарият на такова събитие, неговите последици биха могли да бъдат редуцирани до безопасни за населението нива.

  Въпросът е как ще се постигне изискумото ниво на безопасност и на каква цена.

  В случая хидролозите съветват преди да се започне строежът на централата, да се изгради специална водопонизителна система, която да отведе подземните води в по-дълбоки земни пластове. Не е трудно да се съобрази, че такова съоръжение не може да бъде нито просто като конструкция , нито евтино като стойност.

  3.Радиационна обстановка и радиационен контрол в района на АЕЦ “Белене”

  3.1.Смята се, че при нормална (безаварийна) работа АЕЦ “Белене” не би имала съществени отрицателни последици за страната и народа ни по отношение на радиационната безопасност. Сравненията обаче водят до заключението, че проектът на АЕЦ “Белене” в тази област отстъпва на проектите на АЕЦ в напредналите страни.

  3.2. Анализът показва също, че в случай на тежка авария на АЕЦ “Белене”, последствията ще бъдат твърде тежки, тъй като в 10 клм зона за вземане на екстрени мерки за защита , включително и за евакуация на населението, влизат гр. Свищов, гр. Белене, румънският град Зимич и три села (население повече от 50 000 жители). В 30 клм. зона влизат още в България – гр. Левски, гр. Никопол и около 50 села; в Румъния – гр. Турну Мугуреле и около 10 села – общо за зоната няколко стотин хиляди жители.

  3.3. При изготвянето на аварийни планове, без които строежът и пускането на АЕЦ “Белене” са недопустими , по необходимост трябва да се включат и големи румънски градове , което създава сериозни трудности от международен характер.

  3.4. Една действително тежка авария на АЕЦ “Белене” освен проблемите за нашата страна, ще изправи България пред тежки международни проблеми. В този смисъл площадката за строеж на АЕЦ “Белене” е избрана неудачно. (стр. 390-391)

  Едва ли е възможно горните твърде сериозни предупреждения да бъдат пренебрегнати. Те просто не се нуждаят от коментар.

  Но даже, ако допуснем, че като се пренебрегват всички изложени дотук предупреждения и фанатичното решение за тъй нареченото “доизграждане” на АЕЦ “Белене” бъде осъществено, то остава нерешен проблемът с :

  4. Обработката и съхраняването на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво от АЕЦ “Белене”

  Това е един много сериозен проблем, който в никакъв случай не може да се пренебрегва при оценка на преимуществата и недостатъците, на печалбите и загубите от построяването и експлоатацията на всяка централа.
  Това трябва да включва:
  а) Изграждане на инсталации за преработка на радиоактивните отпадъци, неизбежен страничен продукт при нормално функциониране на централата;
  б) Осигуряване на обучен персонал за експлоатацията на тези инсталации;

  в) Хранилище за последващо съхраняване на вече преработените радиоактивни отпадъци.
  Това са основните проблеми дискутирани в документа от 1990 г.

  Този документ никога и никъде не бил официално опровергаван и въпреки това излиза друг документ, този път под заглавие ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ”БЕЛЕНЕ” – 6/1/2004 г.

  В този документ липсват имената на авторите му и освен това в неговите 45 страници таблиците и графиките вместо да бъдат илюстрация на думите фактически ги заместват.
  Да не говорим, че там липсва каквато и да е информация свързана с перспективите за преработването на радиоактивните отпадъци и третирането и последващото погребване на отработеното гориво.
  Процедури, които могат да увеличат съществено прогнозираната цена на това съоръжение без някой да може да каже точно каква ще бъде реалната цена, която българският данъкоплатец ще трябва да калкулира в семейния си бюджет.

  Когато говорим за ядрено гориво, неизкушеният в тази област гражданин може да бъде подведен и по аналогия с горивото за обикновените централи и да си представи, че след като бъде използвано, то престава да е радиоактивно!
  Това е абсолютно погрешно!
  Обратно!.
  Когато централата работи , в резултат на ядрена реакция (делене на ядрото на уран-235) , в горивото се получават радиоактивни изотопи на различни химически елементи, чиято сумарна активност е по-висока (особено непосредствено след изваждането й от активната зона) от тази на свежото гориво. При това тези изотопи имат периоди на полуразпад от няколко секунди до десетки хиляди години.

  Преработката (радиохимично разделяне) на тази смес от изотопи на различни хим. елементи изисква специално оборудвана лаборатория , с телескопични уреди за дистанционни манипулации и през специални екрани от оловно стъкло, които да защитават работещите от вредното излъчване. Затова тази преработка е много скъпоструваща.

  Нашата страна не разполага със съоръжение от този тип.

  Построяването на пастоянно хранилище за погребване на отработено гориво също е изключително тежка и отговорна задача, все още нерешена в световен мащаб.
  То трябва да бъде гарантирано за стотици хиляди години напред, защото непълното и небрежно решаване на този проблем е равностойно на прехвърлянето на нашите проблеми върху плещите на още неродените бъдещи поколения...което е толкова неморално, че граничи с престъпление.

  Такова постоянно хранилище представлявя цяла подземна фабрика, със съответна вентилация и охлаждане, в недостъпни за подпочвени води терени, най-често желателно е гранити или пък изоставени солни мини (солните мини са гарантирано недостъпни за подпочвени води, защото ако имаше такива , то солта щеше да се разтвори , да се отмие...)
  Освен това, то трябва да бъде разположено в отдалечен район, да бъде за вечни времена под постоянна специална охрана поради заплаха от терористичен акт и т.н.

  Не е трудно да се съобрази, че за нашата страна, която е неголяма по площ, сравнително гъсто насилена и в която липсват геологични формации като гореспоменатите такова хранилище не може да бъде изградено.

  Поради това, отработеното гориво от АЕЦ “Белене” трябва да се транспортира до Русия. Със всички произтичащи от тази едностранна зависимост последствия. Не трябва да се забравя, че Руската дума гласува закон, според който Русия след 2020 г. няма да приема отработено гориво от чужди страни.

  Не трябва да се забравя също, че транспортирането на такъв товар до Русия става при специален режим и транспортните такси за превозването му през териториалните води на две страни – Румъния и Украйна – трябва също да бъдат включени при формирането на цената на крайния продукт.

  Към тази цена трябва да се добавят и разходите по погребването на самите съоръжения от централа, когато бъде преустановена експлоатацията й.

  5. Рекултивация на почвата

  Предварителни оценки на британски учени показват, че за превръщането на площадката на една спряла вече АЕЦ отново в годна за обработване земя са необходини около 1.5 милиарда паунда.

  За икономическата нецелесъобразност на проекта разумните хора получиха в последно време достатъчно материал за размисъл в една поредица от стойностни статии във печатните медии.
  Но в същото време по Интернет форумите се подхвърля лесно запомнящата се и заплашителна в своето познато звучене частушка:

  Нали знаеш, без АЕЦ-а,
  парафина с конеца?!


  Да не говорим, че остават без отговор следните естествени въпроси, които всеки от нас би трябвало да си задава:

  Защо БАН като институция запазва едно дистанцирано мълчание сега?

  Какво се е случило с тези 85 учени он БАН автори на първия документ и защо никой от тях не реагира публично на възобновяване на мегапроекта АЕЦ “Белене”?

  Кои са авторите на документа ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”?

  Защо Гърция няма атомни електроцентрали и не предвижда разискване по този въпрос в близките 30 години?

  Къде ще се насочи туристическият пътникопоток, ако случайно или не толкова случайно се пусне слух, че в България има радиоактивно замърсяване? И докато екипите от експерти и комисии на всички нива изясняват случаят дали слухът е верен или пък злонамерен къде ще предпочете редовият турист да летува?

  Ще запазят ли пазара си и цените си нашите минерални води , ако има съмнения, че могат да бъдат замърсени с радиоктивни изотопи от изграждането на нови мощности на нова площадка?

  С какви дългосрочни спогодби е гарантиран пазара на произведената у нас електроенергия ?

  Кой ни е внушил, че ние можем да бъдем енергиен център на Балканите, след като ние внасяме енергоносители от Русия, което в най-добрия случай ни отрежда незавидната роля на енергиен диспетчер в региона?

  Като заключение бих искала да кажа убедено, че: Всичко може да се построи, даже АЕЦ “Белене”.

  Зависи обаче на каква цена и кой ще плаща сметката.

  Референдум в случая е невъзможно да се провежда, защото не могат да бъдат питани всички, които ще плащат сметката наред с нас, тъй като това са и нашите все още неродени потомци, чието бъдеще ние предопределяме днес.

  ЗАБЕЛЕЖКА: В текста с курсив са дадени цитати от книгата “АЕЦ ‘БЕЛЕНЕ’ – Изследвания и становище на БАН” като в скоби са означени и съответните страници.
  _________________

  • Статията е отпечатана във:

  • в. “Про и Анти” , бр.1, 5-11 януари 2007 г.

  http://www.oshte.info/004/001/0301/03.htm

  The best way out is always through Robert Frost
 80. 80
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:58 на 20/12/2010 от неговия автор.

 81. 81
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:58 на 20/12/2010 от неговия автор.

 82. 82
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:58 на 20/12/2010 от неговия автор.

 83. 83 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 838 Неутрално

  леле мале, порнография...
  аз им казах тва, аз им казах онова...се едно слушам циганите по клипчетата, на които толкова се смеем всички, а не МЪДРЕЦ..
  ееехххх ББ спри да дрънкаш поне с тоя патос, молим ти се

 84. 84 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 445 Разстроено

  До коментар [#1] от "telqk":
  И трите ЕРП-та са нахални дружества, поканени за бизнес в БГ - знаете от кого - от тези, които са били на власт. Но специално 'такса електромер' или по-точно подръжка, трябва да има! Било тя и 2ст. на месец.
  Тази такса всъщност ще накара хората, които имат неизползвани електромери да ги закрият, а не някой да разбива табла и да им ги краде. Това е в някаква степен логично стопанисване на собствеността на доставчика. Защото, ако накой не ползва 20-30г. едно вече изградено улично достъпно табло - за къща или някакъв обект - как оператора да определи, дали ще се ползва някога!? Разбираема грижа е, ако таксата подръжка е стотинки или <1лв.! По този начин всеки клиент ще си каже - ами защо да ги давам, вместо да си купя вестник или сандвич. И ще се обади на дружеството да му го махнат. Може и да намалят заедно с това предложение и с някой лев началната такса с 20-30 лв. - така допълнително биха си 'постлали' за уважение от клиентите...
  Добре, но тия от ДКЕВР и ЕРП-тата са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТИ и не могат да го обяснят - със загриженост на нас, съгражданите им. За да можем лесно да разберем проблема - че за всичко трябва старателно стопанисване и загриженост. Ако го обяснят, ще ги уважаваме! Но те са 'бавни' и си създават само омраза. За рушветите не говорим...
  Това е - хаос и безпорядък - който баааавно и мъчиииително се разчиства... :'-((

 85. 85 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Откъде накъде толкова прост човек ще дава мнения за развитието на енергетиката. Тоя може само да е говорител на икономичеси групи или на партийни интереси. АЕЦ е МИНАЛО. Бъдещето е в зелената енергия. Най-голямата лъжа е, че е скъпа сравнена с ядрената енергия.

 86. 86 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Борисов и БСП вече явно показват взимната обвързаност. Борисов си е комунист и няма нищо общо с демокрацията. Този човек, както и Станишев, и БСП работят за Русия. Само национален предател ще тръгне да строи Белене! Един реактор в Козлодуй ще задоволи манията за прозорливост на Борисов и евентуален недостиг на ел. енергия след 20г . Белене е проект на енергиината мафия. Щели сме да сме енергиен център. Идват нови технологии, нови източници на енергия,които ще направят енергията по-евтина. Електроуредите ще консумират все по-малко енергия. И на кого, и на каква цена ще продаваме ток от Белене? Малоумни приказки на болни, алчни нещастници, служещи на руски интереси. България не е имала толкова жалък премиер, като Борисов. Човек който сутрин говори едно, а следобяд друго. Това навежда на мисълта за медицинско заболяване.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 87. 87 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 633 Любопитно

  До коментар [#86] от "ЗА Революция":За Белене си прав,за Борисов в тотална грешка!Ако Костов имаше неговият характер България сега щеше да е друга и никога нямаше да минава през тройната мелница.Както и Бербатов щеше да е друг, ако имаше характера на Стоичков!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 88. 88 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 112 Разстроено

  До всички пишещи по тази тема. Впредвид критиките като цяло. Знаете ли кое е жалкото. Че ние българите избираме подобни субекти да ни управляват и после ревваме - Ауу какво стана?
  И тук не става дума за кого сме гласували лично ние, а за общата тенденция.

  Пътят е целта! Конфуций
 89. 89 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Борисов пред "Капитал": За АЕЦ "Белене" действам много мъдро. Както винаги е пословично скромен. Немски дипломат пред "Дойче Веле": Борисов е манипулатор. Дали е излъгал човека?

 90. 90 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Гневно

  След като преди 2-3 години беше смачкана тезата на ДС - мутрите , че "служили" на България !!??/ , започнаха да а пробутват "новата" си демагогия - че имало "добри" /шпиони/ и 'лоши" от ДС / тези от 6-то и доносниците /..Даже с нов "нюанс- на Гоце- че с тяхна помощ сме влезли в НАТО и ЕС !!??...))
  Както писах не веднъж , борбата им е ЛИЧНА - на две-три- глутници , от ЕДНА и СЪЩА пасмина..Червените боклуци ..
  " Законът бил лош, защото НЕ правел разлика, между двете глутници ..)) ЗАЩО бил приет такъв закон ? и прочие ..Последната "теза' на ДС - мутри, от едната глутница ...
  Имаме си работа с един посредствен популист , демагог и лъжец - от техното- червеното котило ..
  Може всички да сме грешни , неопитни и допускали грешки , но ТЕЗИ - са типове..Мошеници и ..долни червени копелета...
  ...ФАКТ...

  BIG AL
 91. 91 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Шенген и членството в еврозоната: Тиквата що се разсейва, че неговият директор на Главна дирекция "Гранична полиция" в МВР Захарин Пенов е официално осветен като резидент Сотиров на ВКР. Като прибавим шефа на митниците Ваньо Танов, който е агент Гергов на Шесто управление на ДС от 1982 г., става ясно колко сме готови за Шенген и какви хора ще пазят границите на съюза. Те ряпа ядат в Брюксел. Само дребни забележки имали...

 92. 92 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Виц. За АЕЦ "Белене" Боко действал мъдро! Абе с кво се друса тоя човек бе. И кокошките на двора разбраха, че Тиквата върти разни андрешковски "тактики" и хитрува на дребно с руснаците. Единствената разлика с героя на Елин Пелин е, че Андрешко събра кураж и остави съдия-изпълнителя да нощува в блатото, а наша Пунта Мара не смее да се откъсне от маниакалния убиец Путин и му диша по телефона всяка вечер. Аре аман от милиционерска любов.

 93. 93 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  За диалога с чуждите инвеститори:
  Чакаме големия, стратегически, европейски инвеститор. Боки, питай пиарката на Валето Златев кой е Годо, защо го чакат и какво общо има Годо с Михаля и Неволята. Шебек.

  За приятелите и раздялата с тях:
  Бойко, веднага да поискаш прошка на хората и да им целуваш ръка, дано те приемат за приятел отново. С твоето име никой не може да злоупотреби бе, рожбо милиционерска. Какво име ти остана на тебе. Колкото ти струва думата, толкова ти чини и името. Развален домат не се разваля. Пак другите му пречели. Крив маркуч.

  Заключение: Полекичка събирай бохчите и мисли за пенсия. Лужков и Валето Златев все нещо ще ти измислят.

 94. 94 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Мила Мамо! За да дайстваш мъдро .... мисля че първо трябва да си мъдър. Аз не знам какво прави ББ защото не съм наоколо. Но само като чета интеврвюто .... звучи като доста елементарен ръб. Човек само като си помисли че той беше единствената реална алтернатива на червените гадове и ..... да ти се приплаче.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 95. 95 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това е първото нещо , което съм прочел от Б.Б. и по което нямам никави забележки, даже го подкрепям , особенно за отношението на чуждите медии към България, когато те защищават собствените си фирми и спонсори!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK