Свидетели обявиха в съда, че Маргините готвели атентат и срещу депутат от "Атака"

Красимир и Николай Маринови

© Дневник

Красимир и Николай МариновиБратята Красимир и Николай Маринови, по-известни като Маргините, са готвели атентат срещу депутат от "Атака", съобщи БТА. Това обяви свидетел по делото среща братята, на което беше даден ход в Софийския апелативен съд (САС).


САС е втората инстанция, която разглежда делото, след като братята бяха оправдани от Софийския градски съд. Маринови, Бисер Илиев, Веселин Тошев, Иво Карагеоргиев и Стефан Рангелов са подсъдими за подготовката на покушенията срещу ген. Любен Гоцев и покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.


Пред съда днес свидетелстваха няколко души, сред които двамата бивши криминалисти от СДВР Иван Иванов и Николай Спасов.
Николай Спасов обясни в показанията си, че през 2005 г. Димитър Вучев /Демби/ и Мартин Станков /Рашо/ са ходили в СДВР, за да съобщят за организирането на група за убийства. Първоначално при Иванов и Спасов е отишъл само Станков, който е заявил, че е сред хората в списъка на групата. На следващия ден пред полицаите са свидетелствали и двамата. Димитър Вучев е заявил, че неговият познат Бисер Илиев, който е сред подсъдимите по делото срещу Маринови, е включен в групата, заедно с още двама души, които са били сред осъдените за убийството на Валентин Алексиев /Лисицата/. През 2009 г. за убийството на Алексиев бяха осъдени Стефан Рангелов, Емилиян Цонев, Велин Добрев, Валтер Папазки и Георги Георгиев.


Според показанията на Вучев и Станков групата е трябвало да убие още бизнесмен от Сандански, депутат от "Атака" и Иван Тодоров /Доктора/. Пред двамата полицаи Мартин Станков е обяснил, че се притеснява за живота си, а Вучев казал, че издава групата, защото "в момент, когато България ще бъде приета в Европейския съюз, не може да се допусне такава дестабилизация".


Следващото съдебно заседание ще се състои на 24 януари 2011 г. За тогава съдът ще изиска обяснения от главния секретар на МВР Калин Георгиев защо днес от МВР не са представили цялата информация, с която разполагат по оперативното дело, заведено по показанията на Станков и на Вучев.


Сред свидетелите, които се очаква да дадат показания по-късно в хода на процеса, е и Димитър Вучев, който не се яви днес. Мартин Станков е сред подсъдимите по делото срещу Златомир Иванов, по което Димитър Вучев също е сред свидетелите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама вие какво чаквате от съдиите от Софийския апелативен съд? При новината,че Специалният съд ще започне работа от май 2011 г., те вече са нахлузили черните тоги на уволнение. Ясно е,че от догодина паричният поток ще секне и трябва да се кара повечето на основна заплата. До март-април каквото може да се вземе,това ще е. Затова и пускат опасните престъпници като лавина в "цивилизацията". После? После,който има акъл ще стане адвокат;който няма,си го няма. А тези от ВСС ще постоят още някоя и друга година,ще видят,че младите вече не ги бръсн ат за нищо и мирно и тихо ще се разтурят или пък ще живуркат като тези от СЕМ.

 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тоя Демби голям европеец ще дойде момчето. Само така я!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Брей, как авторитетно звучи- "депутат от Атака" ... а всъщност мутрата Банев

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Вучев казал, че издава групата, защото "в момент, когато България ще бъде приета в Европейския съюз, не може да се допусне такава дестабилизация".

  Шестака откъде ги вади тези свидетели направо да се умилиш

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "diegos":

  слави бинев се казва мутряжката от атака . Сега се подвизава като евродепутат у Брюксел .........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ама вие защо се занимавате със съдиите от СГС и САС ? Та те освен да оневиняват обвиняемите, нищо друго не вършат! Бащи те на "лукановата", конституция създадоха една напълно безкон тролна съдебна система! Резултатите са налице: Съдебната власт е напълно независима от Народното събрание, от изпълни телната власт (в САЩ тя е ограничена от Държавния департам ент) и абсолютно зависима от престъпниците. На практика тя защитава техните права и отсъжда присъди срещу правата на жертвите им (напр.делото Борилски). Досега, с малки изключен ия, тази система обслужваше добре и изпълнителната власт, напр. по време на управленията на СДС,НДСВ и Тройната коали ция. "Демократичната" конституция на Луканов даде на магист рати те могъщата власт да се противопоставят на цялото общес тво, както е в момента. Рейтингът на съдебната власт клони към нулата; ТЯ Е ОПРЕДЕЛЕНА КАТО НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ВЛАСТ В СТР АНАТА. Да се чуди човек как съдиите имат очи да пишат жал би и да се вайкат, че незаслужено ги обиждат!? Буквално са разв ързали ръцете на рецидивистите- хиляди са на свобода с по 4-5 висящи дела; проявяват в отговорни дела страх и малодушие, корумпираност (Красьо Черния, черноморските имоти, рушвети те по делото Н.Цонев). Е, прави ли са немалко хора да казват, че съдът е последното убежище на мафията? Критиките към ВСС станаха притча во езицех. Съдиите се включват в опита всячес ки да компрометира изпълнителната власт- задача най-вероятно поставена от жълти и най-вече сини политици.

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 05:45 на 18/12/2010 от неговия автор.

 8. 8 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За наглостта на българските съдии ще цитирам част от коментар в сп.Правен свят: „Вие искате да вършите каквото си решите и никой да не ви контролира. Не се изживявайте като безгрешни. Не може народът да ви плаща заплатите, а вие да не давате отчет. Половината от вас за нищо не стават.Какво скача те толкова?” Отговор: "КОЙ НАРОД,УВАЖАЕМИ,МИ ПЛАЩА ЗАПЛ АТАТА?"
  Кой народ ви плаща заплатата ли, г-н съдия? Значи народът, по вашему плебсът, има задължението да плаща данъци, с които да се хранят хиляди държавни хрантутници,вкл. и самозабравили се екземпляри ! На магистратите на една безконтролна власт, която прави каквото си иска!
  И като отговор коментар,публикуван в Dnes.bg: "Българският съд е патерицата на МАФИЯТА в страната. Много жалко че не се изби рат "съдиите" от хората (както в САЩ). Тогава тази "чест на", "компетентна" и "неподкупна" сган щеше отдавна да е ометена".

 9. 9 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Европейци като Демби ни трябват.

 10. 10 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Поправете се - евро-депутат от "Атака". Сещате се, нали?

 11. 11 Профил на khankroum
  khankroum
  Рейтинг: 8 Весело

  Много бързо свършиха парите от рушвета за пускането на Големия Маргин. А през 2011 идват избори...

 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Жънете господа съдии. Днес му е времето ! Все ще намерите някоя процедурна хватка с която да оневините мафиотите . В България пред 200 свидетели човек да утрепят , родните магистрати ще управдаят убийците , или ще им дадат фиктивна присъда!

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Жънете господа съдии. Днес му е времето ! Все ще намерите някоя процедурна хватка с която да оневините мафиотите . В България пред 200 свидетели човек да утрепят , родните магистрати ще управдаят убийците , или ще им дадат фиктивна присъда!

 14. 14 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо ли ми се струва, че заглавието трябва да е:
  "Кошаревски свидетели обявиха в съда, че Маргините готвели атентат и срещу депутат от "Атака"

 15. 15 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не ми трябва Солунската митница...
  Съдия трябваше да стана...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 16. 16 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#1] от "george":
  А Хотелите и мангизите от рушвети ще връщат ли ?

  Да защитим животнитe !
 17. 17 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Абе вие коментиращите горе четете ли същата статия изобщо?! СЪДЪТ пита защо МВР не е представило тези доказателства на предна инстанция!!!

  Скапаните милиционери прикриват Маргините, докато техни колеги събират доказателствата, и накрая за това е виновен СЪДЪТ?!

 18. 18 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonimen":

  Да не е Митето бе? Та той си е за трепане)) На "тати" Болен момчето))

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 19. 19 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#18] от "diva_selianka":

  що да е за трепане унуката на радой той е същият като теб в мисленето ..в такъв случай и теб ли да те трепем ....

 20. 20 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "capitalist":

  Нееее,мен трябва ме направите евродУпетатка. И да ми дадете и щат за двама-трима преводачи. Аз не мога да разговарям на езици с опонентите ,на които те са говорили с конете си ,когато Кирил и Методи са създавали българската азбука
  Дръж се за мен може те препоръчам с твоя английски диалект за заплатка

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 21. 21 Профил на еблива дама от село
  еблива дама от село
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#20] от "diva_selianka":

  Колежке, в който и форум да надникнеш, аман от педераси.

  По-добре е да си млад, здрав, красив, богат и умен отколкото да си стар, болен, грозен, беден и глупав. КОНФУЦИЙ
 22. 22 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "патриархална селянка":

  Е,та нали са демократи. Точно такива трябва да си са. Анални

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 23. 23 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#20] от "diva_selianka":

  Дръж се за мен може те препоръчам с твоя английски диалект за заплатка
  ====================================
  добре щом казваш ,обаче като станеш евродепутатка да не ме забравиш ....

 24. 24 Профил на еблива дама от село
  еблива дама от село
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#22] от "diva_selianka":

  Демек политически АНАЛизатори.

  По-добре е да си млад, здрав, красив, богат и умен отколкото да си стар, болен, грозен, беден и глупав. КОНФУЦИЙ
 25. 25 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#21] от "патриархална селянка":


  До коментар [#22] от "diva_selianka":

  явно има няква файда от педалите ,дразнят ви ....

 26. 26 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#23] от "capitalist":

  Ама първо трябва да стана. А ти с какво ще ми помогнеш,а? Заплатка искаш -такива милиони ги има. Обаче ,мойто момче трябва се поизпотиш преди това

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 27. 27 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#24] от "патриархална селянка":

  Така де.. анализират тайното съдържимо в скритите дебри на....политика де

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 28. 28 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#25] от "capitalist":

  Има файда разбира се. Ануса ми е още здрав благодарение на тях.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 29. 29 Профил на еблива дама от село
  еблива дама от село
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#27] от "diva_selianka":

  Ще ти припомня един брадат анектод затова как се заплаща трудът при демокрацията.

  Тръгнал един на дълъг път през море ама като нямал много пари це цанил да го закара един товарен кораб. Капитанът му рекъл:
  - Тук на моя кораб всичко е ОК само дето няма жени и ще трайш до Сингапур.
  - ОК, казал му нашия.
  Минала седмица дошла втора он вече не трай. Отива при капитана:
  - Капитане, аман заман, требе нещо да изчукам, че вече не се трай!
  - Добре, казъл капитанът, тук има един готвач китаец дето може да го оработиш, ама ще ти струва 450 долара.
  - 450 долара! Че за какво толкова бе капитане???
  - Ами първо 200 долара за мен, понеже аз съм капитанът и ХИЧ НЕ ГИ ОБИЧАМ ТИЯ РАБОТИ да стават на моя кораб. Второ - по 100 долара на Ханс и на Юрген да държат китаеца докато го работиш понеже Ханс и Юрген също ХИЧ НЕ ГИ ОБИЧАТ ТИЯ РАБОТИ. И трето - 50 долара за китаеца понеже И ТОЙ ХИЧ НЕ ГИ ОБИЧА ТИЯ РАБОТИ!

  По-добре е да си млад, здрав, красив, богат и умен отколкото да си стар, болен, грозен, беден и глупав. КОНФУЦИЙ
 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:39 на 18/12/2010 от неговия автор.

 31. 31 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#26] от "diva_selianka":

  Обаче ,мойто момче трябва се поизпотиш преди това
  ==============================
  нали съм гражданин ,а щом е за европейското развитие на българия ще се потя бе,ама само съботите ме пиши скатавка,шабат ....

  п.п ти затова ли маразиш герб бе муци ,защото са граждани ,а не селяни за европейско развитие на бг ....

 32. 32 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#29] от "патриархална селянка":

  Е ,има и по някой хитрец дето все прецаква системата на системата


  След няколко месеца плаване, силно зажаднелите за нещо женско моряци слизат на остров. За
  нещастие островът е пуст и те успяват да уловят само една коза, която качват на кораба и нарочват за
  "жена".
  На кораба настава суматоха - всеки иска да е със козата. Капитана строява всички и въвежда ред:
  - От днес нататък, който спи с козата - по 1 долар в касичката! 100 моряка - 100 долара!
  Първия ден - 100$. Втория ден - 100$.Третия ден-99$
  Капитана строява всички и почва:
  - Ти плати ли?
  - Да!
  - Ти плати ли?
  - Да!
  - Ами ти бе!
  - Не!
  - Защо, бе идиот!
  - Ами ние....сериозно ходим!

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 33. 33 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "capitalist":

  Я да дам едно мощно рамо аз, нищо че е събота.
  Световният еврейски заговор - трябва да се поддържа и в делник и в празник.

  Прочети нещо, което мнооого ми хареса! Много.
  Съжалявам, че не мога да намеря друга подходяща тема, но надявам се да ми бъде простена тази волност.

  http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2010/vargas_llosa-lecture_en.html

  The best way out is always through Robert Frost
 34. 34 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "capitalist":

  Ти си ми някакво наказание свише...аз евреин на снимка да видя и шамар му удрям,а той си знае защо..... а тук събота ,та шабат...

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 35. 35 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#32] от "diva_selianka":

  Замириса ми на феромони и тостерон при влизане във форума и веднага открих от коя тема идва.
  А бе ти уж чувствена и романтична жена пък глей кви ги ръсиш... не че не ми харесва...

 36. 36 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#29] от "патриархална селянка":

  а името на кораба знаеш ли го ....

 37. 37 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#33] от "Realistka":

  благодарско ....

 38. 38 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "bigman1":

  Изкуквам. Ама то е от времето. Времето наше -парите техни....

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 39. 39 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#38] от "diva_selianka":

  На кого на евреите ли са парите тяхната мамка....

 40. 40 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#39] от "bigman1":

  е,та тайна ли е....

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 41. 41 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело
 42. 42 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#40] от "diva_selianka":

  Ми не ... ама исках да съм сигурен...
  Ама той живота не е само пари... Вярно че без тях не може но има къде по смислени неща...

 43. 43 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално


  До коментар [#42] от "bigman1":

  Да,ама на кой му пука.И къде трябва да се скрие човек в материален свят ,за да види другото и да го оцени?

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 44. 44 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  До коментар [#41] от "capitalist":

  Благодаря ти! Много!
  Това е голям десерт. Оставям го за спокойно четене - за довечера.
  Аз имам една купчина нобелови лекции. Някои съм ги превела (грубо. За приятели, щото английският ми не е професионален, но е приличен). Ако те интересуват ще постна списъка, за да си избереш...

  The best way out is always through Robert Frost
 45. 45 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#44] от "Realistka":

  благодаря за предложението ,не си прави трудът има ги в нета на английски ,но ако има нещо което те е впечатлило ,харесва ти , постни го и сподели с нас ...

 46. 46 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#43] от "diva_selianka":

  Замислих се ... наистина къде...ако човек няма за насъщния и му говориш за култура и човешки ценности ще те помисли за луд.
  Не знам, всеки гледа от своята си камбанария но това материализиране и опошляване на всичко ме дразни и не мога да приема че в 21 век преоритета на човечеството ще да е само правенето на пари.Къде остава романтиката...чувствата...все пак живота не е вечен... и ковчег с джобове няма!

 47. 47 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#44] от "Realistka":

  Искам да ми преведаш като за приятелка нещо от William Luther Pierce III. Щото си умно парче Капиталиста ще ти плати.

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 48. 48 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "capitalist":

  А Йосиф Бродски имаш ли?!
  Аз имам почти всичко негово, което е отпечатано. Дълги години (май и до днес !) той ми е нещо като Библия.

  The best way out is always through Robert Frost
 49. 49 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#48] от "Realistka":

  постни нещо ,което ти мислиш за добро ....

  лек ден ,сега излизам после ще чета ....

 50. 50 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#46] от "bigman1":

  когато доктрината в света става make money ,няма място за романтика. тя също е запазена за богоизбраните. Но и ние можем да се насладим на петминутката за романтика. за озониране на въздуха? А верно е,че на акациите ни пари ,ни романтика трябват.


  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 51. 51 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#50] от "diva_selianka":

  А стига ве 5 минути аз държа повече...

 52. 52 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Голяма елегия – на Джон Дън
  Йосиф Бродски

  "За кого бие камбаната"
  Джон Дън
  Медитация 17
  „Проповеди за неочаквани ситуации”

  "Никой не е остров
  сам по себе си;
  всеки част е от материк,
  част от цялото.
  Ако морето откъсне буца пръст и я отнесе,
  не би било в ущърб за Европа,
  дори да би било цял полуостров
  или имение на твой приятел,
  или твойто собствено дори.
  Смъртта на всеки къса част от мен,
  защото съм част от човечеството;
  и тъй като не ми е писано да знам
  за кого бие камбаната;
  тя бие за всеки един от нас"
  Джон Дън


  Джон Дън заспа, и всичко сън обзе –
  картините, стените, пода, скрина,
  завесите, раждивото резе,
  леглото, масата, свещта, килима.
  Заспа леглото, медният леген,
  светилникът, кристалът, порцелана,
  стъклото, хлябът, ножът изтънен,
  вратите, стапалата. Нощ настана.
  Нощ: по ъглите и в очите, и в речта,
  всред папките, разхвърляните вещи,
  в дървата, и в машата, в пепелта,
  в камината...Бе нощ във всяко нещо,
  Сред сенките, в елека окъсял,
  в кревата, в облегалката и в пеша,
  в разпятието и в чаршафа бял,
  в метлата до вратата. Всичко спеше.
  Заспа прозорецът. Заспа снегът
  И скатът бял на покривът далечен.
  Промъкна се сънят във всеки кът
  в квартала, от прозореца разсечен.
  Спят арки, зидове и перила,
  лехи с цветя, павета и решетки.
  Не блесва лъч, не скръцват колела...
  Халки, огради, орнаменти, клетки,
  Врати вериги, панти, дръжки спят,
  Резета, ключове в ключалки тъмни;
  ни шум, ни звук, ни мишки шумолят.
  Снегът поскръцва. Всичко спи. Ще съмне –
  след време. Спят затвори. Кули спят,
  везни на рибния тезгях. Прасета,
  спят котките, ушите им стърчат.
  Спят къщите. Спят вързаните псета.
  Спят мишки, хора. Лондон – в сън тупти.
  Спи шхуната, а кишата пенлива
  Под бордовете й на сън сумти,
  И със сънливото небе се слива.
  Заспа брегът скалист и варовит.
  Джон Дън заспа, а с него и вълните.
  Спи Островът в единен сън завит.
  Градинките залостени, елите.
  И габърите с кленовете спят.
  Спят ручеи по склонове, пътеки.
  Полегна мечката, заспа вълкът.
  Затрупа сняг хралупите навеки.
  Не пеят птици всред простора бял.
  Не грачат гарги, сова не се вяства.
  Английският простор е занемял.
  Претичва мишка. И звезда проблясва.
  Спи всичко. В гробовете си добре
  спят мъртъвци. Спокойно. А в леглата –
  сред нощниците си като в море –
  спят живите, прегърнати от самотата.
  Гори, реки. Заспало всичко бе.
  И звяр и птици – цялата природа.
  И пада сняг от нощното небе.
  Но спят и таму високо в небосвода.
  Спят ангели. Забравен е светът
  Сведците спят и нямат срам в съня си.
  И Пъкълът, и Раят чуден спят.
  И всеки в този час е във дома си.
  Спи Бог. Чужд свят - и по-чужд не би могло.
  Не чуваш, погледът не разпознава.
  Спи дяволът. Спи в него всяко зло
  върху снега, в английската морава.
  Ездачи спят. Архангелът с тръба.
  Коне на сън се люшкат в ритъм плавен.
  И херувими, сгушени в тълпа,
  Под купола на църквата на Павел.
  Джон Дън заспа. Заспа и всеки стих.
  И римите – и силните и слабите.
  Къде са те? Лежат в съня си тих.
  Порокът и грехът си спят в силабите.
  И всеки стих на брата си шепти
  И търси място, близост и роднинство.
  Но е далеч от райските врати –
  Тъй беден, плътен, чист и слят в единство.
  Спят строфите. Спящ ямбът строго бди.
  Хореят спи, но като страж застава.
  Спят в тях на Аста тъмните води.
  Спи още нещо в тях и то е...слава.
  Беди, страдания почиват в сън.
  Порокът спи. Добро със зло се слива.
  Пропоците сънуват, а навън
  снегът пространството докрай покрива.
  Спят всички. Купчини от книги в прах.
  Реки от думи в ледено забвение.
  Спят речите и истината в тях.
  Едва подрънкват брънки от съмнение.
  Спят в сън дълбок: светци и дявол. Бог.
  Слугите им. Приятели. Децата.
  И шумолят снежинките възбог –
  единствените звуци на земята.
  Но чуй! Чуй там в студените тъми,
  шепти в страха си някой там и плаче.
  Там някой сам сред зимата стои
  и плаче.Има някой в здрача мрачен.
  Тъй тънък е гласът. Досущ игла,
  но без конец...самотно над земята
  се носи през снега. Сред студ, мъгла...
  Съшива утрото с нощта...В далечината!
  „Кой плаче? Ти ли плачеш, ангел мой,
  и чакаш любовта ми като лято?
  В снега вървиш...напът за вкъщи. Кой
  си ти?” – но няма отговор в тъмата.
  „Нима сте вие, херувими? От тъга
  звукът напомня вашето ридание.
  От свода спящ на църквата кога
  си тръгнахте? Кажете ми?” – мълчание.
  „Кажи ми, Павле? Вярно, твоят глас
  е огрубял от строга реч, но питам,
  нима стоиш – сломен и беловлас –
  и плачеш там?” – не, нищо не долита.
  „Или ръката скрила взор по сдрач,
  с която Господ тук ни е орисал?
  Възвишен ми се струва този плач –
  прости ми, Боже, мойта дръзка мисъл”.
  Мълчание. – „Тръбата ли ечи
  на Гаврил и някой силно лае?
  Единствен аз отворил съм очи,
  и конници конете си седлаят.
  Спи всичко. В плен студен на мрак нечут.
  Препускат хрътките от небесата.
  Кажи ми, Гаавриле, в нощен студ
  нима ридаеш сам-самин с тръбата?”

  „Не, аз съм твоята душа, Джон Дън,
  Сама скърбя из висините нови
  за всички чувства, мисли – с труд, без сън –
  създадени от мен като окови.
  Но ти летеше с тези букаи
  сред срасти, грехове и все нагоре.
  Над покриви, в народа вгледан и
  летеше като птица сред простора.
  Видя морета, хоризонта нов.
  И Ада – в себе си, след туй – реално,
  видя и Рая светъл във обков
  от страст – изгаряща и тъй печална.
  Видя, че остров е животът твой
  сред Океанска шир – позната, пуста:
  навсякъде тъма, тъма и вой.
  Ти Бога облетя, назад препусна.
  Но тез вериги пречат да летиш.
  Какъв е този свят – защо ли наш е?
  Реки, едва стотина кули – виж!
  И този страшен съд не е тъй страшен.
  И климатът е равен в таз страна.
  Оттам е всичко – сън в кошмар прелива.
  Оттам е Господ – мека светлина
  в прозореца далечен, в нощ мъглива.
  Полета, но без плуг и без брана.
  Тук век не се оре, не се бранува.
  Вековен лес стои като стена
  и дъжд из буйните треви танцува.
  Дори дървосекач да се провре,
  в леса, подгонил крантата впрегатна,
  той огън от дървото ще съзре
  далече в долината необятна.
  Далече там. А тук е девствен край,
  Ще плъзне взор по покривите сбрани.
  Съвсем е светло. Не долита лай.
  И неми спят църковните камбани.
  Не са далеч в безкрайността. Завой –
  обратно към горите телилейски.
  И в миг щейна, юзди, нощта и той,
  и конят клет – ще станат сън библейски.
  И плача аз, и плача – няма път,
  Орисана таз пустош да прегърна,
  не мога да се върна там от плът,
  и само след смърта ще се завърна.
  Съвсем сама и – сбогом свят. В пръстта,
  там в гроб студен, забравена и с мъка,
  преследвайки безплодната мечта,
  ще сшия с плът и нашата разлъка.
  Но виж! Докато дразни те плачът –
  кръжи, лети, не се топи в тъмата,
  разлъката – съшива я снегът –
  напред-назад игла, лети иглата.
  Не аз ридая – плачеш ти, мой Джон
  самотен. Спят чиниите в бюфета.
  Лети снегът в спящия ти дом,
  Лети през мрака от небитието.”
  Спят птиците по своите гнезда.
  Спи той и всички блрянове, копнежи
  е поверил на своята звезда,
  която скрита спи зад облак снежен.
  Досущ е птица. Чиста е душата,
  а светските пътеки – грях покрил ги,
  но по-естествени са от гнездата
  на враните – над пустите хранилки.
  Ще съмне, ще разпери той крила.
  Сега – лежи под покривало бяло,
  и ще съшива снежната игла
  в съня душата му със спящо тяло.
  Спи всичко. Незавършени стоят
  два стиха – зъбят щърбаво пастта си –
  над светската любов – певците бдят,
  но над духовната ни – бдят монаси.
  Без разлика чий хромел ще въртим,
  все хляб ще мели, за да ни нахрани.
  Животът някак си ще споделим,
  Но няма кой да сподели смъртта ни.
  Тук зее дупка. Всеки тегли, къса.
  Отива си, но връща се да дърпа.
  И пак! И само небосводът свъсен
  Понякога съдраното закърпва.
  Спи, спи, Джон Дън. Заспи, не се мъчи.
  Да, зеят дупки в тъканта негодна.
  Но виж! Пробиват облака лъчи,
  защото бди звездата пътеводна.

  1963 г. Преведе от оригинала: Асен Сираков

  The best way out is always through Robert Frost
 53. 53 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#51] от "bigman1":

  давай. ти умееш да ги намираш по нета. аз само импровизирам

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 54. 54 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поздрав за Маргините. Добре ли спите момчета?

  http://www.youtube.com/watch?v=WGRjJUX7erE&feature=related

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 55. 55 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#53] от "diva_selianka":

  Ама сериозно не ти ли харесаха... сякъш ги бях писал аз специално за теб...
  Е ако не ти харесват спирам....

 56. 56 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#55] от "bigman1":

  харесаха ми разбира се. трябва да си съвсем дърво да не видиш чувство,болка, надежда, въжделение, прозрение за истинския смисъл на съществуванието ни, абстрактната любов преливаща се в едно същество......

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 57. 57 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#56] от "diva_selianka":
  Е, виждам лъч светлина .... че ни си ,,съвсем дърво"...мислех си че ти преча на имиджа ти който си градиш тук съзнателно или не на умна, цинична, вулгарна и с цветущ език персона....
  Но пък кефиш....

 58. 58 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#57] от "bigman1":

  http://www.vbox7.com/play:2f998645

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 59. 59 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#58] от "diva_selianka":

  Ама и ти добре работиш с нета.... Изгледах го три пъти щото аз малко бавно загрявам...исками се на живо да погледна...и тогава ще повярвам...

 60. 60 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Весело
 61. 61 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  На този колега, който е сложил минус на постинг № 52

  Да напомня ще поставянето на дежурния минус , на моя постинг (№ 52) този път е не на мен, а на Йосиф Бродски - знаменит писател, знаменит руски дисидент, знаменит нобелов лауреат - та това е знаменитата му "Голяма елегия" , посветена на Джон Дън.
  Не си мисля, че много хора са имали удоволствието да се докоснат до това произведение на Бродски....
  Голямата елегия" започва с цитат от Джон Дън, от който пък Хумингуей е взел едно мъничко парченце, за да го използва като заглавие за знаменития си роман за Испанската гражданска война - "За кого бие камбаната"...
  Цвъкайте минуси, драги колеги! Анонимността ви дава право да плюете там където трябва да коленичите и да благодарите на Бога, че ви е дал възможност да се докоснете до тези произведения.
  Тъжното е, че Бог не ви е дал необходимия минимум гънки на мозъка, за да оцените разликата между Йоси ф Бродски и Радо Шишарката...
  Ама що пък да е тъжно...важното е на вас да ви е весело...

  The best way out is always through Robert Frost
 62. 62 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#61] от "Realistka":

  Наистина който ти е сложил минус е от ония хора които се раждат с мъртва душа и които не могат да оценят нищо друго освен материалното...жалко!

 63. 63 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#60] от "capitalist":

  Благодаря! Много.
  Но защо не мога да намеря лекцията като текст, а не само като видео?!
  Защото аз обичам да чета. нещата да минават през очите ми, а не през ушите ми. за да мога да си го чета, да си го мисля, пак да го чета...да се връщам към нещо вече прочетено.
  Така ми е по-приятно.
  Ще подскажеш ли как да го направя?! Защото изглежда интригуващо: за Лев Толстой, за войната и мира и за теорията на игрите...Ще го чуя, но искам и да го чета.

  The best way out is always through Robert Frost
 64. 64 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#62] от "bigman1":

  Това е форумът. Това са хората. Тези хора мислят така и действат така.
  В края на краищата форумът не е моя собствена страница, та да се съобразяват с моите желания. Това е.

  The best way out is always through Robert Frost
 65. 65 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#59] от "bigman1":

  добре сме си така. ще вземеш да си паднеш по неверните ми очи и ....

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 66. 66 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#65] от "diva_selianka":

  добре сме си така. ще вземеш да си паднеш по неверните ми очи и ....
  =================
  И....ще бъдеш приятно изненадана... просто не знаеш какво изпускаш.....Аз никога не съм чувствал липса на женско внимание...от типа мъже подир когото жените въздишат.../това е от графата... автореклама/

 67. 67 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Боже, божке... Колко мисли за двама помака, акредитирани в бизнеса от полк. ****** *******, бивше ВКР в поделение ***** и после *******.

  Не си заслужават вниманието. Тези не могат да си напишат името и за това са турнати за парлама и за да разлайват ятото от мутрогени из Республика Бюлгария.

 68. 68 Профил на повелителя на пуйките 2
  повелителя на пуйките 2
  Рейтинг: 62 Весело

  аре бе тия 10 години ги съдят аре влизайте на топло копелета мръсни там внимавайте със сапунчето и така

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK