"Отворено общество": Лятото донесе лек оптимизъм на хората за излизане от кризата

"Отворено общество": Лятото донесе лек оптимизъм на хората за излизане от кризата

© Цветелина АнгеловаЛятото е донесло лек оптимизъм на хората за излизане от кризата. Те се чувстват по-малко засегнати от нея, като има спад и в негативните оценки за общото икономическо положение в страната. Това показват част от предварителните данни от изследване на домакинствата в страната на институт "Отворено общество" и Световната банка. Според проучването няма промяна на хората, които са крайно бедни, като това равнище остава високо в сравнение с други страни в Европейския съюз.


"Сезонният ръст е преустановил спада в средните доходи, което се потвърждава както от субективни преценки на домакинствата, така и от сравнението на доходите, посочени през септември, с тези, посочени шест месеца по-рано. Забелязва се и лек спад в безработицата, но като цяло трябва да сме много внимателни в оптимизма си за излизане от кризата", заяви програмният директор на институт "Отворено общество" Боян Захариев. Подобно проучване беше направено и през февруари.


Според изследването по-малко хора се оплакват от намаляване на заплатите, като с около една трета се е увеличил делът на тези, които са си намерили работа. Негативните ефекти на кризата обаче мигрират от едни сектори на икономиката в други. Забелязва се влошаване на състоянието на заетите в търговията, докато положението се подобрява за тези, които работят в сферите на транспорта и преработващата индустрия. Освен това кризата е засегнала и хората с висше образование - от февруари досега 12% от тях са загубили работа си.


Заради по-малко пари всяко трето семейство трябва да пести от хранителни продукти. Според проучването близо 17% пропускат хранения през деня. Всяко пето домакинство пък се лишава от необходимите му лекарства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK